Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Det skal du vide om periodisk syn

Af Annoncør

Har du lige fået din første bil? Så er der nok en række ting, som du skal sætte dig ind i, inden du kan sætte dig bag rattet og slappe af. Det er nemlig ikke bare lige til at blive bilejer, og der ligger en masse ansvar i at have en bil og sørge for, at den fungerer. En af de ting man skal sætte sig ind i er periodisk syn, hvilket er med til at sørge for at bilen fungere, og man ikke lige pludselige står i en situation, hvor bilen er gået helt i stykker. Derudover skal man også vide, hvor ofte bilen skal synes, hvilket er meget vigtigt at overholde. Hvis man er ny bilist, kan alt dette dog virke uoverskueligt at sætte sig ind i, og derfor har vi lavet en guide til alt, hvad du skal vide om periodisk syn.

Annoncørbetalt indhold leveret af: Tjekbil

Hvad er periodisk bilsyn

Ved et periodisk syn så tjekker mekanikerne, at bilen er i orden, og den lever op til de gældende regler for syn og godkendelse af køretøjet. Selvom mange tror, at de også tjekker ting som rust og buler, så er mekanikerne faktisk ligeglade med, hvad der kan betegnes som “skønhedsfejl”, når de laver periodiske bilsyn. Deres koncentration ligger på, om bilen har nogle fejl, der har betydning for sikkerhed og miljø. Det er lovpligtigt at få foretaget det periodiske syn med jævne mellemrum, og det er ens eget ansvar at sørge for at få sin bil til syn, når man får en indkaldelse. Heldigvis så er det forholdsvis kort, og det tager sjældent mere end 20 minutter.

Hvad tjekkes ved synet

Man får en automatisk indkaldelse til det periodiske bilsyn i sin e-boks. Det er derfor vigtigt, at man husker at tjekke sin e-boks, så man ikke går glip af indkaldelsen. Man får en indkaldelse til periodisk bilsyn fire år efter første indregistrering, og derefter bliver man indkaldt hver andet år til synet. Det er meget vigtigt, at man husker at komme til disse syn, fordi det er lovpligtigt, og det kan koste dyrt, hvis man ikke får sin bil de periodiske syn. Der er en række ting, som tjekkes ved det periodes bilsyn, der alle sammen har at gøre med om bilen lever op til de givne krav, som der er stillet for biler i Danmark. Inden for sikkerhed så kontrolleres bilens bremser, styretøj, lygter, dæk, lys og bærende dele – f.eks. støddæmpere og hjulophæng. Det bliver kontrolleret for at fastholden en god sikkerhed på vejene og i et forsøg på at mindske ulykker på grund af motorfejl. Der er også andre ting, der bliver tjekket ved det periodiske syn, som alle sammen går ind under kategorien miljø. Det er kommet efter at regeringen har sat en række mål, der skal sikre et bedre miljø for os alle sammen. Derfor bliver både røg-, kultilte- og støjudledninger tjekket ved det periodiske syn, og der bliver sørget for, at de lever op til de danske krav.

Synsrapporten

Ved afslutningen af det periodiske bilsyn så får man en synsrapport, hvor man kan læse om resultatet af synet. Hvis man ikke selv er mekaniker og ikke ved særlig meget om det, så kan det være svært at forstå, hvad der står i synsrapporten. Man kan dog altid spørge ind til, hvad der står i synsrapporten, og så vil mekanikeren altid være klar til at hjælpe med en yderligere forklaring. Der findes fire mulige udfald af det periodiske syn. Den første er “godkendt”, hvilket egentlig bare betyder, at bilen er fin, og man ikke behøver at tænke videre over det. Dernæst kan man få en “betinget godkendt”, hvilket betyder, at man skal få ordnet de ting, der står i rapporten, man behøver dog ikke komme til omsyn. Derudover kan man få “godkendt efter omsyn”, som bare betyder, at man skal få ordnet de ting, der står i rapporten, og man skal derefter komme til omsyn. Til sidst kan man få “ikke godkendt”, hvilket bare betyder, at bilen ikke er godkendt. Synsresultatet skal derefter indberettes til Motorregistret, der efterfølgende vil tage stilling til, om køretøjets nummerplader skal inddrages af Politiet, hvilket vil betyde, at man ikke længere kan køre i bilen lovligt. Dog kan det være, at fejlene kan blive udbedret, så man igen kan køre i den.

Del artikel

Andre læser også