Dansk cocktail-konge: Tata-bartender i Top 10 i verden

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
World Class Bartender of the year 2019 PR Foto
World Class Bartender of the year 2019 PR Foto

Regne silede ned i den skotske by Glasgow, mens verdenseliten i barbranchen var samlet til den ellevte finalerunde i verdens største og mest prestigefyldte bartenderkonkurrence, World Class.

Over fire dage dystede verdens 53 dygtigste bartendere på charme, personlighed og evnen til at kreere velsmagende og innovative cocktails.

Den prestigefulde titel som verdens bedste bartender gik til Bannie Kang fra Singapore.

Men danske Alexander Remoundos fra TaTa i København sneg sig ind på en placering som nummer syv i verden.

Læs også: Vores bud på de 10 i toppen: Her får du Københavns bedste cocktails

World Class Bartender of the year 2019 PR Foto

Massevis af udfordringer

Første udfordring var Better Drinking, hvor bartenderne skulle lave en bæredygtig cocktail af Ketel One Vodka, der havde samvittighed overfor miljøet som omdrejningspunkt.

Herefter stod de over for udfordringen Into the Wild, hvor de blev fløjet til øen Isle of Skye og skulle sammensætte en cocktail af komponenter fra en Mystery Box, som de ikke kendte indholdet af.

Efter Skye gik turen til Glasgow, hvor de første to udfordringer havde henholdsvis Tanqueray No. Ten og Singleton som udgangspunkt.

På selve finaledagen torsdag havde første konkurrence Johnnie Walker som omdrejningspunkt, og opgaven bestod i at lave den ultimative whisky-cocktail serveret på dåse.

Læs også: Rygtet spreder sig: Kyros er Københavns nye hemmelige cocktailbar

World Class Bartender of the year 2019 PR Foto

Alexander videre

Danske Alexander Remoundos klarede det skarpe sving, hvor 53 bartendere blev skåret ned til otte og stod herefter overfor den sidste Speed Challenge, hvor der skulle kæmpes på tid om at kreere fem velsmagende klassiske cocktails til dommerpanelet samt én de selv fik lov at vælge.

 Her kom Alexander til kort.

Men han kan drage fra Skotland med en af de bedste danske placeringer ved World Class-konkurrencen nogensinde.

“Jeg er utroligt glad og stolt over min placering. Det er i det store hele gået, som jeg håbede på og drømte om.

Mine præsentationer har være velforberedte og skarpe hele vejen igennem konkurrencen, og mine cocktails har smagt godt,” siger Alexander Remoundos.

Læs også: Helt vildt lækkert: Cocktailbar har specialiseret sig i champagne-cocktails

World Class Bartender of the year 2019 PR Foto

Lige ved og næsten
Der er også meget at være stolt af, hvis man skal tro World Class-dommer Sandrae Lawrence, der står bag flere bøger om cocktails.

Hun har fulgt Alexander og været imponeret over hans smagsforståelse og stil gennem konkurrencen.

På den baggrund ærgrer hun sig en smule over udfaldet af hans sidste udfordring.

“Hans niveau har været stabilt og højt hele ugen, men man kunne se på ham, at han tabte tråden hurtigt inde i den sidste og afgørende Speed Challenge. Det sker jo desværre ofte, når folk er så tæt på at nå deres mål,” fortæller Sandrae Lawrence.

Læs også: Ugens tip: Dessertbar serverer Københavns vildeste gourmet-desserter

Less is more i 2019
De fleste af årets serveringer ved World Class var meget simple i deres udtryk.

Og det skriver sig ind i en tidstypisk tendens.

Erik Lorincz er en multiprisvindende bartender, der har været hovedbartender på The American Bar, som opnåede at blive kåret til verdens bedste Hotel Bar. I 2018 åbnede sin egen bar, Kwãnt, i hjertet af Londons Mayfair.

Han fortæller, at hvis man går 4-6 år tilbage, var hele barscenen præget af serveringerne, der nærmest ikke kunne blive ekstravagante nok.

Læs også: København får ny luksusbrunch der sender dig direkte i himlen

Modreaktion

Det oplever man er klar modreaktion på nu.

Det tekniske niveau, der ligger bag high endcocktails, aldrig har været højere. Men serveringerne har aldrig har været mere simple i udtrykket.

”Mange af de teknikker, vi i bartenderkredse har brugt år på at lure af fra kokkenes verden, er i dag en helt fast og indgroet del af vores egen faglighed.

Hvis du for 10 år siden brugte basilikum i en cocktail eller benyttede dig af fermenteringsteknikker, kom inspirationen klart fra madens verden.”

“I dag hører både teknikker og råvarer fra madens ligeså meget hjemme i en bar. Det har skabt et ufatteligt højt teknisk niveau blandt mange af verdens bedste bartendere.

Og måske netop af den grund, er der ikke helt samme behov for at ”larme” så meget, når selve cocktailen skal serveres,” siger Erik Lorincz.

Læs også: Ugens tip: Fantastisk smørrebrødsoase ligger godt klemt på Østerbro