150 år gammel bygning: Her er planerne for det nye Aveny-T på Frederiksberg

Skrevet af: Michael Qureshi
Illustration:  Kjaer & Richter
Illustration: Kjaer & Richter

Dansk teater mangler de unge som publikum, men det vil Aveny-T lave om på.

Det traditionsrige Frederiksbergteater vil være nationalscene for ungekulturen, og for at den vision kan realiseres, er det nødvendigt med en udvikling af den mere end 150 år gamle bygning.

Derfor har Aveny-T sammen med Frederiksberg Kommune, der ejer bygningen, og A. P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal, som støtter projektet økonomisk, netop afholdt arkitektkonkurrence om at tegne en multifunktionel tilbygning i tilknytning til teateret.

Vinderen, Arkitektfirmaet Kjaer & Richter i samarbejde med Tranberg Arkitekter, skal nu arbejde videre som totalrådgiver med tilpasning af projektet og dets endelige udformning, der endnu ikke ligger helt fast.

For at visionen om Det Ny Aveny-T kan realiseres fuldt ud, er en om- og tilbygning nødvendig. Tilbygningen, der i dag huser caféen Kellerdirk nedrives for at give plads til en moderne, multifunktionel bygning, Væksthuset.

Den nye tilbygning skal optimere flow, funktion og ikke mindst fleksibilitet, så teatrets aktiviteter kan foregå i optimalt samspil og understøtte visionen om et ungt, inviterende og engagerende teater såvel inde som ude.

Unge kan udvikle deres kunst

Konkret vil tilbygningen huse en ny foyer, en fleksibel scene og ikke mindst arbejdspladser for kulturiværksættere.

Derfor har tilbygningen fået tilnavnet Væksthuset og det glæder kultur- og fritidsformand Nikolaj Bøgh;

“Det nye og afgørende greb er, at Aveny-T kan invitere unge scenografi-, koreografi-, og instruktørtalenter indenfor, så de kan udvikle deres kunst i samspil med teatret.

Det kommer til at understøtte og markere Aveny-T som et stærkt ungdomsteater og jeg er meget spændt på at opleve huset i aktion, når det står helt færdigt om et par år,” siger han.

Kæmpe skridt i den rigtige retning

Teaterdirektør Jon Stephensen er ligeledes begejstret.

“I Aveny-Ts ambition om at blive en permanent Nationalscene for ungekulturen er Væksthuset et kæmpe skridt i den retning.

Med stærkt fokus på bæredygtighed, studiepladser til unge, en ekstra scene hvor alt kan afprøves, fremstår Væksthuset som et sted der på alle måder tilgodeser unges behov – et mulighedernes teater, som kun findes på Frederiksberg.”

Det forventes, at Væksthuset vil stå færdigt i slutningen af 2021.

Fakta

  •  Selve hovedbygningen, Avenyteatret, der blev opført i 1855, har ifølge kulturstyrelsens register en bevaringsværdi i klasse 4 (SAVE-værdi).
  • Den nye tilbygning, Væksthuset forventes at omfatte ca. 360 m² primært som en et-plans bygning, dog med en indskudt etage/balkon i udvalgte zoner.
  • Der er afsat 24 mio. kr. til væksthuset. A.P. Møller Fonden har støttet projektet med 10 mio. kr.  De resterende 14 mio. kr. finansieres af Frederiksberg Kommune.
  • Frederiksberg Kommune modtog 21 forslag til prækvalifikation, hvoraf tre gik videre i arkitektkonkurrencen.

49 kr. for en burgermenu: Hårdtslående burgerkæde frister med skarpt tilbud

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Foto Rasmus Kramer Schou
Foto Rasmus Kramer Schou

Burgerkæden Rumbles er klar med en økonomisk kæberasler til burgermarkedet.

De er opkaldt efter de ikoniske kampstartssord fra boksning: ”Let’s get ready to ruuuuuuumble!”.

Det særlige ved Rumbles er ikke kun burgerens smag og kvalitet. Det har også altid været prisen.

Og den er lige blevet sat endnu mere ned.

Læs også:  Ny burgerjoint på Vesterbro opkaldes efter dansk opfinder af burgeren

Foto Rasmus Kramer Schou

49,- for menu

“Det er for meget at betale 100 kr for en burger, når det skal være hverdagens aftensmad. Det vil vi gerne ændre på,” siger Søren Larsen, ejer og direktør i burgerkæden Rumbles, der har butikker i Sydhavn, Valby og Vesterbro – samt Hillerød og Helsingør.

Så Rumbles har netop introduceret deres ‘hit n run’ menu.

For 49 kr. får man en stor cheeseburger med 150g dansk oksekød + pommes frites + sodavand.

Læs også: Københavnsk sted i Top 5: Her er Danmarks bedste bøfsandwich

Rumbles burger PR Foto

Folkets burger

“Vores vision er blive ‘folkets burger’ – det sikrer vi os ved at prissætte vores burgere, så alle kan have råd til at spise Rumbles burger – ikke kun ved særlige lejligheder – men hver dag.”

Burgerne hos Rumbles er skabt af fra et gedigent, amerikansk forbillede. Fedtede på den fænomenale måde og temmelig ”diner”-agtige.

‘Hit n run’ gælder i alle Rumbles restauranter alle dage fra den 14/2 og kører fra åben til udsolgt.

Læs også: Du kan få 1 meter lang Durum: Umut udvider med vild kebabshop

Hvad: Ny menu hos Rumbles
Hvor: Alle 5 Rumbles i landet
Hvor meget: 49,- for en menu
Hvordan: Læs mere lige her

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns 12 bedste burgere

Stjerneregn 2020: Sådan ville MigOgKbh give Michelin-stjernerne i København

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Michelinstjerner 2019
Michelinstjerner 2019

Mandag d. 17. februar er stjerne-dag.

Her afsløres det nemlig kl. ca. 17.00, hvilke restauranter der er kommet igennem nåleøjet og opfyldt de fuldkommen uigennemskuelige kriterier, den røde madbibel forlanger.

De har flere gange meldt ud, at de udelukkende bedømmer maden, men det kan ikke passe – for så havde København et hav af flere stjerner. Ja, et hav.

Og vi gider ikke lege legen med at gætte, hvem der får.

For det virker faktisk temmelig nærigt nogle gange, og vi har flere år gået mere end almindeligt skuffede i seng.

Meget bedre leg
Så nu leger vi en anden lille leg.

MigOgKbh tager inspektør-hatten på og uddeler på vegne af MigOgKbh ,og ingen andre, de stjerner, som Michelin højest sandsynligt endnu et år overser.

Vi forudser eller gætter altså på ingen måde hvad Michelin finder på. Dem om det.

VI er dommerne her.

Præmissen er følgende:

MigOgKbh vurderer ud fra en sammenlignelig standard i Sydeuropa – især Frankrig og Italien – hvor det nogle gange er overraskende let at få stjerner.

De eftertragtede rosetter sidder simpelthen løsere dernede, så nu laver vi lige en ‘level playing field’, så alle europæiske restauranter bliver bedømt mere jævnbyrdigt.
Plus, alle Københavner-restauranter, der i forvejen har stjerner beholder dem selvfølgelig.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns bedste gourmetrestauranter

Og ja, vi er gavmilde i forhold til Michelin. Men:
1. Vi elsker København og kan ikke styre begejstringen. Hellere anerkende og give én stjerne for meget end én for lidt.
2. Man kunne også vælge at sige, at Michelin er overmåde nærige.
3. København og Danmark generelt har et absurd højt niveau efterhånden.

For øvrigt har Michelin selv proklameret at:
1 Michelin-stjerne = ”en rigtig god restaurant i sin kategori”
2 Michelin-stjerner =  ”en omvej værd”
3 Michelin-stjerner = ”værd at rejse efter”

On y va!

Læs også: Hvis vi bestemte Michelin-guiden: MigOgKbh uddeler Bib Gourmand

3 STJERNER

Alchemist ***
Kan man debutere med 3 stjerner i guiden? Lad os stille et andet spørgsmål.
Kan man egentlig åbne en  restaurant, der rykker selve grænserne for, hvad den restaurant kan være?

Åbenbart, for det har Rasmus Munk & Co da i dén grad gjort ude på Alchemist.
En fuldkommen unik blanding af gourmet/politik/kunst/teater/legeland/planetarium verden aldrig har set magen til tidligere.

De 50 retter mad herude er i sig selv 3 stjerner værd, og alt hurlumhejet udenom er bare bonus.

Læs også: Vild Alchemist-succes: 2000 borde solgt på fire minutter

Noma ***
Folk flyver ind fra hele verden for at prøve verdens nok mest omtalte restaurant. Hvis det ikke er ‘værd at rejse efter’, jamen hvad er så? Velkommen tilbage Noma.

AOC ***
AOC har igennem årevis bevist, at de holder et verdensklasseniveau i køkkenet. Selvom de går forholdsvis stille med dørene, er et måltid hernede i den hvælvede kælder et sublimt besøg.

Kadeau ***
Spiseoplevelsen hos bornholmerdrengenes Kadeau på Christianshavn er på internationalt topniveau. Når man først ryger en tur igennem deres forrådskammer, er der ingen vej tilbage fra 3 stjerner. Vi har spist på 3-stjernede i udlandet, der ikke nåede Kadeau til sokkeholderne.

Søllerød Kro ***
Der er få steder i verden, man bliver udsat for en tour de force udi velsmag, service og afslappet luksus som på Søllerød. Kroen bliver ved med at begejstre, og tænk hvordan det ville se ud, hvis nu restauranten havde ligget i en charmerende fransk middelalderby. Præcis.

Geranium ***
Beholder selvfølgelig.

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Vi lover, det er godt.


Marchal Foto Rasmus Kramer Schou

2 STJERNER

Mielcke & Hurtigkarl **
Lad os bare få elefanten på bordet med det samme og joken ryddet af vejen. Mielcke er klart en to-stjernet restaurant, lige på grænsen til tre faktisk. Vi gider faktisk ikke engang begrunde det.

Kong Hans Kælder **

Marchal **

Både Kongen og d’Angleterre har bekendt sig til det relativt klassiske franske køkken, og det er os en gåde, at de ikke allerede er opgraderet til to stjerner allerede ved Michelins check-in skranke.

Læs også: Legendariske Lonely Planet: Her er de 15 fedeste gratis oplevelser i Kbh


1 STJERNE

Alouette Foto Rasmus Kramer Schou

Studio *
Relæ *
Jordnær *
108 *
Clou *
Formel B *
Kiin Kiin *
Kokkeriet *
Era Ora *
Alouette *
Beholder selvfølgelig alle deres stjerne


Barabba *
Byens nye italiener stryger direkte ind med en klar MigOgKbh stjerne. Mage til moderne velsmag skal man lede længe efter.

Ultra skarpt eksekveret, og hvis Barabba lå i Italien kunne de sgu nok også trække to stjerner. Skynd jer herned.

Lola *
Køkkenchef Kamilla Seidler har overtaget den gamle mølle på volden med så overbevisende kraft, at en stjerne burde blive kastet direkte i nakken på verdenskøkkenet herude. Maden er fænomenalt velsmagende, idérig og legesyg.

Læs også: Ugens Tip: Restaurant Lola i den gamle mølle er Københavns nye must-visit

Aamanns 1921 *
Jo, det er SÅ meget på tide, at få en smørrebrødsrestaurant i guiden. Aamanns 1921s frokostkort er simpelthen verdensklasse.

Råvarehåndtering, smagssammensætning og teknik sikrer dem en stensikker stjerne. Bare deres kartoffelmad er faktisk en omvej værd, hvis nu vi skulle blive i jargonen.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er de bedste mellemklasse restauranter

Aamanns 1921 Foto Rasmus Kramer Schou

Sushi Anaba *
Mads Battefeld er på en mission i Nordhavn. Han vil lave Europas bedste sushirestaurant. Han er godt på vej – og får en stjerne herfra.

Læs også: Mads på mission i Nordhavn: Vil lave Europas bedste sushirestaurant

Amass *

Matt Orlando beviser gang på gang, hvordan man genopfinder smage, tænker holistisk og generelt bare serverer fremragende mad i lækre afslappede omgivelser.

Frank *
Frank leverer noget så simpelt som fremragende mad, lavet af fremragende råvarer – og til fremragende priser. Åndssvagt godt.

Maison *
Rasmus Oubæk i køkkenet og Jesper Marcussen på gulvet. Det i sig selv er næsten en stjerne værd. Men maden er simpelthen fremragende klassisk fransk, når det er allerbedst – prøv at læg Maison i Lyon og se, hvad Michelin så ville gøre…

Læs også: Kendt makkerpar går old-school og åbner legendarisk restaurant

Iluka *
En mere moderne restaurant med fuld fokus på havets lækkerier. De forsøger at gøre så lidt ud af råvarerne som muligt, og det er faktisk lidt af en genistreg.

Mastek *
Fuldkommen overset kvartersrestaurant på Østerbro, der stille og roligt leverer knivskarpe serveringer hver gang. Er det revolutionerende? Næææ, men det behøver det heller ikke være – det smager til en stjerne.

Barr *
Det kan godt være her både er ølbar, frikadeller og kringle til kaffen herinde, og det ikke under normale omstændigheder rimer på Michelin.

A Terre *
Yves le Lays personlige køkken med fokus på det franske er en lille ny stjerne på den københavnske gastro-himmel – så han får selvfølgelig også en stjerne fra os.

Læs også: Ny perle i København: Topkok åbner fransk restaurant med fokus på value for money

Mondän *
Køkkenchef Mads Dalsborg tryller det ene pragteksemplar efter det andet ud af sit franskinspirerede stjernekøkken. Formidable

Men hvis ikke Thorsten Schmidt og hans hold skulle kunne trække en stjerne med deres mad, så er der noget, vi ikke helt forstår.

Veve *
En Michelinstjerne til en vegetarisk verdensrestaurant – nu står verden da ikke længere. Jo, det gør den faktisk – og det i bedste velgående. For VeVe viser elegant, hvordan en omgang vegetarmad skal drejes op i højeste gear. En sublim restaurant i sin kategori.

KiinKiin71 *
Danmarks mindste gourmetrestaurant får en helt naturlig stjerne. En sand paradeopvisning af japansk omakase-overskud.

Læs også: Rygtet spreder sig: Kyros er Københavns nye hemmelige cocktailbar

Geist *
Bo Bech er utvivlsomt en ægte stjernekok, og Geist er om noget et personligt køkken. Her udvikles og leveres kun retter med en dybere tanke og mening bag i et ofte monokromt og elegant udtryk.

Ibu *
Henrik Jyrk har tidligere vundet Danmarks største kokkekonkurrence to år i træk – og det kan man godt smage, når man træder ind i hans design-hule af asiatisk pimpet lækkerier.

Brace *
Italiensk mad plejer at falde fuldkommen igennem, når de prøver at gå gourmet. Men ikke hos Brace, der på forunderlig vis forener støvlelandets gastronomi med nordiske tendenser i et ægte luksus-setup.

Læs også: Spis med en panda: Zoo åbner 3 nye restauranter

Pescetarian Foto Rasmus Kramer Schou

Bistro Boheme *
Næsten alle kokke er stamgæster hos Per T. nede på Boheme. Det behøver ikke være så svært og moderne det hele. Håndværk, stemning og smag kan være mere end nok – og vi skal prise os lykkelige for, at vi har stamrestauranter af den kaliber i København.

Røde Cottage *
Den røde oppe nordpå var selvskreven stjernemateriale i mange år, og de nye ejere har bestemt ikke gjort noget som helst for at fjerne prædikatet.

Kaptajn *
Vi vover pelsen og smider en stjerne efter Kaptajn, selvom projektet er relativt nyt. Ejerne kender kravene for at blande sig med  de tunge drenge, og udspillet herindefra er virkelig ambitiøst.


Redaktørens note: Københavns øvre middelklasse af restauranter er fuldkommen unik – det såkaldte gourmet-light segment.

Her serveres stor velsmag lige under gourmetklassen, men til næsten ingen penge – og de følgende restauranter må siges at være symbolet på ”en rigtig god restaurant i sin kategori”. Ergo får de alle sammen en fortjent stjerne.

Forestil dig lige, du spiste på en af følgende restauranter i Lyon, Napoli eller Nice – ville de så ikke have en stjerne? Godt så.

Flere stjerner under billedet herunder.

Læs også: Vores bud på de 10 i toppen: Her får du Københavns bedste cocktails

Palægade Foto Rasmus Kramer Schou

Læs også: Hvis vi bestemte Michelin-guiden: MigOgKbh uddeler Bib Gourmand

Marv & Ben *
Pescetarian *
Begge restauranter har samme ejere, og de kører samme fantastiske stil hele vejen igennem. Hyper gennemtænkte retter med masser af avanceret ‘gourmet-forarbejde’ og til en regning, man næsten ikke kan tage seriøst.

Uformel *
Sletten  *
Palægade *
Formel B drengene har kun fået en stjerne hos, ja Formel B, men de her tre restauranter er alle sammen sikre kort i deres respektive kategorier.

No. 2 *
Trio *
Vi har lige smidt 3 stjerner efter AOC, så en enkelt til deres småbrødre af restauranter, virker ganske naturligt. Begge steder sætter mad på bordet, som er bedre komponeret og smager bedre end flere 1 stjernede sydpå. Igen, husk ‘level playing field’.

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh. Også om Michelinstjerner…

Dem du SKAL smage: Her er syv syndige bud på byens bedste fastelavnsboller

Skrevet af: Mathilde Mågård Hansen
Foto PR
Foto PR

Fastelavn er lige om hjørnet, og mens det for mange betyder udklædning og fastelavnsris, så handler det for os – der har munden fuld af søde tænder – kun om én ting: fastelavnsboller.

Vi har spist os igennem byen lige fra Amager til Østerbro og kommer her med syv syndige bud på den herlige kage:


Hart Bageri

Det er ikke længe siden Hart Bageri slog dørene op på Frederiksberg, men de har allerede formået at blive en storfavorit over hele byen.

De er også hoppet med på bølgen og bager to slags fastelavnsboller.

En gammeldags med marcipanfyld og chokolade ganache og særlig kreation bagt af wienerbrødsdej fyldt med vaniljecreme og solbærmarmelade toppet med flødeskum.

Hvor: Gl. Kongevej 109, 1850 Frederiksberg C

Hart Bageri PR Foto

Il Buco

På Amager kan de også lave fastelavnsboller – og endda en rigtig god én af slagsen.

Hos Il Buco er alt 100% økologisk ligesom de også prioriterer lokale og bæredygtige råvarer.

De leverer lækkert bagværk over hele byen, men serverer også sagerne i deres egne, hyggelige lokaler på Islands Brygge.

Deres dygtige, franske bagere har kreeret en yderst velsmagende hybrid mellem en svensk Semla og det bedste fra det franske dessertkøkken.

Den er inspireret af den franske, Choux, og er består af en bagt vandbakkelse fyldt med frangipane og diplomat cream.

Den smager så englene synger og er absolut et besøg værd.

Hvor: Njalsgade 19C, 2300 København S

Il Buco Foto: Migogkbh

Andersen Bakery

Når du er blevet træt af de traditionelle fastelavnsboller skal du en tur forbi Andersen Bakery i deres nyrenoverede butik på Islands Brygge.

Det japansk-ejede bageri har tolket på den klassiske fastelavnsbolle, som nu har fået et mere moderne og skarpt udseende.

Den laves med en croissantdej i bunden og en sprød mandelkiks på toppen og du kan vælge mellem fire varianter: rabarber/mandel/flødecreme, hindbær/chokolade/nougat, yuzu/æble eller solbær/citronverbana/mascarponecreme.

Udover den mere kreative udgave bager de også en klassisk fastelavnsbolle med gærdej og vaniljecreme, der er 100% økologisk.

Hvor: Thorshavnsgade 26, 2300 København S

Andersen Bakery PR Foto

Andersen & Maillard

De fleste kender nok Andersen og Maillard for den fremragende, hjemmeristede kaffe og deres uovertrufne surdejsbrød, men i denne uge er der yderligere grund til at slå vejen forbi.

De er nemlig også kommet i fastelavnshumør og bager to forskellige wienerbrødsvarianter med flødeskum: én med solbærcreme og én med chokolade/orangecreme.

Hele konceptet omkring Andersen & Maillard handler om, at de bager det, som de godt selv kan lide – og de viser sig også at have rigtig god smag i fastelavnsboller.

Deres bagværk er økologisk og de bager hele dagen, så her skal man altså ikke være nervøs for at træde ind i en udsolgt bager ved eftermiddagstid.

Hvor: Nørrebrogade 62, 2200 København N og Göteborg Plads 19, 2150 Nordhavn

Andersen & Maillard PR Foto

Juno The Bakery

Instagram-favoritten over dem alle. På Østerbro finder du byens længste bagerkø, men altså også et rigtig godt bud på en cremet fastelavnsbolle.

Juno har taget den folkekære og svenske, Semla, til sig og den har vist sig også at kunne vinde københavnernes hjerter.

Den er bagt af en blød gærdej med frisk kardemomme og fyldes med cremet marcipan, ristede Valencia mandler og en gavmild portion flødeskum.

Ligesom resten af Junos bagværk smager den fantastisk, og er man glad for fastelavnsboller, så bliver man næsten nødt til at prøve den.

Hvor: Århusgade 48, 2100 København Ø

Juno The Bakery PR Foto

Meyers Bageri

Er du glad for de gammeldags fastelavnsboller, så skal du en tur forbi Meyers Bageri eller Deli.

Her finder du nemlig en skøn økologisk udgave bestående af en fed gærdej med kardemomme fyldt med både vaniljecreme og en generøs portion remonce og hele herligheden toppes med mørk chokoladeglasur.

Derudover bager de også to wienerbrødsvarianter – én med flødecreme, vaniljecreme og æblekompot og én med hindbærfløde.

Hvor: Find nærmeste forhandler lige her

Meyers Bageri PR Foto

Lagkagehuset

Det er næsten umuligt at snakke om fastelavnsboller uden at nævne Lagkagehuset, der allerede lagde dem frem i disken i midten af januar.

De bager både en gammeldags fastelavnsbolle af bløddej med creme og chokolade på toppen, men vinderen er uden tvivl deres variant med winerbrødsdej og flødeskum.

Modsat mange andre formår de nemlig at ramme den helt rigtige balance mellem dej og mængden af flødeskum.

Der findes flere varianter og smag fx. blåbær og nougat, creme og vanilje eller hindbær og Sarah Bernhardt – vi garanterer næsten, at du ikke bliver skuffet.

Hvor: Find nærmeste forhandler lige her

Lagkagehuset PR Foto