Børn spørger selv: Tandlæger kan godt se, du bruger snus – nu advarer de mod ny ond fætter
Københavns Kommune bruger flere og flere penge på børn og unge, der vælter ned i tandlægestolen med nikotinskader.
Dem bliver der nemlig flere og flere af, også til trods for flere og flere indsatser imod det.
Nu forsøger Børne- og Ungdomstandplejen i København endnu engang.
For selvom den generelle tandsundhed blandt børn og unge er stigende i København, så stiger antallet af nikotinskader.
“Og det skal der gøres noget ved,” mener borgmester, Jakob Næsager (K).
“Det er bekymrende, at flere af vores børn og unge ødelægger deres tænder med nikotinprodukter. Derfor er jeg glad for, at kommunens tandpleje har et stort fokus på at oplyse og reagere på de unges skadelige nikotinforbrug. Samtidig med at vi fra politiske side fortsat prioriterer penge til, at tandplejen har de bedst mulige rammer,” fortæller børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager, Konservative.
De nye onde fætter
Hos klinikpersonalet i Børne- og Ungdomstandplejen i Københavns Kommune ser man en stigning i brugen af nikotinskader. Det kommer blandt andet til udtryk ved slimhindeforandringer i munden.
Det skyldes især, at Karius og Baktus har fået en ond fætter. Nikotin. Vapes, e-cigaretter og nikotinposer i flotte æsker gør deres indtog blandt unge. Produkterne virker måske harmløse i nuet for de unge, men de indeholder nikotin, som er både afhængighedsskabende og sundhedsskadeligt.
“Der er flere og flere, der spørger os direkte, om vi kan se, at de bruger snus. Andre gange fortæller de det ikke, men vi kan se det på tandkødet og slimhinderne. Og så taler vi med dem om det,” siger en tandplejer til Københavns Kommune, der torsdag morgen deler budskabet.
Tandplejen møder nemlig børn og unge gennem hele deres børne- og ungeliv, og de kan være nogle af de første sundhedspersoner, som opdager et brug af nikotin hos den unge.
Derfor har den også en unik mulighed for at opdage og reagere på børn og unges brug af nikotin.
Stigningen i nikotinskader har fået Børne- og Ungdomstandplejen til udarbejde en ny intern vejledning, der bliver implementeret i oktober.
“Tandplejen har en vigtig rolle i at oplyse de unge om tandsundhedsrisiciene ved nikotinbrug og om mulighederne for at få hjælp til at stoppe med at bruge produkterne. Derfor har Tandplejen udarbejdet en intern vejledning for at sikre, at alle ansatte har den nødvendige viden om unges brug af nikotinprodukter og kan tage hånd om det på klinikkerne,” fortæller Majken Munkgaard Kailow, overtandlæge i Børne- og Ungdomstandplejen i Københavns kommune.
Tandplejen indkalder derefter til kontrolbesøg, hvor de konstaterede forandringerne på eksempelvis tandkød eller slimhinder i munden bliver fulgt. Hvis der er tegn på brug af nikotinprodukter, taler tandplejen med den unge om det og henviser til Stoplinjen eller København Kommunes Stoptilbud på nikotinfri.kk.dk.
Børne- og Ungdomstandplejen åbnede sidste år en af nordens størst tandkliniker på Nørrebro. Her kan endnu flere børn og unge få en bred vifte af tandbehandlinger og give råd og vejledning om at undgå brugen af nikotin.
På trods af nikotinskader, så har tandsundheden hos de københavnske børn og unge generelt været stigende over de seneste mange år.