Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Den vigtige dampspærre

Af Annoncør

En gennemsnitlig dansk husholdning afgiver omkring 10-15 liter vanddamp i døgnet.

Når vi fx bader eller tørrer tøj indendørs, bliver der udledt en masse vanddamp, som ikke så gerne skal ødelægge konstruktionen.

Hver gang vi trækker vejret, eller når vi sveder, bliver der også udledt fugt til indeluften i hjemmet.

Det er selvfølgelig derfor vigtigt fx at lufte ud jævnligt og huske at bruge emhætten, når der bliver lavet mad, så dampen fra madlavningen ikke forværrer indeluften.

Udluftning kan dog ikke gøre hele arbejdet, og det er derfor vigtigt, at huse i dag har monteret en dampspærre.

Hvad er en dampspærre?

En dampspærre er et stykke plastik, som monteres på den varme side af isoleringen i huset, så der ikke kommer fugt inde i konstruktionen.

En dampspærre sørger altså for, at den varme og fugtige luft fra husets opholdsrum ikke finder vej ud til lofterne eller væggene.

Hvis der ikke er monteret en dampspærre, vil den varme og fugtige luft kunne ødelægge lofter og vægge ved at blive til kondensvand, når den rammer kulden.

Har du ikke et dampspær loft eller dampspærre i væggene, kan det blive så slemt, at der opstår skimmelsvamp eller råd i de bærende konstruktioner.

Det er derfor meget vigtigt at have monteret en dampspærre i hjemmet.

Montering af dampspærre

Skal du montere en dampspærre, er det vigtigt, at du kun placerer én dampspærre. Du kan købe dampspærrefolie på ruller, så det er ligetil at klippe til.

Din dampspærrefolie skal altid placeres på den varme side af isoleringen. Du må derfor ikke montere din dampspærre på isoleringens yderside.

Bliver den placeret forkert, vil din dampspærrefolie ikke have den ønskede virkning, og du kan risikere at få svampeskader i huset.

Ved samlinger og overlap i din dampspærre skal du ovenpå din dampspærrefolie bruge tape eller lim, så din dampspærre bliver så lufttæt som overhovedet muligt.

Det skal være tæt i samlingerne, og der må ikke være huller i din dampspærrefolie. Det kan få store konsekvenser, fordi den fugtige luft kan slippe ud gennem selv de mindste huller i folien.

Skal du montere en dampspærre omkring rør, findes der specielle selvklæbende membraner til formålet.

Dampspær loft – hvordan?

Skal du lave et dampspær loft, skal du stadig sørge for at montere en tæt dampspærre. Hvis du har et koldt eller uopvarmet loftsrum over stueloftet, skal du lave et dampspær loft. 

Din dampspærre skal derfor monteres mellem isoleringen og loftet.

Hvis det drejer sig om dit sommerhus, som ikke er opvarmet hele året, bør du ikke montere en dampspærre i vægge eller lave dampspær loft. 

Du risikerer, at der er koldere indenfor end udenfor. Med en dampspærre her vil der dannes kondens, som kan få træværk til at rådne.

Del artikel

Andre læser også