Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Museerne du SKAL besøge: Her er den ultimative kunstrute tæt på København

Af Henrik Thierlein
Rudolph Tegners Museum & Statuepark. Foto: Henrik Sylvest.
Rudolph Tegners Museum & Statuepark. Foto: Henrik Sylvest.

København bugner af kunst og kultur i en sådan grad, at man fristes til at tro, at der ikke findes andet end de store flotte og mange gange statslige kulturinstitutioner inden for bymurene. Men der er en verden udenfor, som er nem at komme til i bil eller med offentlig transport. 

MigogKbh er igen teamet op med gæsteskribent Henrik Thierlein, en sand københavner- og danmarkskender og tidligere international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år. Du kan læse flere af hans guides til København og resten af landet her.

Når vi denne gang giver ordet til Henrik Thierlein, kommer han med tips til sin helt egen kunstrute, og det skal siges med det samme: Det har været svært at vælge, så her kommer fire favoritter nordpå, et enkelt wildcard på Vestegnen og en arkitekturperle strandet som et skib i klitter syd for hovedstaden. Og når du ikke længere på cyklen end til København V og K, så kommer hans top tre i byen.

Et Copenhagen Card har ofte været min følgesvend, når jeg skal opleve kunst og kultur i hovedstadsområdet med gratis transport og næsten 90 museer og attraktioner. Ja, faktisk har jeg ofte lavet hele dagsprogrammer, købt et 72-timerskort og gået i gang fredag i København og forsat lørdag og søndag uden for byen med indlagte frokost og kaffe/kage-pauser med tog og bus.

Det har været med familie og venner og været weekender i kunsten og kulturens tegn, vi sent vil glemme. Og er du bange for, at der ikke er tid til shopping eller ordentlig mad, så tager du fejl. Mange af stederne har nogle af Danmarks bedste museum-caféer og kvalitetsshopping for hele familien.

Kunst er godt for krop og sjæl, og der er noget for enhver, kan jeg godt love.

Willumsens Museum. Foto: PR

De fire i nord 

Willumsens Museum
Vi starter i den lidt anonyme del af Frederikssund, men så snart man nærmer sig den fine gule museumsbygning på en stikvej til J. F. Willumsens Vej, fornemmes det, at her kommer man til at tage fejl af omgivelserne nogle hundrede meter væk fra Roskilde Fjord og Kronprins Frederiks Bro. Museet er et skatkammer af kunst sjældent set i Danmark. 

Jens Ferdinand, symbolismens mester, var maler, grafiker, fotograf, keramiker og ikke mindst billedhugger. Det er især hans enorme statuer, med Det Store Relief fra 1928, som museets kronjuvel, der altid har fanget mit blik og gør, at jeg bliver ved med at komme tilbage hertil.

Willumsens kunsterliv var langt, og ved hans død i Cannes i 1958 efterlod han sig en enorm samling, og det er dele af den, vi er så heldige at kunne se i dag. Willumsen er for øvrigt begravet i museets gårdhave, som så mange andre kunstnere er det. Pragtfuldt selviscenesat!

Check kalenderen for omvisninger, workshops, familiesøndage, koncerter og endda yoga midt i skulpturer og stedets farverige kæmpemalerier! 

Rudolph Tegners Museum & Statuepark. Foto: Henrik Thierlein

Rudolph Tegners Museum & Statuepark
Nu vi er i Nordsjælland, så er Tegners Museum og især statuepark et must. Tegner er, som Willumsen, begravet midt i sin egen samling, og her i Dronningmølle, mellem Hornbæk og Gilleleje, i et lyngbevokset landskab kaldet Rusland rummer parken 14 af Tegners værker, der her står i den barske natur med udsigt til vandet og med himmel og lyng som baggrund.

De enorme skulpturer er simpelthen noget af det mest betagende i denne ottekantede betonbygning med 11 meter til loftet. Jeg er altid overvældet af denne betonkasse midt i lynglandskabet, og indgangen leder ens tanker hen på et græsk tempel. Helt uvirkeligt og skønt gakket i Nordsjælland. 

Check museets kalender og glæd dig til at besøge selve museet fra april til oktober, og resten af året er statueparken åben for en rask gåtur i det særprægede og ret udanske landskab.

Frederiksborg Slot. Foto: Henrik Thierlein

Frederiksborg – Det Nationalhistoriske Museum
Et slot – en samling – en brygger – Danmarks Versailles. Så kort kan det siges.

For Frederiksborg Slot i Hillerød er ikke blot et gammelt kongeslot, genopbygget efter en altødelæggende brand af brygger Jacobsen, og en nærliggende imponerende barokhave i dansk målestok. Det er også Danmarks Nationalhistoriske Museum med en kæmpe og imponerende samling af malerier af konger, dronninger, en kulørt og intelligent prinsgemal, som vi er mange, der savner, og Danmarks statsministre i mere eller mindre heldige udgaver.

Det er 500 års danmarkshistorie. Det er også meget nutidige og skiftende udstillinger. Jeg selv har været portrætteret, som en del af en fotoudstilling, og holdt åbningstale sammen med museumsdirektøren og fotokunstneren Linda Hansen.

Slottet lægger også vægge til min absolutte yndlingsmaler Thomas Kluges maleri, som forestiller danske FN-soldater i 90’ernes Balkankrig. Det maleri sender kuldegysninger igennem mig med tankerne rettet mod nutidige konflikter og krig. Frederiksborg kan alle genrer! 

Tjek kalenderen Det sker for særudstillinger, søndagsomvisninger, koncerter i den vidunderlige slotskirke og børneuniverset ”Billedjagt”, hvor rollingerne fra 6 til 12 år bliver klogere på royale, krige og kostumer og slutter af med at løse ”Kongernes Quiz”. Hvem sagde at museer ikke er for børn?

Louisiana Museum of Modern Art. Foto: PR

Louisiana 
Hvorfor skal så kendt et museum som Louisiana, eller rettere Louisiana Museum for Moderne Kunst, med i min guide til Sjællandske kunstmuseer? Det skal det fordi man kommer ikke uden om denne mastodont af en kulturinstitutions betydning også uden for vores grænser. Vi kan heller ikke tale London uden at tale Tate Modern, og over 400.000 besøgende om året kan ikke tage fejl.

Grundlægger Knud W. Jensen ønskede at skabe et museum, hvor du og jeg kunne opleve moderne kunst – noget, der ikke dengang var særligt almindeligt på danske museer. Jeg er kommet her et utal af gange, og jeg kommer her faktisk ikke for bestemte udstillinger men for arkitekturen, villaen, børnehuset, skulpturparken og… ja, du har gættet rigtigt – for caféens mad og udsigt, når sulten melder sig, eller jeg har lyst til en god kage og en kop mokka med fri udsigt til Øresund og arvefjenden Sverige.

Tag gerne en gåtur i den skønne park og oplev bl.a. værker af Henry Moore, Alexander Calder og vores helt egen Henry Heerup, hvis eget museum også beskrives her i artiklen under overskiften et wildcard på Vestegnen.

Tjek for kommende udstillinger, koncerter, kurser, opvisninger, musik og workshops. Det er aldrig kedeligt her i Humlebæk 10 minutters gang fra stationen. Og behøver jeg sige det, vel nok Danmarks, ja, måske verdens smukkest beliggende og mest velassorterede museumsbutik med dansk og skandinavisk design. 

Arken. Foto: PR

Som et strandet skib i sandet 

Arken Museum for Moderne Kunst
Ishøj er ikke ligefrem stedet, de fleste forbinder med kunst. Men ude i klitterne ved Ishøj Strand findes en af de smukkeste og mest særprægede museumsbygningsværker i Danmark. Som et skib, der stævner ud i Køge Bugt kun 25 km syd for København.

Jeg husker tydeligt da det åbnede som en del af Europæisk Kulturby 1996, som jeg dengang lavede PR for, mens international presse valfartede til København. Arkitekt Søren Robert Lunds mesterværk er sidenhen blevet udvidet flere gange og dækker nu over 6.000 kvm, og det er dermed et af landets største museer svarende til længden af to fodboldbaner!

Tjek kalenderen for udstillinger, foredrag, omvisninger og familiesøndage, eller besøg museet og lad dig overraske, som jeg ofte gør, og besøg museumsshoppen for gaveidéer. Caféen har pragtfuld havudsigt med strand og klitter som forgrund, ja man kan sige, at caféen hænger som en redningsbåd på siden af det store museumsskib, hvis sulten melder sig efter et besøg. 

Heerup Museum. Foto: PR

Wild card på Vestegnen 

Heerup Museum
Jeg har altid været en stor fan af Henry Heerup. Første gang, jeg stiftede bekendtskab med hans værker, var i skulpturparken på Louisiana, samt hans grav på Assistens Kirkegården, hvor en nisse pryder hans gravsten. Skør kugle, lige mig! 

Godt gemt i Rødovre af alle steder ligger hans museum tæt på Damhusengen. På museet finder man malerier, grafik, tegninger og skulpturer, og her er tale om en donation fra Heerups enke i 1995.

I museumsbutikken kan du købe litografier, plakater, indramninger, kunstbøger og originale Heerup smykker. En samling du bør se. Jeg elsker den kombination af cyklende nisser, elskende par og stenkunst. Et wildcard på Vestegnen! 

HVIS DU IKKE NÅR LÆNGERE END TIL KØBENHAVN V OG K…

Davids Samling
Davids Samling i Kronprinsessegade over for Kongens Have er det tætteste, jeg kommer en britisk collection eller samling på dansk, som jeg kender det fra London. Wallace Collection på Manchester Square har lidt den samme feel. 

Velhavende forretningsmænd investerer i kunst og testamenterer det til alle os – og endda med gratis entré. Fantastisk. 

Kunst og kunsthåndværk fra 1700-tallets Europa inkl. dansk guldalder og en af verdens største samlinger af islamisk kunst. Læg især mærke til det skønne Meissenporcelæn, og for ikke at tale om det franske, ultratynde og fine Sévres-porcelæn i pang-farver. 

Glyptoteket
Den røde Michelin-guide er for gastronomiens bedste steder i byen. Dens fætter, den grønne Michelin-guide, har givet Glyptoteket tre stjerner – altså en attraktion, der er en omvej værd, som var det Noma eller Geranium, og det er ikke uden grund. Her er verdenskunst gennem 6.000 år i de mest pragtfulde omgivelser, samlet af selveste Carl Jacobsen for 125 år siden. Populært kunne man sige, at hver gang man drikker en Carlsberg, så støtter man kunsten. 

Caféen Picnic serverer et moderne køkken og til kagerne hjemmeristet kaffe i byens vel nok smukkeste museumscafé, nemlig palmehaven under den store kuppel på museet. 

Det storslåede museum kan beskrives med Carl Jacobsens egne ord ved åbningen: ”Det skulde ikke være et almindeligt Musæum, jeg vilde bygge. Jeg vilde rejse et Skønhedstempel, hvor Kunsten kunne tale til alle.” Og det er mere end lykkedes.

Design Museum Danmark
En perle om du som jeg elsker design. Jeg er meget begejstret for den permanente samling i det gamle Frederiks Hospital, som indtil 2011 hed Kunstindustrimuseet. Men kunstindustri er det stadig, og jeg kan blive helt salig, når jeg når til de sidste sale, som er viet til dansk møbelkunst fra Wegner over Jacobsen til avantgarde designer Verner Panton, som har fået en hel sektion med hans skøre og psykedeliske plastik-farveunivers. I caféen er det muligt at sidder både inde og ude i haven, som omkranses af de fire museumslænger. 

Mættet af kunst og kultur er kunstruten slut for denne gang, og du kan sikkert komme i tanke om de første tre-fire andre museer, som jeg ikke har nævnt og det med fuldt overlæg, for jeg har tænkt mig at tippet til mindst en håndfuld mere, når turen igen går ud af byen.

Men for nu er der rigeligt at se frem til. Kunst, museumsfrokost, hjemmebagte kager, kunstbøger og designshopping på Sjælland tur-retur. 

Hvad: Kunstruten på Sjælland 
Hvor: 4 i Nordsjælland, 1 på sydkysten og et wildcard på Vestegnen og så top 3 i København, om du ikke når længere. 
Hvem: Du kan følge gæsteskribent Henrik Thierlein på Instagram for tips og inspiration
Hvordan: Læs mere om VisitNordsjælland og oplevelseskortet Copenhagen Card, som du kan købe i fem forskellige versioner fra 24-120 timers, og børn i alderen 3-11 år er gratis med voksne. Flere af museerne har åbent visse aftener om ugen, og alle arrangerer temaaftner og rundvisninger.  

Del artikel

Andre læser også