Du betaler andel af høsten: FællesGro udvider med populært lokalt koncept

Skrevet af: Mathilde Mågård Hansen
FællesGro Foto Pia V Simms
FællesGro Foto Pia V Simms

Når man bor inde midt i byen, så kan man godt nogle gange ønske sig, at man lige kunne gå ud i baghaven og hive en frisk gulerod op af jorden.

Det kan FællesGro ikke helt klare, men det er lidt derhen ad.

De er nemlig et fælleskab mellem byboerne og landmændene, der forsyner københavnerne med økologisk og lokalt frugt og grønt – nu i endnu flere bydele.

Spar op til 53% på prisen på en lang række lækre restauranter i København – kun med MigOgKbh. Se listen her

FællesGro Foto Pia V Simms

Hvad er FællesGro?

Fællesskab, medindflydelse og økologi er nøgleordene i det medlemsbaserede fødevareinitiativ FællesGro, der i juni slog dørene op i seks bydele i København.

Visionen med FællesGro er at gøre økologisk fødevareproduktion til et fælles anliggende for producenter på landet og aftagere i byen.

“Denne smukke og enkle måde at skabe direkte bånd mellem aftagere og producenter er i voldsom fremgang i USA og vores nabolande, men herhjemme er vi endnu ikke kommet igang – og det ønsker vi at lave om på,” siger Livia Urban Swart Haaland, som sammen med Kristian Skaarup står bag FællesGro.

Når du er medlem af FællesGro betaler du forud for høstsæsonen for din andel af høsten, landmanden producerer afgrøderne og FællesGro sørger for, at du kan afhente din høst ugentligt seks steder i byen.

Læs også Plejer at levere til Michelinrestauranterne: Nu kan du få fingre i grøntsager fra kendt gård

FællesGro Foto Pia V Simms

Udvider til seks bydele i København med hjælp fra lokale kræfter

I sidste år kunne medlemmer afhente deres høst på Østerbro, Vesterbro og Nørrebro – og i år udvider FællesGro til også at inkludere Grønttorvet, Carlsberg Byen og det gamle Dyssegård i Hellerup.

I alle bydelene samarbejder FællesGro med lokale kræfter om at skabe smukke rammer for medlemmernes høstafhentning.

I Carlsberg Byen samarbejder FællesGro med prisvindende Gasoline Grill:

”Jeg har arbejdet seriøst med økologi siden 2005, så økologi ligger mit hjerte meget nært, derfor er økologi naturligvis også en central del i Gasoline Grill.

Hos Gasoline Grill ønsker vi at udbrede kendskabet til og øge forbruget af økologiske råvarer, så vi glæder os meget over dette samarbejde og til at lokale beboere kan komme forbi Gasoline Grill i Carlsberg Byen og afhente smukke økologiske råvarer fra FællesGro,” udtaler Klaus Wittrup, ejer af Gasoline Grill.

Læs også Geranium udvider: Angelika bliver en grøn restaurant

Foto PR

Fokus på det gode håndværk

Det er tre økologiske, sjællandske gårde, der leverer de friske, økologiske afgrøder til de 450 medlemmer, der kan være med i år.

Aftalen med FællesGro giver landmændene ro og tryghed til at fokusere på deres håndværk – og ikke om de brænder inde med en masse frugt og grønt.

”Da vi som en del af FællesGro på forhånd er sikret vores afsætning, kan vi fokusere fuldt ud på det gode håndværk i marken, samt satse på at dyrke mere alsidigt og eksperimentere med nye afgrøder – og det gør, at vi i år har kunne udvide vores sortiment og grøntsags areal”, siger Ole Nørby, der driver Nørbys Grøntsager på Stevns og leverer til to bydele.

Læs også Grøn luft: København har slukket sin sidste kulkedel

FællesGro Foto Pia V Simms

Fordele som medlem

Som medlem af Fællesgro får du naturligvis din ugentlige høstpose med minimum seks forskellige afgrøder.

Derudover er der årlige gårdbesøg og ugentlige historier fra marken indsigt i de processer, der ligger til grund for, at vi som forbrugere kan få frisk, lokal mad på tallerkenen.

Man får desuden adgang til andre slags afgrøder end dem, man typisk kan finde i supermarkedet.

“Med FællesGro vil vi gøre det muligt for byboere at støtte op om småproducenter, så vi kan gå sammen – land og by – om at skabe mere lokalproduceret økologi”, siger Livia Urban Swart Haaland.

Læs også Grønt byggeri: Islands Brygge får grønne selvvandende tvillingetårne

Grundlæggerne af FællesGro, Livia Urban Swart Haaland og Kristian Skaarup, står desuden bag tagfarmen ØsterGro på Østerbro.

I 2017 etablerede de restauranten Gro Spiseri på tagfarmen sammen med deres hold af kokke, som hver torsdag til mandag byder op til stemningsfulde middage om langbordet i drivhuset med mad og drikke lavet på økologiske, lokale råvarer.

Hvad: Øko grønt og frugt fra FællesGro
Hvor: Østerbro, Vesterbro, Nørrebro, Carlsberg Byen, Grønttorvet og det gamle Dyssegård i Hellerup
Hvornår: Én gang om ugen i høstsæsonen
Hvor meget: 2100 kr., som betales på forhånd for 14 høstgange – det svarer til 150 kr. pr. høstpose
Hvordan: Bliv medlem nu på www.faellesgro.dk

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram