Guide: Her får du det bedste smørrebrød i København
Smørrebrød – Danmarks nationalspise.
Man kan nok ikke sige, at smørrebrød har været yt.
Men rugbrød med pålæg ovenpå har til alles glæde gennemgået en regulær renæssance og er mere moderne end nogensinde.
Det betyder også, at der er virkelig mange restauranter, der serverer rigtig godt smørrebrød i København.
Her er en liste over steder, hvor du aldrig kan gå galt i byen.
Velbekomme.
Der findes naturligvis meget godt smørrebrød i København – også mange flere steder end vi har med på listen her. Smag er subjektivt, og listen tager derfor udgangspunkt i det, vi synes er det bedste.
Palægade
Palægade har forstået at for at få succes i København, skal maden ikke bare være fra øverste luftlag, men hygge er et kodeord, der aldrig bliver nedslidt.
Ej at forglemme et godt værtsskab.
Så de har prioriteret netop hyggen herinde, selvom stilen er moderne med skakternsgulve og smukke materialer i mørke trætoner.
Deres smørrebrød er to-die-for, og Palægade har derfor opbygget en hær af stamgæster, ganske fortjent.
Palægade skriver selv, at deres ambition er “at vise, hvad det klassiske smørrebrød kan rumme, når det kombineres med års erfaringer fra toprestauranter, de bedste råvarer, godt håndværk og moderne teknikker.
Alt sammen præsenteret enkelt, folkeligt og kvalitetsbevidst, uden de store krumspring.”
Og vi er helt enige.
Så skal du smage smørrebrød af øverste hylde, så er Palægade et besøg værd.
Læs mere og book bord på Palægade her.
Hvad: Palægade
Hvor: Palægade 8, 1261 København K
Restaurant Møntergade
Restaurant Møntergade – på ja, Møntergade – er endnu en bud på smørrebrød fra øverste hylde her i København.
Bag restauranten står en håndfuld særdeles dygtige folk, der både ved hvad de laver, når det kommer til madlavning, service, vin og generelt godt værtsskab.
Deres smørrebrød er helt klassisk, super velsmagende og så findes betjeningen vist ikke meget bedre i København.
Vælg et par stykker a la carte eller prøv for eksempel det store frokostbord med fire serveringer.
Her er åbent til frokost alle ugens dage fra kl. 11.30, men det kan også anbefales at svinge forbi til aften, hvor køkkenet omdannes til et dansk/fransk brasserie.
Book bord på Møntergade her.
Hvad: Restaurant Møntergade
Hvor: Møntergade 19, 1116 København K
Aamanns 1921
Man må simpelthen ikke misse smørrebrødet hos Adam Aamann. Og sådan er det.
Han er, ganske fortjent, kendt som smørrebrødskongen og manden der sendte vores gastronomiske kulturarv smukt ind i det nye årtusind, da han moderniserede de gamle klassikere.
Aamanns 1921 i Niels Hemmingsens Gade er et mekka for alle smørrebrødsfans, og faktisk også indrettet lidt som en kirke i lyse moderne toner.
Maden er ganske enkelt verdensklasse gourmetsmørrebrød fra øverste hylde, og det ikke for ingenting at Jørgen Leth helst nyder sin sild her.
Her er selvfølgelig ofte fuldt booket, men prøv for din egen skyld at find et bord i ugens tidlige dage, hvor man sagtens kan være heldig.
Book bord på Aamanns her.
Hvad: Aamanns 1921
Hvor: Niels Hemmingsens Gade 19-21, 1153 København K
Restaurant Mark
Mellem Palads og Tivoli – lige midt på Axeltorv – ligger Restaurant Mark.
Den nye luksusbistro åbnede for to års tiden siden med køkkenchef Bendix Sixhøj Laursen i spidsen, der bl.a. har erfaring som køkkenchef på Restaurant Radio, souschef og assisterende køkkenchef på Søllerød Kro samt ansættelser på Bistro Boheme og Ruths Hotel.
Et flot CV uden tvivl – men vigtigst af alt er Bendix verdensmester i at lave mad med vanvittig god smag, som alle kan forstå.
Hos Mark på Axeltorv kan du til frokost sætte tænderne i lækkert og overdådigt smørrebrød.
De klare favoritter herfra var rejemaden med æg frit og kartoffelmaden med røget dijonnaise og løg. Mums!
Smørrebrødspriserne begynder fra 115 kr.
Er du ‘in a hurry’ serverer de bl.a. også en 2-retters frokostmenu på max 45 minutter til 295 kr. – genialt.
Book bord på Restaurant Mark her.
Hvad: Restaurant Mark
Hvor: Axeltorv 3, 1609 København V
Restaurant Norrlyst
I de hyggeligste kælderlokaler på Kompagnistræde finder man Norrlyst.
Indretningen er rustik og charmerende men smørrebrødet – det fortjener sin helt egen fortælling.
Det er nemlig fyldt med smag, følger altid den pågældende sæson og tager udgangspunkt i nordiske råvarer som for eksempel rabarber og danske jordbær.
Urterne plukker de selv eller får leveret fra mindre lokale leverandører, og dem der ikke bruges i maden, bruger de gerne til deres hjemmelavede snaps.
Restauranten og køkkenet er småt og personligt i den charmerende kælder, men det er virkelig smørrebrødsmagi, som de får skabt her.
Priserne begynder fra 95 kr., så det er samtidig et af de mere budgetvenlige steder.
Book bord på Restaurant Norrlyst her.
Hvad: Restaurant Norrlyst
Hvor: Kompagnistræde 8, 1208 København K
Kilden i haven
Noget af det smukkeste (og bedste) smørrebrød finder man hos Kilden, der er beliggende i Tivoli.
Derudover tager de også prisen for en af de skønneste og mest romantiske placeringer med både det fineste udendørs drivhus og en masse grønne vækster, som desuden bliver tilpasset køkkenet.
På Kilden hylder de danske smage, råvarer og producenter fra nord til syd, og det er køkkenchef Christian Hoffmanns drøm at skabe et dansk sæsonbrasserie af højeste kvalitet.
Smørrebrødet er både moderne og klassisk på samme tid – for eksempel i form af deres æg og håndpillede rejer på surdejsbrød, som serveres med en luftig citronsauce.
Priserne begynder fra 155 kr., og det er naturligvis en pæn sjat, men til gengæld får du også serveret nogle velvoksne stykker.
Book bord på Kilden i haven her. Bemærk at der skal tilkøbes entré til Tivoli for at spise her.
Hvad: Kilden i haven
Hvor: Tivoli, Vesterbrogade 3, 1620 København V
Christianshavns Færgecafé
Færgecaféen er ikke en dansk smørrebrødsrestaurant som andre.
For Erik, indehaver, kok og selvudnævnt Skipper, er ikke bare restauratør – han er snapse- og hyggeentusiast udover det sædvanlige.
Han brygger snaps på snart sagt alle urter, frugter og nødder, der findes, og han underviser året rundt i en decideret Snapseskole.
Erik har i husets maritime ånd også købt en færge, der fungerer som restaurant og selskabslokale, og han er altid garant for et skævt grin, en ekstra snaps og godt med afslappet selvironi.
På den måde bærer de historiske lokaler på Strandgade 50 stadig ånden fra stedets oprindelige ejer, en sømand og hans kone, der startede hjemmebrænderi, da sømanden ulykkeligvis gik ned med sit skib.
På Færgecaféen er der bindingsværk, lysekroner og plads til både skumsprøjt og snublefødder – og så er der altid en særlig plads til traditioner, hygge og den slags mad, som vor Mor lavede den.
Book bord på Christianshavns Færgecafé her.
Hvad: Christianshavns Færgecafé
Hvor: Strandgade 50, 1401 København K
Selma
Den moderne smørrebrødsrestaurant, Selma, lige ved Torvehallerne har fokus på skandinaviske sæsonråvarer, når de sammensætter de små kunstværker med kulinarisk kirurgisk præcision.
Her bliver leget talentfuldt med sammensætninger, som f.eks. sild med ribstomat eller blæksprutte med kakao og vinterbroccoli.
Hvis man har lyst til at ryste smørrebrødsposen lidt, er Selma et garanteret hit.
Ølkortet har 12 forskellige kvalitetsøl på hane, ligesom her er både normal og naturvin at skylle efter med.
Se hele menuen og book bord på Selma her.
Hvad: Selma
Hvor: Rømersgade 20, 1362 København K
Restaurant Schønnemann
Schønnemann er kendt vidt og bredt.
Det er en rendyrket frokostrestaurant og et af de ældste eksisterende spisesteder i København – tilbage fra 1877.
Og der er ikke luget ud i menukortet, så husk at bestille en stor øl, mens du beslutter dig, for det kan godt tage lidt tid.
Bare på rødspætte-siden kan du vælge mellem hele fire forskellige slags: en klassisk, ‘en dansker’, ‘en nordmand’ og et stjerneskud.
Schønnemann er et populært sted, så det kan godt anbefales at bestille bord i rigtig god tid – især omkring højtider.
Se hele menuen og book bord på Schønnemann her.
Hvad: Restaurant Schønnemann
Hvor: Hauser Plads 16, 1127 København K
Norrlyst i Tårnet
Muligvis landets højest beliggende restaurant – og niveauet følger selvfølgelig trop.
Sådan må det være, når man ligger ovenpå selve Folketinget – i et af byens mest spektakulære spiserum.
Smørrebrødet er af den klassiske skole, men med moderne twists i anretningen.
Bonusinfo: Lokalet som Restaurant Tårnet ligger i fungerede tidligere som Folketingets pulterkammer og opbevaringsrum for statuer og buster.
Nu har kunstværkerne fået nyt liv i restauranten, så du kan nyde dem som side-order til smørrebrødet.
Glem ikke at slå mave med et par minutter foran Tårnets centrale panoramavindue, der byder på den smukkeste udsigt over Ridebanen, Tivoli, Indre By og Vesterbro.
Book bord på Norrlyst i Tårnet her.
Vær opmærksom på, at Tårnet er en del af Folketingets område. Det betyder, at alle gæster skal sikkerhedsscannes ved indgangen.
Desuden er der kun én elevator til Tårnet, og der kan være kø, så de anbefaler derfor, at du kommer i god tid, når du vil besøge restauranten.
Hvad: Norrlyst i Tårnet
Hvor: Christiansborg Slotsplads,1218 København K
Restaurant Lola
På toppen af Christianshavns Vold ligger Restaurant Lola.
De er egentlig mest kendte for deres eksotiske køkken, men for et par måneder siden introducerede de smørrebrød til frokost med Lisa Gudberg Ballisager (ansvarlig for smørrebrød på Restaurant Lumskebugten de seneste 8 år) i spidsen.
Hun har givet flere af de gamle klassikere et friskt pust med bl.a. masser af krydderier og citrus.
Og det er altså bestemt ikke dårligt.
Maden nydes i den charmerende gamle mølle, som er smukt restaureret.
Book bord på Restaurant Lola her.
Hvad: Restaurant Lola
Hvor: Christianshavns Voldgade 54, 1424 København K
Fasangården
Midt i Frederiksberg Have ligger der en skøn, idyllisk perle.
Det er naturligvis Fasangården, som for nogle år siden blev restaureret og omdannet til restaurant med Meyers i spidsen.
Konceptet har skiftet lidt et par gange, men nu hedder det klassiske, danske retter til frokost og aften.
Til frokost kan du bl.a sætte tænderne i smørrebrød med marineret sild, roastbeef og hønsesalat.
Nyd maden i de smukke stuer eller træk udenfor i den charmerende gårdhave, når vejret er til det.
Det er naturligvis oplagt at kombinere maden med en gåtur i den smukke, grønne have eller tage et spil petanque i Fasangårdens baghave.
Book bord på Fasangården her.
Hvad: Fasangården
Hvor: Søndre Fasanvej 73, 2000 Frederiksberg
Væksthuset i Operaparken
Smørrebrød og verdensklasse udsigt?
Det blev et kæmpe ja tak!
I den nye Operapark på Refshaleøen er der åbnet en ny spektakulær restaurant, som til frokost har smørrebrød på menuen.
Væksthuset drives af samme folk, der også har Restaurant Norrlyst, som du finder længere oppe i guiden, men på denne restaurant får omgivelserne virkelig lov til at shine.
Menuen er forholdsvis klassisk men med deres egne innovative præg.
Avocadoen får bl.a. selskab af friskost, og du kan også sætte tænderne i en mad med saltbagt knoldselleri, mascarpone, engsyre, røgede mandler og forårssalat, som man ikke finder alle steder.
Se hele menuen og book bord på Væksthuset her.
Hvad: Væksthuset i Operaparken
Hvor: Ekvipagemestervej 18, 1438 København K
Restaurant Kronborg
Restaurant Kronborg kører nogle gange lidt under radaren, når byens bedste smørrebrødsrestauranter bliver nævnt.
Men ægte feinschmeckere har for længst fundet ud af, at hernede hos Claes og Walther i kælderen, dér bliver der kælet om en.
Alle retter er 100 procent ‘gammeldaws’ hjemmelavede og holdt i en enkel, men særdeles velsmagende stil – med mæthedsgaranti.
Og når Walther skænker snaps, så er der så meget til kanten, at man skal ned og kysse glasset.
At kælderen også er historisk charmerende gør jo heller ikke tingene dårligere.
Book bord på Restaurant Kronborg her.
Hvad: Restaurant Kronborg
Hvor: Brolæggerstræde 12, 1211 København K
Restaurant Carl Nielsen
Carl Nielsen er formentlig en af Danmarks mest velkendte komponister, og mest kendt for ‘Jeg ved en lærkerede’ og ‘Solen er så rød, mor’.
For 118 år boede han i Toldbodgade 5, hvilket er inspirationskilden til frokostrestauranten her, og for dem er det vigtigt, at historierne fra Carl Nielsens liv er den røde tråd.
Det kommer blandt andet til udtryk på deres menukort, der har fortolket Carl Nielsens værk ‘Solen er så rød, mor’, som en rørt tatar med en æggeblomme farvet med rødbedesaft.
Bygningen fra 1716 er fredet, og de gamle, skæve gulve og vægge i stuerne på første sal er med til at skabe en utrolig hyggelig og autentisk stemning.
Restaurant Carl Nielsen har desuden haft en flot anbefaling i Michelinguiden 2021 til 2023.
Book bord på Restaurant Carl Nielsen her.
Hvad: Restaurant Carl Nielsen
Hvor: Toldbodgade 5, 1253 København K
Hallernes Smørrebrød
For mange betyder smørrebrød, at du skal sidde ned og gerne bestille øl, snaps og alt hvad, der nu ellers hører sig til.
Hvor hyggeligt vi nu end synes, det er, så må det nogle gange også godt gå lidt hurtigt.
Det kan det hos Hallernes Smørrebrød, som du finder i Torvehallerne, Tivoli Food Hall, Magasin Kgs. Nytorv og Lyngby Storcenter.
Udvalget består bl.a. af laksesalat, rejer med mayonnaise, flæskesteg med rødkål og andre klassikere, der alle er klar to-go.
Priserne er også i den gode ende, for de begynder bare fra 68 kr. – ja tak!
Læs mere om Hallernes Smørrebrød her.
Hvad: Hallernes Smørrebrød
Hvor: I Torvehallerne, Tivoli Food Hall, Magasin Kgs. Nytorv og Lyngby Storcenter