Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Spis i dag

Gratis app: Find urter, frugter og bær i naturen med hjælp fra Noma

Af Mathilde Mågård Hansen
Foto PR
Foto PR

Denne sommer bliver det lidt lettere for danskerne at nyde naturen og gå på opdagelse i de mange smage og oplevelser, den indeholder.

MAD, som blev udtænkt af René Redzepi tilbage i 2011, har nemlig opdateret deres app, der ganske gratis hjælper dig til at plukke vilde råvarer og efterfølgende guider dig i køkkenet via 150 opskrifter lavet af internationale topkokke med udspring i Noma, der bruger ingredienserne.

Samtidig har kokkene lagt et stort arbejde i at beskrive smagen, brugen og mulighederne i hver enkelt råvare, så man selv kan eksperimentere med urter, frugter og bær.

Foto PR

Ramsløg, hybenrose, strandsennep og rødknæ

Den danske natur er fyldt med råvarer, der er klar til at blive fundet, smagt og brugt i madlavningen.

Uanset om det er i parken, baghaven eller dybt inde i skove, så vokser der hundredvis af planter, frugter og svampe, som de såkaldte “sankere” kender til.

Men hvad hvis vi allesammen blev sankere og lærte, at naturens råvarer er lige til at plukke?

“Vi vil gerne have at folk får sjovere og mere givende naturoplevelser – og en ny grund til at gå på opdagelse i skovbunde og sandstrande.

Det handler både om at finde noget vildt og lækkert til køkkenet, men også at give naturen en ny værdi – uden at det skal være svært eller koste noget,” siger Mikkel-Lau Mikkelsen, der er projektchef for appen, Vild Mad.

“I dag ved de fleste, at havtorn, hybenroser og strandkål er noget man kan finde og spise – råvarer, der var fuldstændig ukendte for 10 år siden. Så der er bestemt sket noget, og jeg tror, vi er klar til at blive endnu klogere på naturens fadebur,” siger Mikkel Lau-Mikkelsen.

Foto PR

Oplev naturen med forbedret app

Traditionelt kræver det en del erfaring og oplæring at blive god til at sanke og vide, hvor man skal finde hvad i naturen – og hvordan man undgår at spise noget, der er farligt.

Gennem app’en Vild Mad har danskerne siden 2017 fået hjælp til at plukke vilde råvarer – og det har været både populært og et godt værktøj for både nybegyndere og de mere øvede.

Både teknologien og app’ens funktioner har ifølge Mikkel-Lau Mikkelsen dog manglet det sidste rygstød, men nu er appen forbedret så meget, at der nærmest er tale om en helt ny app – eksempelvis med et nyt interaktivt kort, der hjælper med at finde spiselige planter.

Derfor er appen nu et smart sanke-værktøj, man altid har med i lommen, som gør det nemt at finde spiselige planter og bruge dem i køkkenet, uanset om man går tur med hunden, er i sommerhus eller går i den lokale park.

Mens omkring 45.000 danskere i forvejen bruger Vild Mad, har Vild Mad ønsket at gøre det lettere for alle uanset niveau at prøve sankning.

Derfor tilpasser appen sig nu ens niveau gennem små tests, og så er der for første gang et kort over hele Danmark.

På kortet kan man dele de gode områder med havtorn og brombær med andre eller gemme sine egne hemmelige spots, men det er med vilje ikke gjort alt for præcist.

“Hele pointen med at sanke og med vores app er at få danskerne ud at opleve og smage naturen.

Vi giver ikke bare et koordinat til en lysning med ramsløg, så den bliver fuldstændig overrendt.

Vi vil gerne lære danskerne at bruge naturen, passe på den og opbygge din viden lidt ad gangen.

App’en fortæller, hvad der er af råvarer i området – men man skal selv rundt og lede og opdage. Det er sådan man lærer, og det er sådan man får en fornemmelse af naturens sæson og terræner,” siger Mikkel-Lau Mikkelsen.

PR-foto

Hjælp i køkkenet fra Noma

Udover billeder og beskrivelser af over 110 vilde, danske råvarer og det præcise kort, hjælper Vild Mad også smagene ind i køkkenet.

Det sker gennem 150 opskrifter lavet af internationale topkokke med udspring i Noma, der bruger ingredienserne.

Vild Mad kan downloades gratis i App Store og Google Play.

Del artikel

Andre læser også