Ekspert har studeret vores brunch-vaner: Nu serverer restaurant den “perfekte” brunch

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Hotel Kong Arthus PR Foto
Hotel Kong Arthus PR Foto

Neurogastronomi – hvad pokker er det?

Det er kort fortalt et flot ord for, hvordan vores hjerner opfatter mad.

Hvorfor bliver vi stimuleret af noget, der knaser? Hvorfor går vi automatisk uden om fødevarer, der har en bestemt farve, mens andre farver lokker os?

Og hvorfor taler vi så meget om smag, når vores lugtesans i virkeligheden giver os tusind gange så mange impulser?

Den slags.

En af landets førende neurogastronomikere hedder Rasmus Bredahl. Han har selvfølgelig udgivet en kogebog omkring emnet

Men han laver også masser af konsulentarbejde. Netop nu er han færdig med et helt nyt brunchkoncept på Hotel Kong Arthur ved Peblingesøen, tæt på Dronning Louises Bro.

Læs også: Luksusguide: Her får du den bedste brunch i København

Hotel Kong Arthus PR Foto

Aberne tager over

“Jeg studerede gæsterne i to dage, og så hvordan de spiser fra en traditionel brunchbuffet, og det bekræftede meget godt, hvad vi ved i forvejen. Vi spiser som aber,” forklarer Rasmus Bredahl og fortsætter.

“Mænd tog generelt fire store skefulde røræg fra de der sølvkrematoriumsholdere og så 7-8 stykker bacon. Kvinderne faktisk lidt i samme spor, men med lidt mere frugt og grønt på tallerknen.”

“Vi kan simpelthen ikke administrere det.

Og det er der ingenting galt i, det er bare sådan vores hjerne er opbygget til overlevelse. Vores hjerne er skabt til madmangel, ikke til overflod.

Så når vi står foran en kæmpe buffet, så vil vi bare have fedt, sukker og salt, for det er det vi er indrettet til giver os den bedste overlevelseschance.”

Læs også: Byens højeste bygning: København får vildt luksushotel med pool på taget

Får det dårligt

“Men når vi spiser for meget på én gang, får vi det dårligt. Og så bedømmer vi efterfølgende madens kvalitet som lavere – ergo vi har haft en dårligere oplevelse.”

Hotel Kong Arthur gav derfor neurogastro-manden frie tøjler til at omforme deres brunchudbud – de ville nemlig gerne gøre den langt bedre.

“Man kan sagtens spise mindre, men bedre. Det handler om hele oplevelsen.”

Læs også: MigOgKbh: Kokken Mads Dalsborg om dengang han sad fast på den lille havfrue

Grønt og fuglefløjt

Hotel Kong Arthur startede med at udbygge selve lokalet, der spises i, så der er mere plads. Så satte Rasmus Bredahl en lydtæppe på højttalerne med nordisk fuglefløjt.

“Vores forfædre spiste for det meste i skoven. Så når mennesker ser grønne farver i dag, kobles det faktisk til afslapning, og man kan måle, vi producerer flere fordøjelsesvæsker i de rammer.

Så vi har også fyldt lokalet med grønne planter og træer.”

Læs også: Unikt skovtårn: Her får du vild udsigt 140 meter over jordens overflade

Hotel Kong Arthus PR Foto

Mindre mad, men gladere gæster

Det var selve omgivelserne, noget andet et selve maden. Og her har de nye tiltag været skyld i et fald på 73 procent i madspild. Samtidig er kundetilfredsheden steget fra 6,3 til 9,2.

” Vi serverer markant mindre mad, men har meget gladere gæster. Det skal også lige siges, at hotellet ikke sparer noget i den manøvre, for den mad der så spises er af langt højere kvalitet og derfor også en del dyrere, samtidig med der er langt flere omkostninger til planter, opvask og tjenere.”

“Vi har bevidst placeret tallerkner under brødet. På den måde tvinger vi gæsterne forbi pålægget, så de kan se det, inden de skal tage det.

Normalt starter man jo med en tallerken i den ene ende, og så bygger man ellers sit bjerg på vej gennem buffetten.

Den indre skotte kommer også op i os, nu har jeg betalt for det her, så skal jeg sørme også have noget for pengene.”

Læs også: Psyko-snasket søndag: Trendy grillbar serverer ‘jydebrunch’ ad libitum

Mindre tallerken

De nye tallerkner hos Kong Arthur er mindre, men har en kant, så maden ikke glider ned. Pålægget er skiveskåret, ligesom osten allerede er skåret i passende størrelser.

“Hvis man selv skal skære, har vi en tendens til at skære alt for store stykker. Og alt for meget mad bliver så smidt ud.

“De varme retter har vi også portionsanrettet. Røræggene for eksempel er en langt mere normal portion og så ligger der en halv skive bacon over.

Den er så til gengæld fra Grambogaard og tørsaltet. Når der er mindre portioner, spiser vi langsommere, smager mere og nyder generelt langt højere grad.”

Læs også: Kåret til Danmarks bedste burger: Burger Shack åbner endelig i København

Ikke glade, men fede

“Men kokke har jo et indgroet service-gen. De vil gerne gøre gæsterne glade. Men de bliver ikke glade, de bliver fede. For der skovles bare ind, uden at mærke eller smage efter.”

Den neurogastronomiske brunch på Hotel Kong Arthur står i 185,- pr. person og serveres for hotellets gæster mandag–fredag kl. 6:30–10:00. I weekender og på helligdage kl. 7:30–11:00.

Læs også: Guide: Her er de største Københavnske restaurantåbninger i 2018

Hvad: Neurogastronomisk brunch
Hvor: Hotel Kong Arthur, Nørre Søgade 11
Hvornår: mandag–fredag kl. 6:30–10:00. I weekender og på helligdage kl. 7:30–11:00
Hvor meget: 185,- pr. person
Hvordan: Læs mere her

 

Smag på mere end 30 topvine: Vinbutik holder Bourgogne-festival

Skrevet af: Michael Qureshi

Vinbutikken Bichel Vine har gjort en dyd ud af at skabe særarrangementer i deres butikker rundt omkring i landet.

Bichel Vine har butikker i Århus, Odense og København, og de forsøger hele tiden at skabe events, der er lidt over de klassiske vinsmagninger.

I København har de en hyggelig gårdbutik på Frederiksberg.

Nu har du muligheden for at komme med til en særlig FESTIVAL DE BOURGOGNE, hvor du kan smage på mere end 30 topvine fra det kendte vindistrikt.

Der er fokus på årgang 2016 og 2017, men der vil også være mulighed for at smage vine fra tidligere årgange.

Smag vine fra:

Domaine Rossignol-Trapet, Gevrey Chambertin
Domaine Denis Bachelet, Gevrey Chambertin
Domaine Michel Lafarge, Volnay
Domaine Simon Bize, Savigny les Beaune
Domaine Paul Pernot, Puligny Montrachet
Henri Prudhon, Saint Aubin
Patrick Javillier, Meursault
Château Clos des Quarts, Pouilly Fuissé

Du får også lov til at tage verdens bedste vinglas med hjem!

For at give alle deltagere den optimale smageoplevelse, har Bichel Vine lavet en aftale med deres glasproducent Zalto, som producerer de smukke og funktionelle mundblæste krystalglas.

“Vi har fået Zalto til at pakke deres fantastiske Bourgogne glas i 1-stk pakker, så alle deltagere får udleveret et Zalto Bourgogne glas til smagningen, som de efterfølgende kan tage med hjem i en original Zalto-karton.

Glasset har i sig selv en værdi af 300 kr.,” skriver Bichel Vine i en pressemeddelse.

Hvornår: Lørdag d. 29. juni kl. 14-17
Hvor: Galleri Puls Art
Smallegade 42
2000 Frederiksberg C

Pris: 595 kr. – inklusiv i prisen er et Zalto Bourgogne glas, som man får med hjem efter smagningen.

Billetter købes her

Stor kæde holder lagersalg: Spar op til 80% på bolig- og køkkengrej

Skrevet af: Camilla Lützhøft Stahlschmidt
Foto: PR, Imerco.
Foto: PR, Imerco.

Trænger din sofa til nye pyntepuder eller din altan til flere blomsterkrukker og lanterner? Eller måske har du brug for at udstyre dit køkken med nye gryder og pander?

Du kan være heldig at finde lige netop det, dit hjem mangler, på et stort lagersalg lige om lidt.

Imerco er nemlig klar til at sælge ud af gemmerne. Det skriver Lagersalg.com.

Den danske isenkramkæde, som har mere end 175 butikker rundt omrking i landet, har ryddet op på lageret og sælger derfor massevis af boligudstyr og køkkengrej med store rabatter.

Læs også: Første butik i Danmark: Svensk modegigant åbner i København

Spar penge på kendte mærker

Du kan spare helt op til 80 procent på alt fra møbler til nips, og blandt de mange varer finder du produkter fra Georg Jensen, Södahl, Normann Copenhagen og mange flere kendte mærker.

Lagersalget finder sted i Vallensbæk fra torsdag 27. juni til og med søndag 30. juni, og der fyldes løbende op med flere varer alle fire dage. Åbningstiderne er kl. 10-18 torsdag og fredag, og i weekenden kan du shoppe kl. 10-16.

Du kan betale med Dankort og kontanter på Imercos loppemarked.

Se mere på Facebook.

Hvad: Imerco-lagersalg
Hvor: Park Allé 381, Vallensbæk
Hvornår: 27.-30 juni 2019. Torsdag-fredag kl. 10-18 og lørdag-søndag kl. 10-16.
Hvor meget: Gratis adgang

Læs også: Fed nyhed: Social Foodies åbner kæmpe is- og flødebolle butik ved Tivoli

Genialt koncept: Ny mejeri-butik i København laver Aperol Spritz-is

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou

Klar?

Skulle det være en Aperol Spritz, rabarber, popcorn eller banan is?

Eller måske hyldeblomst, honning, mokka/chokolade chip?

Du kan også prøve de mere klassiske – vanilje, jordbær og chokolade.

Lige meget hvad, så slå lige et smut forbi det helt nye Nordhavn Mikromejeri – lige under de to runde siloer og farlig tæt på den populære badekaj, Sandkaj.

Læs også: Ugens tip: Dessertbar serverer Københavns vildeste gourmet-desserter

Hemmelig tyvstart

Nordhavn Mikromejeri åbner egentlig først 1. juli sådan helt officielt, men de er allerede tyvstartet.

Det betyder også, at åbningstiderne er lidt flyvende her inden 1. juli, men det er chancen værd at smutte forbi.

MigOgKbh har indtil videre kun smagt vaniljeisen, men den strøg så også direkte ind på den personlige top 3 – og det er altså et langt og fokuseret is-liv, vi referer til her.

Mage til fløjlsblød, cremet og absurd langtidssmagende is, skal man langt for at finde.

Læs også: Banana vækker opsigt med smagen: Har du prøvet Københavns nye dessert-hit?

Nørder totalt igennem

En anden grund til at besøge den nye biks hedder Peter Altenburg.

Han ejer i forvejen en af byens bedste cocktailbarer, Gilt på Nørrebro, og et af byens bedste pizzarier, Bar Uno, som ligger lige ved siden af Nordhavn Mikromejeri.

Han er en mand, der ikke tager nogen gastronomiske genveje og nørder totalt igennem, når først han har sat sig noget i hovedet.

Den slags kan som bekendt smages.

Med sig har han trioen bag BarUno og hedengangne Holmens Kanal, Kasper Georg Jensen og Thomas Raae.

Læs også: København er Europas pizza-paradis: To Kbh-steder stryger ind på Top 5

Ost og is

“Egentlig åbner vi mikromejeriet, fordi vi bruger så pokkers meget mozzarella inde på Bar Uno, når vi laver pizza. Så vi tænkte, det måske kunne være en idé at blive selvforsynende,” forklarer Peter Altenburg.

Ligesom næsten alle andre topsteder i byen, køber Bar Uno nemlig deres oste fra La Treccia i Rødovre, men Peter har længe gået og luret på at hoppe ud som oste-producent.

“Vi kommer også til at lave burrata, ricotta og selvfølgelig mozzarella.

Al mælk kommer fra økologiske Øllingegaard i Skævinge. Hvis bare vi kan forsyne os selv med ost, så går regnestykket egentlig op, men vi har fået et stort lokale, så hvorfor ikke også lave is om sommeren?

Og hvorfor egentlig ikke lave det lidt sjovt?”

Det er svært at være uenig.

Og det er altså derfor man nu kan gå amok i Aperol Spritz is, popcorn is og alle de andre varianter.

Det tegner allerede til at blive en forrygende sommer.

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh.

Hvad: Nordhavn Mikromejeri
Hvor: Göteborg Plads 13, Nordhavn
Hvornår: Åbner officielt 1. juli, men er tyvstartet