8 begreber du skal kende, inden du tager et lån

Skrevet af: Redaktionen

Der findes mange låneløsninger på internettet, og hvis du står i en situation, hvor du pludselig har brug for flere penge til en uforudset udgift eller lignende, kan et lån være løsningen.

Du skal dog altid huske at lån skal tilbagebetales, så du skal ikke låne mere end, hvad du har råd til at betale tilbage i månedligt afdrag.

Det vil nemlig skabe flere finansielle problemer end løsninger, hvis du optager et lån, du ikke har råd til.

Derudover er der nogle begreber, du skal kende til, inden du tager et lån, så du ved, hvad du går ind til.

Lånebehov

Dit lånebehov er et udtryk for, hvor meget du har brug for at låne. Det anbefales, at du ikke låner mere, end hvad du har brug for, og derfor bør du overveje, hvad dit lånebehov reelt er.

Hvis du låner mere end, hvad du skal bruge, vil du ende med at betale for flere omkostninger i form af renter, og lånet vil dermed blive dyrere end nødvendigt.

Løbetid

Lånets løbetid definerer den periode, hvor du betaler afdrag på dit lån. Det vil sige, at hvis du optager et lån med en løbetid på 1 år, vil du have betalt lånet tilbage indenfor ét år, og du vil dermed være gældsfri, såfremt du har betalt dine afdrag til tiden.

Kviklån

Kviklån er som navnet antyder en hurtig måde at optage et lån på. Kviklån er som regel små lånebeløb med en relativ kort løbetid.

Renten på kviklån vil ofte være højere end renten på større lån, eller hvis du låner penge fra banken. Derimod kan kviklån være løsningen, hvis du netop mangler et mindre beløb, som du hurtigt kan betale tilbage. Her kan du læse om kviklån ved Basisbank.

Forbrugslån

Et forbrugslån er en låntype, du kan tage online. Det hele foregår online, og er dermed meget let at ansøge om. Med et forbrugslån er det meget forskelligt fra udbyder til udbyder, hvor meget du kan låne.

Hos Basisbank har du mulighed for at låne op til 500.000 kr., og du står ikke til ansvar for, hvad pengene skal bruges til.

Når du har mulighed for at låne et større beløb, betyder det også, at du kan bruge lånet som et billån, hvis du står og har brug for en ny bil.

Kreditvurdering

Låneudbydere vil som regel foretage en kreditvurdering af deres ansøgere. En kreditvurdering udregner sandsynligheden for, at du kan betale lånet tilbage til tiden, og en god kreditvurdering vil ofte resultere i en lavere rente.

Kreditvurdering afhænger blandt andet af din løn, faste udgifter, alder og arbejde. Hvis du ønsker en bedre kreditvurdering, kan du søge om lånet sammen med en medansøger.

Du skal dog huske, at du vil komme til at betale for hele lånet, hvis din medansøger ikke betaler sin del. Derfor bør du overveje grundigt, hvem du søger om lånet sammen med.

ÅOP

ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent og er en betegnelse for, hvad du vil komme til at betale i omkostninger for at optage lånet.

Det er lovpligtigt for låneudbydere at oplyse ÅOP i sammenhæng med deres lån, og det er den letteste måde at sammenligne to forskellige lån på for at finde ud af, hvilket lån, der er billigst.

Du kan dog kun sammenligne lånene, hvis lånebeløbet og løbetiden på lånet er den samme.

Renter

Der vil altid komme renter på et lån, lige meget hvilken udbyder du vælger, da renterne er den måde, du betaler for at låne penge. Derfor giver det mening at lede efter et lån med en lavere rente.

Der kan være forskel hos låneudbydere, om de tilbyder en fast eller en variabel rente. En variabel rente er mere risikabel end en fast rente, da du ikke kan være sikker på, hvad du kommer til at betale i renter, og renten kan svinge både op og ned.

RKI

RKI er et register, som du vil blive registreret i, hvis du ikke formår at betale dine lån tilbage til tiden. Når du er registreret i RKI, vil du have svært ved at optage nye lån. For at komme ud af RKI skal du betale din gæld til låneudbyderen.

MASH tweaker menukortet med masser af fisk og skaldyr

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
MASH Penthouse, PR Foto
MASH Penthouse, PR Foto

Den succesfulde bøfkæde MASH fylder i år 10 år.

Men den erfarne kæde hviler på ingen måde på laurbærrene.

Tværtimod følger de trofast med deres gæsters smagsløg.

Læs også: Guide: 10 restauranter med udsigt i København

Mere grønt, fisk og skaldyr
Og det er vist ikke gået nogens næse forbi, at flere tænker mere over deres valg, miljø og bæredygtighed.

Der er stadigvæk plads til de saftige bøffer, men mange har skruet ned, indført kødfrie dage eller måske blevet flexitarer.

Så MASH har med deres nye menukort sat masser af maritim mundgodt på menuen, så alle i selskabet nu har et overflødighedshorn at vælge imellem.

Uanset om man er til store bøffer eller saftig skaldyr – eller det helt grønne køkken.

Se hele menukortet lige her

Med andre ord: MASH introducerer masser af fisk og skaldyr – og lavet med fokus på kvalitetsråvarer, tilberedning og smagssammensætninger, som de gør sig umage med for kødets vedkommende.

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh.

MASH nyt menukort med masser af fisk og skaldyr PR Foto

Umami-darling tilbage
Nyhederne tæller bl.a. følgende starters:

Grillede jomfruhummere med kryddersmør og grillet citron.

Gratineret King Crab med hvidløgssmør, brødkrummer, grillet citron og citrusmarineret salat.

King Crab Ravioli serveret med skaldyrsboullion.

Black Cod UMAMI style (en hyldest til Restaurant Umami). Misomarineret chilensk havbars og wasabimarineret tang.

Jordskokkesuppe med stegte kammuslinger. Æble, hasselnød, syltede jordskokker og purløg.

Torskeceviche. Citron, lime, ingefær, hvidløg, avocado, rødløg, blegselleri, peanuts, wasabi og urter.

Læs også: MigogKbh møder byens bedste gæst: Ken bruger 250.000 kr. om året på at spise ude

MASH nyt menukort med masser af fisk og skaldyr PR Foto

Klassikere er her stadig
De gamle fisk og skaldyrsfavoritter er her selvfølgelig stadigvæk.

Det betyder, man altid kan smage tuntatar eller de populære Gillardeau østers. Man kan også hoppe ombord i caviar med blinis, løg og creme fraiche.

Og har man lyst til at blive i havet til hovedretten kan man fornøje sig med en tunsteak med chimichurri eller gå grønt til værks med enten råstegt blomkål, karamelliseret blomkålspuré og grillet porre eller en vegetarburger med chili fries.

Læs også: Luksusbiograf: Røde velourlænestole, lysekroner, champagne og havudsigt

Hvad: Nyt menukort
Hvor: Alle MASH restauranter
Hvordan: Læs mere her

Fest med stjernerne og oplev showet live: Danish Music Awards er tilbage

Skrevet af: Camilla Lützhøft Stahlschmidt
The Minds of 99. Foto: PR
The Minds of 99. Foto: PR

Efter et års pause hylder den danske musikbranche igen sig selv med et brag af en prisuddeling, og du er inviteret.

Torsdag 17. oktober indtager Danish Music Awards den funklende nye KB Hallen på Frederiksberg, der i omkring 2,5 timer vil lægge gulv til en af årets største musikfester.

Aftenens vært er Nabiha, og programmet er spækket med i alt 10 liveoptrædener med blandt andre The Minds of 99, Jada, Nik & Jay, Clara, Sivas og NODE.

Læs også: Grammy-vindende Snarky Puppy indtager Falkoner Salen med 12 mands fest-orkester

Ikke som det plejer

Årets udgave af Danish Music Awards skiller sig lidt ud fra de foregående.

Traditionen tro skal der selvfølgelig uddeles en række prestigefyldte statuetter i løbet af aftenen, men som noget særligt har nomineringsperioden op til årets prisuddeling varet to år i stedet for et. Det skyldes, at der ikke blev afholdt Danish Music Awards i 2018.

Du kan således forvente, at udgivelser fra august 2017 til august 2019 hyldes.

Live-musik vil desuden være en endnu større del af showet denne gang, og flere af de optrædende har derfor fået lov til at spille op til tre numre i stedet for blot et.

Det betyder, at publikum altså vil blive forkælet med flere minikoncerter.

Læs også: Lukas Graham giver kæmpe sommerkoncert i København

Oplev showet live

Danish Music Awards vises i en redigeret udgave på TV 2 lørdag 19. oktober, men hvis du foretrækker at mærke stemningen og være til stede, når musikken spiller live, og priserne uddeles, kan du tage plads blandt publikum torsdag 17. oktober.

En ståplads til Danish Music Awards koster 440 kroner og kan købes her.

Showet begynder klokken 20, og dørene åbner klokken 18.30.

Hvad: Danish Music Awards
Hvor: KB Hallen, Peter Bangs Vej 147, Frederiksberg
Hvornår: Torsdag 17. oktober 2019 kl. 20

Læs også: Udsolgt på få minutter: Kashmir laver ekstra-koncert i Royal Arena

Retro-fund og designklassikere: Kom med til stort vintage-marked i Nordhavn

Skrevet af: Camilla Lützhøft Stahlschmidt
Foto: PR
Foto: PR

At gå på genbrugsjagt kan være en sjov men tidskrævende aktivitet, og oftest kan man kun nå at besøge få butikker på en dag.

Men i weekenden 19.-20. oktober vil det være muligt at shoppe hos et stort udvalg af landets mest populære loppe- og vintage-sælgere, som for en stund samles under et tag.

Det er Docken i Nordhavn, der danner rammen om Vintage Deluxe Marked, som er et tilbagevendende shoppingparadis for genbrugsfans.

Læs også: Første butik i Danmark: Japansk design-favorit åbner midt i København

Møbelkunst og klassisk design

Fra klokken 10 til 18 lørdag og klokken 10 til 16 søndag byder Vintage Deluxe Marked på et stort udvalg af boder, og flere af sælgerne kender du formentlig fra diverse antikprogrammer i tv, hvor de dyster mod hinanden og gør imponerende fund rundt omkring i landet.

Foto: PR

Som navnet antyder, har Vintage Deluxe Marked fokus på genbrugsvarer af høj kvalitet, og du kan derfor forvente at finde designklassikere i god stand og sjældne sager i massevis.

Boderne vil blandt andet være fyldt med møbler, keramik, tøj, industrielt design samt fransk og nordisk vintage.

Læs også: Stort loppeparadis på Østerbro er fyldt med genbrugsguld

Sådan får du VIP-adgang

Hvis du vil have adgang til genbrugsguldet som en af de først, kan du købe en VIP-billet i forsalg og få lov at komme ind på markedet allerede fredag 18. oktober mellem klokken 16 og 20.

Som VIP-gæst bydes du fredag velkommen med et glas bobler og får udleveret et armbånd, som også giver adgang til Vintage Deluxe Marked lørdag og søndag.

Prisen for en VIP-billet er 120 kroner, og den kan købes her.

Almindelige billetter koster 50 kroner og giver adgang lørdag og søndag.

Dockens café vil være åben alle tre dage, så man kan købe mad og drikke, når man trænger til en pause.

Læs mere og køb billet på vintagedeluxemarked.dk.

Hvad: Vintage Deluxe Marked
Hvor: Docken, Færgehavnsvej 35, Nordhavn
Hvornår: 18.-20. oktober 2019

Læs også: Nu åbner Nordhavns nye flydende aktivitetshus og sauna