5 gode bøger til juleferien: En lille bid af vores savnede restauranter

Skrevet af: Mathilde Mågård Hansen
Osteria 16 Foto PR
Osteria 16 Foto PR

Når ens stærkeste force er en kokkekniv og en pande, hvad gør man så når ens arbejdsplads bliver lukket ned for anden gang?

Eller når alt man ønsker er et koldt glas hvidvin og en drønlækker pastaret, og alle dine yndlingsrestauranter er lukkede?

Du finder din indre læsehest frem, og sætter dig godt til rette hjemme i lænestolen.

Fem af byens favoritter har nemlig udskiftet potter og pander med pen, så mens vi ikke kan besøge restauranterne selv, kan du nyde dem lidt derhjemme i god ro og mag.


Foto PR

Osteria 16 – Kogebog

I 2014 åbnede restauranten Osteria 16 på Vesterbro i København.

Stedet blev grundlagt af vennerne kokken Morten Kaltoft og kunstneren Emil Alsbo.

Her er ingen snobbede tjenere og pressefoldede servietter, men ærlig, italiensk mad serveret family style, så hele bordet deler. Osteria 16 er det moderne italienske køkken, hvor alle kan være med.

Nu udgiver Morten Kaltoft og Emil Alsbo deres første kogebog: Osteria 16 – Kogebog, der indeholder 80 originale italienske retter – fordelt på antipasti, polenta, pasta, risotto, pizza, brød, dessert og klassiske italienske grundopskrifter.

Udgangspunktet er få ingredienser af høj kvalitet og sæsonnære råvarer.

I Osteria 16’s køkken kan hver en ingrediens smages.

De mange småretter er simple og uprætentiøse, men stilsikre og fulde af smag – det er mad, der er nemt at gå til, og som taler til sanserne.

Hvor meget: 299,95 kr.
Hvordan: Køb den lige her


Yellow Bird Coffee Foto PR

KaffeKøbenhavn – 55 personlige kaffebarer & 1 kaffeknallert

 København er berygtet for at have verdens højeste kaffepriser, men bag priserne gemmer der sig kaffebarer, der skaber gode kaffeoplevelser, og som er bevidste om at løfte betalingen til kaffebønderne ude i verden, så de får en ordentlig pris for deres kaffe.

Det kommer der kvalitetsprodukter og skønne åndehuller i hverdagen ud af for kaffeelskere.

KaffeKøbenhavn – 55 personlige kaffebarer og 1 kaffeknallert er en hyldest til de mange personlige kaffebarer, der findes rundtom i København, og til deres ejere for kunsten at skabe nogle gode kaffeoplevelser.

Bogen er meget mere end en kaffebarsguide, den har indlagt små kaffepauser, interview med kaffepersonligheder som; Klaus Thomsen fra Coffee Collective, Jonas Gehl fra Prolog, Esben Piper fra La Cabra, Ricco Sørensen fra Riccos og en af Danmarks to eneste kvindelige kafferistere, Sine Klejst Gren.

Hvor meget: 199 kr.
Hvordan: Køb den her


Restaurant Møntergade Foto Rasmus Kramer Schou

Bogen om Smørrebrød af Ole Troelsø

Læs den ultimative bog om smørrebrød skrevet af én af Danmarks muligvis mest velbespiste madanmeldere, Ole Troelsø.

Bogen fortæller historien, om hvordan den tarvelige klemme blev ophøjet til en verdensberømt kulinarisk specialitet, samt historien om de vigtigste råvarer og tilbehør; brød, smør, pålæg, øl og snaps.

Den indeholder en række opskrifter der præsenteres i historisk perspektiv med klassikere, samt helt nye opskrifter der er skrevet af toneangivende kokke og smørrebrødsjomfruer.

I afsnittet Danmarks 50 bedste smørrebrødsrestauranter nævner forfatteren de restauranter han finder bedst, ligesom hans favoritter beskrives mere indgående.

Hvor meget: 395 kr.
Hvordan: Køb den lige her


Foto PR

Instagram Gourmet Recipes by Nordic Chefs

Savler du også over alle de flotte madbilleder, der popper op i tide og utide på Instagram?

Platformen, Nordic Chefs, består af fem forskellige sider med næsten 3 millioner følgere, der dagligt deler de flotteste retter, du længe har set.

Nu har de produceret E-bogen “Instagram Gourmet Recipes” i samarbejde med Michelin.

Bogen består af 14 restauranter, der alle er nævnt i guiden, og du finder bl.a. københavner-favoritten, Bistro Boheme.

De fortæller hver især, om deres koncept og fremviser en opskrift.

Nu hvor vi ikke kan besøge restauranterne, så kan vi drømme os lidt derud, og det er bogen her en fremragende vej til.

Hvor meget: Gratis som E-bog
Hvordan: Download lige her


Lyst – An Immersive Dining Experience

Det er jul, og så kan vi også godt tåle en lille tur over Lillebælt.

Et af de hidtil mest ambitiøse restaurantprojekter i Skandinavien, Restaurant Lyst i Vejle, har nemlig lanceret bogen ”Lyst – An Immersive Dining Experience”.

Bogen sprænger rammerne for gastronomisk visuel fortælling og fører læseren helt tæt på ejer og stifter Morten Kirk Johansen og restaurantens medskabere: Olafur Eliasson og hans partner Sebastian Behmann.

Bogen om Lyst er et forsøg på at indfange den essens som restauranten er rundet af: naturen med dens iboende foranderlighed og sanselighed.

Den er fortællingen om Lyst i ord og billeder, der formidler samspillet mellem gastronomi, design og arkitektur.

Og så er den ikke mindst fortællingen om de lokale ildsjæle – leverandører, sankere, bønder og fiskere – der hver dag kommer til Lyst med deres råvarer.

Plukket, fanget og dyrket på marker, strande, skove, ved mælkekar og på vandet omkring Vejleegnen.

Hvor meget: 599 kr.
Hvordan: Køb bogen lige her


Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram