Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Spis i dag

Guide: Her får du det bedste smørrebrød i København

Af Mathilde Mågård Hansen
Restaurant Mark. Foto Mathilde Mågård Hansen
Restaurant Mark. Foto Mathilde Mågård Hansen

Smørrebrød – Danmarks nationalspise.

Man kan nok ikke sige, at smørrebrød har været yt.

Men rugbrød med pålæg ovenpå har til alles glæde gennemgået en regulær renæssance og er mere moderne end nogensinde.

Det betyder også, at der er virkelig mange restauranter, der serverer rigtig godt smørrebrød i København.

Her er en liste over steder, hvor du aldrig kan gå galt i byen.

Velbekomme.

Palægade. Foto PR, Facebook

Palægade

Først brændte den, så gik den konkurs, og så blev den genopbygget.

2020 var på ingen måde et kedeligt år for frokostfavoritten, Palægade, mellem Store Kongensgade og Bredgade.

Efterfølgende er den genåbnet stærkere end nogensinde før.

Palægade har forstået, at for at få succes i København, skal maden ikke bare være fra øverste luftlag, men hygge er et kodeord, der aldrig bliver nedslidt.

Så de har prioriteret netop hyggen herinde, selvom stilen er moderne med skakternsgulve og smukke materialer i mørke trætoner. Deres smørrebrød er to-die-for og har på ingen tid opbygget en hær af stamgæster, ganske fortjent.

Hvad: Palægade
Hvor: Palægade 8, 1261 København K

Møntergade Foto PR

Møntergade

Ikke længe efter de gamle smørrebrødskonger og -dronninger fra Palægade overtog det gamle røde hus på Møntergade kom også udmeldingen om, at de ville overtage Restaurationens gamle lokaler på den anden side af gaden.

Så nu har de sat sig rimeligt godt på den gamle gade.

Deres smørrebrød er helt klassisk, super velsmagende og så findes betjeningen vist ikke meget bedre i København.

Vælg et par stykker a la carte eller prøv for eksempel det store frokostbord med fire serveringer.

Her er åbent til frokost alle ugens dage fra kl. 11.30, men det kan også anbefales at svinge forbi til aften, hvor køkkenet omdannes til et dansk/fransk brasserie.

Hvad: Restaurant Møntergade
Hvor: Møntergade 19, 1116 København K

Sildemad hos Aamanns Foto Rasmus Kramer Schou

Aamanns

Man må simpelthen ikke misse smørrebrødet hos Adam Aamann. Og sådan er det.

Han er, ganske fortjent, kendt som smørrebrødskongen og manden der sendte vores gastronomiske kulturarv smukt ind i det nye årtusind, da han moderniserede de gamle klassikere.

Aamanns 1921 i Niels Hemmingsens Gade er et mekka for alle smørrebrødsfans, og faktisk også indrettet lidt som en kirke i lyse moderne toner.

Maden er ganske enkelt verdensklasse gourmetsmørrebrød fra øverste hylde, og det ikke for ingenting at Jørgen Leth helst nyder sin sild her.

Her er selvfølgelig ofte fuldt booket, men prøv for din egen skyld at find et bord i ugens tidlige dage, hvor man sagtens kan være heldig.

Hvad: Aamanns
Hvor: Flere steder i byen. Find alle lokationer her

Restaurant Mark. Foto Mathilde Mågård Hansen

Restaurant Mark

Mellem Palads og Tivoli – lige midt på Axeltorv ligger Restaurant Mark.

Den nye luksusbistro åbnede for et års tiden siden med køkkenchef Bendix Sixhøj Laursen i spidsen, der bl.a. har erfaring som køkkenchef på Restaurant Radio, souschef og assisterende køkkenchef på Søllerød Kro samt ansættelser på Bistro Boheme og Ruths Hotel.

Et flot CV uden tvivl – men vigtigst af alt er Bendix verdensmester i at lave mad med vanvittig god smag, som alle kan forstå.

Hos Mark på Axeltorv kan du til frokost sætte tænderne i lækkert og overdådigt smørrebrød.

De klare favoritter herfra var rejemaden med æg frit og kartoffelmaden, der var dagens tavleret. Mums!

Smørrebrødspriserne begynder fra 155 kr.

Er du ‘in a hurry’ serverer de bl.a. også en 2-retters frokostmenu på max 45 minutter til 295 kr. – genialt.

Hvad: Restaurant Mark
Hvor: Axeltorv 3, 1609 København V

Norrlyst Foto Mathilde Mågård Hansen

Norrlyst

I de hyggeligste kælderlokaler på Kompagnistræde finder man Norrlyst.

Indretningen er rustik og charmerende men smørrebrødet – det fortjener sin helt egen fortælling.

Det er nemlig fyldt med smag, følger altid den pågældende sæson og tager udgangspunkt i nordiske råvarer som for eksempel kantareller.

Norrlyst får deres råvarer fra velkendte (og ikke mindst anerkendte) Fiskerikajen, Kiselgården, Hopballe Mølle og fra Grambogård.

Urterne plukker de dog selv eller får leveret fra mindre lokale leverandører, og dem der ikke bruges i maden, bruger de gerne til deres hjemmelavede snaps.

Restauranten og køkkenet er småt og personligt i den charmerende kælder, men det er virkelig smørrebrødsmagi, som de får skabt her.

Hvad: Norrlyst
Hvor: Kompagnistræde 8, 1208 København K

Christianshavns Færgecafé. Foto Mikkel Bækgaard

Christianshavns Færgecafé

Færgecaféen er ikke en dansk smørrebrødsrestaurant som andre.

For Erik, indehaver, kok og selvudnævnt Skipper, er ikke bare restauratør. H

an er snapse- og hyggeentusiast udover det sædvanlige, han brygger snaps på snart sagt alle urter, frugter og nødder, der findes, og han underviser året rundt i en decideret Snapseskole.

Erik har i husets maritime ånd også købt en færge, der fungerer som restaurant og selskabslokale, og han er altid garant for et skævt grin, en ekstra snaps og godt med afslappet selvironi.

På den måde bærer de historiske lokaler på Strandgade 50 stadig ånden fra stedets oprindelige ejer, en sømand og hans kone, der startede hjemmebrænderi, da sømanden ulykkeligvis gik ned med sit skib.

På Færgecaféen er der bindingsværk, lysekroner og plads til både skumsprøjt og snublefødder – og så er der altid en særlig plads til traditioner, hygge og den slags mad, som vor Mor lavede den.

Hvad: Christianshavns Færgecafe
Hvor: Strandgade 50, 1401 København K

Restaurant Selma smørrebrød PR Foto

Selma

Den moderne smørrebrødsrestaurant, Selma, lige ved Torvehallerne har fokus på skandinaviske sæsonråvarer, når de sammensætter de små kunstværker med kulinarisk kirurgisk præcision.

Her bliver leget talentfuldt med sammensætninger, som f.eks. hyldeblomstsild eller confiterede unge selleri med osten Gammel Knas og brunet smør.

Eller en hel mad dedikeret til sommerens danske tomater. Hvis man har lyst til at ryste smørrebrødsposen lidt, er Selma et garanteret hit.

Ølkortet har 12 forskellige kvalitetsøl på hane, ligesom her er både normal og naturvin at skylle efter med.

Hvad: Selma
Hvor: Rømersgade 20, 1362 København K

Restaurant Scønnemann PR Foto

Schønnemann

Schønnemann er kendt vidt og bredt. Det er en rendyrket frokostrestaurant og et af de ældste eksisterende spisesteder i København – tilbage fra 1877.

Og der er ikke luget ud i menukortet, så husk at bestille en stor øl, mens du beslutter dig, for det kan godt tage lidt tid.

Over 110 stykker forskelligt smørrebrød er der at vælge imellem. Eller sagt på en anden måde: Hvis du spiser to om dagen kan du sidde dernede 70 dage i træk og ikke smage det samme stykke to gange.

Der er f.eks. over 21 forskellige sildemadder.  Den gamle restaurant blev for øvrigt også anbefalet af Lonely Planet som en af verdens bedste ’eats’ i 2018.

Hvad: Restaurant Schønnemann
Hvor: Hauser Plads 16

Foto: Restaurant Tårnet på Christiansborgs Facebook side

Meyers i Tårnet

Muligvis landets højest beliggende restaurant – og niveauet følger selvfølgelig trop. Sådan må det være, når man ligger ovenpå selve Folketinget – i et af byens mest spektakulære spiserum.

Smørrebrødet er af den klassiske skole, men med moderne twists i anretningen. Præcis som Folketinget selv, der både står på mål for at bevare den danske kulturarv, men samtidig klæde den på til fremtiden.

Bonusinfo: Lokalet som Restaurant Tårnet ligger i fungerede tidligere som Folketingets pulterkammer og opbevaringsrum for statuer og buster.

Nu har kunstværkerne fået nyt liv i restauranten, så du kan nyde dem som side-order til smørrebrødet.

Glem ikke at slå mave med et par minutter foran Tårnets centrale panoramavindue, der byder på den smukkeste udsigt over Ridebanen, Tivoli, Indre By og Vesterbro.

Og ja, så er deres hønsesalat et absolut must-try!

Hvad: Restauranten i Tårnet på Christiansborg
Hvor: Christiansborg Slotsplads

Restaurant Lola. Foto PR

Restaurant Lola

På toppen af Christianshavns Vold ligger Restaurant Lola.

De er egentlig mest kendte for deres eksotiske køkken, men for et par måneder siden introducerede de smørrebrød til frokost med Lisa Gudberg Ballisager (ansvarlig for smørrebrød på Restaurant Lumskebugten de seneste 8 år) i spidsen.

Hun har givet flere af de gamle klassikere et friskt pust med bl.a. krydderier og citrus.

Og det er altså bestemt ikke dårligt.

Maden nydes i den charmerende gamle mølle, som er smukt restaureret.

Hvad: Restaurant Lola
Hvor: Christianshavns Voldgade 54, 1424 København K

Fasangården. Foto PR, Facebook

Fasangården

Midt i Frederiksberg Have ligger der en skøn, idyllisk perle.

Det er naturligvis Fasangården, som for et par år siden blev restaureret og omdannet til restaurant med Meyers i spidsen.

De har netop fået ny køkkenchef, Andreas Ring Kjeldsholm Hansen, der kommer med en pæn portion international erfaring, og hans målsætning er at drysse den eksisterende dansk-franske madstil med asiatiske referencer.

Til frokost er der smørrebrød på menuen, og her kan du bl.a. prøve deres “hønsesalat” med fasan, roastbeef eller røget ørred.

Nyd maden i de smukke stuer eller træk udenfor i den charmerende gårdhave, når vejret er til det.

Hvad: Fasangården
Hvor: Søndre Fasanvej 73, 2000 Frederiksberg

Restaurant Koefoed PR Foto

Restaurant Koefoed

Koefoed kan også kaldes den Bornholmske ambassade i København.

Hernede i den elegante og lyse kælder (det er ironisk nok en tidligere kulkælder) har de nemlig fokus på alt godt fra klippeøen mod øst.

De kører med ‘Den bornholmske smørrebrødsmenu’, og man kommer selvfølgelig igennem Bornholms nationalret “Sol over Gudhjem”, men der gøres flere interessante stop undervejs.

Det hele kan skylles ned med øl fra Svaneke Bryghus, og efter en frokost hernede skinner solen altid.

Hvad: Restaurant Koefoed
Hvor: Landgreven 3, 1301 København K

Ravelinen smørrebrød PR Foto

Ravelinen

Ravelinen har sjæl. Sådan rigtig historisk vingesus.

Den blev bygget 1700-tallet, herude lige på grænsen mellem Christianshavn og Amager, hvor bønder spiste og overnattede, når de kom ind til byen med deres varer.

For et par år siden satte køkkenet ambitionsniveauet op i femte gear og har ikke kigget sig tilbage siden med deres klassiske madprofil.

Klassisk er også deres smørrebrød, en med det velkendte twist. Sublime råvarer bliver tryllet om til madder, der får folk til at komme tilbage.

Placeret næsten midt i en sø med panoramaudsigt over voldgraven, beskyttet fra den moderne verden er den samtidig et genialt tilflugtssted med old-school indretning og hygge fra top til tå.

Hvad: Ravelinen
Hvor: Torvegade 79, 1400 København K

Restaurant Kronborg Foto Chris Tonnesen

Restaurant Kronborg

Restaurant Kronborg kører nogle gange lidt under radaren, når byens bedste smørrebrødsrestauranter bliver nævnt.

Men ægte feinschmeckere har for længst fundet ud af, at hernede hos Claes og Walther i kælderen, dér bliver der kælet om en.

Alle retter er 100 procent gammeldaws hjemmelavede og holdt i en enkel, men særdeles velsmagende stil – med mæthedsgaranti.

Og når Walther skænker snaps, så er der så meget til kanten, at man skal ned og kysse glasset.

At kælderen også er historisk charmerende gør jo heller ikke tingene dårligere.

Hvad: Restaurant Kronborg
Hvor: Brolæggerstræde 12, 1211 København K

Foto Mathilde Mågård Hansen

Restaurant Carl Nielsen

Carl Nielsen fik på få måneder formået at blande sig i den absolutte elite af danske frokostrestauranter. Og med rigtig god grund – smørrebrødet er nemlig alt, hvad du drømmer om.

Carl Nielsen er formentlig én af Danmarks mest velkendte komponister, og mest kendt for ”Jeg ved en lærkerede” og ”Solen er så rød, mor”.

For 114 år boede han i Toldbodgade 5, hvilket er inspirationskilden til navnet på den nyere frokostrestaurant.

For restauranten er det vigtigt, at historierne fra Carl Nielsens liv er den røde tråd.

Det kommer blandt andet til udtryk på deres menukort, der har fortolket Carl Nielsens værk ”Solen er så rød, mor”, som en rørt tatar med en æggeblomme farvet med rødbedesaft.

Hos den nye smørrebrødsrestaurant er alt hjemmelavet.

De bager rugbrødet selv, og det indeholder Carlsbergs 1883, der er lavet på en gærstamme, som oprindelig er fra 1883.

Bygningen fra 1716 er fredet, og de gamle, skæve gulve og vægge i stuerne på første sal er med til at skabe en utrolig hyggelig og autentisk stemning.

Hvad: Restaurant Carl Nielsen
Hvor: Toldbodgade 5, 1253 København K

Foto Hallernes Smørrebrød Facebook

Hallernes Smørrebrød

De tre ejere af Hallernes Smørrebrød har vidt forskellige baggrunde.

Mikkel Sarbo er cand.merc. og grundlægger af blandt andet en te butik, Lars Hilfling er arkitekt, og Lars Hilden er guldsmed og journalist.

At åbne en smørrebrødsbar kom egentlig med ønsket om at lave noget helt andet – eller mere – end guld, tegninger og te.

En fælles kærlighed til smørrebrød gav dem ideen til at åbne en smørrebrødsbar. Men de ville lave bedre smørrebrød, end hvad de så og smagte andre steder.

Smørrebrød var enten gammeldags-traditionelt og ikke opdateret med nye, friske råvarer. Eller det var vendt helt på hovedet og langt fra de gamle traditioner.

De tre allierede sig derfor med to erfarne smørrebrødsdamer. Sammen låste de fem sig inde i et køkken og gik i gang med at skabe opdaterede versioner af det traditionelle smørrebrød.

Resultatet er virkelig velsmagende, og lige som det skal være.

Hvad: Hallernes Smørrebrød
Hvor: I Torvehallerne og i Tivoli Food Hall

Del artikel

Andre læser også