Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Drivhuseffekten er ude af balance

Af Annoncør

Hver dag ser vi nye scenarier rundt om i verden, som skyldes klimaforandringer og påvirkning af drivhuseffekten. 

Men hvad er drivhuseffekten egentlig? Hvilke konsekvenser kan den have og hvad kan man selv gøre i hverdagen for at redde planeten fra den stigende temperatur? Få svaret i artiklen her.  

Hvad er drivhuseffekten? 

Drivhuseffekten er en betegnelse for et fænomen, hvor en stigende mængde CO2 og andre drivhusgasser i Jordens atmosfære hæmmer Jordens varmeudstråling, så temperaturen ved Jordens overflade stiger.

Alle planter med en atmosfære har en drivhuseffekt i mere eller mindre grad, og det skyldes tilstedeværelsen af partikler og luftarter. Det er særligt drivhusgasser som CO2, vanddamp og metan i den del, der er tættest på jorden, som er med til at skabe drivhuseffekten. 

Og det er godt – fordi drivhuseffekten er nødvendig for, at Jorden er beboelig. Drivhuseffekten sikre nemlig, at Jorden har en global middeltemperatur på 14 grader. Hvis ikke drivhuseffekten eksisterede, vil Jordens overflade være på -19 grader.

Hvordan opstår drivhuseffekten?

Når Jordens stråler rammer Jorden, opstår drivhuseffekten. En tredjedel af solens lys reflekteres tilbage til rummet, og resten af energien absorberes af Jorden, som bliver opvarmet. 

Den opvarmede Jord, udsender varmeenergi i form af infrarød stråling. Det meste af den stråling indfanges af skyer og drivhusgasser i atmosfæren, og sender strålingen tilbage mod Jordens overflade, så atmosfæren og Jorden opvarmes endnu mere. 

Og det her system har faktisk været i fuldstændig balance og netop nødvendigt for, at man kan bo på Jorden – men er så blevet sat i ubalance af den menneskelige påvirkning og udledning af drivhusgasser.  

Konsekvenserne ved ubalance i drivhuseffekten

Det har store konsekvenser for Jorden, når mængden af drivhusgasser i atmosfæren stiger – for så stiger temperaturen også, og klimaet bliver ændret. 

Det kan betyde tørke og mangel på vand i nogle områder, og ekstreme storme, oversvømmelser og skovbrande i andre områder. Det er vidt forskelligt, hvordan konsekvenserne rammer områder på Jorden. 

Store ændringer i klimaet kan også påvirke arter og økosystemer. Dyr, planter, bakterier og virusser vil ikke overleve, mens andre vil videreudvikle sig og sprede sig.  

Hvad kan jeg selv gøre for at hjælpe Jorden? 

Ovenstående konsekvenser er et resultat af, at vi mennesker bruger flere ressourcer end Jorden kan producere og sender mere CO2 ud i atmosfæren end planeten kan optage. Men der er mange ting du selv kan gøre for at belaste klimaet mindre: Tag din cykel eller offentlig transport i stedet for bilen, og begræns flyveture. Spis mindre kød og færre mælkeprodukter, og spis efter det, som er i sæson. Spar på  varme, vand og strøm – og skær ned i dit forbrug. Gør i stedet brug af genbrug og reparere de ting, som sagtens kan få nyt liv.  

Del artikel

Andre læser også