Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Spis i dag

Tag på tur: Her er den ultimative smørrebrødsrute syd for København

Af Henrik Thierlein
Rønnede Kro. Foto: Henrik Thierlein
Rønnede Kro. Foto: Henrik Thierlein

MigogKbh er igen teamet op med vores faste gæsteskribent Henrik Thierlein, en sand danmarks- og københavnerkender og tidligere international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år.

Du kan læse flere af Henrik Thierleins guides til København og resten af landet her.

Når vi denne gang giver ordet til Henrik Thierlein, kommer han med tips til den ultimative smørrebrødsrute på Sydsjælland og Møn, garneret med kulturelle oplevelser tæt på de fem fantastiske smørrebrødssteder – the fab five! 

Frederiksminde i Præstø

GPS’en er sat til den lille søvnige, men hyggelige havneby Præstø lige ud til fjorden af samme navn.

Her gemmer sig i en smuk, stor og hvid villa, én af Sjællands få Michelin-restauranter uden for hovedstaden. Går man langs vandet, så mødes man af den flotte urtehave, som forsyner køkkenet, hvor Jonas Mikkelsen siden 2010 har været køkkenchef og siden 2016 har haft den eftertragtede stjerne i madbiblen.

Frederiksminde har få dage om ugen smørrebrødsrestauranten Ingrid, som kan bryste sig af at være en af de få i landet, der serverer den nationale favoritspise i guiden, og endda med udsigt til fjord.

Jonas har 6.000 m2 egne marker, her kaldet Køkkenhaven lidt uden for byen, og som forsyner en del af det grønne på menuen.

Smørrebrødskortet er småt men godt. Seks stykker skifter efter årstid og udvalg på marken og i havet. Paneret rødspættefilet, konfiteret økogris med grillet kål, og i sæson, svampetoast med fløde, æggeblommecreme, havgus ost og timian fra urtehaven.

Snapsene er hjemmelavede, og jeg kan varmt anbefale den med figenblad eller den med syren. Spring ikke kaffen over her, da Ingrids petit four er sæsonbetonede kunstværker.

Skulle du få lyst til at overnatte på stedet og afprøve afteneskortet, har Frederiksminde 19 yndige værelser på første sal med fjordudsigt. 

Når du er i området, så besøg også

Thorvaldsen Samlingen på Nysø Gods på den anden siden af bugten. Her tilbagte den verdensberømte danske billedhugger Bertel Thorvaldsen megen tid i sit atelier i pavillonen i Nysø have.

Både samling, som har begrænset åbningstid og parken, som har åbent hele året, er et fantastisk indblik i dansk herregårdshistorie.

I samlingen, der bl.a. består af 52 originale gipsmodeller, kan du opleve værker, som Thorvaldsen udførte, når han opholdt sig hos familien Stampe, hvis familie stadig beboer godset.

Kør desuden lidt syd for Præstø og besøg Radius Distillery hos master distiller Kristian Larsen og godsejer August Hage på Oremandsgaard, skulle du have fået smag for den lokale spiritus på Frederiksminde.

Prøvesmag og køb de unikke produkter med hjem. Gin, brandy, akvavit, likør og aperitifen her kaldet æbletif lavet på over 50 ton nedfaldsæbler. Præstø Cuvée. 

 

Restaurant Holmegaard

Restaurant Holmegaard ligger i en meget unik gammel smedje på det gamle glasværk Holmegaard Værks grund. 

Sjældent har jeg været et sted, hvor der helt gennemført bruges elementer fra lokalområdet i ombygningen af et restaurantkoncept.

Man har jo på Holmegaard Værk de største samlinger af Holmegaards glas, naturligvis, og det samme af Kähler-keramik. Og derfor serveres min ølmarinerede sild på mørk Mumme fra Anarkist-bryggeriet, nelliker og kardemomme på Hammershøj tallerkner fra Kähler. Bedste sild i mange år!

Vil du hellere spise tre forskellige sild, så prøv Per Lütkens (legendarisk glaskunstner) sildetallerken med det hjemmebagte brød.

Næstved bryghus har brygget Holmegaard Værk-øllen til stedet og Isle of Møn Spirits-snapsene serveres af Per Lütkens legendariske glas. Køkkenchef Michael Forsø Graff serverer også en gedigen færøsk koldrøget laks, og stedets rødspætte er naturligvis pandestegt og ikke fra ønskebrønden, eller paneret i det evindelige pankomel, som er importeret helt fra Japan. 

Der er en grund til, at Michael er sensor for kokkeelever i hele landet. Kaffen ledsages af specialfremstillede chokolader med Holmegaard-logo fra Lene Evers Chokolade på Møn. 

Når du er i området, så besøg også

Holmegaard Værk udstiller 42.000 stykker Holmegaard-glas og 6.000 stykker Kähler keramik i de unikke industrielle rammer, hvor det legendariske danske glas fra Homegaard i sin tid flød ud af ovnen.

I dag fremvises den legendariske glasovn, der vises særudstillinger med danske og internationale glaskunstnere, og du kan gå på opdagelse i kælderen med arkæologiskefund fra tørvemosen. Tørv, som blev brugt til at fyre op i den store ovn.

Der er løbende kreative værksteder, hvor mindre ovne tændes, og der kan købes glas og keramik i designshoppen.

Rønnede Kro

Rønnede Kro er Anders Holst Kryger manden bag gryderne på den gamle kro, som om et par år kan fejre 200-års fødselsdag her på adressen tæt på Gisselfeld Klosters skove. Og selv om kroen i dag ligger i et lyskryds omringet af Rema1000, Shell, Meny og Kenns Biler, så har den smukke bindingsværkskro formået at skabe nogle skønne rammer med forplads og udsigt til markerne på bagsiden. 

Her er jeg især vild med den rugmelstegte rødspættefilet, hvor snaps med rugbrød og brun farin passer perfekt til. Rug med rug på. Jeg kan simpelthen ikke få nok rug(brød)!

Stedets hønsesalat er dog serveret på surdejsbrød med fermenteret glaskål og syltede svampe efter sæson. 

Klassikeren æg og rejer kommer her med citronmayonnaise, og den hjemmelavede mirabellesnaps kan anbefales. 

Skal du bevæge dig en smule væk fra smørrebrødskortet, så faldt mine øjne straks på Pariserbøffen, helt klassisk. Og selv om retten aldrig er set på et menukort i byernes by, så er vi trods alt på vej sydover… i retning Paris! 

Når du er i området, så besøg også

Gisselfeld Kloster, hvor du kan besøge parken og te-salonen ”Nattergalen” i Orangeriet i Paradehuset hos gæstfrie Greg og Stig, som sælger de skønneste planter, blomster, krukker og haveredskaber både ude og inde.

Check åbningstider både i Paradehuset og før et besøg i klosterets enorme park, som her på stedet hedder Slotsparken.

Har du mere lyst til højder, så bestig Skovtårnets 45 meter udsigtstårn midt i skovklatreparken Camp Adventure, hvor du også kan overnatte i runde kæmpe glamping-telte kaldet Jurter året rundt, nu Rønnede Kro ikke har værelser. 

Restaurant B-spis i Næstved 

Restaurant B-spis ligger i centrum af Næstved tæt på Susåens udmunding i Næstved Havn, de mange kirker og det charmerende Hotel Kirstines, bindingsværksidyl lige om hjørnet. 

B-Spis’ køkkenchef, Simon Langkjær, følger som alle de gode steder sæsonerne og bruger både skov, strand og lokale producenter og råvarer – især fra Sydkysthaven i Præstø.

Seks stykker smørrebrød er på kortet, og her starter jeg med sild. Elsker sild. I denne version var det i solbærlage med urter, og som fynbo kan man ikke stå får rygostecreme, her i selskab med ørred. 

Kan du ikke bestemme dig til, hvilke af de seks du skal vælge, så kan du her prøve Koldt Bord, fem mindre udgaver med det tilhørende hjemmebagte brød.

Kissmeyer leverer specialøl i mange udgaver. Anders Kissmeyer var brygger på Carlsberg gennem mere end 15 år og startede sidenhen Nørrebro Bryghus op. I de sidste mange har han stået bag sin egen mikrobryg. Et fyrtårn i danske bryggerhistorie og genialt match til dansk smørrebrød! 

Når du er i området, så besøg også

Gavnø Slot og familien Reedtz-Thotts mere end 600 års adelshistorie kan opleves mindre end 20 minutter i bil fra frokostbordet i centrum.

Slottet og især parken er åben hele året med et årshjul, som minder om Tivolis mange sæsoner. 

Oplev blomsterfestival, rosenhaven, halloween og juleudstilling, og glem ikke foruden det smukke slot med den imponerende malerisamling også at besøge Slotsbryggeriet Gavnø etableret af Baronesse Helle Reedtz-Thott tilbage i 2008 og indrettet i de historiske avlsbygninger.

Nyd øllen her eller køb en six-pack med hjem til smørrebrøds-takeaway fra B-spis.

Villa Huno på Møn

Villa Huno er godsejerparret og 7. generation på Klintholm Gods Carl Gustav og Inger Marie Scavenius ambitiøse projekt med hotel, glamping-telte og lokal gastronomi med en vision om at bringe gæsterne tættere på naturen her ved Huno Sø tæt på klinten.

Fra København er hentet køkkenchef Jesper Møller Nielsen for at finde det helt rigtige ”Klintholm-aftryk”, som Rasmus forklarede mig, mens han serverer stedets tre smørrebrød. Enkelt og ikke en uoverskuelig smørrebrødsseddel, som flere steder i København.

Menuen skrifter hele tiden, og for tiden er det østersø-sild med dild og æbler fra krat, som Rasmus forklarer. Dernæst stedets hønsesalat, som her hedder Fasansalat med bacon af det lokale Hereford-kvæg og syltet agurk. Afsluttende med postej af samme kvæg med lever, hjerte, sæsonens svampe og figner fra… Møn. 

Øl og spiritus fra øen med Magleby Klassik Alkoholfri fra Bryghuset Møn, om du ikke bliver og overnatter med udsigt over Huno Sø. 

Når du er i området, så besøg også

Gårdbutikken på Klintholm Gods med et hav af specialiteter fra Østmøn.

Drikkevarer, kunsthåndværk, marmelader, pesto og var du specielt begejstret for Villa Hunos smørrebrød med Herreford postej eller Herreford burger og tatar i sæson, så kan du her købe det med hjem.       

Før du når Sjælland igen, så kør forbi og se de smukkeste kalkmalerier i de tre kirker: Fanefjord, Keldby og Elmelunde.

Smørrebrødsruten i det sydsjællandske og mønske natur tæt på hav, skov, mark og strand er ved at være slut, og turen går for de fleste mod København igen.

Kun lidt over halvanden times kørsel fra hovedstadens hektiske liv. Smørrebrød er ikke kun et københavnerfænomen – bon appetit mod syd!

Du kan følge gæsteskribent Henrik Thierlein på Instagram for tips og inspiration.

Læs mere om Sydsjælland & Møn på VisitSydsjælland/Møn.

Del artikel

Andre læser også