Bliver 80 meter højt: Ny bypark bliver del af Københavns skyline
Ny bypark og erhvervsbyggeri er på vej i Nordhavn.
Det afslører HOFOR og Harbour P/S, der lancerer en ny plan for området, der dog kræver godkendelse på rådhuset.
Hvis det står til de to store parter, er der en stor udvikling på vej i Københavns Nordhavn.
Projektselskabet Harbour P/S har netop annonceret planer om at opføre en ny bypark og et erhvervsbyggeri på den yderste del af Marmormolen på Østerbro.
Projektet er allerede i gang med at udarbejde en ny lokalplan i samarbejde med Københavns Kommune, og når – eller hvis – den bliver godkendt, vil det markere starten på et af Københavns mest spændende udviklingsprojekter i de kommende år.
Det mener i hvert fald holdene bag.
En ny bypark og erhvervsbyggeri i ét
Ifølge Marius Møller, bestyrelsesformand for Harbour P/S, er den yderste del af Marmormolen ideel til både en bypark og et kontorbyggeri, som vil skabe en ny destination i København.
“Den yderste del af Marmormolen rummer nogle fantastiske muligheder for både en bypark og et kontorbyggeri. Nu indleder vi arbejdet med lokalplansprocessen sammen med Københavns Kommune, som skal danne fundamentet for en ny, lokal destination i København, der kan komme både lokalbefolkningen, beboere og områdets virksomheder til gavn,” siger han i en pressemeddelelse.
Byparken, der vil blive kaldt Lodshaven, har allerede været under udvikling med input fra både lokalbefolkningen og eksperter.
Vilhelm Lauritzen Arkitekter og STED – By og Landskab har designet projektforslaget, som kombinerer Københavns historiske og moderne arkitektur.
Marmormolen – en historisk del af København
Marmormolen har en lang historie og er en vigtig del af Københavns oprindelige Frihavn. Navnet stammer fra den første industrivirksomhed i området, Den Ankerske Marmorforretning, der var kendt for sin produktion af kalksten og gravsten. Området har gennem tiden været præget af aktiviteter som oplag af kul og koks. I dag er det dog et område, der er under kraftig udvikling og omdannelse til et moderne erhvervs- og boligområde.
Lodsbygningen, som blev opført i 1942-43 af arkitekt Thomas Havning, står stadig som et markant landmærke i området og har i årenes løb fungeret som både karantænestation og bolig for lodser.
Med det nye projekt er der store planer for at sikre både et levende byliv og bæredygtig udvikling i området, som fortsat spiller en central rolle i Københavns fremtid.
“Lodshaven kombinerer Københavns første biobotaniske byhave med to nye bygninger og skaber en destination for både lokale og besøgende. Haven, der er inspireret af byudviklingen omkring Marmormolen, skal tilføre en samlet fortælling, hvor biodiversitet og byen forenes,” siger Thomas West Jensen, partner hos Vilhelm Lauritzen Arkitekter.
Fra tidligere design til nyt visionært projekt
Det nye projekt er en opdatering af et tidligere design, der var blevet udarbejdet af den amerikanske tegnestue Steven Holl Architects.
Det oprindelige projekt bestod af to kontorbygninger på henholdsvis Marmormolen og Langelinie, som var forbundet af en bro.
Det nye forslag, der har fået navnet Lodshusene, kommer i stedet til at omfatte et erhvervsbyggeri på cirka 33.000 etagemeter samt den offentlige bypark, Lodshaven, der vil udgøre en vigtig del af udviklingen.
Stort kontorbyggeri og flere p-pladser
Erhvervsbyggeriet vil strække sig op til 80 meter over nuværende terræn og vil dermed blive en markant tilføjelse til Københavns skyline.
Der vil også blive opført omkring 200 p-pladser i en nærliggende parkeringskælder, hvilket vil sikre, at der er god tilgængelighed for både lejere og besøgende.
- Område: Strækker sig fra Marmorvej til spidsen af Marmormolen, ca. 10.000 m2
- Kontorbyggeri: 33.000 etagemeter
- Bypark: Lodshaven, der kombinerer biodiversitet og byliv
- Lodshusene: Kontorbyggeriet vil være op til 80 meter højt
- P-pladser: 200 parkeringspladser
- Udførende selskab: Harbour P/S, som tidligere har stået bag FN-byen, færdigbygget i 2013