Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Mr. Copenhagen tipper: Gå på opdagelse i Arne Jacobsens ikoniske designs i København og omegn

Af Henrik Thierlein
SAS Royal Hotel i København er fuld af Arne Jacobsens ikoniske designs. Foto: Dansk Arkitektur Center
SAS Royal Hotel i København er fuld af Arne Jacobsens ikoniske designs. Foto: Dansk Arkitektur Center

MigogKbh er igen teamet op med Henrik Thierlein, tidligere international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år, og i dag rådgiver inden for turisme, presse og gastronomi. Han kender om nogen dansk turisme, og han har været med til at sætte et solidt aftryk på den internationale presses omtale af vores elskede hovedstad lige siden.

I 2020 kunne du her på MigogKbh læse hans tre guider til sommerferie både i og udenfor København og hans efterårsferieguide til Jylland.

Henrik Thierlein a.k.a. Mr. Copenhagen

Få også tips i hans seneste syv 2021-guider til vinterferie i København, udenfor København, påsken i København, forårstips til Frederiksberg, sommerens små perler i København, sommer-getaways på Stevns Sydhavsøerne og getaways i Nordsjælland.

Vi giver ordet til Henrik Thierlein, der her kommer med tips til oplevelser i designgeniet Arne Jacobsens univers i og uden for København.

Vi kører alle forbi hans værker uden måske at tænke over dem i hverdagen. Nationalbanken, SAS Royal-hotellet, den hvide by Bellavista med Bellevue, Munkegårdsskolen, Enghave parken og benzinstationen i Skovshoved.

Hans bygningsværker er markante og anderledes, og hans møbler, lamper, bestik og ure i butikkerne taler sit helt eget sprog, om en person med sit helt eget blik for design og funktionalitet. Forud for sin tid og enormt produktiv gennem hele seks årtier frem til sin død i 1971.

Jeg elsker simpelthen Arne Jacobsen eller AJ, som jeg kalder ham i min hyldest til min all-time favorit, siden jeg som teenager købte mine første seks koboltblå Syver-stole.

Her ses Arne Jacobsen foran SAS Royal Hotel. Foto: Dansk Arkitektur Center

Ingen anden personificerer dansk, moderne arkitektur og design som AJ. Og vil du virkelig opleve hans nok største bedrift i København, så pak weekendtasken og check-in på Royal Hotel – i dag kendt som Radisson Collection Royal Hotel.

På toppen ses det ikoniske, fredede SAS-logo, som minder nutidens københavnere og turister om, at her var der check-in-skranker, når man i 60’erne skulle flyve med Scandinvian Airlines og blev fragtet fra hotellet direkte ud til sit fly i hvide SAS-busser.

Hotellet er nu blevet renoveret for tredje gang siden AJ lod det opføre i 1958-1960, og selv om hver renovering har fjernet flere og flere af de oprindelige AJ-effekter og erstattet med møbler og design, der intet har med mesteren at gøre, så aner man stadig flere af hans ikoniske stole og lamper, som han netop designede specielt til hotellet.

Værelse 606 på SAS Royal Hotel. Foto: Dansk Arkitektur Center

Èt værelset står dog stadig urørt, og det er værelse 606. Spørg ved check-in, om det kan ses under opholdet. Var det ikke for ikke-ryger-reglerne, så fornemmer man Jacobsen vende sig om i Ægget-stolen og byde velkommen med sin velkendte pibe i mundvigen, når døren går op til værelset på sjette sal.

Book gerne et hjørneværelse og bliv høj af udsigten hele vejen op til 20. etage og udsigten over Tivoli og Øresundsbroen i det fjerne.

Bor du ikke på hotellet, eller har du blot lyst til noget sødt, kan det varmt anbefales at besøge Café Royal i stueetagen. Slæng dig i AJ’s borgmestersofa fra Søllerød Rådhus, og nyd Afternoon Tea med flere kager kreeret som bl.a. den ikoniske, hvide trappe i foyeren og kager i samme grønne nuance som det originale værelse 606.

Vil du gerne vide mere om dette Gesamtkunstwerk eller på dansk ”totalkunstværk” af et hotel, og mens vi venter på Design Museum Danmark igen slår deres døre op for Jacobsen og hans designvenner efter endt gennemgribende renovering i juni 2022, så viser Dansk Arkitektur Center (DAC) i BLOX helt frem til 18. april 2022 gratis 60-årsudstillingen ”SAS Royal Hotel – en kærlighedshistorie”.

På Dansk Arkitektur Center kan du opleve udstillingen ”SAS Royal Hotel – en kærlighedshistorie”. Foto: Dansk Arkitektur Center

Hver torsdag, dog mod indløsning af billet, besøges hotellet i forbindelse med introduktionen til udstillingens fire rum hos DAC, og derefter fortsætter man til fods til hotellet og kommer bag facaden. Book!

Gå en tur gennem byen, og når du kommer til Børskaj lige før Knippelsbro, så kig over på modsatte side. Mange synes, at Danmarks Nationalbank er en kolos af format. Jeg er vild med stilen. Ren grønlandsk marmor og glas. Indviet seks år efter AJ’s død i 1978 og står for mig såvel udepå som indeni, som taget ud af en James Bond-film.

På vej ned ad Strøget er det tid til designshopping. Og det er ikke få AJ-ting du kan købe hos Illums Bolighus.

AJ-lampen fra SAS Royal Hotel, hans ikoniske ståldesign for Stelton, lampen fra Bellevue Teatret, hans tre armbånds- og vægure, som er genskabt, som urene til hos henholdsvis Danmarks Nationalbank, Rødovre og Aarhus Rådhuse, som han også stod bag som arkitekt.

Er du til indkøb af stole til hjemmet, så smut en tur på øverste etage, og lad dig gå på opdagelse i klassikere som Myren, Svanen, Syveren, Dråben og Ægget. Der er ingen grund til ikke at blive AJ-fan efter et sådan et besøg.

Arne Jacobsen designede bestik til SAS Royal Hotel. Foto: Dansk Arkitektur Center

Er du ikke færdig med at shoppe, så besøg Georg Jensen ved siden af på Amager Torv, stedet for AJ’s bestik, som han fik lavet til Royal Hotel.

Jacobsen var så designmæssigt overlegen og fremsynet, at han allerede dengang, som den første fik bestikket lavet til både højre og venstrehåndede og bestikket er også gået over i filmhistorien, da den amerikanske stjerneinstruktør Stanley Kubrick i 1968 brugte det som fremtidens bestik i klassikeren “2001: A Space Odyssey”.

A star was born!

Er du lidt småsulten og har brug for lidt on the go før de sidste to stop, så besøg døgnet rundt en af AJ’s pragtbyggerier på Gammel Torv, nemlig den gamle Stelling-malingforretning i den modernistisk hjørneejendom fra 1930’erne kaldet Stellinghus med storbykiosken 7-Eleven i stueplan.

Bellevue Teatret i Klampenborg er nabo til Frankies. Foto: PR

Stig ombord på Kystbanen eller S-toget fra Nørreport eller Hovedbanegården, og 20 minutter efter er du på Klampenborg Station og dermed 100 meter fra en frisk tur i Øresund her på Bellevue Strand, som er kendt for AJ’s iøjefaldende livreddertårne i blå og hvid.

På den anden side af vejen finder du den hvide by Bellavista med beboelsesejendommene fra 1934. Midt i byggeriet tårner det smukke Bellevue Teatret sig op med masser af knald på kulturen med teaterforestillinger, stand-up og arkitekturrundvisninger i denne funkis-perle fra 1936.

Er du mere til at nyde den hvide by på en udflugt uden forestilling, men med et glas champagne, en kold fad, grillede oliven eller en pizza Steak & Béarnaise, så besøg Frakies på Strandvejen 449.

Arne Jacobsens benzinstation i Charlottenlund. Foto: Camilla L. Stahlschmidt

Hvor Strandvejen bliver til Kystvejen i Charlottenlund, finder du i nummer 24 AJ’s benzinstation, som i 1937 blev opført for Texaco og skulle have været sat i produktion i hele landet.

I dag kan vi glæde os over denne ener, hvis tag siges at være inspireret af AJ’s Myre-stol – læg mærke til det, når du svinger forbi tanken og besøger Olivers Garage med varme drikke og håndlavede flødeboller blandt meget mere. Læs mere om AJ i Gentofte Kommune her.

Arne Jacobsens pavilloner er blevet genopført i Enghaveparken. Foto: Nils Meilvang

Turen går tilbage mod København, og før den slutter, er der stadig ting, der overrasker mig i det 21. århundrede, når det kommer til nyheder fra Jacobsens hånd.

Spritnyt og genopført i tro kopi er AJ’s parkpavilloner i Enghaveparken helt ud til Enghavevej, som sammen med musiktribunen er sat i stand med midler fra henholdsvis Real Dania og A.P. Møller Fonden.

AJ var nemlig ansat i Københavns Kommune i slut 1920’erne, og her tegnede han, længe før sit store gennembrud, disse smukke pavilloner, som blev revet ned i 1970’erne. Arne lever igen!

Hotel Alexandra i København. Foto: PR

Har du lyst til at nørde lidt mere med AJ’s værker, så indtast ordet ”Arne Jacobsen” her og gå på opdagelse. Ellers er det blot at komme ud og (gen)opleve de mange steder – der er nok til et dagsprogram inklusiv overnatning på verdens første designhotel midt i hjertet af København.

Som bonus info kan det nævnes at retro Hotel Alexandra har et Arne Jacobsen de luxe-værelse, som er spækket med AJ’s smukkeste design fra gulv til loft. Men skynd dig. Der er kun ét værelse. 

God designtur!

Hvad: Tips med Mr. Copenhagen a.k.a. Henrik Thierlein
Hvor: Arne Jacobsens univers i og udenfor København
Hvem: Følg Henrik Thierlein på hans nye Instagram-profil med tips og tricks til København og omegn

Del artikel

Andre læser også