Spådom: København får med Alchemist verdens vildeste restaurant

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Foto: Rasmus Schou
Foto: Rasmus Schou

Alchemist kommer til at sætte helt nye standarder for, hvad mad kan være. Kom med inden for lige her.

Sæt kryds i kalenderen, der sker noget magisk.

Ude på Refshaleøen har de nemlig længe gået og puslet med noget.

Tilbage i august 2016 kom køkkenchef Rasmus Munk til denne artikels forfatter i fortrolighed.

Han havde noget, han gerne lige ville snakke igennem.

Læs også: Vores bud på de 10 i toppen: Københavns bedste gourmetrestauranter

Den unge køkkenchef havde relativt kort tid inden sparket døren ind til den københavnske restaurationsbranche, da han åbnede det gastronomiske oplevelsesunivers Alchemist på Århusgade, Østerbro.

En menu med 45 vildt kreative og iscenesatte retter havde med et fingerknips gjort ham til morgendagens nye stjerne.

Jeg var fuldkommen blæst bagover, da jeg smagte hans mad første gang, og nu sad han her foran mig, og fik mig til at tabe kæben endnu en gang – men af en lidt anden grund.

“Jeg vil lukke Alchemist,” erklærede han.

“Undskyld, hvad?”

Rasmus Munk
Foto: Søren Gammelmark

Skulle tages til næste niveau

Rasmus Munk var kun lige begyndt på sit kulinariske svendestykke, og nu ville han lukke den igen.

Hvad pokker skete der?

“Alchemist skal lukkes,” gentog han.

Læs også: Toplækkert: Danmarks mindste gourmet-restaurant hitter i Nyhavn

”Nu har jeg set, det kunne lade sig gøre, og det er tid til, vi tager det til næste niveau. Alchemist skal vokse, den skal følges helt til dørs.

Det, jeg har drømt om, siden jeg blev uddannet som kok, bliver muligt nu,” forklarede han og viste mig nogle interimistiske arkitekttegninger.

Drømmenes byggeplads

I dag, over to år efter dét møde, så jeg resultatet af de tegninger, da vi gik rundt på en byggeplads under den skinnende novembersol.

Igen tabte jeg kæben.

Det er åbenbart sådan noget, Rasmus Munk gør ved mig – og mange andre.

Jeg har aldrig set noget lignende. Gentager: aldrig, aldrig, aldrig.

Læs også: Bliver landets vildeste grillbar: Hippe Umut åbnede Guldgrillen med et brag

Munkens drøm er så tæt på sit mål som nogensinde.

40 arbejdsmænd pukler lige nu for at nå helt i mål med den nye Alchemist – håbet er at åbne inden for tre måneder.

Og hvad bliver det så for noget?

Foto: Søren Gammelmark

Det bliver verdens vildeste restaurant

Netop dét spørgsmål har jeg grublet meget over de sidste to år. Og svaret er ligeså indlysende, som det er sindssygt:

Det bliver verdens vildeste restaurant. Punktum.

Læs også: Vores bud på de 10 i toppen: Her får du Københavns bedste cocktails

En restaurant, der igen får de største internationale medier til at vende blikket mod København. En restaurant, der rykker alle grænser for, hvad vi troede, et restaurantbesøg kunne være.

Rasmus Munk har simpelthen besluttet sig for at tage en i forvejen vanvittig gourmetrestaurant og så lige pimpe den op med noget, der ligner et kærlighedsbarn mellem et eksperimentarium, et planetarium, et Tivoli og skiftende moderne kunstudstillinger smeltet sammen til et oplevelsesteater af en anden verden.

Læs også: 10 i toppen: Her er de bedste gourmetrestauranter i København

Lars kommer til middag

Kort efter ‘den gamle’ Alchemist åbnede, skrev forretningsmanden Lars Seier nemlig på Facebook, at ”ham Rasmus Munk, han vidste ikke, hvad han havde gang i.”

Lars Seier havde nemlig læst et interview med Rasmus, hvor kokken stillede spørgsmålstegn ved, om det egentlig altid var godt at have investorer med ind over restauranter.

Læs også: Guldgrillen bader i sovs: Hvor meget brun sovs kan du drikke på tid?

Det viste sig, de havde misforstået hinanden lidt, de skrev frem og tilbage over Facebook, og et par uger efter troppede Lars Seier så op i Århusgade for selv at teste, om han nu kunne lave mad.

Ham den unge, påståelige knøs.

“Der vidste jeg godt, at jeg på en måde skulle bevise mit værd og forklare min tilgang til mad,” forklarer Munken.

Seier betalte, takkede for maden og gik hjem og skrev en besked til den unge køkkenchef.

“Hvis der nogensinde skal mere kul på din restaurant, så ring lige til mig først,” stod der.

“Jeg tjente jo 15.000 kr. om måneden og sov på en luftmadras nede i restauranten, så jeg tænkte, at en kop kaffe jo aldrig kunne skade. Mødet var endda på d’Angleterre, så jeg takkede ja,” husker han tilbage.

Læs også: Madskribenternes hemmelighed: Her får du den vildeste pasta-oplevelse

Lars Seier spillede rolle i Geraniums tre Michelin-stjerner

For dem, der ikke kender Lars Seiers interesse for mad, kan det nævnes, at den må siges at være stor.

Han er investor i Geranium og har nok sin andel af, at de nåede de magiske tre Michelin-stjerner, som den første danske restaurant nogensinde.

Lars Seier spiser også rigtig meget ude og havde en grundholdning om, at meget var det samme. Samme tasting-menuer, samme oplevelser, sådan helt generelt. Men ikke, da han var nede hos Alchemist.

Dårligste præsentation nogensinde

Rasmus Munk blev ført op til Lars’ d’Angleterre suite.

“Jeg havde jo virkelig forberedt mig og tegnet sådan en helt vildt kitschet powerpointpræsentation, der forklarede om mine drømme for restauranten.

Det var sgu nok den dårligste præsentation, han nogensinde har set.”

Læs også: Vores bud på de 10 i toppen: Her er Københavns bedste italienske restauranter

Men Lars Seier kunne lide, hvad han hørte og sendte Rasmus hjem med en opgave: find ud af, hvor meget det cirka kommer til at koste.

Køkkenchefen vendte tilbage med et tocifret millionbeløb. Lars Seier kiggede på det, kiggede op, og sagde ja.

Forsinket, men næsten i mål

Nu står vi her. I et byggerod. For som alle andre store projekter, så bliver ting forsinkede – og lidt dyrere.

“Ja, vi er nok gået lidt over, ligesom alle andre store byggeprojekter,” fortæller Rasmus Munk.

Det er populært at sige, der ikke bliver gået på kompromis, men hos Alchemist, har de ord aldrig været mere sande.

Så selvfølgelig har de hevet Danmarks dygtigste restaurantmanager ind i form af Jacob Brink Lauridsen, og han har været vidne til detaljegraden i byggeriet.

Læs også: Michelin-kok i delikatessen: Her åbner Københavns sprødeste supermarked

“Vi går rundt ude i prep-køkkenet (der hvor kokke gør klar red.), og Rasmus opdager et rør bag en maskine, som står gemt helt ovre i hjørnet. Det flugter ikke. Ingen kommer nogensinde til at se det her, det er helt ligegyldigt, men Rasmus får en håndværker til at rette det.”

Rasmus Munk bryder ind: “Man kan jo ligeså godt gøre det ordentligt fra starten. Vi skal gå herude i rigtig mange år, så hvis man bliver irriteret nu, så gør jeg det nok også om 20 år.”

2200 kvadratmeter med 22 meter til loftet

Lidt tal: Alchemist råder over 2.200 kvadratmeter, der er 22 meter til loftet.  Blandt andet pga. en vinkælder med over 10.000 flasker i.

Der er fire forskellige køkkener, og adskillige rum man som gæst bliver ført igennem af de 30 kokke og 20 tjenere.

Hvis man da er heldig at få bord.

Læs også: Vores bud på de 10 i toppen: Her er de bedste mellemklasse restauranter

Der er plads til 40 spisende gæster hver aften. Prisen er ikke fastlagt endnu, men på den gamle stod menu og drikkevarer i 2.500 kr.

Menuen er fastlagt og består af 50 serveringer.

“De fleste retter er jo mere fingerhapser, eller måske en duft, eller noget der forsvinder i munden. 50 lyder af meget, og ja, man bliver mæt, men det er ikke overdrevet,” siger Rasmus Munk og forklarer, at drømmen er mere end bare en restaurant.

“Vi vil simpelthen gerne sætte en dagsorden ved hjælp af gastronomi og kunst. Vi vil gerne have folk til at tænke og tage stilling til mere end bare mad,” fortæller han.

Læs også: Guide: Her er 5 af bedste caféer på Frederiksberg

Ligesom han gjorde i den gamle Alchemist, hvor en af retterne var serveret i et hjerte og fik sprøjtet ‘blodsauce’ ud over fra et drop som på hospitaler.

Samtidig blev der lagt en folder om organdonation. Værsgo at spis. Og tænk.

Fantastiske faciliteter

De kreative kulinariske drømme får frit spil hos den nye Alchemist.

Rasmus Munk er som et kokkebarn, der er blevet sluppet løs i en slikbutik.

Stedets udsugning er ligeså stor, som den i køkkenet på Bispebjerg Hospital.

Deres køle- og fryserum er større end hele køkkenet i de gamle lokaler. De har købt særlig sofistikerede maskiner fra kemiindustrien, som andre kun kan drømme om.

Læs også: Guide: Her er 5 af de bedste caféer på Vesterbro

De nye muligheder giver også ambitioner.

“Vi skal gøre vores bedste inden for begrænsningen af vores talent og så se, hvor langt vi kan drive det,” forklarer køkkenchefen.

Det er tydeligt.

Både Rasmus Munk og Jacob Brink prøver at underspille det hele. Den går ikke, for hvis ikke de vil sige det, så vil jeg:

Alchemist bliver verdens vildeste restaurant.

Og migogkbh.dk skal nok følge dem tæt.

Tilmeld dig til MigogKbh Nyt

Vores nyhedsbrev er først med de bedste historier som denne her – tilmeld dig her

De 10 bedste prisvenlige restauranter i København

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Foto: Hanzö Facebook side
Foto: Hanzö Facebook side

Hvor skal man tage hen, hvis man både gerne vil spise godt og have god value for pengene?

Her er et overblik over 10 restauranter, der fylder maven godt, men ikke tømmer pengepungen.

Hanzō

Hanzō er Madklubbens asiatiske darling. Hanzō er opkaldt efter sværdmageren Hattori Hanzō i Quentin Tarantinos filmtrilogi Kill Bill.

Ligesom sværdmageren vil de skabe noget, som er skarpt og fleksibelt på samme tid – og som kommer rundt i alle de mundsavlsdrivende lækkerier fra Østen.

Man kan fylde hele bordet med 11 retters menuen for under 400 kr. Bestil bord inde bagved køkkenet, her sidder man som i et gadekøkken.

Find Hanzö her.

Læs også: Luksusguide: Her får du den bedste brunch i København

Foto: Hanzö Facebook side

Ssam

Ssam er en urbant indrettet rå koreansk restaurant, der virkelig har styr på smagene. Her kan man virkelig komme godt rundt i det velsmagende koreanske køkken og ikke mindst alle deres sjove madtraditioner.

Hop især ombord i Ssams buns. Det er de blødeste briocheboller, som blidt omfavnet bulgogi ribeye-kød med smeltet mozarella og smager så godt, at man altid kommer til at bestille flere.

Find Ssam her.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er de bedste mellemklasse restauranter

Foto: Ssam Facebook side

Guldkroen

Guldkroen er en ærkedansk kro, som serverer så klassiske danske retter i traditionelle rammer, man overhovedet kan forestille sig.

Nærmest en ABC i dansk kultur, og blæsende ud af højttalerne strømmer også den ene danske schlager efter den anden – og der må gerne synges med.

Det pudsige er, at kroen er ejet af tyrkiskfødte Umut og hans køkkenchef, gourmetkokken Frank Svàrd, der laver alle retter helt fra bunden og sætter en ære i det. Tænk tarteletter, stegt flæsk og regnbueis.

Find Guldkroen her.

Læs også: Landets vildeste grillbar: Hippe Umut åbnede Guldgrillen med et brag af brun sovs

Foto: Guldkroen 11 Facebook side

Jah Izakaya

For os der ikke har været i Japan, kan vi så forklare, at en såkaldt izakaya er en afslappet japansk gastropub, hvor man kommer rundt om alle sider af den stolte japanske madkultur.

Fra det bedste fine dining til late night gadekøkken – eller en japansk udgave af tapas om man vil – og man drikker gerne sake til.

Her er smukt indrettet og stemningen er ofte summende livlig – lige som det skal være.

Find Jah Izakaya her.

Læs også: Genialt koncept: Ny mejeri-butik i København laver Aperol Spritz-is

Foto: Jah Izakaya Facebook side

Frank

Restaurant Frank lige ved Kongens Nytorv serverer 8 retter for under 500 kr. Hvis man måler på kvaliteten, må det næsten være byens bedste tilbud.

Man kommer gerne omkring både caviar og foie gras på turen i de hyggelige og smagfulde lokaler og deres løgtærte er allerede blevet legendarisk.

Find Frank her.

Læs også: Overset mexi-perle: Her får du Københavns bedste tacos til prisen

Foto: Frank hjemmeside

Høst

På Høst spiser man næsten i skoven.

Den smukke restaurant har vundet internationale designpriser, blandt andet prisen som verdens bedst designede restaurant og verdens smukkeste restaurant i det amerikanske rejsemagasin Travel + Leisure.

Madstilen er gourmet light, men når regningen er betalt, undres man til stadighed over, hvordan de kan holde prisen så langt nede.

Find Høst her.

Læs også: Ugens tip: Dessertbar serverer Københavns vildeste gourmet-desserter

Foto: Høst hjemmeside

Mes

Køkkenchef Mads Rye Magnusson har tidligere arbejdet på ikoniske steder som Falsled Kro og Geranium, men besluttede, at også ‘den normale københavner’ skulle opleve smukt præsenteret velsmagende mad, så han indrettede Mes som et lille gourmettempel.

Men priserne, dem holdt han godt nede. Man kan starte med 4 snacks for en 50’er og gå videre med 5 retters menuen og slippe 350 kr. Stilen er nordisk/fransk.

Find Mes her.

Læs også: MigogKbh: Anders Hemmingsen om tidslomme på Amager og egne testikler i creme

Foto: Restaurant Mes hjemmeside

Kuma

Tag et smut til Japan på budget. Den lille restaurant Kuma på Jagtvej har besluttet sig for, at hele København skal kunne have råd til at smage traditionel japansk gademad.

Spartansk, men elegant indrettet serverer de ‘okonomiyaki’ – en slags kålpandekage/pizza. Man kan også prøve miso-suppen, Chicken Nanban eller et bredt udvalg af yakitori sticks.

Find Kuma her.

Læs også: Så skal der festes: Her er de 10 hotteste natklubber i København

District Tonkin

Hos Tonkin får man det allerbedste som Vietnam kan producere i et køkken – og det siger ikke så lidt.

Den tidligere franske koloni er nemlig et lovechild mellem klassisk fransk kogekunst og eksotiske og friske smage fra Vietnam. Der er kun én ting at sige – prøv deres Bánh Mì og dø lykkelig.

En Bánh Mì er en fransk baguette fyldt med paté, friske krydderurter, marineret kød og fantastiske saucer.

Find District Tonkin her.

Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

Foto: District Tonkin Facebook side

Fætter Fætter

Gourmettoast, ja tak. Lige meget hvordan man vender og drejer det, så er og bliver toasten altså en favorit.

Når man så har smagt Fætter Fætters udgave med kvalitetsråvarer og kreative smagskombinationer, er man hooked.

Man kan prøve en ‘Toast experience’ til under 100 kr. og aldrig har penge været givet så godt ud. Der er altid gang i fætteren, og betjeningen er både personlig og dejlig uformel.

Find Fætter Fætter her.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns bedste gourmetrestauranter

Foto: Rasmus Kramer Schou

Masser af koncerter: Gratis musikfestival rykker ind under Bispeengbuen

Skrevet af: Camilla Lützhøft Stahlschmidt
Foto: PR, Johan Stauner Bill
Foto: PR, Johan Stauner Bill

For nylig blev det grå og triste område under Bispeengbuen indtaget af tusindvis af feststemte københavnere, da arrangementet Bas Under Buen løb at stablen for 10. gang.

Nu er der atter løjer på asfalten der, hvor Frederiksberg og København møder hinanden under den sekssporede motorvej, for det er blevet tid til Carpark Festival.

Carpark Festival er en gratis festival, som fandt sted første gang i 2014. Festivalen varer to dage og hylder artister fra den danske upcoming scene.

Læs også: Pak tæppet og roséen: Kæmpe gratis chill-out-event klar med årets line-up

Mere end 20 koncerter

Kigger du forbi området under Buen den 26. og 27. juli, kan du således opleve et væld af koncerter og masser af ny musik. Der er mere end 20 koncerter på programmet, lige som der også vil være en række forskellige kulturaktiviteter.

Lige meget om du er til hiphop, pop eller elektroniske toner, er der noget for dig at lytte til, for årets line-up består af en bred vifte af solister og bands.

Årets line-up:

  • Freja Kirk
  • Pind
  • Augustine
  • Kara Moon
  • Mavourneen
  • Vianna
  • Faber
  • BYLJA
  • Tomrum
  • Valmai
  • Schwarze Fiktion
  • Zar Paulo
  • The Chairman
  • Frida Diamant
  • Soon
  • Neon Priest
  • Jonah Wright
  • Doula DK
  • HVEM
  • Statisk

I 2018 lagde mere end 4.000 gæster vejen forbi, og med lunt sommervejr i sigte, er der igen i år lagt op til en hed sommerfest for massevis af musikinteresserede københavnere.

Området, hvor Carpark Festival foregår, ligger i gåafstand fra såvel Nørrebro Station som Fuglebakken Station, og bus 250S og 4A stopper tæt på Bispeengbuen. Der vil desuden være god plads til parkering af cykler.

Læs mere om Carpark Festival her eller følg med på Facebook.

Hvad: Carpark Festival
Hvor: Under Bispeengbuen, Frederiksberg
Hvornår: 26.-27. juli 2019
Hvor meget: Gratis adgang

Læs også: Her kan alt ske: Grøn dør gemmer på Københavns nye vilde cocktailbar

Solhilsner og hundestræk: Kom med til morgen-yoga i Botanisk Have

Skrevet af: Camilla Lützhøft Stahlschmidt
Arkivfoto. Foto: Pxhere
Arkivfoto. Foto: Pxhere

Er du en af dem, der elsker at starte dagen med solhilsner, krigerstillinger og hundestræk? Og skal det helst foregå i frisk luft under åben himmel?

Så er der god grund til at stå tidligt op og sætte kurs mod Botanisk Have i København lige om lidt.

Fra 23. juli til 11. august inviterer Copenhagen Yoga til morgentræning, og her er alle velkomne.

Instruktører guider alle deltagere gennem øvelserne, og man behøver hverken at være ekspert eller have sin egen yogamåtte for at være med. Måtter kan man låne på stedet.

Læs også: Gulvet er dit: Nu er der gratis sommerdans i Fælledparken

Lige ved Nørreport

Prisen for at deltage i en yogatime er 85 kr. per person. Man kan betale med MobilePay ved ankomst, men da der er et begrænset antal pladser, er det en god ide at tilmelde sig på forhånd via appen Mindbody.

Når man ankommer til Botanisk Have, som ligger på adressen Gothersgade 128 i Indre By, skal man gå ind ad hovedindgangen og derefter følge stien til Palmehuset – så støder man på Copenhagen Yogas instruktører, som er klar til at undervise.

Yoga-timerne begynder kl. 8.50, og alle deltagere opfordres til at komme i god tid. Botanisk Have åbner kl. 8.30.

Du finder Botanisk Haves hovedindgang lige ved Nørreport Station, så det er nemt at komme til yoga med enten bus eller tog, hvis du ikke tager cyklen.

Yoga-timerne i Botanisk Have aflyses kun i tilfælde af kraftig regn.

Læs mere her.

Hvad: Morgen-yoga
Hvor: Botanisk Havve, Gothersgade 128, København K
Hvornår: 23. juli til 11. august 2019 kl. 8.50 til 9.50
Hvor meget: 85 kr.

Læs også: Perfekt get-away: Ægte herregårdsstemning, naturspa og klasse-mad tæt på København