Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Svensk charme og store rejemadder: De bedste sommer-getaways i Skåne og på Kullen

Af Henrik Thierlein
Udsigten ved Kullen fejler ikke noget. Foto: Henrik Thierlein
Udsigten ved Kullen fejler ikke noget. Foto: Henrik Thierlein

Sommer er lig med udflugter til øst, vest, syd og nord, og har du brug at at komme lidt til udlandet, og så alligevel ganske tæt på København, så kommer her nogle gode idéer til det gamle danske land Skåne. Turen går med båd over sundet ved Helsingør-Helsingborg, og her bør man opleve Helsingørs søsterby i det svenske og Kulla-halvøen, Sveriges svar på franske Provence.

MigogKbh er igen teamet op med gæsteskribent Henrik Thierlein, en sand københavner- og Danmarkskender og tidligere international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år. Du kan læse flere af hans guides til København og resten af landet her.

Når vi denne gang giver ordet til Henrik Thierlein, kommer han med tips til sine bedste steder på den anden side, eller hinsidan, som mange danskere tror er svensk, men Skåningene aldrig har hørt.

Jeg har altid elsket denne del af Sverige. Det er som at komme til Sydeuropa, ja landsdelen er Sveriges spisekammer, som i Provence med alle deres småproducenter, lam, fisk, asparges, vingårde med glimrende hvidvin, så Riesling-vinbønderne i Mellemeuropa må knibe sig i armen. Og så er der endeløse rækker af frugtplantager med æbler, deraf den lyse æblehonning, og ikke at forglemme de berømte trädgårdscaféer med kaffe og kage i de smukke haver langs landevejene inklusiv min absolutte svenske darling – Kardemommesnurreren. Kaffemik på svensk!

Tag en sommerlig smuttur til Helsingborg. Foto: Henrik Thierlein

Helsingborg: Fra et fiskerleje til en legendarisk café

Jeg sejler fra Danmark med den lille og hyggelige passager- og cykelfærge Sundbusserne og føler nærmest, at jeg er i ét med havoverfladen selv fra dækket, hvor jeg sidder med en kop Helsingborg-ristet Zoégas mokka. Vind i håret og færgen er i havn om få minutter.

Helsingborg føles som en provinsby på den helt skønne måde. Jeg er kommet her i mange år og elsker byens placering ved sundet, faktisk er det kun 3.750 meter der skiller byen fra Helsingør her på Øresunds smalleste sted. Jeg har i hele mit arbejdsliv arbejdet med Øresundsregionen som destination, og sloganet ”One destination – two countries” er her i den svenske del af Øresundsregionen mere relevant end nogensinde.

Jeg går fra borde, og få minutter senere står jeg foran The Vault Hotel, en gammel statslig bankbygning fra 1899, som i dag er et dejligt boutique hotel med kun 56 værelser og smuk, historisk atriumgård med bar.

Sundbusserne tager dig hurtigt over Øresund. Foto: Henrik Thierlein

Sørg for at booke et af de få værelser med balkon mod den prominente plads Stortorget, som ligger ud for hotellet på vej op til Slottshagen, byens smukke park og borg på toppen, som kan bestiges ad imponerende trapper. Et magisk skue, der leder tankerne mod italienske borgbyer, her med et strejf af nybarok.

Jeg drager på lejecykel ud til det lille fiskerleje Råå syd for byen. Det var her, danskerne hele to gange prøvede at generobre Skåne.

Det lille fiskerleje minder meget om Dragør. Her sejler der faktisk en færge RååBåtarna direkte til øen Hven, som også før var dansk. Er du interesseret i det maritime, så besøg Råå Museum lige ved siden af båden til Hven og Resturant Kajgatan 1 her på tangen mellem hav og havn. Jeg hopper ombord, for at holde det i det maritime, i en rejemad, som svenskerne kalder räkmacka, og de er verdensmestre i den disciplin.

Det er nu tid til lidt kultur, men før det cykler jeg ind mod centrum igen og får mig en kop kaffe med hallongrottor-småkagen i den gamle legendariske Zoégas Kafé 1886 med de originale kaffemøller i vinduet mod Drottninggatan 30. Caféen var ellers lukket, men borgerprotester gjorde, at den legendariske lokation fik nyt liv igen med Zoégas kaffe fra fabrikken længere oppe i byen.

Dunkers Kulturhus ligger præcis overfor, så et skud kultur er sikret. Byens hvide vartegn ved Øresund er bygget af danske Jan Utzon for 20 år siden i år, og det 16.000 m² store kulturhus med tre udstillingssale og teater- og koncertsal er bygget af en fond efter den danske industrimand Henry Dunker, gummifabrikanten, der blev Sveriges rigeste mand.

Nu er det tid til aftensmad ved vandet, og her falder valget på Sillen & Makrillen, en restaurant bygget helt ude på stranden ved kanten af Øresund. Stedet er fyldt med danske møbelklassikkere, og på menuen finder man østers, svensk okse, fjeldørred fra Umeå, nationalosten Västerbottenost og skånske jordbær. Smaklig måltid – velbekomme.

Gå ombord i kagerne hos Flickorna Lundgren. Foto: PR

Kulla-halvøen: Vingårde og mormorkager

Kullen, som danskerne bruger som en fællesbetegnelse for halvøen Kullahalvön, er et kæmpe forbjerg, som geografisk ligger over Nordsjælland, og er en kort køretur på 45 minutter fra Helsingborg. Her er fine muligheder for at vandre, cykle og gå i dette prægtige område ude ved fyrtårnet, hvor hele området er dækket af Kullabergs Naturreservat.

Jeg får dog hurtigt rigeligt af natur og begynder at køre til Kullabergs Vingård. Ja, faktisk ligger der flere vingårde i området. Arilds Vingård har både et mindre hotel og glampingtelte midt ude i vinmarkerne. Skånske vine har virkelig et stort potentiale, og jeg har fulgt dem i flere år.

På vej ned mod den fine havn i Mölle bestemmer jeg mig faktisk for at gå en tur i den smukke skov og får øje på en meget stejl trappe ned til vandet og klipperne. Her er det værd at holde et stop og huske badetøjet. Ransvik Havs Verandas to værter, parret Andy og Matti, driver denne lille perle med stuer og flere terrasser mod vandet med skoven som kulisse.

Stedet var faktisk en skandale tilbage i 1800-tallet, da mænd og kvinder badede sammen. Stedet gik under navnet ”synden i Mölle”, så efter din badetur, så kan du synde lige så meget, du vil med café-menukortet i hånden, for her er både gravad lax, matjes-sild eller syv kager, som her hedder mormors-fika. Så er det op ad trapperne igen, og hvis du ikke valgte kager i Ransvik, så kør til Flickorna Lundgreen på Skäret, hvor man drikker kaffe fra store kobberkander enten i den smukke have eller i stuerne. En institution på Kullen.

Rejemaden over dem alle. Foto: Henrik Thierlein

Mölle: Perlen på Kullen

Mölles lille fine havn er perlen på Kullen og har to pragtfulde gamle badehoteller. Grand Hotel Mölle knejser over byen fra toppen, og Hotel Kullaberg ligger nede ved havnen, og på verandaen vælger jeg for anden gang på turen den världsberömda generösa räksmörgås – REJEMADEN over dem alleAdvarsel: der nok til to personer.

Gå derefter en tur langs havnen, nyd stemningen, se på både fra hele Europa, og få dig en is hos elegante Baguetteria. På vej ud af Mölle holder jeg inde ved Mölle Krukmageri, hvor de laver krukker on site i den yndigste gårdhave med café.

Nu vi er ved shopping, så besøg Holy Smoke BBQ ikke langt fra Mölle, hvor de har borde og bænke i et streetfood-liggende koncept, hvor du også kan købe de lækreste dressinger, BBQ saucer og vakuumpakket, røget kød med hjem.

Rusthållargården er et besøg værd. Foto: PR

Arild: Fiskerby med historie og wellness

Jeg sætter kursen mod den lille fiskerby Arild. I 1800-tallet var byen en rigtig kunstnerkoloni, og byen ved havet har to skønne hoteller, nemlig det lille Strand Hotell, et klassisk hvidt træhus med en veranda, 13 værelser og et dejligt køkken. I kælderen er der om sommeren en smugkro også kaldet puben. Genial og lidt hemmelig.

Arild har dog også Hotel Rusthållargården, som er den gamle fiskerbys attraktion og samlingssted. Veranda-loungen er enorm, og solnedgangen er legendarisk. Værelserne er fordelt mellem hovedbygningen og fem hyggelige villaer i en smuk have med spa, sauna og massage.

Restauranten serverer sæsonbestemte, lokale råvarer, og vinkortet indeholder flere af de lokale druer. Kullabergs Vingård leverede turens bedste fire måneders egetræslagrede vin til deres menuer og sommerens grillaftener. Er du mere til lokal øl, så har hotellet også humle på flaske fra nærliggende Höganäs Micro Bryggeri, som er en del af multihuset Salthallarna, som vi besøger dagen efter, før turen går tilbage mod færgen i Helsingborg.

Sommerudflugterne i det skånske er ved at være slut, og den korte vej tilbage til Danmark er overskuelig. Her er igen grund til panik pga. flystrejker eller lange bilkøer gennem Europa. En kort sejltur på 20 minutter med en kop Helsingborg-ristet Zoégas mokka på dækket og mon ikke de også sælger en Kardemommesnurre eller to.

Hejsan Sverige – jeg er på vej hinsidan til det rød-hvide danske broderfolk igen. Færgen er i havn om få minutter!

Hvor: Tips til udflugter i Skåne med fokus på Kullen
Hvem: Du kan følge gæsteskribent Henrik Thierlein på Instagram for tips og inspiration
Hvordan: Læs mere om VisitSkåne, VisitSweden, VisitHelsingborg, Kullen og Kullen Tours. Overfartstiden er 20 minutter til Helsingborg med passager- og cykelfærgen Sundbusserne (sejler også til København og Hven) og bilfærgen ForSea eller ruten sydom via Øresundsbron med bil eller tog via Kastrup/Malmø.

Del artikel

Andre læser også