Spådom: København får med Alchemist verdens vildeste restaurant

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Foto: Rasmus Schou
Foto: Rasmus Schou

Alchemist kommer til at sætte helt nye standarder for, hvad mad kan være. Kom med inden for lige her.

Sæt kryds i kalenderen, der sker noget magisk.

Ude på Refshaleøen har de nemlig længe gået og puslet med noget.

Tilbage i august 2016 kom køkkenchef Rasmus Munk til denne artikels forfatter i fortrolighed.

Han havde noget, han gerne lige ville snakke igennem.

Læs også: Vores bud på de 10 i toppen: Københavns bedste gourmetrestauranter

Den unge køkkenchef havde relativt kort tid inden sparket døren ind til den københavnske restaurationsbranche, da han åbnede det gastronomiske oplevelsesunivers Alchemist på Århusgade, Østerbro.

En menu med 45 vildt kreative og iscenesatte retter havde med et fingerknips gjort ham til morgendagens nye stjerne.

Jeg var fuldkommen blæst bagover, da jeg smagte hans mad første gang, og nu sad han her foran mig, og fik mig til at tabe kæben endnu en gang – men af en lidt anden grund.

“Jeg vil lukke Alchemist,” erklærede han.

“Undskyld, hvad?”

Rasmus Munk
Foto: Søren Gammelmark

Skulle tages til næste niveau

Rasmus Munk var kun lige begyndt på sit kulinariske svendestykke, og nu ville han lukke den igen.

Hvad pokker skete der?

“Alchemist skal lukkes,” gentog han.

Læs også: Toplækkert: Danmarks mindste gourmet-restaurant hitter i Nyhavn

”Nu har jeg set, det kunne lade sig gøre, og det er tid til, vi tager det til næste niveau. Alchemist skal vokse, den skal følges helt til dørs.

Det, jeg har drømt om, siden jeg blev uddannet som kok, bliver muligt nu,” forklarede han og viste mig nogle interimistiske arkitekttegninger.

Drømmenes byggeplads

I dag, over to år efter dét møde, så jeg resultatet af de tegninger, da vi gik rundt på en byggeplads under den skinnende novembersol.

Igen tabte jeg kæben.

Det er åbenbart sådan noget, Rasmus Munk gør ved mig – og mange andre.

Jeg har aldrig set noget lignende. Gentager: aldrig, aldrig, aldrig.

Læs også: Bliver landets vildeste grillbar: Hippe Umut åbnede Guldgrillen med et brag

Munkens drøm er så tæt på sit mål som nogensinde.

40 arbejdsmænd pukler lige nu for at nå helt i mål med den nye Alchemist – håbet er at åbne inden for tre måneder.

Og hvad bliver det så for noget?

Foto: Søren Gammelmark

Det bliver verdens vildeste restaurant

Netop dét spørgsmål har jeg grublet meget over de sidste to år. Og svaret er ligeså indlysende, som det er sindssygt:

Det bliver verdens vildeste restaurant. Punktum.

Læs også: Vores bud på de 10 i toppen: Her får du Københavns bedste cocktails

En restaurant, der igen får de største internationale medier til at vende blikket mod København. En restaurant, der rykker alle grænser for, hvad vi troede, et restaurantbesøg kunne være.

Rasmus Munk har simpelthen besluttet sig for at tage en i forvejen vanvittig gourmetrestaurant og så lige pimpe den op med noget, der ligner et kærlighedsbarn mellem et eksperimentarium, et planetarium, et Tivoli og skiftende moderne kunstudstillinger smeltet sammen til et oplevelsesteater af en anden verden.

Læs også: 10 i toppen: Her er de bedste gourmetrestauranter i København

Lars kommer til middag

Kort efter ‘den gamle’ Alchemist åbnede, skrev forretningsmanden Lars Seier nemlig på Facebook, at ”ham Rasmus Munk, han vidste ikke, hvad han havde gang i.”

Lars Seier havde nemlig læst et interview med Rasmus, hvor kokken stillede spørgsmålstegn ved, om det egentlig altid var godt at have investorer med ind over restauranter.

Læs også: Guldgrillen bader i sovs: Hvor meget brun sovs kan du drikke på tid?

Det viste sig, de havde misforstået hinanden lidt, de skrev frem og tilbage over Facebook, og et par uger efter troppede Lars Seier så op i Århusgade for selv at teste, om han nu kunne lave mad.

Ham den unge, påståelige knøs.

“Der vidste jeg godt, at jeg på en måde skulle bevise mit værd og forklare min tilgang til mad,” forklarer Munken.

Seier betalte, takkede for maden og gik hjem og skrev en besked til den unge køkkenchef.

“Hvis der nogensinde skal mere kul på din restaurant, så ring lige til mig først,” stod der.

“Jeg tjente jo 15.000 kr. om måneden og sov på en luftmadras nede i restauranten, så jeg tænkte, at en kop kaffe jo aldrig kunne skade. Mødet var endda på d’Angleterre, så jeg takkede ja,” husker han tilbage.

Læs også: Madskribenternes hemmelighed: Her får du den vildeste pasta-oplevelse

Lars Seier spillede rolle i Geraniums tre Michelin-stjerner

For dem, der ikke kender Lars Seiers interesse for mad, kan det nævnes, at den må siges at være stor.

Han er investor i Geranium og har nok sin andel af, at de nåede de magiske tre Michelin-stjerner, som den første danske restaurant nogensinde.

Lars Seier spiser også rigtig meget ude og havde en grundholdning om, at meget var det samme. Samme tasting-menuer, samme oplevelser, sådan helt generelt. Men ikke, da han var nede hos Alchemist.

Dårligste præsentation nogensinde

Rasmus Munk blev ført op til Lars’ d’Angleterre suite.

“Jeg havde jo virkelig forberedt mig og tegnet sådan en helt vildt kitschet powerpointpræsentation, der forklarede om mine drømme for restauranten.

Det var sgu nok den dårligste præsentation, han nogensinde har set.”

Læs også: Vores bud på de 10 i toppen: Her er Københavns bedste italienske restauranter

Men Lars Seier kunne lide, hvad han hørte og sendte Rasmus hjem med en opgave: find ud af, hvor meget det cirka kommer til at koste.

Køkkenchefen vendte tilbage med et tocifret millionbeløb. Lars Seier kiggede på det, kiggede op, og sagde ja.

Forsinket, men næsten i mål

Nu står vi her. I et byggerod. For som alle andre store projekter, så bliver ting forsinkede – og lidt dyrere.

“Ja, vi er nok gået lidt over, ligesom alle andre store byggeprojekter,” fortæller Rasmus Munk.

Det er populært at sige, der ikke bliver gået på kompromis, men hos Alchemist, har de ord aldrig været mere sande.

Så selvfølgelig har de hevet Danmarks dygtigste restaurantmanager ind i form af Jacob Brink Lauridsen, og han har været vidne til detaljegraden i byggeriet.

Læs også: Michelin-kok i delikatessen: Her åbner Københavns sprødeste supermarked

“Vi går rundt ude i prep-køkkenet (der hvor kokke gør klar red.), og Rasmus opdager et rør bag en maskine, som står gemt helt ovre i hjørnet. Det flugter ikke. Ingen kommer nogensinde til at se det her, det er helt ligegyldigt, men Rasmus får en håndværker til at rette det.”

Rasmus Munk bryder ind: “Man kan jo ligeså godt gøre det ordentligt fra starten. Vi skal gå herude i rigtig mange år, så hvis man bliver irriteret nu, så gør jeg det nok også om 20 år.”

2200 kvadratmeter med 22 meter til loftet

Lidt tal: Alchemist råder over 2.200 kvadratmeter, der er 22 meter til loftet.  Blandt andet pga. en vinkælder med over 10.000 flasker i.

Der er fire forskellige køkkener, og adskillige rum man som gæst bliver ført igennem af de 30 kokke og 20 tjenere.

Hvis man da er heldig at få bord.

Læs også: Vores bud på de 10 i toppen: Her er de bedste mellemklasse restauranter

Der er plads til 40 spisende gæster hver aften. Prisen er ikke fastlagt endnu, men på den gamle stod menu og drikkevarer i 2.500 kr.

Menuen er fastlagt og består af 50 serveringer.

“De fleste retter er jo mere fingerhapser, eller måske en duft, eller noget der forsvinder i munden. 50 lyder af meget, og ja, man bliver mæt, men det er ikke overdrevet,” siger Rasmus Munk og forklarer, at drømmen er mere end bare en restaurant.

“Vi vil simpelthen gerne sætte en dagsorden ved hjælp af gastronomi og kunst. Vi vil gerne have folk til at tænke og tage stilling til mere end bare mad,” fortæller han.

Læs også: Guide: Her er 5 af bedste caféer på Frederiksberg

Ligesom han gjorde i den gamle Alchemist, hvor en af retterne var serveret i et hjerte og fik sprøjtet ‘blodsauce’ ud over fra et drop som på hospitaler.

Samtidig blev der lagt en folder om organdonation. Værsgo at spis. Og tænk.

Fantastiske faciliteter

De kreative kulinariske drømme får frit spil hos den nye Alchemist.

Rasmus Munk er som et kokkebarn, der er blevet sluppet løs i en slikbutik.

Stedets udsugning er ligeså stor, som den i køkkenet på Bispebjerg Hospital.

Deres køle- og fryserum er større end hele køkkenet i de gamle lokaler. De har købt særlig sofistikerede maskiner fra kemiindustrien, som andre kun kan drømme om.

Læs også: Guide: Her er 5 af de bedste caféer på Vesterbro

De nye muligheder giver også ambitioner.

“Vi skal gøre vores bedste inden for begrænsningen af vores talent og så se, hvor langt vi kan drive det,” forklarer køkkenchefen.

Det er tydeligt.

Både Rasmus Munk og Jacob Brink prøver at underspille det hele. Den går ikke, for hvis ikke de vil sige det, så vil jeg:

Alchemist bliver verdens vildeste restaurant.

Og migogkbh.dk skal nok følge dem tæt.

Tilmeld dig til MigogKbh Nyt

Vores nyhedsbrev er først med de bedste historier som denne her – tilmeld dig her

Guide: Her er 5 nye vinbarer i København

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Naturvinsbaren Vinoria Lilo i Pilestræde PR Foto
Naturvinsbaren Vinoria Lilo i Pilestræde PR Foto

Så er der nye vinbarer i København. Drik rød, drik hvid, drik lige hvad du vil.

Her er overblikket over byens nyeste steder at hygge med lidt procenter.

Læs også: Helt vildt lækkert: Cocktailbar har specialiseret sig i champagne-cocktails

Naturvinsbaren Vinoria Lilo i Pilestræde PR Foto

1. Vinoria Lilo

København har fået ny naturvinsbar.

Den hedder Vinoria Lilo og ligger i den smukke røde murstensbygning i Pilestræde 52.

Verdens måske mest enkle menukort holder sig til: ’Et glas hvidvin, rødvin eller bobler’.

Så slipper man for at få stukket et vinkort i hånden med en masse navne, druesorter og områder, den almindelige vindrikker ikke altid kan overskue – og istedet faktisk tale med personalet omkring ens valg og blive guidet.

Her er også et rustikt madkort, der matcher vinene med velanrettede crowd-pleasers af enkle, delevenlige retter, hvor råvarerne mestendels kommer fra lokale producenter.

Hvad: Vinoria Lilo
Hvor: Pilestræde 52
Hvor meget: Glaspriser fra 65,-
Hvordan: Læs mere her

Læs også: Ny naturvinsbar i København: Har måske verdens mest simple vinkort


Nærvær Værnedamsvej PR Foto

2. Nærvær Værnedamsvej

Nærvær på Værnedamsvej er en søster til Nærvær på Christianshavn – og de har importeret den gode stemning og væren tilstede der driver butikken, mens man nyder et godt måltid og et glas vin til en fair pris.

Det kunne være burrata med olivenolie og piment eller ansjoser med mynte og brød.

Der er altid mellem 20 og 30 vine på glas.

I gadeplan er der vinbar og madbar, hvilket fortsætter nedenunder, hvor der vil være en lidt mere dunkel stemning i de gamle lokaler med hvælvinger, der indbyder til hyggelige aftenener over et glas vin eller en god cocktail.

Hvad: Nærvær
Hvor: Værnedamsvej 2
Hvornår: Åbnede 1. december
Hvordan: Læs mere her

Læs også: Københavns fedeste job?: Bliv korleder på ølbar med fællessang og kolde fadøl


Vinbaren Ottos Hotel Studiestræde PR Foto

3. Ottos Hotel

Ottos Hotel er, på trods af navnet, ikke et hotel. Det har det dog været.

Bygningens lange historie har været vidt omkring, blandt andet brygger, en sadelmager og en øltapper har boet her og altså også et hotel med det navn, som nu bliver så smukt genbrugt.

Ottos Hotel er en charmerende blanding af en økologisk vinbar, zero waste restaurant med delevenlige serveringer.

Der er løbende udstillinger på de hvide vægge, med forskellige kunstner og til sidst sælger og formidler Ottos Hotel kuraterede ting fra københavnske butikker, man ikke lige finder andre steder.

Hovedfokus ligger på et udvalg af naturvine og boblende cider fra Ciderevoulution.

Som noget helt nyt kan man købe vinen pr. gram, hvis nu man er i bil eller i gang med hvid januar, men stadigvæk gerne vil smage en smule.

Hvad: Ottos Hotel
Hvor: Studiestræde 18
Hvordan: Læs mere lige her

Læs også: Her skal stjernerne bo: Københavns nye luksushotel har en suite til 55.000 pr. nat


Restaurant Safari Nørrebro PR Foto

4. Safari

Safari ligger i Baggesensgade 9, med søkig til Dosseringen og et stenkast fra Dronning Louises Bro.

Bag ord som ubehøvlet og kaos, gemmer sig også en personlige service og følelsen af at være hjemme i øjenhøjde hos gode venner.

Her er plads til 42 spisende gæster og 20 i baren, og de kan nyde den lidt lysere og mere elegante stil end der praktiseres på søsterrestauranten Omar.

Vinkortet har fokus på de naturlige ting uden at være religiøs omkring det.

Der er en del friskere vin og mere syreholdige, og så kan man på Safari dykke ned i et relativt godt udvalg af både bitter og vermouth, ligesom man kan nyde cocktails som old fashioned og negroni.

Hvad: Safari
Hvor: Baggesensgade 9, Nørrebro

Læs også: Ny stam-restestaurant og vinbar gør en dyd ud af ‘ubehøvlet kaos


Rufino Osteria BeOne PR Foto

5. BeOne – Rufino Osteria

Hvis man er forelsket i Rom, så kan man få stillet sin sult på Christianshavn.

Her ligger Rufino Osteria nemlig i kælderen, lige når man er kørt over Knippelsbro. De serverer rustik mad i ligeså rustikke omgivelser med fokus på det romerske køkken – og især pastaretter.

Gerne de helt bondske og ‘fattige’ klassikere som carbonara, der på trods af deres umiddelbare enkelhed ofte er ægte himmerige-mundfulde.

Menukortet er simpelt og skifter hver dag – og Rufinos går selvfølgelig også op i vin.

Faktisk så meget, at de har ryddet deres lager ud og omdannet det til en vinbar, hvor man kan drikke sig igennem støvlelandet.

De kalder vinbaren BeOne og deres vinkort har masser af sjove overraskelser i ærmet, også på naturvinsfronten.

Hvad: Rufino Osteria
Hvor: Strandgade 14, Christianshavn

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh.

Årets lakridsfestival vokser og rykker til luksusrammer

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Lakridsfestival PR Foto
Lakridsfestival PR Foto

For 9 år siden så den allerførste Lakridsfestival dagens lys.

Siden har det sorte guld trukket fulde huse hvert eneste år.

Lakrids har nemlig en hård sort kerne af fans.

Læs også: Guide: Her er Københavns nye fristelser med Nutella, éclairs og marengs

Så selvfølgelig skal lakrids da have sin helt egen festival. Med masser af smagsprøver.

Og efter 8 gode år i Webers Grill Academy rykker årets Lakridsfestival et par hundrede meter mod vandet.

2020 skal der nemlig smages lakrids i en af byens smukkeste og mest kendte bygninger – nemlig Langelinie Pavillonen – lige ved den lille havfrue.

Læs også: MigOgKbh: Kokken Mads Dalsborg om dengang han sad fast på den lille havfrue

Langelinie Pavillonen PR Foto

Herinde præsenterer de håndplukkede lakridsaktører deres signaturprodukter og masser af smagsprøver på de sorte lækkerier.

Alt fra smagen af lakrids fra lakridsrod til gourmetlakrids.

I lakridslaboratoriet kan du blive klog på de forskellige typer rålakrids og deres anvendelsesmetoder.

Årets søde højdepunkt løber af stablen søndag 15. marts, og man kan komme med for 180 kr.

Læs også: Guide: Her er 7 nye restauranter du skal kende – januar 2020

Hvad: Lakridsfestivalen 2020
Hvor: Langelinie Pavillonen, Langelinie 10
Hvornår: Søndag 15. marts 2020 i tre forskellige sessioner – Kl. 11.00 -13.00. Kl. 13.15-15.15 Kl. 15.30-17.30
Hvor meget: 180,- for voksne og 100,- for børn (4-11 år)
Hvordan: Læs mere lige her

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh.

Scandic Sluseholmen: Når gode fester bliver til de bedste minder

Skrevet af: Redaktionen
Scandic Sluseholmen: Når gode fester bliver til de bedste minder PR Foto
Scandic Sluseholmen: Når gode fester bliver til de bedste minder PR Foto

Scandic Sluseholmen er et moderne og farverigt hotel kun 5 km fra centrum af København.

Når festen holdes her, behøver hverken du eller dine gæster bekymre jer om parkering.

Foran hotellet er der nemlig fri parkering for hotel- lets gæster – en sjældenhed i København.

Der er også mulighed for parkering i garagen, hvor elbiler desuden kan oplades.

Hvis man har lyst til at lade bilen blive hjemme, er det også let at komme hertil med offentlig transport.

Læs også: Find lokalerne til din næste fest lige her

Scandic Sluseholmen: Når gode fester bliver til de bedste minder Foto: Jesper Rais

De perfekte rammer til din fest
De rette lokaler og gode transportmuligheder skaber ikke en god fest alene.

Der skal tilsættes noget ekstra – nemlig Scandics helt særlige ingredienser, der vil gøre din fest til det bedste minde.

Hos Scandic Sluseholmen tager erfarent personale sig af alt det praktiske – lige fra planlægning til dekoration og oprydning, så du kan nyde din fest og bruge tiden fuldt ud i selskab med dine gæster.

Scandic Sluseholmen: Når gode fester bliver til de bedste minder PR Foto

Det handler om din fest
Festen varer ikke blot én dag. Vi glæder os og drømmer om dem længe inden. Vi mindes og taler om dem i lang tid efter.

Scandic Sluseholmen har lang erfaring med fester. Personalet hjælper med alle detaljer, så du får lige præcis den fest, du drømmer om i skønne og hyggelige omgivelser.

Fortæl dine ønsker og behov, så sørges der for, at du får en fest, alle sent vil glemme.

Uanset om det er konfirmation, barnedåb, bryllup eller et helt andet arrangement, så er rammerne her – moderne, hyggelige og charmerende.

Scandic Sluseholmen: Når gode fester bliver til de bedste minder PR Foto

Helt tæt på naturen
Udenfor er naturen helt tæt på, så der er mulighed for en lille pause og gåtur langs vandet, der omkranser hotellet.

Det er også oplagt at bruge den omkringliggende natur til fotografering – af gæsterne og hovedpersonerne – så dagen og festen foreviges på smukkeste vis.

Læs også: Find lokalerne til din næste fest lige her

Der kræses for detaljerne
Scandic Sluseholmens køkken har nordiske rødder, og måltiderne tilberedes med årstidens bedste ingredienser.

De dygtige kokke omsætter dine ønsker til en kreativ, gastronomisk menu under ledelse af erfarne køkkenchefer.

Ingredienserne udvælges nøje, og baseret på sæsonens friske råvarer, skabes en stemningsfuld middag eller buffet med helt unikke smagsoplevelser.

Når vejret tillader det kan både mad og drikke nydes på den hyggelige udendørs terrasse.

Scandic Sluseholmen: Når gode fester bliver til de bedste minder PR Foto

Festpakker
Som udgangspunkt kan der vælges mellem tre festpakker.

Der kan opgraderes og tilvælges retter fra tre forskellige kategorier. Ønskes der ikke en fuld festpakke, koster en forret eller dessert fra 79 kr., mens hovedretten koster fra 210 kr.

Prisen for en menu med tre retter eller buffet er fra 345 kr. (Minimum 15 personer ved 3 retters menu. Minimum 25 personer ved buffet og brunch).

Scandic Sluseholmen: Når gode fester bliver til de bedste minder PR Foto

Lad festen fortsætte hele natten
Der er mulighed for overnatning til dig og dine gæster, så der kan festes helt uden at skulle tænke praktisk.

Efter en god fest med lækker mad, drinks og dans er det rart ikke at skulle tænke på hjemtransport. Forkæl dig selv, og dine gæster, og sov ud efter festen i smukke omgivelser.

Dagen derpå står I op til den store, populære morgenmadsbuffet.

Festen rundes af, på den bedste måde, sammen og med søde og sunde fristelser.

 Hvad: Scandic Sluseholmen
Hvor: Molestien 11, 2450 København
Hvordan: Læs mere lige her