3 råd til energioptimering af lejlighed

Skrevet af: Martin Jørgensen

Der er masser af guides til energioptimering af huse, men en stor andel af danskerne bor i lejlighed. Især i de danske byer er lejligheder den dominerende boligform, og du kan sagtens energioptimere din bolig, selvom du bor i lejlighed.

I forhold til energioptimering af en lejlighed er det naturligvis værd at huske på, at der er forskel på ejerlejligheder og lejeboliger. Det kan for eksempel ikke betale sig at lave permanente boligforbedringer i en lejebolig, mens det kan være en god investering i en ejerlejlighed.

Læs med herunder, hvis du vil lære mere om energioptimering af lejligheder.

1. Udskifte gamle vinduer

Efterisolering og udskiftning af gamle vinduer ligger normalt øverst på listen, når der tales om energioptimering af parcelhuse og villaer. Det er både billigt og virksomt at tilføje ekstra isolering på loftet af boligen. Denne mulighed har du ikke i en lejlighed, men du kan stadig energioptimere ved at udskifte vinduerne.

Der er rigtig store energibesparelser ved at udskifte gamle vinduer – og besparelsen bliver større des ældre de gamle vinduer er. Samtidig vil du også opleve, at din bolig bliver mere komfortabel, for eventuelle problemer med træk forsvinder.

Det er naturligvis en investering at købe nye vinduer, men det er også en god investering. Ofte vil du opleve en forøgelse af din friværdi som overstiger værdien af din investering – især hvis din lejlighed ligger i et attraktivt område som København. Dertil kommer der også de løbende energibesparelser, som du kan nyde godt af i mange år.

Du kan sagtens selv udskifte vinduer, hvis du har hænderne skruet rigtigt på. Alternativt er det også en mulighed at hyre en håndværker, og her skal du være opmærksom på, at du har mulighed for at benytte dig af håndværkerfradraget så de faktisk udgifter ved vinduesudskiftningen bliver mindre.

2. Vær intelligent med din opvarmning

Mange af os åbner og lukker bare for radiatoren efter behov, men det kan hurtigt blive en meget dyr løsning. Energioptimering handler nemlig ikke kun om efterisolering af din bolig. Din måde at varme op på har også stor betydning, hvis du gerne vil optimere dit energiforbrug på. Hvis du gerne vil energitoptimere, er der en række tommelfingerregler, som du skal huske på i forhold til opvarmningen af din bolig.

Først og fremmest er det vigtigt, at du indstiller alle radiatorer i din lejlighed ens. Hvis radiatorerne er indstillet forskelligt, vil det betyde, at temperaturerne variere i husets rum. Det kan blandt andet skabe problemer med træk, og få lejligheden til at føles koldere.

Stabilitet er generelt en vigtig faktor i forhold til din radiatorer, og derfor må du heller ikke lukke for radiatorerne om natten. Du gør det måske med henblik på at spare på varmen, men i sidste ende vil det blot betyde, at lejlighedens vægge når at blive gennemkolde, hvilket gør det dyrt at varme lejligheden op igen om morgenen. Faktisk skal du kun skrue ned for dine radiatorer, når du lufter ud.

Sidst, men ikke mindst, er det også vigtigt, at du ikke placerer møbler foran radiatoren. Møbler foran radiatorer er skyld i stort varmetab, da de forhindrer varmen i at fordele sig i rummet. I stedet bliver varmen fanget bag møblet og forsvinder ud igennem væggen.

3. Vær opmærksom på udluftning

Det er nødvendigt at lufte ud i din lejlighed, hvis du vil besvare et godt indeklima. Dette er dog en balancegang, for dit hjem taber varme og dermed energi, når du lufter ud.

Det er optimalt at lufte ud 2-3 gange om dagen, hvis du gerne vil bevare et godt indeklima i din lejlighed. Her er det faktisk mest effektivt at åbne alle lejlighedens vinduer i omkring 10 minutter, så der virkelig kan komme gennemtræk i boligen.

Mens du lufter ud, skal du naturligvis lukke for dine radiatorer, så termostaten ikke forstyrres af den pludselig træk fra de åbne vinduer. Med andre ord er det også vigtigt at lufte grundigt ud i vinterhalvåret – også selvom du er ivrig efter at holde på varmen.

Det kan være en god idé at skemalægge udluftningen i dit hus, så du er sikker på at huske det. På den måde undgår du også, at dine vinduer kommer til at stå på klem i mange timer, da dette er en dyr og ineffektiv metode til udluftning.

Vind EM-billetter til næste år: Just Eat lancerer fed fodboldquiz

Skrevet af: Michael Qureshi

Elsker du fodbold og god mad leveret lige til døren, så vil du elske seneste tiltag fra Just Eat.

Just Eat har i år lanceret en stor fodboldquiz her i Danmark, hvor hovedpræmien er fire billetter til EM i fodbold næste år.

Oprindeligt skulle Euro 2020 have været afviklet i år med blandt andet fire kampe i Parken i København.

Men Corona kom som bekendt også i vejen for denne gigantiske begivenhed.

Nu er blikket i stedet rettet mod næste år, og for enhver fodboldelsker er det en drøm at opleve en EM-kamp. Måske endda en af Danmarks kampe på hjemmebane i Parken.

Få klik på mobilen og så er du i gang

Hvis du går og drømmer om sådan en præmie, så kan du allerede nu gå i krig med den fodboldquiz, Just Eat har lanceret. Det kræver ikke særligt mange klik på mobilen, før du er i fuld gang med spørgsmålene.

Det gode er også, at selv om du måske ikke vinder selve hovedpræmien, så er der stadig tusindvis af rabatkoder til Just Eat på spil.

Så du kan helt sikkert få noget af værdi ud af prøve deres fodboldquiz.

Her på redaktionen har vi også testet sværhedsgraden i quizzen, og der er ingen tvivl om, at der er spørgsmål til alle niveauer.

Det kan være alt fra hvor i målet en spiller i en særlig finale placerede bolden. Det kan også være noget hvor man skal gætte hvilken fodboldspiller, der matcher med en madvare eller særlig ret.

Underholdende quiz

Der er i hvert fald ingen tvivl om, at fodboldquizzen er gennemtænkt og gennemført. Den er fyldt med videoklip, som hører sammen med spørgsmål, og man skal holde tungen lige i munden for at svare rigtigt på dem alle.

Men set fra en almindelig fodboldfans synspunkt, så er det en ganske underholdende quiz, og man føler, at man bliver testet på sin paratviden og evne til at tænke logisk.

Den kan godt tage omkring et kvarter at gennemføre, og så er det jo spændende, om man vinder noget.

Du kan starte quizzen lige her – og du skal nå det inden 23. september

Prøv 1 meter lang Durum: Umut åbner Guldkebab i Valby

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou

Hvis der er noget kendis-kokken Umut Sakarya kan, så er det at tænke ekstraordinært.

På fredag d. 25. september udvider han sammen med sine trofaste partnere “imperiet” med endnu en kebabshop.

Det sker i Valby på Toftegaards Alle 38, og der er 200 gratis kebab til de første 200 gæster.

Valby-filialen hedder også Guldkebab by Guldkroen, og er således en tro kopi af deres første Guldkebab, som åbnede på Nørrebro i februar.

Læs også: Klassisk hangover-hapser: Bryghus lancerer snasket gourmet cowboytoast

Vild – vildere

Som alt andet med Umut er Guldkebab selvfølgelig ikke en klassisk kebabrestaurant.

Det bliver vild, vildere.

Eksempelvis kan man bestille 1 meter lang Durum, eller rullekebab som andre foretrækker at kalde det.

Det bliver også med en hemmelig chilisovs til at smøre ud over den, som kommer til at give dig nogle problemer på toilettet dagen efter.

Men mon ikke den smager himmelsk og man nyder det så længe, det varer?

Læs også: Farlig torsdagsklub: Spis burger ad libitum for 150 kr

Hjemmelavet kebab af svinenakke

Lidt utraditionelt bliver det en kebabbiks med hjemmelavet kebab af svinenakke, så Umut holder sig i svinekøds-genren.

Det er jo Umut og Guldkroen, der står bag, så naturligvis kan man også få deres sprøde fritter med deres berømte hjemmelavede bearnaise sovs hældt ud over.

Det er i hvert fald en sjælden kombi, når det gælder kebab. Der bliver også iskolde fadøl og Umuts yndlingsdrik – Fernet Branca.

Normalt hader Umut og hans partnere alt hvad der handler om vegetar, men også her skrives der historie. Der er nemlig føjet to vegetar-retter til kortet, som begge er ud fra hjemmelavede opskrifter.

Den ene med hjemmelavede falaffel.

På selve åbningsdagen bydes der på gratis kebab til de 200 første.

Læs også:  Ny burgerjoint på Vesterbro opkaldes efter dansk opfinder af burgeren

Hvad: Åbning af Guldkebab Valby
Hvor: Toftegaards Alle 38, Valby
Hvornår: 25. September 2020 kl. 16.00
Hvor meget: 200 gratis kebab

Læs også: Madskribenternes hemmelighed: Her får du den vildeste pasta-oplevelse

Københavns helt nye madoase: Her er Banegaardens helt særlige spisehus

Skrevet af: Mathilde Mågård Hansen
Foto PR
Foto PR

Næsten side om side med togskinner langs Enghavevej finder man byens nye madoase, Banegaarden.

Det er dog ikke noget man lægger mærke til, for her er dybt idyllisk og fyldt med rå natur og gamle trælader.

I én af dem holder Rakils Spisehus til, og her er hele menuen økologisk, bæredygtig og primært vegetarisk.

Læs også Lige åbnet: Her er Københavns nye skønne madoase

BaneGaarden PR Foto

Hvem er Rakil?

Det første, som måske falder dig ind kunne meget vel være: ”Hvem i alverden er Rakil?”

Og folkene bag Rakils Spisehus kan ikke gøre dig meget klogere.

”Vi aner faktisk ikke hvem Rakil er, men han eller hun har sat sin autograf på laden.

Det kan også være, at der slet ikke står Rakil, men det er hvad vi kunne tyde det til, og så skulle restauranten da hedde det,” fortæller Kenn Husted, som er en af partnerne bag.

Banegaarden fungerer i samarbejde med Aarstiderne, så det var derfor helt naturligt, at spisehuset skulle være vegetarisk.

”Alt hvad vi laver er selvfølgelig økologisk, og så er det bæredygtigt. Så det kan godt være, at man kan få økologisk laks fra Island, men på grund af flytransporten bruger vi det ikke,” forklarer han.

”Vi er på ingen måde frelste omkring det at være vegetar – det er bare den vej det går. Man kan godt til vælge økologisk kød eller fisk, men det er sekundært, og der er mange som bare kører den rent vegetarisk.

Læs også Kan du smage forskel?: Vegansk burger-restaurant på Østerbro har fået god start

Foto Mathilde Mågård Hansen

Genkendelige grøntsager

Bag kødgryderne (undskyld, grøntsagsgryderne) finder man erfarne kræfter i form af køkkenchef, Henrik Junker (tidl. Paustian) og souschef Jonas Harboe (tidl. Palægade og Restaurant Copenhague i Paris).

Og hele tanken med restauranten er, at de erfarne kokke har frit spil.

”Det skal ikke være Michelin det her. Grøntsagerne skal være genkendelige, rustikke og selvfølgelig velsmagende.

Det kunne være fedt hvis vi kunne inspirere gæsterne til selv at bruge flere grøntsager derhjemme,” forklarer Kenn Husted.

Menuen skifter hver uge, og afhænger af hvilke råvarer, de får ind.

”Har de overskud af aubergine på markedet, så bruger vi det. Vi tænker meget på madspild, og det hele bliver en leg om hvordan vi kan bruge råvarerne.

Vi laver kun én menu i køkkenet hver aften, og man kan ikke få andet. Så handler det om at man stoler på, at det vi laver er godt,” fortæller Kenn Husted.

Læs også Københavns nye hotte restaurant er vegansk – og vanvittig velsmagende

Foto Mathilde Mågård Hansen

Vin ad libitum

Man skal naturligvis ikke tørste sig igennem sådan en dejlig middag, og nogle fordele må der være ved at importere sin egen vin.

Legen fra køkkenet er derfor taget videre med ud i restauranten, hvor vinmenuen er droppet til fordel for et koncept om vin ad libitum.

”Jeg er selv på gulvet for første gang i mange år, og det er skide skægt,” fortæller Kenn Husted, der bl.a. har Husted Vin fire steder i byen.

”Jeg har selvfølgelig nogle tanker om hvilke vine, der passer til menuen hver aften, men er folk mere til noget andet, så klarer vi det. Vinene skal ramme gæsterne, og det skal ikke være sådan nogle bitte små glas, man får.”

Du slipper for bare 345 kr. for syv serveringer og 295 kr. for vin ad libitum hos byens nye vegetariske spisehus – og husk lige igen at alle råvarerne både er økologiske og bæredygtige!

Hvad: Rakils Spisehus
Hvor: Otto Busses vej 45, 2450 København SV
Hvornår: Onsdag-lørdag

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram