Burgerkonger i København: Cock’s & Cows udvider nu til andre byer

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou

Cock’s & Cows har sat på sig på den københavnske burgertrone og ekspanderer nu hurtigt i hele landet. Men det var faktisk ved at gå galt, inden det overhovedet begyndte at gå godt. Tag en bid af burgerhistorien lige her.

København 2007.

Daniel Knuttel gik rundt i København og var lidt forvirret.

“Jeg var ung, og vidste som mange andre ikke helt, hvad jeg egentlig ville, men natklubber trak i mig.

På et tidspunkt kommer jeg ind over den hedengangne Baronen og Baronessen under Scala. Den lavede vi om til natklubben Renommé.

Og på et tidspunkt møder jeg Lasse Wiwe, som var lidt erfaren udi nattelivet samt læsehesten fra CBS, Adam Hjort.

De holdt en del CBS fester på Renommé, og vi fandt hurtigt ud af, at vi tre ville dele de samme ting,” forklarer Daniel Knuttel.

I dag er der masser af steder for folk over 30 år i København.

Der er både stribevis af gode cocktailbarer og restauranter, der skruer op for musikken, men dengang var markedet for modne mennesker helt anderledes – der var simpelthen ikke særlig mange steder at gå hen.

Så de tre drenge startede fredagsklubben Nord.

“BANG sagde det. Der ramte vi virkelig et hul i markedet, og man må sige, vi var ret heldige.

Hurtigt udvidede vi så også med Francis Pony og The Jane, som også blev taget godt imod.

Vi var meget fokuserede på cocktails og barer, men pludselig kom der en partner fra Francis Pony med en lille sort bog i hånden,” forklarer Daniel Knuttel.

Ville ikke røre restauranter i starten

Den bog skulle vise sig at indeholde beskrivelser af forskellige burgere, som han havde prøvet rundt omkring i verden.

Han mente, de burde kaste sig ud i restaurantbranchen og lave burgere.

Daniel Knuttel havde kun én tanke, da han blev præsenteret for idéen:

“Jeg skal satme ikke have noget med mad at gøre. Det går fint med vores barer, og pludselig at skulle håndtere kokke og råvarer, nej, come on. Aldrig i livet. Kort tid efter åbnede vi den første Cock’s & Cows,” siger han og griner.

Det var på Gammel Strand 44 i et kælderlokale, og Daniel havde set fuldkommen rigtigt, da han havde forudset, de ikke ville være gode til at køre restaurant.

“Jamen, det var jo en forfærdelig forretning.

Der var faktisk masser af gæster, men pengene fossede ud af kassen det første år.

Vi vidste meget om drikkevarer, men var nu her pludselig ikke de bedste mere.

Kokkene vidste jo meget mere end os, men kokke har ikke altid så god forretningsforståelse, så vi blødte virkelig penge på råvarer og lønkroner.”

Cock’s & Cows var nået til en kritisk skillevej. Luk burgerrestauranten, tag tabet og fokuser på barene igen. Eller…

“Vi kunne jo se vi havde fat i noget på en eller anden måde og kunne ikke give slip. Så vi lossede alle vores penge ind og lavede pokertricket ved at gå all in,” husker Daniel.

Fik vendt butikken

De tre ejere fik drejet på de forskellige håndtag, justeret udgifter og indtægter og blev i det hele taget mere erfarne i den hårde branche.

Sammen med ansættelsen Irene Mai, som køkkenchef (idag F&B director) fik de styr på butikken.

“Vi blev nødt til at afvise en del gæster. Alle var meget glade for, at de både kunne spise burgere OG drikke gode cocktails, og hurtigt rykkede vi lidt op af fortovet til Thorvaldsens hus, og så tog det virkelig fart.”

Der skulle smedes, mens succesen var varm, så Daniel Knuttel, Adam Hjort og Lasse Wiwe tog med blod på tanden til Shoreditch i London på inspirationstur.

“Vi ville undersøge, hvordan man laver en rigtig fed pub. Det der Sams Bar-agtigt sted, hvor man altid føler sig velkommen og mangfoldigheden i hovedsædet.”

De så, hvordan masser af barer i Shoreditch fortolkede på pub-konceptet ved at have fokus på en mere moderne indretning, men samtidig beholde mangfoldigheden.

“Men pub er jo meget øl og drenget. Vi ville lave en fest, og der skal piger til. Løsning: Gin & Tonic.”

Dengang var gin-revolutionen slet ikke startet i København, så det at The Bird and The Churchkey, som drengenes nyåbnede sted hed, tog en gin som passede med tonicen og en garnish, som passede med ginnens botanicals var helt nyt.

“Vi har bestemt ikke opfundet gin tonic’en, men da vi satte fokus på den og gjorde den til bærende element, var det nyt,” forklarer Daniel Knuttel.

Så kom den store fiasko

Sammmen med Christian Tønnesen skabte de brandet The Bird & The Churchkey.

Alt flaskede sig, og Nordgruppen ville videre. Nye koncepter, nye steder, nye ting.

De åbnede den japanske restaurant Hero på byens mest funky hotel, Hotel Fox på Jarmers Plads.

“Bum, fiasko.” fortæller han.

“Vi kørte med de her loyalitetskort, halvkort, kvartkort. Tanken var, man skulle kunne få alt i byen, man kunne tænke sig af mad og drikke.

Men det vi havde overset var, at hver gang man sætter nye ting i søen, gør man driften besværlig, fordi man altid skal starte forfra hver gang.

Vores backoffice blev lagt ned hver gang, for vi glemte, hvad der var vores smør på brødet.”

Hero kom aldrig op og køre, så da hotellet skulle bygges om til det nye hotel SP34 blev de enige om, at hér skulle ligge en Cock’s.

“Da den blev en stor succes, så fik vi ligesom proof of concept, og det var egentlig meget smart at køre videre i det, der virkede i stedet for hele tiden at opfinde nye ting.”

Otte Cock’s – og flere er på vej

To blev til tre, da Østerbro også kom med.

Konceptet fungerede, og så gik det hak i hak, indtil i dag, hvor der pt. findes otte Cock’s & Cows og fire The Birds, mens flere er på vej.

Finske Restamax har nemlig købt majoritetsandel, og det betyder vokseværk. 1. januar rykker Cocks’ & Cows ud i landet, hvor de åbner deres første sted i Århus.

“Det har helt sikkert sat skub i ambitionerne for at skabe flere forretninger. Vi skal både udvikle dem, vi allerede har, men også ud og kigge på andre muligheder i landet,” slutter Daniel Knuttel.

Noma, Brace, Amass, Kadeau og Relæ leger bytte bytte købmand i verdensomspændende madlotteri

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
René Redzepi Noma PR Foto
René Redzepi Noma PR Foto

Noma, Brace, Amass, Kadeau og Relæ er nogle af de mest berømte gouremtrestauranter, vi har i København.

Men derfor kan der jo sagtens være tid til leg og sjov en gang imellem.

Og det er lige præcis, hvad der er på menuen tirsdag 3. december hos de pågældende restauranter.

De er nemlig alle med i årets ‘Grand Gelinaz shuffle stay in tour’.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns bedste gourmetrestauranter

Foto: Rasmus Kramer Schou

Bytte bytte købmand
138 restauranter i 38 lande har byttet opskrifter i et hemmeligt lotteri, hvor alle restauranter er kommet i en stor hat.

Og man har så trukket en anden restaurants 8 opskrifter, som man skal fortolke til denne ene aftens 8 retters middag.

Det betyder altså f.eks., at René Redzepi måske har trukket opskrifterne fra den kvindelige køkkenchef Selassie Atadika, som normalt laver gourmetmad på restaurant Midunu i Ghanas hovedstad Accra.

Eller måske har Nicolai Nørregaard trukket opskrifterne fra verdensstjernen Alex Atala fra restaurant D.O.M. i Brasilien, som han så skal fortolke.

Og så fremdeles.

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh.

Anderledes aften på hjemmebanen
Hver restaurant har sat deres egen pris på denne 8 retters middag og de koster mellem 150 og 400 euro for en aften, eksklusiv drikkevarer.

Nicola Fanetti (Brace), Matt Orlando (Amass), Nicolai Nørregaard (Kadeau), Rene Redzepi (Noma) og Christian Puglisi (Relæ) leger alle sammen med denne aften og byder altså indenfor til en anderledes gourmetmiddag på deres egen hjemmebane.

Læs også: Mads på mission i Nordhavn: Vil lave Europas bedste sushirestaurant

Hvad: Grand Gelinaz shuffle stay in tour
Hvor: Noma, Brace, Amass, Kadeau og Relæ
Hvornår: Tirsdag 3. december
Hvor meget: 130-400 Euro pr. person eksklusiv drikkevarer
Hvordan: Læs mere her og book billet

Læs også: En kasse med højtbelagt, tak: Nyt firma sender smørrebrød direkte til døren

Stederne fortæller: Nye guidede ture tager dig med ind i Københavns historie

Skrevet af: Camilla Lützhøft Stahlschmidt

København er en by spækket med historie. Næsten hvert et gadehjørne og hver en baggård gemmer på fortællinger, der fortjener at blive givet videre.

Hvis du har prøvet at være på byvandring i København, har du sikkert også mærket dette på egen krop. Der findes nemlig en række dygtige fortællere, som tager nysgerrige folk med på gåtur i gaderne og kommer med massevis af spændende facts og historier undervejs.

Nogle af byvandringerne handler om mordgåder og kan få hårene til at rejse sig, mens andre guidede gåture fokuserer på eksempelvis arkitektur og musikhistorie.

Læs også: Historier fra København: Klummer fra en af byens skarpe penne ude som bog

Men det er ikke kun i gader og stræder, de gode historier er at finde. Mange af byens gamle bygninger er også fulde af anekdoter fra fortiden og venter blot på at blive fortalt videre. Derfor har den garvede byguide Mads Kristian Mikkelsen, der driver formidlingsvirksomheden Vandrehistorien, skabt et nyt koncept, som bringer byvandringerne indenfor.

377 års historie på halvanden time

Konceptet hedder Stedet Fortæller, og for at kunne give deltagerne endnu flere spændende historier om København, har Mads Kristian Mikkelsen allieret sig med en række kloge hoveder, som kan bidrage med sjov og lærerig viden om byen.

Tidligere på året blev Stedet Fortæller skudt i gang i Helligåndshuset, hvor 120 gæster hørte om Middelalderens overtro og blev klogere på alt fra 1700-tallets parykker til ølbrygning, og nu er turen kommet til en af Københavns mest ikoniske bygninger.

Læs også: Farvel til et stykke historie: Legendarisk Frederiksberg-café skal rives ned efter 2020

Foto: Pxhere

Onsdag 27. november går turen op ad Rundetårns sneglegang og ind i Biblioteksalen over Trinitatis Kirke. Her står Mads Kristian Mikkelsen klar til at fortælle om stedets historie sammen med Torben Frandsen fra Weirdwalks, Erik Nicolaisen Høy, som er afgående bibliotekar ved Hovedbiblioteket, Rasmus Agertoft, som er Rundetårns egen historiske konsulent, samt Poul Duedahl, der er professor ved Aalborg Universitet og forfatter til historiske bøger.

De fem herrer har en god bunke fortællinger med sig, og til sammen giver de dagens gæster 377 års historie på halvanden time.

Fortælleaftenens indslag kommer blandt andet omkring Københavns største offentlige tissehus, Rundetårns unge år og Danmarkshistoriens værste turist.

Læs også: Har jagtet de værste mordere: Drabscheferne holder intenst foredrag i København

Arrangementet begynder klokken 19, men inden da er der mulighed for at besøge observatoriet på toppen af Rundetårn, der er åbent og bemandet fra klokken 18. Mens man lytter til de interessante fortællinger, kan man forsyne sig med drikkevarer i baren, og i pausen er der lidt til den søde tand.

Billetter koster 135 kroner per stk og kan købes her.

Efter nytår vender Stedet Fortæller tilbage til Helligåndshuset og kommer blandt andet også forbi Teatermuseet i Hofteatret.

Hvad: Stedet Fortæller
Hvor: Biblioteksalen over Trinitatis Kirke, Rundetårn, Købmagergade 52 A, København K
Hvornår: Onsdag 27. november 2019 kl. 19

Læs også: Guide: Her får du det bedste smørrebrød i København

Har jagtet de værste mordere: Drabscheferne holder intenst foredrag i København

Skrevet af: Michael Qureshi

I løbet af et år ser vi mange spændende mennesker på scenen forskellige steder i København.

Men det er sjældent, at man møder to så fascinerende foredragsholdere på samme scene.

Drabscheferne Kurt Kragh og Ove Dahl holder nemlig et intenst foredrag i København næste år, hvor de fortæller om de mest spektakulære drab i nyere dansk historie.

Kurt Kragh og Ove Dahl er Danmarks mest erfarne og respekterede drabsefterforskere og har indgående kendskab til nogle af de mest gruopvækkende drabssager i Danmark.

På denne aften deler Kragh og Dahl detaljer om sagerne, som du ikke havde mulighed for at læse i aviserne. Der er dog noget tid endnu, men arrangørerne fra Tikko melder, at billetsalget allerede stryger afsted, så man skal nok være hurtigt ude.

Du skal sætte kryds i kalenderen ved den 7. september 2020, hvor du kommer i over to timers selskab med de profilerede drabschefer. Du kan booke billetter her

De syv motiver – unikt indblik i politiets efterforskningsmetoder

De to garvede drabsefterforskere fortæller om de syv motiver, der typisk ligger bag et drab – jalousi, begær, profit, magt, udstødelse, hævn eller fanatisme.

De kommer i foredraget ind på konkrete og store landskendte sager som Amagermanden, Stewardesse-drabet og Sonay-drabet, der i tidens løb trak store overskrifter, og giver et helt unikt indblik i politiets efterforskningsmetoder.

Foredraget gør dig også klogere på, hvorfor nogle mennesker vælger at begå den ultimative og frygtelige forbrydelse – at slå et andet menneske ihjel.

Du kan læse mere om det her.

Har mødt mange mordere

Kurt Kragh og Ove Dahl har været med til at opklare nogle af de mest opsigtsvækkende mord i Danmark og har siddet ansigt til ansigt med både mænd og kvinder, der har taget livet af andre mennesker

Kurt Kragh har været i politiet i 37 år, heraf 27 år som kriminalkommisær og souschef i Rejseholdet. Her var Kurt primært efterforskningsleder af en række af de tungeste drabssager både i Danmark og uden for landets grænser.

Ove Dahl har været ansat 40 år i politikorpset, heraf de sidste otte år som drabschef ved Københavns Politi, hvor han også har været souschef og røverichef.

Både Kurt Kragh og Ove Dahl er kendte ansigter på TV og er forfattere til flere bøger om efterforskningsarbejde og de konkrete sager, de gennem tiden har arbejdet på.

Hvad: Foredrag – Drabscheferne
Hvor: Bremen Teater
Hvornår: Mandag d. 7. september
Billetsalg her