13 retter for under 500 kr: Basso laver ‘luksus på budget’ i København

Skrevet af: Redaktionen
Foto: PR
Foto: PR

Det er ingen hemmelighed, at København har et fuldstændig fantastisk mellemklasseniveau på restaurantscenen.

Altså steder, hvor du får stor velsmag og godt kokkehåndværk til en fair pris.

Til gengæld er det de færreste spiserier, der tilbyder en decideret gourmetoplevelse for mindre end en plovmand. Det gør Basso i Dronningens Tværgade.

Selv slår de sig op som en mere uformel ’social dining’-oplevelse, kan MigogKbhs udsendte kun konkludere, at der er tale om kulinarisk luksus på budget. Læs med her:

Fine dining minus fine fornemmelser

Basso åbnede sin første restaurant i Aarhus i efteråret 2017, og allerede i foråret 2018 fulgte en Københavnsk filial trop.

Det er ikke kun den gode madoplevelse, der er kommet med over broen fra Smilets by, det er den gode, uhøjtidelige stemning også.

Basso i Dronningens Tværgade er indrettet i en stil, der er svær at definere som andet end ‘rå men elegant storbyhygge’.

Her er blottede mursten på væggene, læderstole, bløde sofaer, glødepærer monteret i stilede designerlamper, nips på hylderne og tunge velourgardiner.

Tekstilerne er med til at skabe så god en akustik, at MigogKbhs medspiser som det første udbryder et:

‘Gud! Jeg kan høre hvad du siger. Det er eddermame sjældent i København.’

Et ytring, som hurtigt bliver fulgt op af:

‘Er det Phil Collins i højtaleren? Genialt!’

Og ja, det er faktisk genialt.

For i en by, hvor du til tider kan få følelsen af, at akustikplader og ukompliceret musik er bandlyst, så skaber Phil Collins sammen med indretningen en perfekt, casual vibe med et kækt glimt i øjet.

En følelse af et sted, der er fint uden at være fin på den.

Læs også: Nye kometer på Københavns madscene: Seks venner står bag KöD og Basso

Tretten retter serveret i fem heats – sæt i gang!

Den gode ørenlyd gør også, at vi kan høre vores tjener, Andreas, tydeligt. Og tak skæbne for det.

For ikke bare er han vidende og behagelig – han har også utroligt meget, han skal fortælle om maden. Der er nemlig tænkt over enhver detalje i de mange små hapser og deleretter, der finder vej til vores bord.

Hele tretten forskellige smagsoplevelser når vi igennem for 498 kr. pr. snude. Det må være ordbogsdefinitionen af et scoop.

Dog er det også værd at bemærke, at du kan ’nøjes’ med ti retter for 398 kr. eller gå à la carte-vejen, hvor en servering ligger omkring en hundredelap.

Køkkenet har stærke rødder i støvlelandet mod syd, men de italienske traditioner får et moderne spark i parmesankuglerne, der kan få enhver foodie til at lyse op i et cremet mozzarella-smil.

Vi får taskekrabbe med svampepulver, mormorsalat med syrnet fløde og lufttørret okse, en guddommelig tatar med fermenteret hvidløg, mageløse meatballs i en krydret tomatsauce, karamelliserede gulerødder med høvlet trøffelost og smuldrende æbletærte anrettet som et sukkermættet stykke pizza.

Altså hvis vi bare skal nævne nogle enkelte af vores favoritter. Dertil kommer, at menuerne kan laves både vegetar- og veganervenlige.

Læs også: Disse var de største restaurantåbninger i 2018

Social Dining handler om fællesskab og nærvær

Bassos koncept er bygget op omkring ‘social dining’. Altså en madoplevelse til deling med folk, du kan lide.

Det handler om noget mere og noget andet end bare at få serveret en tallerken mad hver især, som I efterfølgende kan snakke lidt om i hver jeres lille ‘osteklokke’.

Her anrettes alt i stedet på små fade, i skåle og på tallerkener klar til deling. Præcis som hvis du var til familiemiddag i Italien, men alligevel løftet til et uhørt højt niveau.

Det er måske netop det, der gør Basso til sådan en gedigen overraskelse i en by, der ellers ikke skorter på gode restauranter i et sympatisk prisleje.

Altså blandingen af modsatrettede elementer: Af velkendte smage og uventede twists. Af stor madkunst og små priser. Af vidende tjenere og afslappet stemning. Af det familiære og det forfinede.

Og dommen er klar: Du kan ikke få booket bord på Basso hurtigt nok.

Hvad: Basso
Hvor: Dronningens Tværgade 22, 1302 København K
Hvornår: Køkkenet har åbent onsdag til lørdag kl. 17-22 og søndag til tirsdag kl. 17-21
Hvor meget: 10 retter 398 kr., 13 retter 498 kr., à la carte fra 68 til 168 kr.
Hvordan: www.restaurantbasso.dk

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Basso København (@bassokbh) den

1-2-3 NU: Nordens bedste til sten-saks-papir vinder 40.000 kr.

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou

Det er blevet kaldt verdens nemmeste spil.

Og det har afgjort episke dueller igennem historien – som hvem skal hente øl, hvem giver pizza og den vigtigste – hvem tager de to ugers opvask.

Som alt andet godt og billigt, så er spillet Made in China.

Første gang sten-saks-papir er nævnt, er i en bog fra det kinesiske Ming-dynsti, som beskriver, hvordan de tilbage i Han-dynastiet spillede håndspillet, omkring 200 år før vor tidsregning.

Siden blev det ført til Europa via handelsruter, og er nu verdenskendt.

Der er sågar en amerikansk domstol, der i 2006 har afgjort en sag ved hjælp af sten-saks-papir. I Japan har de lært chimpanser at spille det.

Ellers bliver det mest spillet i både skolegården og på bodegaerne rundt omkring.

Læs også: MigOgKbh: Kokken Mads Dalsborg om dengang han sad fast på den lille havfrue

Vind 40.000,- her i København

Og netop de hyggelige drikkesteder afholder nu Nordens største mesterskab i sten-saks-papir. Det sker på ca. 250 bodegaer, pubber, værtshuse, barer og cafeer i hele Storkøbenhavn

Mesterskabet foregår fra kampagneperiodens start (juni og juli 2019) henover indledende runder på alle respektive værtssteder i august 2019.

I september 2019 afvikles de regionale semifinaler på bl.a. McKluuds, Vesterbro, Nanok Bar i Valby, Copenhagen Pool House Frederiksberg, Frihavnskroen Østerbro og 5-Øren Amagerbrogade

Læs også: MigogKbh: Morten Sabroe fortæller om dengang på Cosy Bar…

Finale og goodiebag

Når de hæsblæsende regionale semifinaler er færdigspillet går turneringen ind i sin endelige afgørelse.

Mandag d. 7. oktober løber den store finale nemlig af staben, hvor de 64 heldigste/dygtigste mødes på The Dubliner, Strøget for at finde den ultimative vinder.

Hun/han kan efter finalen som vinder stikke godt 40.000,- i lommen.

Der er gratis adgang til finalen – og generelt til alle kampe turneringen igennem.

Deltagerprisen er en flad 50,- og hver deltager får udleveret en sponsor goodiebag for anstrengelserne – sponsorer tæller blandt andet TUBORG (Carlsberg Danmark) samt Gammel Dansk og Fishermans Friend.

Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

Hvad: Sten saks papir
Hvor: På 250 forskellige steder. Finale på The Dubliner, Amagertorv 5
Hvornår: Fra juni 2019 – finalen mandag d. 7. oktober
Hvor meget: 50 kr. for at deltage – der medfølger goodiebag
Hvordan: Læs mere her

Stem og vind fede præmier: Hvilken brunch er bedst i København?

Skrevet af: Camilla Lützhøft Stahlschmidt
Foto: PR
Foto: PR

MigogKbh kårer den bedste brunch i byen. Nu kan du stemme på din favorit.

Røræg, spejlæg, bacon, champagne, ostemadder, pandekager, chiagrød, vafler, croissanter, smoothies, avokadomadder… Vi kunne blive ved.

Brunch kan bestå af alverdens herligheder, og i København kan du få det meste. Men hvor finder man egentlig den bedste brunch i byen?

Det har vi på MigogKbh sat os for at finde ud af, for vi er ganske enkelt pjattede med brunch.

Men vi har brug for din hjælp til at kåre den bedste i Kbh.

Stem på din favorit og vind fede præmier

Vi har udvalgt ni steder, som er vores brunch-favoritter, og blandt dem skal vi finde en vinder, som kan kalde sig bedst i Kbh.

Du kan hjælpe os med at komme frem til en afgørelse ved at vælge din top 3 her.

Når du har valgt din personlige top 3, trykker du blot på “Stem og få din video”, og herefter har du mulighed for at deltage i konkurrencen om lækker brunch for to på ALLE dine tre favoritsteder.

Alt, du skal gøre for at deltage i lodtrækningen, er at indtaste din email-adresse og trykke på tilmeldingsknappen.

De ni nominerede er Gaarden & Gaden, The Union Kitchen, Café Livingstone, Nimb, Mad & Kaffe, Sidecar, Møller Kaffe & Køkken, Wulff & Konstali og Café Baryl.

Synes du, vi har glemt nogen på listen? Så har du mulighed for at tippe os om gode steder, som du synes, vi bør tjekke ud.

Stem på den bedste brunch i Kbh her

Mens vi venter på verdens bedste kåres: Fire restauranter fra Kbh lander i top 120

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Matt Orlando. Foto Rasmus Kramer Schou
Matt Orlando. Foto Rasmus Kramer Schou

Verdens bedste restaurant?

Det kan man selvfølgelig på ingen måde kåre, men man kan gøre forsøget.

Og det gør et utal af lister verden over. Nogen med større succes end andre.

The World’s 50 Best Restaurants har placeret sig øverst i hierarkiet over den mest prestigefyldte liste over alverdens restauranter.

Det var blandt andet den, der tre år i træk satte Noma på allerøverste placering, og dermed fik interessen for gastronomi i København til at eksplodere.

Snart skal vi til det igen – faktisk i næste uge – hvor de løfter sløret for verdens 50 bedste restauranter 2019. Det sker på tirsdag d. 25. juni

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns bedste gourmetrestauranter

Løftet sløret

Men de har allerede spist lidt af kagen og løftet sløret for pladserne fra nr. 120 til nr. 51.

Fire restauranter fra København stikker allerede nu hovedet frem og viser, at den kulinariske kunnen i Kbh er ren kongeklasse.

Kadeau lander som nr. 105
Restaurant 108  er på trods af deres navn nr. 89
Amass Restaurant er nr. 85
Relæ er nr.  56.

Du kan læse om dem alle i Københavns bedste Spiseguide

En ny regel er, at hvis man allerede har været nr. 1 på listen én gang, så kan der ikke længere afgives stemmer på den pågældende restaurant.

Det betyder blandt andet, at The Fat Duck, El Celler de Can Roca og Eleven Madison Park ikke længere er med. Det samme skriver de om Noma – original location.

Hvilket jo betyder at Noma – new location er med igen.

Læs også: Kæmpe rejseportal kårer: Her er Danmarks bedste hoteller

Regler og kriterier

The World’s 50 Best Restaurants så dagens lys for første gang i 2002 og var en opfindelse af det engelske gastronomimagasin »Restaurant Magazine«.

Listen udarbejdes på baggrund af stemmer fra over 1000  jurymedlemmer og i en kønsfordeling af 50 procent kvinder og 50 procent mænd.

Juryerne består blandt andet af journalister, kokke, gourmeter og restauratører og de må hver afgive 10 stemmer.

Der er 26 forskellige regioner, man kan stemme i og man må aflevere op til 6 stemmer sin egen region – og mindst 4 i andre regioner.

For at kunne stemme på en restaurant, skal jurymedlemmet have besøgt pågældende restaurant indenfor de seneste 18 måneder – dette skal bekræftes for hvert besøg.

Man stemmer anonymt, og hele optællingen er også hemmelig.

Det er forbudt at stemme på en restaurant, som man selv ejer eller har økonomisk interesse i.

Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram