Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Spis i dag

Vinderne er fundet: Her er årets bedste retter med gris samt med fisk og skaldyr

Af Rasmus Palsgård
Vinderretten i Årets ret med gris 2023 fra Svinkløv Badehotel. Foto Rasmus Palsgård
Vinderretten i Årets ret med gris 2023 fra Svinkløv Badehotel. Foto Rasmus Palsgård

Vinderne af Årets ret med gris og Årets ret med fisk og skaldyr 2023 er fundet!

Dommerpanelet i dette års udgave af konkurrencerne Årets ret med gris og Årets ret med fisk og skaldyr har rejst land og rige rundt for at smage og opleve de nomineredes retter.

Løbet var tæt, men en vinder i hver kategori er netop blevet udråbt på Axelborg i forbindelse med lanceringen af dette års White Guide. 

Man kan være helt lettet over, at man ikke er en af dommerne, der har skullet finde en vinder mellem de visuelt smukke såvel som uhyre velsmagende retter, som i år har været nomineret til Årets ret med gris og Årets ret med fisk 2023, for det kan umuligt have været nemt. 

Vinder af Årets ret med gris

Begynder vi med Årets ret med gris 2023, har dommerne været vidt omkring i jagten på den rigtige vinder.

Turen er gået fordi det nordjyske, nærmere betegnet Svinkløv Badehotel. Dernæst gik turen mod Trekantsområdet, først til Treetop i Vejle og sidenhen Sdr. Bjert Kro.

Turen sluttede i det østlige Danmark, hvor de to københavnske restauranter Mark og Norrlyst blev besøgt.

Efter fintælling af stemmerne blev en vinder fundet, og den er netop blevet annonceret ved dette års lancering af White Guide på Axelborg – vinderen af Årets ret med gris 2023 er Svinkløv Badehotel!

”Der er stor ros til tilberedningen og det faktum, at det virkelig lykkedes at holde råvarerne i centrum.

Vi kunne også rigtig godt lide tanken om grisen ved havet, som blev forstærket ved, at tværræbet fra den fritgående gamle landrace-gris blev serveret med en sauce med østers i,” fortæller dommerpanelet om retten, som du kan læse mere om her.

Sejren betyder, at Svinkløv Badehotel for andet år gør sig bemærket i disse konkurrencers regi, eftersom de vandt Årets ret med fisk og skaldyr 2022 i fjor.

Stort tillykke til Svinkløv Badehotel og ikke mindst Oliver Bendi, som er hovedkreatør af retten.

Han var – ikke overraskende – meget glad for at modtage prisen. 

”Det er en stor titel og et ekstremt hårdt felt, så jeg er virkelig stolt af, at vi har vundet Årets ret med gris 2023 – især, fordi vi på Svinkløv Badehotel går så meget op i de grise, vi bruger,” fortæller souschef Oliver Bendi med reference til den sortbrogede danske landrace-gris, som går frit og hygger sig ved Dronninglund i det nordjyske, inden de bliver leveret til Svinkløv Badehotel.  

Titlen giver ydermere Oliver Bendi og den øvrige del af holdet på badehotellet endnu mere blod på tanden i forhold til at arbejde videre med de prægtige grise. 

Vinderretten i Årets ret med gris 2023 fra Svinkløv Badehotel. Foto Rasmus Palsgård

”Vi har i denne uge netop modtaget otte grise, og de følgende to uger modtager vi 17 grise mere. Det er en fantastisk råvare, som vi vil fortsætte med at hylde her på Svinkløv.”

Vinder for andet år i træk

Dermed vandt Svinkløv for andet år i træk en konkurrence arrangeret af Landbrug & Fødevarer, eftersom de vandt Årets ret med fisk og skaldyr i fjor.

Oliver Bendi, der også var involveret sidste år, understreger, at han har tænkt sig at stoppe på toppen – medmindre der kommer en konkurrence med fokus på grøntsager til næste år. 

”Nu har vi vundet både Årets ret med gris og Årets ret med fisk og skaldyr inden for to år, så jeg har ikke tænkt mig at stille op igen, men det håber jeg, at nogle af de andre kokke her på Svinkløv Badehotel kunne have lyst til.

Jeg kan dog godt lokkes til at tage en tur mere i manegen, hvis der bliver arrangeret en konkurrence med fokus på grøntsager,” siger Oliver Bendi med en slet skjult opfordring til arrangøren.

Vinder af Årets ret med fisk og skaldyr fra Falsled Kro. Foto Rasmus Palsgård

Indbagt hummer gav fynsk sejr

Årets ret med fisk og skaldyr blev en konkurrence mellem tre meget stærke restauranter i form af Novel i Aarhus, Domæne i Gødstrup og Falsled Kro i Millinge på Sydfyn.

Igen var der tæt løb, men i sidste ende gik sejren til Falsled Kro og køkkenchef Simon Juel Petersen, som diskede op med haler af lokalt fanget hummer svøbt i pighvarfars, trøfler og butterdej – en veritabel luksusservering, som begejstrede dommerne. 

”Der skal lyde en stor ros for at dyrke det klassiske køkken på så flot vis og samtidig have den helstøbte måltidsoplevelse i fokus,” sagde dommerne om retten, som du kan læse om her.

Manden bag er selvsagt glad og stolt af prisen: 

”Jeg er utrolig stolt og glad. Det er mega fedt at kunne sige, at vi har en af landets bedste fiskeretter på kortet.

Det er en ret, som vi har brugt adskillige timer på at udvikle, så når en anerkendelse som denne kommer, betyder det virkelig meget,” siger Simon Juel Petersen, der er særligt glad for at vinde med denne ret, som i hans øjne virkelig omfavner alt det, Falsled Kro står for. 

”Det er en ret, der virkelig binder alle aspekter af Falsled Kro sammen.

Retten byder på masser af klassisk håndværk, saucen er stærkt inspireret af Michel Michauds pighvarsauce fra sin tid på Falsled Kro, og retten er anrettet på Jean-Louis Lieffroys (køkkenchef gennem 37 år på Falsled Kro).”

Især ét spørgsmål trænger sig nu på: Vil Simon Juel Petersen gøre Svinkløv Badehotel kunsten efter og gå efter at vinde Årets ret med gris i 2024? 

”Det kunne være utrolig sjovt at give det et skud. Vi får jo snart vores egne grise, og når de en dag er klar til at blive slagtet, melder vi os uden tvivl til Årets ret med gris,” garanterer køkkenchefen hermed. 

Vi ønsker begge vindere hjerteligt tillykke med sejren – vi glæder os allerede til næste år!

Del artikel

Andre læser også