Chokændring: Noma på forhånd dømt ude blandt verdens bedste?

Skrevet af: Kaspar Mørk Arianto
Foto: Catfisheye - Wikimedia Commons CC
Foto: Catfisheye - Wikimedia Commons CC

Update: Efter udgivelsen af denne artikel, er vi blevet gjort opmærksomme på, at Noma 2.0 alligevel er med i opløbet på The World’s 50 Best-listen. Læs den fulde pressemeddelelse her. Forvirringen skyldtes denne artikel fra listens hovedsponsor, San Pellegrino.


Mange havde forventet, at gourmet-ikonet Noma ville stryge direkte tilbage med en stærk placering på The World’s 50 Best-listen efter flytningen fra Christianshavn til Holmen. Nu stiller en ny regelændring sig måske i vejen.

Verdens bedste i fire år

Flere gange har legendariske Noma indtaget podiepladsen som verdens bedste restaurant på den anerkendte The World’s 50 Best-liste. Nærmere bestemt i 2010, 2011, 2012 og 2014.

Dengang lå Noma i Strandgade på Christianshavn. Lokalerne huser nu den mere prisvenlige øl- og kødglade restaurant Barr, som også hører til Noma-familien.

Selv rykkede storebror i starten af 2018 ind i nye rammer på Holmen – lige før den bliver til Refshaleøen – komplet med egen ’urban farm’. Det nye Noma er tegnet af Bjarke Ingels og designet som en lille, færøsk landsby, hvor hvert hus i den tætte bygningsklynge har sin egen funktion fra restaurant over køkken til selskabslokale.

Læs også: Arkitekturbibel udråber 10 Kbh-projekter blandt verdens bedste

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Our garden and main dining room building – happy Saturday everyone! ❤️🌱

Et opslag delt af noma (@nomacph) den

Forsvandt fra Michelin-guiden og ’50 Best’

Den store flytning og ombygning betød, at Noma forsvandt både fra den hæderkronede Michelin-guide og The World’s 50 Best-listen i 2017 og 2018.

Mange har dog spået, at Noma 2.0 hurtigt ville vende stærkt tilbage i det gode selskab på sidstenævnte liste, der siden 2002 har udfordret Michelinguidens hemmelighedskræmmeri med en ny måde at anmelde restauranter på, samt et storstilet awardshow hvert forår og international mediebevågenhed til følge.

Men det har en ny ændring måske netop vendt op og ned på?

Læs også: Her er de 10 bedste gourmetrestauranter i Kbh

Tidligere vindere ude af opløbet

The World’s 50 Best afslørede i går en ny opbygning af listen, som betyder, at tidligere vindere ikke længere kan være med i opløbet om at blive verdens bedste restaurant.

Det sker for at skabe spænding om, hvilken ny restaurant, der fremadrettet kommer til at løbe med den ultimative hæder i et givent år.

I stedet får tidligere vindere nu plads i en såkaldt ”Best of the Best”-kategori, der minder om en slags hall of fame.

Ændringen betyder også, at den nuværende konge af listen, Osteria Francescana med kokken Massimo Bottura i front er dømt ude på forhånd.

Det samme gælder El Cellar de Can Roca i Spanien, Eleven Madison Park i New York, The Fat Duck udenfor London og The French Laundry i Californien. Den hedengangne spanske gourmetrestaurant El Bulli får også en plads i den nye elitegruppe af tidligere vindere.

Læs også: Med Alchemist får Kbh verdens vildeste restaurant

 

Vis dette opslag på Instagram

 

From the kitchen pass – venus clams served with a blackcurrant wood fudge, to be eaten by 🤚🏻 straight out of the shells! #NomaOcean

Et opslag delt af noma (@nomacph) den

Måske er der alligevel håb?

Det er dog ikke sikkert, at alt håb er ude. Som det fremgår af offentliggørelsen af ændringen, er det nemlig ”Noma – Original Location”, som nu bliver en del af ”Best of the Best”-kategorien.

Her bider vi mærke i ordene ”original location”. Er de mon et tegn på, at Noma 2.0 alligevel er med i opløbet til titlen som verdens bedste restaurant?

Eller må København for fremtiden fæste sin lid og sine forhåbninger til andre gourmetrestauranter som Geranium på Østerbro (nr. 19 i 2018), Relæ på Nørrebro (nr. 71 i 2018) og 108 på Christianshavn (nr. 98 i 2018)?

Uanset hvad, må vi heller ikke kimse af den store ære det er, at Københavns uden tvivl mest kendte gastronomiske ikon nu har fået en evig plads blandt de allerstørste på verdens – ifølge mange – bedste restaurantliste.

Læs også: 13 nye restauranter i København vi glæder os til

Sprød nyhed: Pizzatroldmand åbner nyt surdejs-pizzaria i København

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Surt i Carlsbergbyen PR Foto
Surt i Carlsbergbyen PR Foto

Surdej er blevet hvermandseje.

Der bliver nørdet igennem i de små hjem og såkaldte surdejshoteller skulle efter sigende være en ting i Sverige, så man kan få passet sin surdej – og undgå den dør.

Populariteten skyldes nok, at brødet som regel smager bedre, når det er lavet på surdej. En dybere, mere kompleks smag.

Således også i pizzabunde.

Netop pizzabunde er Peppe ekspert i.

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh. Også om nye restauranter…

Peppe fra Surt i Carlsbergbyen PR Foto

Har tidligere tryllet for Tribeca og Bæst

Hans borgerlige navn er Giuseppe Oliva, men er kun kendt under kælenavnet Peppe. Han har tidligere tryllet pizzaer frem hos Tribeca og Bæst.

Men i midten af december åbner han sit egen restaurant.

Den hedder Surt og ligger i Carlsbergbyen, nærmere betegnet Bag Elefanterne 2.

Surt bruger ikke industriel gær i pizzadejen, men udelukkende deres elskede surdej.

Læs også: Vores bud på toppen: Her får du Københavns 12 bedste pizza

Et surt menukort

Udover surdejspizzaer vil man også kunne sætte tænderne i andre former for syrlige sager.

Forretter og side dishes vil nemlig blive kreeret af dedikerede specialiserede madhåndværkere – eller artisans som de hedder med et lidt finere ord – med styr på det gode håndværk og med stor respekt for det øko-system, de er en del af.

Læs også: Ny restaurant i Carlsberg Byen åbner: Serverer 100 forskellige øl i 70 meter lang bar

Håndbygget stenovn

“På Surt vil gæsterne møde en hyggelig, uformel stemning, hvor man er i øjenhøjde med pizzakokkene, og alle er velkomne. Vi går op i at lave virkelig gode pizzaer, men vores menu vil også spænde bredere end det,” forklarer Peppe.

Der er plads til 50 gæster på Surt, som er indrettet med langborde, ved højborde i de mange vinduespartier eller ved restaurantens hovedattraktion – den store stenovnen, der er håndbygget på stedet.

Hvad: Surt
Hvor: Bag Elefanterne 2, Carlsbergbyen
Hvornår: Åbner medio december
Hvordan:
Læs mere her

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

Ny juletradition: Drik jule-Baileys af en rensdyr-kop lavet af chokolade

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Baileys Treatmas Bar PR Foto
Baileys Treatmas Bar PR Foto

Baileys er verdens første fløde-likør og samtidig også verdens bedst sælgende likør med et salg på over 82 millioner flasker årligt på verdensplan.

Nu har de indtaget København med en ny tradition, som skal markere starten på højtiden.

Det er pop-up baren, Baileys Treatmas Bar, og den kan besøges på Gemyse i Tivoli.

Her kan der drikkes Baileys i stride strømme, og det på en lidt anden måde, end vi er vant til.

Læs også: Jul på Byens Kro: Hvem er klar til dødsgløgg med finsprit

Baileys Treatmas Bar PR Foto

Chokoladekrus

Chocolate Reindeer-kruset, som er lavet på kvalitetsmælkechokolade, skabt af producenten Lir Chocolate.

Det er perfekt til en drink med for eksempel Original Irish Cream, fordi chokoladen fra kruset blander sig med likøren og skaber en helt ny smag.

Baileys Chocolate Reindeer blev lanceret på det engelske marked sidste år og var kæmpe succes, og er altså nu kommet til Danmark.

Chokoladedrinken være på Gemyses drikkekort helt frem nytår.

Prisen for et Baileys Reindeer-sæt er 75 kr.

Læs også: Franske fristelser: København har fået sin første eclair-butik

 Hvad: Baileys Treatmas Bar
Hvor: Gemyse i Tivoli, Vesterbrogade 3
Hvornår: Frem til 29. december og er åben mellem kl. 11 og 23 fra mandag til søndag
Hvor meget: 75,- for Baileys Reindeer-sæt

Læs også: I hjertet af København: Historisk restaurant frister med syndigt kagebord

Baileys Treatmas Bar PR Foto

Stort event: Wozniacki spiller afskedskamp mod Serena Williams i København

Skrevet af: Redaktionen

Forleden meddelte Caroline Wozniacki, at hun indstiller karrieren efter Australian Open i januar.

Men hendes mange danske fans får lov til at takke hende for mange store oplevelser og præstationer for Danmark til et stort farvel-event i Royal Arena.

18. maj skal Wozniacki møde superstjernen Serena Williams i en opvisningskamp i den store arena, hvor adskillige verdensstjerner på den musikalske front spiller i 2020.

“Tiden er kommet, hvor jeg stopper min karriere og jeg glæder mig utrolig meget til at spille min allersidste kamp på hjemmebane foran et så stort publikum. Det bliver noget helt specielt, og en dag jeg ser virkelig meget frem til,” siger Wozniacki i en pressemeddelelse fra f Sports Group.

Ser frem til en storslået aften

Tennisdronningen fortsætter;

“Punktum for min karriere kan ikke foregå på bedre vis end på hjemmebane og mod tennissportens aller største kvindelige spiller nogensinde og så min veninde, Serena Williams.

Det bliver en storslået aften, jeg aldrig vil glemme, det er jeg sikker på,” lyder det.

De to veninder har mødt hinanden officielt 11 gange, og her har Wozniacki kun trukket sig sejrsrigt ud af et opgør. Men mon ikke “Miss Sunshine” får lov til at shine en sidste gang på hjemmebane?