MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

150 år gammel bygning: Her er planerne for det nye Aveny-T på Frederiksberg

Af Michael Qureshi
Illustration:  Kjaer & Richter
Illustration: Kjaer & Richter

Dansk teater mangler de unge som publikum, men det vil Aveny-T lave om på.

Det traditionsrige Frederiksbergteater vil være nationalscene for ungekulturen, og for at den vision kan realiseres, er det nødvendigt med en udvikling af den mere end 150 år gamle bygning.

Derfor har Aveny-T sammen med Frederiksberg Kommune, der ejer bygningen, og A. P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal, som støtter projektet økonomisk, netop afholdt arkitektkonkurrence om at tegne en multifunktionel tilbygning i tilknytning til teateret.

Vinderen, Arkitektfirmaet Kjaer & Richter i samarbejde med Tranberg Arkitekter, skal nu arbejde videre som totalrådgiver med tilpasning af projektet og dets endelige udformning, der endnu ikke ligger helt fast.

For at visionen om Det Ny Aveny-T kan realiseres fuldt ud, er en om- og tilbygning nødvendig. Tilbygningen, der i dag huser caféen Kellerdirk nedrives for at give plads til en moderne, multifunktionel bygning, Væksthuset.

Den nye tilbygning skal optimere flow, funktion og ikke mindst fleksibilitet, så teatrets aktiviteter kan foregå i optimalt samspil og understøtte visionen om et ungt, inviterende og engagerende teater såvel inde som ude.

Unge kan udvikle deres kunst

Konkret vil tilbygningen huse en ny foyer, en fleksibel scene og ikke mindst arbejdspladser for kulturiværksættere.

Derfor har tilbygningen fået tilnavnet Væksthuset og det glæder kultur- og fritidsformand Nikolaj Bøgh;

“Det nye og afgørende greb er, at Aveny-T kan invitere unge scenografi-, koreografi-, og instruktørtalenter indenfor, så de kan udvikle deres kunst i samspil med teatret.

Det kommer til at understøtte og markere Aveny-T som et stærkt ungdomsteater og jeg er meget spændt på at opleve huset i aktion, når det står helt færdigt om et par år,” siger han.

Kæmpe skridt i den rigtige retning

Teaterdirektør Jon Stephensen er ligeledes begejstret.

“I Aveny-Ts ambition om at blive en permanent Nationalscene for ungekulturen er Væksthuset et kæmpe skridt i den retning.

Med stærkt fokus på bæredygtighed, studiepladser til unge, en ekstra scene hvor alt kan afprøves, fremstår Væksthuset som et sted der på alle måder tilgodeser unges behov – et mulighedernes teater, som kun findes på Frederiksberg.”

Det forventes, at Væksthuset vil stå færdigt i slutningen af 2021.

Fakta

  •  Selve hovedbygningen, Avenyteatret, der blev opført i 1855, har ifølge kulturstyrelsens register en bevaringsværdi i klasse 4 (SAVE-værdi).
  • Den nye tilbygning, Væksthuset forventes at omfatte ca. 360 m² primært som en et-plans bygning, dog med en indskudt etage/balkon i udvalgte zoner.
  • Der er afsat 24 mio. kr. til væksthuset. A.P. Møller Fonden har støttet projektet med 10 mio. kr.  De resterende 14 mio. kr. finansieres af Frederiksberg Kommune.
  • Frederiksberg Kommune modtog 21 forslag til prækvalifikation, hvoraf tre gik videre i arkitektkonkurrencen.

Del artikel

Andre læser også