Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Spis i dag

Spådom: København får med Alchemist verdens vildeste restaurant

Af Rasmus Kramer Schou
Foto: Rasmus Schou
Foto: Rasmus Schou

Alchemist kommer til at sætte helt nye standarder for, hvad mad kan være. Kom med inden for lige her.

Sæt kryds i kalenderen, der sker noget magisk.

Ude på Refshaleøen har de nemlig længe gået og puslet med noget.

Tilbage i august 2016 kom køkkenchef Rasmus Munk til denne artikels forfatter i fortrolighed.

Han havde noget, han gerne lige ville snakke igennem.

Læs også: Vores bud på de 10 i toppen: Københavns bedste gourmetrestauranter

Den unge køkkenchef havde relativt kort tid inden sparket døren ind til den københavnske restaurationsbranche, da han åbnede det gastronomiske oplevelsesunivers Alchemist på Århusgade, Østerbro.

En menu med 45 vildt kreative og iscenesatte retter havde med et fingerknips gjort ham til morgendagens nye stjerne.

Jeg var fuldkommen blæst bagover, da jeg smagte hans mad første gang, og nu sad han her foran mig, og fik mig til at tabe kæben endnu en gang – men af en lidt anden grund.

“Jeg vil lukke Alchemist,” erklærede han.

“Undskyld, hvad?”

Rasmus Munk
Foto: Søren Gammelmark

Skulle tages til næste niveau

Rasmus Munk var kun lige begyndt på sit kulinariske svendestykke, og nu ville han lukke den igen.

Hvad pokker skete der?

“Alchemist skal lukkes,” gentog han.

Læs også: Toplækkert: Danmarks mindste gourmet-restaurant hitter i Nyhavn

”Nu har jeg set, det kunne lade sig gøre, og det er tid til, vi tager det til næste niveau. Alchemist skal vokse, den skal følges helt til dørs.

Det, jeg har drømt om, siden jeg blev uddannet som kok, bliver muligt nu,” forklarede han og viste mig nogle interimistiske arkitekttegninger.

Drømmenes byggeplads

I dag, over to år efter dét møde, så jeg resultatet af de tegninger, da vi gik rundt på en byggeplads under den skinnende novembersol.

Igen tabte jeg kæben.

Det er åbenbart sådan noget, Rasmus Munk gør ved mig – og mange andre.

Jeg har aldrig set noget lignende. Gentager: aldrig, aldrig, aldrig.

Læs også: Bliver landets vildeste grillbar: Hippe Umut åbnede Guldgrillen med et brag

Munkens drøm er så tæt på sit mål som nogensinde.

40 arbejdsmænd pukler lige nu for at nå helt i mål med den nye Alchemist – håbet er at åbne inden for tre måneder.

Og hvad bliver det så for noget?

Foto: Søren Gammelmark

Det bliver verdens vildeste restaurant

Netop dét spørgsmål har jeg grublet meget over de sidste to år. Og svaret er ligeså indlysende, som det er sindssygt:

Det bliver verdens vildeste restaurant. Punktum.

Læs også: Vores bud på de 10 i toppen: Her får du Københavns bedste cocktails

En restaurant, der igen får de største internationale medier til at vende blikket mod København. En restaurant, der rykker alle grænser for, hvad vi troede, et restaurantbesøg kunne være.

Rasmus Munk har simpelthen besluttet sig for at tage en i forvejen vanvittig gourmetrestaurant og så lige pimpe den op med noget, der ligner et kærlighedsbarn mellem et eksperimentarium, et planetarium, et Tivoli og skiftende moderne kunstudstillinger smeltet sammen til et oplevelsesteater af en anden verden.

Læs også: 10 i toppen: Her er de bedste gourmetrestauranter i København

Lars kommer til middag

Kort efter ‘den gamle’ Alchemist åbnede, skrev forretningsmanden Lars Seier nemlig på Facebook, at ”ham Rasmus Munk, han vidste ikke, hvad han havde gang i.”

Lars Seier havde nemlig læst et interview med Rasmus, hvor kokken stillede spørgsmålstegn ved, om det egentlig altid var godt at have investorer med ind over restauranter.

Læs også: Guldgrillen bader i sovs: Hvor meget brun sovs kan du drikke på tid?

Det viste sig, de havde misforstået hinanden lidt, de skrev frem og tilbage over Facebook, og et par uger efter troppede Lars Seier så op i Århusgade for selv at teste, om han nu kunne lave mad.

Ham den unge, påståelige knøs.

“Der vidste jeg godt, at jeg på en måde skulle bevise mit værd og forklare min tilgang til mad,” forklarer Munken.

Seier betalte, takkede for maden og gik hjem og skrev en besked til den unge køkkenchef.

“Hvis der nogensinde skal mere kul på din restaurant, så ring lige til mig først,” stod der.

“Jeg tjente jo 15.000 kr. om måneden og sov på en luftmadras nede i restauranten, så jeg tænkte, at en kop kaffe jo aldrig kunne skade. Mødet var endda på d’Angleterre, så jeg takkede ja,” husker han tilbage.

Læs også: Madskribenternes hemmelighed: Her får du den vildeste pasta-oplevelse

Lars Seier spillede rolle i Geraniums tre Michelin-stjerner

For dem, der ikke kender Lars Seiers interesse for mad, kan det nævnes, at den må siges at være stor.

Han er investor i Geranium og har nok sin andel af, at de nåede de magiske tre Michelin-stjerner, som den første danske restaurant nogensinde.

Lars Seier spiser også rigtig meget ude og havde en grundholdning om, at meget var det samme. Samme tasting-menuer, samme oplevelser, sådan helt generelt. Men ikke, da han var nede hos Alchemist.

Dårligste præsentation nogensinde

Rasmus Munk blev ført op til Lars’ d’Angleterre suite.

“Jeg havde jo virkelig forberedt mig og tegnet sådan en helt vildt kitschet powerpointpræsentation, der forklarede om mine drømme for restauranten.

Det var sgu nok den dårligste præsentation, han nogensinde har set.”

Læs også: Vores bud på de 10 i toppen: Her er Københavns bedste italienske restauranter

Men Lars Seier kunne lide, hvad han hørte og sendte Rasmus hjem med en opgave: find ud af, hvor meget det cirka kommer til at koste.

Køkkenchefen vendte tilbage med et tocifret millionbeløb. Lars Seier kiggede på det, kiggede op, og sagde ja.

Forsinket, men næsten i mål

Nu står vi her. I et byggerod. For som alle andre store projekter, så bliver ting forsinkede – og lidt dyrere.

“Ja, vi er nok gået lidt over, ligesom alle andre store byggeprojekter,” fortæller Rasmus Munk.

Det er populært at sige, der ikke bliver gået på kompromis, men hos Alchemist, har de ord aldrig været mere sande.

Så selvfølgelig har de hevet Danmarks dygtigste restaurantmanager ind i form af Jacob Brink Lauridsen, og han har været vidne til detaljegraden i byggeriet.

Læs også: Michelin-kok i delikatessen: Her åbner Københavns sprødeste supermarked

“Vi går rundt ude i prep-køkkenet (der hvor kokke gør klar red.), og Rasmus opdager et rør bag en maskine, som står gemt helt ovre i hjørnet. Det flugter ikke. Ingen kommer nogensinde til at se det her, det er helt ligegyldigt, men Rasmus får en håndværker til at rette det.”

Rasmus Munk bryder ind: “Man kan jo ligeså godt gøre det ordentligt fra starten. Vi skal gå herude i rigtig mange år, så hvis man bliver irriteret nu, så gør jeg det nok også om 20 år.”

2200 kvadratmeter med 22 meter til loftet

Lidt tal: Alchemist råder over 2.200 kvadratmeter, der er 22 meter til loftet.  Blandt andet pga. en vinkælder med over 10.000 flasker i.

Der er fire forskellige køkkener, og adskillige rum man som gæst bliver ført igennem af de 30 kokke og 20 tjenere.

Hvis man da er heldig at få bord.

Læs også: Vores bud på de 10 i toppen: Her er de bedste mellemklasse restauranter

Der er plads til 40 spisende gæster hver aften. Prisen er ikke fastlagt endnu, men på den gamle stod menu og drikkevarer i 2.500 kr.

Menuen er fastlagt og består af 50 serveringer.

“De fleste retter er jo mere fingerhapser, eller måske en duft, eller noget der forsvinder i munden. 50 lyder af meget, og ja, man bliver mæt, men det er ikke overdrevet,” siger Rasmus Munk og forklarer, at drømmen er mere end bare en restaurant.

“Vi vil simpelthen gerne sætte en dagsorden ved hjælp af gastronomi og kunst. Vi vil gerne have folk til at tænke og tage stilling til mere end bare mad,” fortæller han.

Læs også: Guide: Her er 5 af bedste caféer på Frederiksberg

Ligesom han gjorde i den gamle Alchemist, hvor en af retterne var serveret i et hjerte og fik sprøjtet ‘blodsauce’ ud over fra et drop som på hospitaler.

Samtidig blev der lagt en folder om organdonation. Værsgo at spis. Og tænk.

Fantastiske faciliteter

De kreative kulinariske drømme får frit spil hos den nye Alchemist.

Rasmus Munk er som et kokkebarn, der er blevet sluppet løs i en slikbutik.

Stedets udsugning er ligeså stor, som den i køkkenet på Bispebjerg Hospital.

Deres køle- og fryserum er større end hele køkkenet i de gamle lokaler. De har købt særlig sofistikerede maskiner fra kemiindustrien, som andre kun kan drømme om.

Læs også: Guide: Her er 5 af de bedste caféer på Vesterbro

De nye muligheder giver også ambitioner.

“Vi skal gøre vores bedste inden for begrænsningen af vores talent og så se, hvor langt vi kan drive det,” forklarer køkkenchefen.

Det er tydeligt.

Både Rasmus Munk og Jacob Brink prøver at underspille det hele. Den går ikke, for hvis ikke de vil sige det, så vil jeg:

Alchemist bliver verdens vildeste restaurant.

Og migogkbh.dk skal nok følge dem tæt.

Tilmeld dig til MigogKbh Nyt

Vores nyhedsbrev er først med de bedste historier som denne her – tilmeld dig her

Del artikel

Andre læser også