Ekspert har studeret vores brunch-vaner: Nu serverer restaurant den “perfekte” brunch

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Hotel Kong Arthus PR Foto
Hotel Kong Arthus PR Foto

Neurogastronomi – hvad pokker er det?

Det er kort fortalt et flot ord for, hvordan vores hjerner opfatter mad.

Hvorfor bliver vi stimuleret af noget, der knaser? Hvorfor går vi automatisk uden om fødevarer, der har en bestemt farve, mens andre farver lokker os?

Og hvorfor taler vi så meget om smag, når vores lugtesans i virkeligheden giver os tusind gange så mange impulser?

Den slags.

En af landets førende neurogastronomikere hedder Rasmus Bredahl. Han har selvfølgelig udgivet en kogebog omkring emnet

Men han laver også masser af konsulentarbejde. Netop nu er han færdig med et helt nyt brunchkoncept på Hotel Kong Arthur ved Peblingesøen, tæt på Dronning Louises Bro.

Læs også: Luksusguide: Her får du den bedste brunch i København

Hotel Kong Arthus PR Foto

Aberne tager over

“Jeg studerede gæsterne i to dage, og så hvordan de spiser fra en traditionel brunchbuffet, og det bekræftede meget godt, hvad vi ved i forvejen. Vi spiser som aber,” forklarer Rasmus Bredahl og fortsætter.

“Mænd tog generelt fire store skefulde røræg fra de der sølvkrematoriumsholdere og så 7-8 stykker bacon. Kvinderne faktisk lidt i samme spor, men med lidt mere frugt og grønt på tallerknen.”

“Vi kan simpelthen ikke administrere det.

Og det er der ingenting galt i, det er bare sådan vores hjerne er opbygget til overlevelse. Vores hjerne er skabt til madmangel, ikke til overflod.

Så når vi står foran en kæmpe buffet, så vil vi bare have fedt, sukker og salt, for det er det vi er indrettet til giver os den bedste overlevelseschance.”

Læs også: Byens højeste bygning: København får vildt luksushotel med pool på taget

Får det dårligt

“Men når vi spiser for meget på én gang, får vi det dårligt. Og så bedømmer vi efterfølgende madens kvalitet som lavere – ergo vi har haft en dårligere oplevelse.”

Hotel Kong Arthur gav derfor neurogastro-manden frie tøjler til at omforme deres brunchudbud – de ville nemlig gerne gøre den langt bedre.

“Man kan sagtens spise mindre, men bedre. Det handler om hele oplevelsen.”

Læs også: MigOgKbh: Kokken Mads Dalsborg om dengang han sad fast på den lille havfrue

Grønt og fuglefløjt

Hotel Kong Arthur startede med at udbygge selve lokalet, der spises i, så der er mere plads. Så satte Rasmus Bredahl en lydtæppe på højttalerne med nordisk fuglefløjt.

“Vores forfædre spiste for det meste i skoven. Så når mennesker ser grønne farver i dag, kobles det faktisk til afslapning, og man kan måle, vi producerer flere fordøjelsesvæsker i de rammer.

Så vi har også fyldt lokalet med grønne planter og træer.”

Læs også: Unikt skovtårn: Her får du vild udsigt 140 meter over jordens overflade

Hotel Kong Arthus PR Foto

Mindre mad, men gladere gæster

Det var selve omgivelserne, noget andet et selve maden. Og her har de nye tiltag været skyld i et fald på 73 procent i madspild. Samtidig er kundetilfredsheden steget fra 6,3 til 9,2.

” Vi serverer markant mindre mad, men har meget gladere gæster. Det skal også lige siges, at hotellet ikke sparer noget i den manøvre, for den mad der så spises er af langt højere kvalitet og derfor også en del dyrere, samtidig med der er langt flere omkostninger til planter, opvask og tjenere.”

“Vi har bevidst placeret tallerkner under brødet. På den måde tvinger vi gæsterne forbi pålægget, så de kan se det, inden de skal tage det.

Normalt starter man jo med en tallerken i den ene ende, og så bygger man ellers sit bjerg på vej gennem buffetten.

Den indre skotte kommer også op i os, nu har jeg betalt for det her, så skal jeg sørme også have noget for pengene.”

Læs også: Psyko-snasket søndag: Trendy grillbar serverer ‘jydebrunch’ ad libitum

Mindre tallerken

De nye tallerkner hos Kong Arthur er mindre, men har en kant, så maden ikke glider ned. Pålægget er skiveskåret, ligesom osten allerede er skåret i passende størrelser.

“Hvis man selv skal skære, har vi en tendens til at skære alt for store stykker. Og alt for meget mad bliver så smidt ud.

“De varme retter har vi også portionsanrettet. Røræggene for eksempel er en langt mere normal portion og så ligger der en halv skive bacon over.

Den er så til gengæld fra Grambogaard og tørsaltet. Når der er mindre portioner, spiser vi langsommere, smager mere og nyder generelt langt højere grad.”

Læs også: Kåret til Danmarks bedste burger: Burger Shack åbner endelig i København

Ikke glade, men fede

“Men kokke har jo et indgroet service-gen. De vil gerne gøre gæsterne glade. Men de bliver ikke glade, de bliver fede. For der skovles bare ind, uden at mærke eller smage efter.”

Den neurogastronomiske brunch på Hotel Kong Arthur står i 185,- pr. person og serveres for hotellets gæster mandag–fredag kl. 6:30–10:00. I weekender og på helligdage kl. 7:30–11:00.

Læs også: Guide: Her er de største Københavnske restaurantåbninger i 2018

Hvad: Neurogastronomisk brunch
Hvor: Hotel Kong Arthur, Nørre Søgade 11
Hvornår: mandag–fredag kl. 6:30–10:00. I weekender og på helligdage kl. 7:30–11:00
Hvor meget: 185,- pr. person
Hvordan: Læs mere her

 

Oktoberfest, shopping og fede forestillinger: Det kan du lave i weekenden i København

Skrevet af: Camilla Lützhøft Stahlschmidt
I denne weekend kan du bl.a. opleve en ny forestilling i Operaen. Foto: Pxhere
I denne weekend kan du bl.a. opleve en ny forestilling i Operaen. Foto: Pxhere

Holder du efterårsferie med ungerne? Eller er du på udkig efter noget sjovt at opleve med vennerne i byen?

MigogKbh er klar med tips til, hvad du kan bruge weekenden på i København.

Foto: PR

Stort vintage-marked i Nordhavn

At gå på genbrugsjagt kan være en sjov men tidskrævende aktivitet, og oftest kan man kun nå at besøge få butikker på en dag.

Men i denne weekend vil det være muligt at shoppe hos et stort udvalg af landets mest populære loppe- og vintage-sælgere, som for en stund samles under et tag.

Det er Docken i Nordhavn, der danner rammen om Vintage Deluxe Marked, hvor du kan forvente at finde designklassikere i god stand og sjældne sager i massevis. Boderne vil blandt andet være fyldt med møbler, keramik, tøj, industrielt design samt fransk og nordisk vintage.

Læs mere i vores artikel her.

Hvad: Vintage Deluxe Marked
Hvor: Docken, Færgehavnsvej 35, Nordhavn
Hvornår: 18.-20. oktober 2019

Foto: PR

Byvandring i Gasolins fodspor

Masser af succes og masser af spændende københavnerhistorier – Gasolin var lig med begge dele.

Fredag eftermiddag kan du høre anekdoter om bandet, hvis du tager med på byvandring på Christianshavn.

Det er CPH Guides, der fører an og fortæller, og turen går blandt andet forbi Vor Frelsers Kirke og besvarer spørgsmålet om, hvorvidt man kan besøge værtshuse som Fingerbøllet eller Stærkodder og komme levende ud igen.

Billetter koster 100 kroner + gebyr på billetto.dk.

Hvad: Christianshavn i Gasolins fodspor
Hvor: Start på Christianshavns Torv, København K
Hvornår: Fredag 18. oktober kl. 17.00-18.30

 

Foto: PR, Per Morten Abrahamsen

Snedronningen som opera

En ny forestillingen har netop haft premiere på Operaens store scene, og denne gang er det en poetisk og fri fortolkning af H.C. Andersens eventyr “Snedronningen”, du kan opleve.

Selv om operaen bygger på et eventyr, er den dog hverken for børn eller sarte sjæle, da der er masser af uhygge og drama undervejs i handlingen.

I “Snedronningen” følger vi Kay, der med en lillebitte krystalsplint i hjertet forvilder sig ind på et forhekset slot, mens Gerda desperat forsøger at finde ham.

Det er den danske komponist Hans Abrahamsen, der står bag forestillingen.

Læs mere og køb billet på kglteater.dk.

Hvad: “Snedronningen”
Hvor: Operaen, Ekvipagemestervej 10, København K
Hvornår: 13. oktober til 3. december 2019

Foto: PR

Teater for de små

Der er også forestillinger for ungerne i weekenden. På børneteatret Anemonen i Indre By fortolkes Jakob Martin Strids “Mustafas Kiosk” til ære for de 4- til 10-årige og deres forældre.

Den moderne børnebogsklassiker er blevet til en familieteaterkoncert med dukker, instrumenter, parykker, falske tænder og sjove kostumer.

Se spilletider og køb billetter på billetten.dk.

Hvad: “Mustafas Kiosk”
Hvor: Anemonen, Suhmsgade 4, København K
Hvornår: Til og med søndag 20. oktober 2019

Få mange flere tips til efterårsferien med børnene i vores guide her.

Foto: PR

Nimb holder Oktoberfest

Lørdag aften står den på tyrolermusik, lederhosen og spandevis af øl, når Nimb inviterer til oktoberfest på H. C. Andersen Slottet i Tivoli.

Der er dækket op ved langeborde, og menuen består af pølser, wienerschnitzel og apfelstrudel tilsat øl ad libitum.

Aftenen igennem vil der være overraskelser, live-musik og DJ’s, der sørger for ægte oktoberfest-stemning, og så kan du vinde fede præmier i lotteriet.

Billetter koster 695 kroner på tivoli.dk.

Hvad: Nimbs Oktoberfest
Hvor: H.C. Andersen Slottet i Tivoli, Vesterbrogade 3, København V
Hvornår: Lørdag 19. oktober 2019 kl. 18.00-23.30

 

Foto: PR

Populært lagersalg er tilbage

Det danske modebrand Envii har ryddet ud i gemmerne og holder i disse dage lagersalg i Nørrebrohallen.

Stativer og borde i massevis er fyldt med kollektionsprøver og varer fra tidligere sæsoner, og med rabatter på helt op til 80 procent er der mulighed for at gøre gode kup.

Du kan blandt finde dig en ny kjole, sweater, t-shirt, nederdel eller et par nye bukser på lagersalget, som varer til og med søndag.

Læs mere i vores artikel her.

Hvad: Envii holder lagersalg
Hvor: Nørrebrohallen, Nørrebrogade 208, København N
Hvornår: 17.-20. oktober 2019

Cheese Copenhagen: Oste-festival med 1000 veldduftende oste og… oste-is

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Masser af osteevents coming up
Masser af osteevents coming up

Den liflige duft af tusinde oste vil ligge som en gul hullet dyne over det meste af indre Vesterbro, når Kødbyen bliver til Ostebyen.

Det sker lørdag 26. oktober, når Mejeriforeningen og Ost & ko endnu engang inviterer til vallebal i København med den 4. udgave af ostefestivalen Cheese Copenhagen.

For en dag bliver Kødbyen til Ostebyen, når nørder og novicer går osteamok i CPH Food Space og på en stribe af bydelens barer og restauranter.

Det koster 100 kr. at tage del i det fælles ostechok ved indtag af flere end 100 af de allerbedste oste i Danmark.

Læs også: Klassisk hangover-hapser: Bryghus lancerer snasket gourmet cowboytoast

Gå på typejagt ved temabordene
Ostene vil i år blive organiseret på borde efter type og ikke som tidligere efter mejeri.

På selve festivalområdet er smagebordene opdelt efter typer som gul ost, blåskimmel, hvidskimmel, råmælksost, friskost og gedeost med flere.

Der er også særlige temaafdelinger med præsentation af de danske BGB-oste, oste fra iværksættere, vinderne af Gourmetprisen 2019 og en afdeling med franske og irske oste.

I dagens løb kan gæsterne møde ostemagerne til små 15-minutters-præsentationer af oste og mejeri på programsatte tidspunkter.

Læs også: Vores bud på toppen: Her får du Københavns 12 bedste pizza

Kødbyen bliver til Ostebyen
En stribe af Kødbyens barer og restauranter omfavner dagens ostetema med alverdens fantasifulde osteserveringer.

I CPH Food Space popper Østerbro-bageriet Hahnemanns Køkken op og servicerer gennem hele dagen ekstra ostesultne gæster med enkel og vellavet ostemad og -drikke til friske festivalpriser.

I Børnenes Madhus kan man deltage i en osteworkshop med den verdensberømte engelske ostehandler Neal’s Yard.

Kødbyens Fiskebar serverer havfriske “osters”, Kødbyens Is rører en osteis; og H15 serverer grønne retter med ost.

Læs også: Gemt i en kælder: Tidligere Michelin-kokke laver geniale pastaretter ’to go’

Følg ostene
Følg osteprogrammets udvikling på ostogko.dk.

En billet til Cheese Copenhagen dækker: Smagning af alle oste + lækkert brød + vand + servietter og tandstikker + en ostemad ved Hahnemanns Køkken.

Du kan købe billet til tre forskellige perioder: Periode 1 kl. 10-12.30, periode 2 kl. 13-15.30 eller periode 3 kl. 16-18.30.

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh. Også om ost…

Hvad: Cheese Copenhagen
Hvor: CPH Food Space i Kødbyen, Slagtehusgade 11, 1715 København V
Hvornår: Lørdag 26. oktober kl. 10.00-18.30.
Hvor meget: 100 kr. i forsalg via linket her – og 125 kr. i døren

Oktoberfest på slottet med schnitzel, tyrolermusik og øl ad libitum

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Foto: PR
Foto: PR

Oktoberfest står på manges bucket list.

Der er noget underligt dragende over langborde, tyrolerhatte og øl så store som vandkander.

Men du behøver faktisk ikke rejse sydpå for at fejre Oktoberfest.

Læs også: Helt genial kombi: Kom med til øl-yoga

Premiere-oktober
Allerede på lørdag den 19. oktober, går det løs på H. C. Andersen Slottet i Tivoli.

For første gang nogensinde giver de den tyrolergas ved langborde og serverer de tyske og østrigske hofretter schnitzel og strudel – og allervigtigst – ad libitum øl i lange baner.

Læs også: Helt vildt lækkert: Cocktailbar har specialiseret sig i champagne-cocktails

Oktoberfest PR Foto

Dans og syng
Aftenen byder på live dj-session med DJ Haahr, live-optræden med tyroler-bandet Heidis und Hosen.

De spiller skålesange, tyrolermusik og velkendte popnumre med et twist af polka, som publikum kan (opfordres) synge med på og danse til.

Bandet optræder altid i ægte tyrolerudklædning, og der er også lotteri med flotte præmier og mulighed for en swing-om.

Læs også: Farlig torsdagsklub: Spis burger ad libitum for 150 kr

Hvad: Oktoberfest på H.C Andersen Slottet.
Hvor: H. C. Andersen Slottet, indgang via H.C. Andersens Boulevard 22
Hvornår: 19. oktober 2019 kl. 18.00 til 23.30
Hvor meget: 695 kr. pr. person inkl. 3-retters menu, øl ad libitum og underholdning
Hvordan: Find billet til Oktoberfest lige her

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh.