Vandet kommer: DAC åbner ny udstilling om byernes kamp mod vandet
Fra smeltende poler til stigende grundvand og voldsomme skybrud.
Det er ikke længere et spørgsmål om hvis, men hvornår vandet kommer – og vi må tilpasse os.
Dansk Arkitektur Center sætter fokus på denne virkelighed med den nye udstilling “Vandet kommer”, der åbner 7. oktober 2024.
Udstillingen udforsker det komplekse forhold mellem mennesker, natur og vand i en verden, hvor der, på trods af dystre udsigter, også er håb og muligheder.
Byernes fremtid med vand
Vand er blevet en af de største udfordringer i vores tid.
Stigende havniveauer og hyppigere, ekstreme vejrforhold udfordrer byernes struktur og kræver radikale ændringer i både design og organisering.
København, Venedig og Jakarta står allerede midt i kampen for at tilpasse sig vandet, snarere end at modstå det.
DACs nye udstilling ønsker at skabe en dybere forståelse for, hvordan vi kan leve med vandets uundgåelige tilstedeværelse.
Senior kurator ved DAC, Pernille Stockmarr, understreger:
“Vi står ved en afgørende skillevej: Vand er både en livgivende ressource, men også en trussel mod vores måde at leve på. På udstillingen vil vi gerne vise, at vores evne til at integrere og håndtere vand kommer til at forme fremtidens byer og livet for mange. Vi kan godt tilpasse os, men det kræver, at vi tænker anderledes, samarbejder og lader naturen være vores udgangspunkt. Så kommer de radikale løsninger, og de kan sagtens være attraktive.”
Løsninger på vandets udfordringer
Udstillingen præsenterer en bred vifte af løsninger på, hvordan vi kan tilpasse os en verden med mere vand.
Både danske og internationale projekter fremvises, hvor innovation, biodiversitet og arkitektur går hånd i hånd for at skabe fremtidssikrede byer.
Blandt projekterne er “Copenhagen Islands” af Schønherr Landskabsarkitekter, som udforsker hvordan byens oprindelige landskab og vandets bevægelser kan forme fremtidens København.
På Østerbro er Klimakvarteret, skabt af tegnestuerne SLA, Tredje Natur og Lytt, et eksempel på, hvordan regnvand kan opsamles og integreres i grønne byrum.
Også Enghaveparken på Vesterbro demonstrerer, hvordan byrum kan opsamle store mængder regnvand og samtidig fungere som rekreative områder.
Større projekter som Lynetteholm og Niederhafen i Hamburg viser, hvordan stormflodsbeskyttelse kan kombineres med sociale byrum.
En sanselig oplevelse
“Vandet kommer” er ikke blot en fortælling om vandets konsekvenser. Det er også en sanselig oplevelse.
Blågrønne tekstiler hænger som bølgende vand fra loftet, og installationen “Water Drops” lader gæsterne fysisk opleve regnens nærvær.
Der er også mulighed for at interagere med vandets bevægelser i computerspil, der simulerer fremtidsscenarier præget af stigende vandmasser.
I installationen “Mermaid Bay”, der oprindeligt blev præsenteret på Arkitekturbiennalen i Venedig 2023, møder du en sanselig scenografi af et kystlandskab opslugt af havet.
Her bruges lys og lyd bruges til at skildre naturens skrøbelighed og klimaforandringernes realiteter, samtidig med at man får en dybere forståelse for naturbaseret design i vådområder.
Med udstillingen “Vandet kommer” inviterer DAC ikke blot til refleksion, men også til dialog.
Ønsket er at gæsterne, gennem installationerne, kommer til at tænke over og deltage aktivt i samtalen om, hvordan vi kan leve med vandet som en central del af hverdagen.
Læs mere om udstillingen og køb billet til DAC på hjemmesiden.
Hvad: Ny udstilling i DAC “Vandet Kommer”
Hvor: DAC, Bryghuspladsen 10, 1473 København K
Hvornår: Udstillingen kan opleves fra den 7. oktober 2024 til 23. marts 2025