MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Badehoteller, gastronomi og smukke vandreruter: De skønneste sommerspots i Nordsjælland

Af Henrik Thierlein
Marienlyst Strandhotel. Foto: PR
Marienlyst Strandhotel. Foto: PR

Har du brug for en udflugt væk fra den københavnske asfalt?

Hvad enten du pakker en lille weekendtaske for et par overnatninger, eller du blot besøger Nordsjælland på en heldagsudflugt så er her tips til både kurhotel, Danmarks nyeste og grønneste museum-café, Matador-nostalgi og vandreruter.

Er du mere til badehoteller, et middelalderkloster i naturomgivelser eller frokost ved Esrum Sø tæt på Fredensborg Slot, så er du på rette spor her.

MigogKbh er igen teamet op med Henrik Thierlein, tidligere international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år, og i dag rådgiver inden for turisme, presse og gastronomi. Du kan læse flere af hans guides til København og resten af landet her.

Henrik Thierlein

Vi giver ordet til Henrik Thierlein, der her kommer med sine personlige tips til sommer i Nordsjælland, og du kan glæde dig, for der er noget for enhver smag.

Kystbanens vinduespladser – ren sightseeing

Jeg har sat kursen langs den smukke kystvej nord for København. Fra Hovedbanen tager jeg Kystbanetoget, som er ren sightseeing, så find en vinduesplads.

Først kommer du forbi de gamle pakhuse ved Langelinie, så Oslobåden, FN-byen og det hippe Nordhavn med siloerne, som byder på nyt og gammelt byggeri i et ret heldigt mix.

Så passeres arkitekterne Jørn og Kim Utzons legendariske hvide bygninger Paustian, som juvelen tæt på sejklubberne her i den gamle Svanemøllebugt ved det ikoniske Svanemølleværk, der på sigt bliver museum.

Hop i vandet ved Bellevue, spis prisvindende burger og oplev Dyrehavens udvidelse til fods

Næste stop er Klampenborg Station, og fra togvinduet kan du se min absolutte yndlingsdesigner og arkitekts vision for en hvid by ved stranden – nemlig the one and only Arne Jacobsens Bellavista ved stranden, Bellevue teater, rideskole, det hvide boligkompleks og de kendte blå-hvide livreddertårne.

Bellevue Teatret i Klampenborg. Foto: PR

Her vælger jeg at stå af på vej nordpå, for jeg vil have en dukkert i bølgen blå med udsigt til Øresund og Sverige. Efter en tur i vandet sætter jeg mig på den smukke terrassen ved Bellevue Teatret. Spis morgenmad, brunch eller frokost på Wulff & Konstali, alt efter hvad tid på dagen, du tager en dukkert.

Er du mere til en god saftig burger, ja så laver Hungry Dane Burgers lige bagved på Klampenborg station en prisvindende burger på sous-vide confit-metoden med oksekød, signatur kylling, spicy gris eller klassisk and, som få steder i verden – eller gå efter det grønne alternativ.

Der er også en anden grund til, at jeg er stået af her på Klampenborgs smukke gamle station med Dyrehaven som baghave. Her ligger et kæmpe areal med skov, åbne sletter med hjorteflokke og kongefamiliens jagtslot Eremitagen opført for Christian d. 6. i 1736.

Dyrehavens historie er intet mindre en fantastisk. Faktisk er Dyrehaven blevet en fjerdedel større i 2024, idet Jægersborg Hegn er blevet indlemret, så følelsen af naturvandring tæt på storbyen er tilstede.

Dyrehaven ved Klampenborg. Foto Henrik Thierlein

Landskabet blev formet af is og smeltevand for 10.000 år siden. Dyrehaven gemmer også på op mod 80 oldtidsgrave og er i dag en del af UNESCO-verdensarvsområdet Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland.

Føl dig hensat til de enevældige 1600-tals kongers parforcejagt, hvad enten du er på cykel, gåben eller til hest.

Korsbæk på Bakken – ren ”Matador” nostalgi når Maude kigger forbi

Er du sulten efter en anden slags kultur i området, som også har skrevet danmarkshistorie, vel og mærke på tv?

Som en del af de over 30 kørende forlystelser på Dyrehavsbakken eller Bakken, som verdens ældste forlystelsespark fra 1583 hedder i folkemunde, finder du tv-serien Matadors Korsbæk på Bakken.

Korsbæk på Bakken. Foto: Henrik Petit, PR

Er du fan af de 24 populære afsnit, som følger de to familier Varnæs og Skjern, så kan du komme på en 45 minutters rundvisning med anekdoter og se Maude, Hans Christian, overlærer Andersen, Misse og alle de andre elskelige personer i skikkelse af skuespillere.

Du får adgang til stuer, spisesteder og bygninger og hører om tilblivelsen af Korsbæk by.

En kop kaffe og en kartoffel- eller Lise Nørgaard kage efter denne helt igennem nostalgiske tour de danmarkshistorie fra 1920 til 1940’erne er også en mulighed efter en rundvisning down memory lane.

Er du også blevet sulten og kunne tænke dig at spise på Postgaarden, Katrines Gaard, Lauras Køkken, Jernbane Restauranten eller hos Varnæs, så kan rundvisningen kombineres med spisning.

Forvent oksesteg og citronfromage hos Laura, gedigen frokost eller aftensmad på postgården eller festtaffel hos familien Varnæs. Maude kigger ofte forbi i stuerne, som er indrettet nøjagtigt som i tv-serien. Jeg er stor fan!

Kurhotel Skodsborg, ture i Parforcejagtlandskabet i Gribskov og frokost ved Esrum Sø

Mæt og træt efter dagens oplevelser ligger Kurhotel Skodsborg heldigvis kun én station nord for Klampenborg.

Her kan du glæde dig til et ophold ved vandet, hvad enten du kommer fra Dyrehaven, eller du har kørt direkte hertil og starter din nordsjællandstur i smukke historiske opgivelser på det gamle hvide kurhotel, som læge Carl Ottosen grundlagde i 1898 som badesanatorium.

Hans ideer om at frisk luft, vand, lys, gymnastik og ”en rationel diæt” har helbredende og forebyggende effekt, udgør fortsat fundamentet for Kurhotel Skodsborg.

Brasserie Carl hylder stadig Carl Ottosens visioner inden for sundhed, velvære og kost, og her kan du nyde brasserieklassikere eller retter fra det grønne køkken, afsluttende med fristelser fra konditorteamet.

Foto: Kurhotel Skodsborg, PR

Første fredag i måneden er der live-musik i hotellets The Lobby, hvor der også kan spises. Er du til en badetur på dybt vand så smut i badekåben på værelset og gå over vejen til hotellets egen badebro.

Efter en tur i havet er du klar til en tur i spa og eller træning enten på hold eller med egen træner før middagen.

Fik du ikke nok af vandring i Dyrehaven og gerne vil lidt længere nordpå, så kan jeg anbefale togturen til Helsingør og derfra med lokalbanen direkte til Fredensborg.

Her forsætter UNESCO-verdensarvsområdet Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland i Gribskov rundt om Esrum Sø tæt på Nødebo til fods eller på cykel.

Esrum Sø. Foto: Daniel Overbeck, PR

Når du returnerer til Fredensborg på den anden siden af søen, eller du blot ankommer til området i bil, tog eller cykel, så står et ungt hold af restauratører i Skipperhuset, for foden af Fredensborg Slotshave, klar med frokost eller aftensmad ved søbredden.

Stilen er dansk, og det nordisk inspirerede frokostkort med bl.a. smørrebrød og det solide bistrokøkken til aften er inklusiv solnedgang over Esrum ferskvandssø.

Anders, der styrer gulvet, kommer fra en anden klassiker på Nordsjælland – nemlig fra det salte Øresund på formel B-drengens perle Restaurant Sletten 20 min. herfra om du er til havluft.

Danmarks nyeste museums-café finder du på
Frederiksborg – Det Nationalhistoriske Museum

Et slot – en samling – en brygger – Danmarks Versailles. Så kort kan det siges.

Som noget helt nyt fra sæson 2024, har den økologiske nordsjællandske gårdbutik, bageri og restaurant Rabarbergaarden i Vejby fået en aflægger ved navn Rabarbergaarden Slottet.

Hver dag får de nye beboere leverancer af økologiske råvarer her til den gamle vognport og staldbygning på slottets område. Frokosten byder på et bæredygtigt jord-til-bord-køkken når museets samlinger er gennnemtravet – gå á la carte alle dage eller prøv den 3-retters fredag, lørdag og søndag.

Fredensborg Slot & Slotshave og badehotel i Helsingør

Når du er færdig med frokosten på Skipperhuset, Restaurant Sletten eller på Rabarbargaardeen, så er der i sommerferien mulighed for at besøge Fredensborg Slot, Den Reserverede Have og urtehave, da kongefamilien ikke bruger slottet i den periode.

Den offentlige del, som også er utrolig spændende, er åbent hele året.

Fredensborg Slothave. Foto: Thomas Rahbek, PR

Turen går nu nordpå til Helsingør, hvor Danmarks største badehotel holder til på stranden. Kan et badehotel blive for stort?

Ja, det kan det, og det er meget stort, men lige så snart man er indenfor på Marienlyst Strandhotel og træder ud på sin balkon med udsigt til både Kattegat, Øresund, Sverige og den skønne sandstrand, så føles hotellet helt intimt.

Spaen er unik og blandt Danmarks nyeste. Hele året rundt har strandspaen 37 grader, og her på kanten af sandstranden er der et unikt kig til Kronborg Slot. Kom her i skumringen og svøm rundt, når de tænder lysene på slottet i det fjerne.

1861 på Marienlyst Strandhotel. Foto: PR

Hotellet råder over flere restauranter, et casino, to barer og et væld af aktiviteter på stranden, så som petanque og beachvolley. Min favoritrestaurant er klart 1861 med borde nærmest helt ude på stranden bag vinduerne i Jørn Utzons pavilloner.

Her smelter det nordiske og franske sammen, som Kattegat og Øresund udenfor, om du vælger tasting menu, á la carte eller veggie-menuen.

Tisvildeleje – kystbyen med keramik, gastronomi & bade- og strandhotel

Jeg har altid elsket denne lille afslappede enklave af en strand- og badeby, hvor hovedgaden er byens livsåre for både herboende og turister. Det er nemt at finde hertil med bil og cykel eller mere afslappet med lokalbanen fra Hillerød kaldet Gribskovbanen.

Det gamle fiskeleje har to utrolig charmerende hoteller, nemlig Helenekilde Badehotel på en stille grusvej helt ud til kysten med Restaurant Kilden i første række til solnedgangen. Havluft par excellence.

Tisvilde Strandhotel, hævet over hovedgaden med havblik, har en skøn livlig terrasse og med Restaurant Kysten rustikt indrettet i en stald. Strandpensionsstemning med moderne touch.

Begge hoteller er ejet og indrettet af balletstjernen Alexander Kølpin, som i regi af Kølpin Hotels også ejer Hotel Sanders langt væk fra de to perlers havluft.

På vej ned ad hovedgaden mod den kridhvide sandstrand har jeg blandt et stort udvalg af shopping og spisesteder fundet tre darlings. Keramikværkstedet Atelier i Lejet er en hule af skønt håndværk, hvor keramikprocessen kan følges ved den lille drejebænk og som indbyder til unik shopping hele året.

Det samme har hovedgadens nyeste skud på stammen når det kommer til gastronomi. På et af byens kendte hjørner har ejerne von Lotzbeck og von Arenstorff åbnet restauranten Von Edel med udsøgte råvarer og anretninger. Er du mere til det rustikke, så er Tisvilde Kro byens svar på madens forsamlingshus med både musik, foredrag, langbordsmiddage og kokketræf – og så er her en skøn terrasse hævet over hovedgaden.

I filosoffen Søren Kirkegaards fodspor og Esrum Klosters charme 

Efter morgenmaden begiver jeg mig nu mod Gilleleje langs Nordkysten i filosoffen Søren Kierkegaards fodspor. På den 12 kilometer lange rute kan man høre en række berømte Kierkegaard-citater i området, som Kierkegaard holdt så meget af.

Find vandreruten “Kierkegaard by Nature” i Useeum-appen, som du kan downloade og læs mere om her.

Nu går turen sydpå, og før du møder Esrum Sø igen, finder du Esrum Kloster. Esrum Kloster en af de helt store perler i min udflugtsbog.

Esrum Kloster. Foto: Tine Uffelmann, PR

Tænk engang, et område som i Middelalderen var under pavens beskyttelse, og som engang var 90 procent større end i dag. Det ligger unikt her ved Esrum Å, hvor den charmerende museumscafé serverer et let måltid for store og små naturligvis tilsat urter fra Klosterhaven.

Hermed slutter turen mod nord for denne gang. Nyd sommeren i det danske sommerland, og som de siger i reklamerne, er det meget mere end #bareDanmark.

Følg Henrik Thierlein på hans Instagram-profil med tips til København og omegn og har du brug for mere info om Nordsjælland generelt, så har VisitNordsjælland mere inspiration til din tur nordpå.

Del artikel

Andre læser også