MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

3 råd til energioptimering af lejlighed

Af Annoncør

Der er masser af guides til energioptimering af huse, men en stor andel af danskerne bor i lejlighed. Især i de danske byer er lejligheder den dominerende boligform, og du kan sagtens energioptimere din bolig, selvom du bor i lejlighed.

I forhold til energioptimering af en lejlighed er det naturligvis værd at huske på, at der er forskel på ejerlejligheder og lejeboliger. Det kan for eksempel ikke betale sig at lave permanente boligforbedringer i en lejebolig, mens det kan være en god investering i en ejerlejlighed.

Læs med herunder, hvis du vil lære mere om energioptimering af lejligheder.

1. Udskifte gamle vinduer

Efterisolering og udskiftning af gamle vinduer ligger normalt øverst på listen, når der tales om energioptimering af parcelhuse og villaer. Det er både billigt og virksomt at tilføje ekstra isolering på loftet af boligen. Denne mulighed har du ikke i en lejlighed, men du kan stadig energioptimere ved at udskifte vinduerne.

Der er rigtig store energibesparelser ved at udskifte gamle vinduer – og besparelsen bliver større des ældre de gamle vinduer er. Samtidig vil du også opleve, at din bolig bliver mere komfortabel, for eventuelle problemer med træk forsvinder.

Det er naturligvis en investering at købe nye vinduer, men det er også en god investering. Ofte vil du opleve en forøgelse af din friværdi som overstiger værdien af din investering – især hvis din lejlighed ligger i et attraktivt område som København. Dertil kommer der også de løbende energibesparelser, som du kan nyde godt af i mange år.

Du kan sagtens selv udskifte vinduer, hvis du har hænderne skruet rigtigt på. Alternativt er det også en mulighed at hyre en håndværker, og her skal du være opmærksom på, at du har mulighed for at benytte dig af håndværkerfradraget så de faktisk udgifter ved vinduesudskiftningen bliver mindre.

2. Vær intelligent med din opvarmning

Mange af os åbner og lukker bare for radiatoren efter behov, men det kan hurtigt blive en meget dyr løsning. Energioptimering handler nemlig ikke kun om efterisolering af din bolig. Din måde at varme op på har også stor betydning, hvis du gerne vil optimere dit energiforbrug på. Hvis du gerne vil energitoptimere, er der en række tommelfingerregler, som du skal huske på i forhold til opvarmningen af din bolig.

Først og fremmest er det vigtigt, at du indstiller alle radiatorer i din lejlighed ens. Hvis radiatorerne er indstillet forskelligt, vil det betyde, at temperaturerne variere i husets rum. Det kan blandt andet skabe problemer med træk, og få lejligheden til at føles koldere.

Stabilitet er generelt en vigtig faktor i forhold til din radiatorer, og derfor må du heller ikke lukke for radiatorerne om natten. Du gør det måske med henblik på at spare på varmen, men i sidste ende vil det blot betyde, at lejlighedens vægge når at blive gennemkolde, hvilket gør det dyrt at varme lejligheden op igen om morgenen. Faktisk skal du kun skrue ned for dine radiatorer, når du lufter ud.

Sidst, men ikke mindst, er det også vigtigt, at du ikke placerer møbler foran radiatoren. Møbler foran radiatorer er skyld i stort varmetab, da de forhindrer varmen i at fordele sig i rummet. I stedet bliver varmen fanget bag møblet og forsvinder ud igennem væggen.

3. Vær opmærksom på udluftning

Det er nødvendigt at lufte ud i din lejlighed, hvis du vil besvare et godt indeklima. Dette er dog en balancegang, for dit hjem taber varme og dermed energi, når du lufter ud.

Det er optimalt at lufte ud 2-3 gange om dagen, hvis du gerne vil bevare et godt indeklima i din lejlighed. Her er det faktisk mest effektivt at åbne alle lejlighedens vinduer i omkring 10 minutter, så der virkelig kan komme gennemtræk i boligen.

Mens du lufter ud, skal du naturligvis lukke for dine radiatorer, så termostaten ikke forstyrres af den pludselig træk fra de åbne vinduer. Med andre ord er det også vigtigt at lufte grundigt ud i vinterhalvåret – også selvom du er ivrig efter at holde på varmen.

Det kan være en god idé at skemalægge udluftningen i dit hus, så du er sikker på at huske det. På den måde undgår du også, at dine vinduer kommer til at stå på klem i mange timer, da dette er en dyr og ineffektiv metode til udluftning.