MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Flyv direkte fra København: Badehoteller, gastronomi og sønderjysk kagebord er kun 35 minutter væk

Af Henrik Thierlein
Lystbådehavnen ved dyvig badehotel. Foto: Destinatinon Sønderjylland
Lystbådehavnen ved dyvig badehotel. Foto: Destinatinon Sønderjylland

MigogKbh er igen teamet op med vores faste gæsteskribent Henrik Thierlein, en sand danmarks- og københavnerkender og tidligere international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år.

Du kan læse flere af Henrik Thierleins guides til København og resten af landet her.

Når vi denne gang giver ordet til Henrik Thierlein, kommer han med tips til grænse-øen Als ved Flensborg Fjord, hvor du kan flyve til på kun 35 minutter eller køre den smukke vej over broerne ved Als Sund fra Jyllandssiden.

Her venter badehoteller, gastronomi på første klasse, små færger, lokal whisky, levendegørelse af Slaget ved Dybbøl i 1864, det sønderjyske kagebord, kongeslotte og Universe Science Park for store og små. Og så siger man det skønne Mojn i stedet for Hej!

drone over den kongelige køkkenhave i gråsten

Byen ved fjord og sund

Sønderjyllands historie har altid været dybt fascinerende, og før den nuværende grænsedragning efter folkeafstemningen i 1920 var Sønderjylland og Als tysk. Første gang jeg stiftede bekendtskab med egnen var da min mor foreslog mig som teenager at cykle rundt i Danmark.

Det var starten på otte cykelture og ikke mindst min interesse i dansk turisme, og i år er det 40 år siden starten gik. Ikke helt som Tour de France – Grand Départ 3. etape, men næsten. Og du kan stadig opleve spor af de gulmalede cykler og prikkede bjergtrøjer rundt om i landskabet.  

Gensynet med hovedbyen Sønderborg var en god en af slagsen. Byen ved fjord og sund har på de år oplevet en rivende udvikling. Især havnen er som forandret.

Fra byens vartegn Sønderborg Slot ved Sønder Havnegade er der om sommeren bilfrit marina-miljø med de mange restauranter, blandt dem favoritterne Bistro Grand Mère og Restaurant Mattone og den unikke vinbar Visselulle.

Fortsættelsen Nørre Havnegade byder på arkitekturnyheden Alsik Hotel & Spa tegnet af Henning Larsen Architects, som byens nye vartegn, der giver byen et tiltrængt internationalt pust.

Den amerikanske stjernearkitekt Frank Gehrys masterplan for udviklingen af havnearealet har forandret et træt industriområde til en helt ny bydel, som også inkluderer Koncertsalen Alsion, om du vil opleve en koncert, et foredrag eller anden underholdning.

Legendarisk restaurant

Als er lille og overskuelig, og jeg kører direkte fra lufthavnen efter den korte flyvetur med AlsieExpress til Sønderborg for at indkvartere mig på det lille Hotel Bella Italia, hvis restaurant er en legende gennem mere en fire årtier, når det kommer til veltillavede klassikere fra støvlelandet.

Restaurant og hotelreception smelter sammen, som på mange små hoteller sydpå, og de 16 nyopførte værelser er smukt og enkelt indrettet med lækre marmorbadeværelser. Velkommen til Region…. Syddanmark! 

Ganske få skridt fra hotellet ligger Sønderborg Slot ved indsejlingen til byen. Det gamle kongeslot viser på spændende vis historien om de især mange hertuger i det tysk/danske område, der har regeret her i grænselandet gennem 800 år. Og så er der historien om Christian 2.’s tilfangetagelse på slottet og myten om et vist bord, som ikke skal røbes her! 

En konge værdig

Nu er det tid til frokost tæt på slottet, og nu vi er ved de kongelige, så har retten Kong Fiddes Livret gjort mig nysgerrig, så frokosten skal indtages på Restaurant Colosseum.

Historien er, at Dronning Margrethes far, Kong Frederik den 9., ofte fik denne ret serveret, når han besøgte nærliggende Gråsten Slot og især på sin fødselsdag. Deraf navnet på Kong Fiddes livret.

Fidde er det sønderjyske kælenavn fra Frederik, og den tunge, spøjse herreret med flanksteak i krydret flødesovs med hakkede æg, løg og hjemmesyltede rødbeder ér faktisk en konge værdig! 

Kaffetid før kultur? Michael Kisling der i en årække var ristemester hos Kontra Coffee i København, har startet Kislings i Sønderborg. Besøg kaffenørden for byens bedste kop mokka.  

Historiecenter Dybbøl Banke. Foto: Henrik Thierlein

Et stykke danmarkshistorie

Ved ikke, om du har fået nok af historie, ja jeg har ikke, så jeg cykler á la Tour de France-rytterne til det legendariske hvide ikon Dybbøl Mølle på bakketoppen, hvor der er en fabelagtig udsigt fra møllen over de marker, der lagde jord og desværre også døde soldater til danmarkshistoriens største slag til lands.

På den anden siden af vejen ligger Historiecenter Dybbøl Banke som et levende frilandsmuseum med udklædte kustoder, der fortæller historien om slaget i 1864, der gjorde Danmark til en miniput-stat og flyttede grænsen helt op til Kolding.

Start med de fantastiske film, som stadig giver mig gåsehud. Download appen Rute 1864 og opsøg stederne, hvor slaget stod eller oplev live kanonaffyringer her på banken. Men bare rolig, der fyres af med økologisk hvedemel i dag. Ikke noget at sige til at ”Der er noget galt i Danmark, Dybbøl Mølle maler helt ad helved’ til”, som John Mogensen sang.  

Vi er tilbage i byen ved sundet, og nu er det tid til at gå på Als’ første vinbar, Visselulle, hvis navn og historie henviser til en bomstærk 190 cm høj kvindelig havnearbejder i slut 1800-tallet. Dyk ned i historien og et af Danmarks bedste vinkort på en af Danmarks mindste vinbare, and the rest is history her på havnen.  

Naboen Restaurant Bistro Grand Mère er som taget ud af en tur til Paris med de små caféborde, grønmalet facade og høje paneler tilsat østers, dagens fisk, oste og tarte au citron. 

Dyvig Badehotel. Foto Henrik Thierlein

Når Experimentarium møder Tivoli

Nu er det tid til en tur til Nordals og til Nordborg, hovedsædet for den danske industrigigant Danfoss, hvor turister og lokale valfarter til Universe Science Park, for på underholdende vis at lære om naturvidenskab og teknologi blandet godt med et Danfoss Museum og pragtfulde blomsteranlæg i et skønt mix mellem Experimentarium og Tivoli. 

Når du nu er på Nordals, så kør ud til den smukke vig og naturhavn, og hvor vejen ender ligger perlen Dyvig Badehotel i elegante, rødmalede træhuse med hvide sprosser og udskæringer, og klart inspireret af Thorvald Bindesbølls pakhuse på Skagen Havn.

Bo her med udsigt til vigen og den lille charmerende marina. Badehotellet er medlem af den prestigefulde sammenslutning Relais & Chateaux med kun fem kolleger i Danmark.

Spis østers, rødtunge, caviar eller skraldyrsopsats i en af de to restauranter eller på terrassen, ja eller som take away-de-luxe, om du er kommet sejlende til Als. Book en privat sauna, og drik te og spis konditorkager i Champagne & Te Salonen. Alt under ét tag. 

En sejltur skal der også være plads til, da jeg elsker vand og bådfart, og foruden 3-timersturen med M/S Feodora II Sønderborg-Langballigau i Tyskland og Cykelfærgen Rødsand, der anløber fire danske og to tyske havne, så vælger vi Nordalsfærgen Bitten til Ballebro på den jyske østkyst, for her ligger en miniature-perle, nemlig Ballebro Badehotel.

Her serveres kaffe og Brødtorte – Sønderjysk rugbrødslagkage med flødeskum, solbær, mørk chokolade og nødder, og er du træt af at køre, så overnat i de yndigste værelser, og spis en 3-retters på stedet. Glem ikke, at benytte den lille badebro til et dyp i Als Fjord. 

En Michelin-stjerne tæt på himlen

Efter det sønderjyske kagebord går turen retur til Sønderborg for at indkvartere os på havnens nye arkitekturperle Alsik Hotel & Spa. Her venter skønne spa-faciliter med udendørs infinity-saltvandspool og panoramasauna over fjorden, spa-café, dampsauna og indendørs pool.

På den gastronomiske front findes bl.a. Freias Spisestue – lokale sønderjyske opskrifter i nye klæder og gourmettemplet Syttende – Michelin-stjerne nær himlen. 

Husk også at besøge udsigtsplatformen Point of vue fra 16. etage, hvor både hotelgæster og besøgende udefra kan booke et gratis kig over hele øen. Et must! 

Turens sidste kulturelle indslag og inklusiv i stjernebilletten De 5 Attraktioner foruden Univers, Sønderborg Slot, Dybbøl Mølle og Historiecenter Dybbøl Banke 1864, så er Cathrinesminde Teglværk et interessant bekendtskab.

Restaurant Mattone. Foto: Henrik Thierlein

Rundt om fjorden på både den danske og tyske side var der over 70 teglværker, hvoraf kun tre i dag er i gang. Se maskinerne, tørreladerne, ringovn og arbejderboligerne fra tre årtier i dette bevarede kulturmiljø. 

Når turen går tilbage til Sønderborg, er det oplagt at spise på Restaurant Mattone, som faktisk betyder mursten apropos teglværket. Restauranten her ved havnen byder på prisvenlig gourmetmenu eller skaldyrsfad med rosé eller champagne. Beliggenheden er pragtfuld med udsigt til sejlerne, slottet og fjorden. 

Smag på egnen

Turens sidste dag starter på Destilleriet Als i Høruphav tæt på den smukke Gendarmstien, der med vandet på den ene side og skoven på den anden snor sig fra Padborg ved grænsen og 84 kilometer hertil.

Destilleriet er nyt, men har allerede formået at lave prisvindende produkter inden for gin, likør og whisky. Især kombinationerne med jordbær/rabarber og slåen er et hit – alt sammen lokalt sanket eller produceret.

Du kan købe produkterne på stedet hos Wohlenberg Chefs Deli i Sønderborg eller smages på aftenens gourmet-oplevelse Restaurant Karikatur.

Men før du forlader Høruphav, skal du lige besøge Als Pølser, som i over 50 år har leveret det, vi over hele landet kender som sønderjysk spegepølse. Eller som de selv siger: Sønderjysk, når det er bedst. 

En frokost eller aften bør du besøge en velbevaret hemmelighed gemt i et hjørne af et indkøbscenter med indgang udefra, nemlig Restaurant Karikatur. I fællesskab med Destilleriet Als, hvor cocktailmester Frederik parrer drinks med køkkenchef Chris’ 3- til 5-retters gourmetkøkken.

Restaurant Karikatur. Foto: Henrik Thierlein

Min bedste drink? Kalas Sommer, citrus & hybenroseskum! Chris er for øvrigt regerende danmarksmester i smørrebrød, så kommer du til frokost, er det her, det sner i byen. Vælg mellem grønsagen, rejen, hønen, bøffen eller oksen.  

Vi slutter turen af med en kort køretur til det nærliggende kongelige sommerresidens Gråsten Slot, hvor jeg har læst en del om den Kongelige Køkkenhave, som i 2019 blev rekonstrueret efter afdøde Dronning Ingrids idéer og genskabt i samarbejde med døtrene Dronning Magrethe og Prinsesse Benedikte, som nu igen, sammen med alle vi andre, nyder godt af den flotte køkkenhave med café og butik.

Turens sidste stop for frokost ud til Flensborg Fjord går til det gamle grænsehjem kun 5 km fra Kruså-grænsen, om du bare  tanke chokolade og benzin hos den legendariske grænsekonge Fleggaard før en dejlig frokost på Restaurant Fakkelgaardens terrasse.

Grænsekongen ejer for øvrigt også dette skønne sted mellem skov og strand med over 20 værelser med havblik og med nogle af Danmarks største køkkenchefer på CV’et. 

Udflugten til Als og hovedbyen Sønderborg er ved at være slut, og batterierne er ladt op her i grænselandet.

Det er næsten som at tage nogle dage sydpå, hvilket det jo også er her ved Flensborg Fjord tæt på Tyskland. Danmark dejligst. Mojn Mojn Als!

MERE INFO

Læs om Als, Gråsten og Flensborg Fjord:
Læs mere om Destination Sønderjylland, Stjernebillet – De 5 Attraktioner og VisitSønderborg

Transport:
Fly fra Bornholm og København med AlsieExpress
Færge fra Fyn til Als med Alslinjen

Tjek desuden GoTo Sønderborg, hvis du overvejer at bo, studere eller drive erhverv.

Du kan følge gæsteskribent Henrik Thierlein på Instagram for tips og inspiration.

Del artikel

Andre læser også