Ekspert har studeret vores brunch-vaner: Nu serverer restaurant den “perfekte” brunch

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Hotel Kong Arthus PR Foto
Hotel Kong Arthus PR Foto

Neurogastronomi – hvad pokker er det?

Det er kort fortalt et flot ord for, hvordan vores hjerner opfatter mad.

Hvorfor bliver vi stimuleret af noget, der knaser? Hvorfor går vi automatisk uden om fødevarer, der har en bestemt farve, mens andre farver lokker os?

Og hvorfor taler vi så meget om smag, når vores lugtesans i virkeligheden giver os tusind gange så mange impulser?

Den slags.

En af landets førende neurogastronomikere hedder Rasmus Bredahl. Han har selvfølgelig udgivet en kogebog omkring emnet

Men han laver også masser af konsulentarbejde. Netop nu er han færdig med et helt nyt brunchkoncept på Hotel Kong Arthur ved Peblingesøen, tæt på Dronning Louises Bro.

Læs også: Luksusguide: Her får du den bedste brunch i København

Hotel Kong Arthus PR Foto

Aberne tager over

“Jeg studerede gæsterne i to dage, og så hvordan de spiser fra en traditionel brunchbuffet, og det bekræftede meget godt, hvad vi ved i forvejen. Vi spiser som aber,” forklarer Rasmus Bredahl og fortsætter.

“Mænd tog generelt fire store skefulde røræg fra de der sølvkrematoriumsholdere og så 7-8 stykker bacon. Kvinderne faktisk lidt i samme spor, men med lidt mere frugt og grønt på tallerknen.”

“Vi kan simpelthen ikke administrere det.

Og det er der ingenting galt i, det er bare sådan vores hjerne er opbygget til overlevelse. Vores hjerne er skabt til madmangel, ikke til overflod.

Så når vi står foran en kæmpe buffet, så vil vi bare have fedt, sukker og salt, for det er det vi er indrettet til giver os den bedste overlevelseschance.”

Læs også: Byens højeste bygning: København får vildt luksushotel med pool på taget

Får det dårligt

“Men når vi spiser for meget på én gang, får vi det dårligt. Og så bedømmer vi efterfølgende madens kvalitet som lavere – ergo vi har haft en dårligere oplevelse.”

Hotel Kong Arthur gav derfor neurogastro-manden frie tøjler til at omforme deres brunchudbud – de ville nemlig gerne gøre den langt bedre.

“Man kan sagtens spise mindre, men bedre. Det handler om hele oplevelsen.”

Læs også: MigOgKbh: Kokken Mads Dalsborg om dengang han sad fast på den lille havfrue

Grønt og fuglefløjt

Hotel Kong Arthur startede med at udbygge selve lokalet, der spises i, så der er mere plads. Så satte Rasmus Bredahl en lydtæppe på højttalerne med nordisk fuglefløjt.

“Vores forfædre spiste for det meste i skoven. Så når mennesker ser grønne farver i dag, kobles det faktisk til afslapning, og man kan måle, vi producerer flere fordøjelsesvæsker i de rammer.

Så vi har også fyldt lokalet med grønne planter og træer.”

Læs også: Unikt skovtårn: Her får du vild udsigt 140 meter over jordens overflade

Hotel Kong Arthus PR Foto

Mindre mad, men gladere gæster

Det var selve omgivelserne, noget andet et selve maden. Og her har de nye tiltag været skyld i et fald på 73 procent i madspild. Samtidig er kundetilfredsheden steget fra 6,3 til 9,2.

” Vi serverer markant mindre mad, men har meget gladere gæster. Det skal også lige siges, at hotellet ikke sparer noget i den manøvre, for den mad der så spises er af langt højere kvalitet og derfor også en del dyrere, samtidig med der er langt flere omkostninger til planter, opvask og tjenere.”

“Vi har bevidst placeret tallerkner under brødet. På den måde tvinger vi gæsterne forbi pålægget, så de kan se det, inden de skal tage det.

Normalt starter man jo med en tallerken i den ene ende, og så bygger man ellers sit bjerg på vej gennem buffetten.

Den indre skotte kommer også op i os, nu har jeg betalt for det her, så skal jeg sørme også have noget for pengene.”

Læs også: Psyko-snasket søndag: Trendy grillbar serverer ‘jydebrunch’ ad libitum

Mindre tallerken

De nye tallerkner hos Kong Arthur er mindre, men har en kant, så maden ikke glider ned. Pålægget er skiveskåret, ligesom osten allerede er skåret i passende størrelser.

“Hvis man selv skal skære, har vi en tendens til at skære alt for store stykker. Og alt for meget mad bliver så smidt ud.

“De varme retter har vi også portionsanrettet. Røræggene for eksempel er en langt mere normal portion og så ligger der en halv skive bacon over.

Den er så til gengæld fra Grambogaard og tørsaltet. Når der er mindre portioner, spiser vi langsommere, smager mere og nyder generelt langt højere grad.”

Læs også: Kåret til Danmarks bedste burger: Burger Shack åbner endelig i København

Ikke glade, men fede

“Men kokke har jo et indgroet service-gen. De vil gerne gøre gæsterne glade. Men de bliver ikke glade, de bliver fede. For der skovles bare ind, uden at mærke eller smage efter.”

Den neurogastronomiske brunch på Hotel Kong Arthur står i 185,- pr. person og serveres for hotellets gæster mandag–fredag kl. 6:30–10:00. I weekender og på helligdage kl. 7:30–11:00.

Læs også: Guide: Her er de største Københavnske restaurantåbninger i 2018

Hvad: Neurogastronomisk brunch
Hvor: Hotel Kong Arthur, Nørre Søgade 11
Hvornår: mandag–fredag kl. 6:30–10:00. I weekender og på helligdage kl. 7:30–11:00
Hvor meget: 185,- pr. person
Hvordan: Læs mere her

 

Sydeuropæisk mad med nordisk touch: Populære Feed Bistro på Nørrebro fylder 5 år

Skrevet af: Mathilde Mågård Hansen
Foto PR
Foto PR

På mandag fylder Feed Bistro på Nørrebro 5 år.

Vejen dertil begyndte allerede som 15-årig for køkkenchef og ejer, Jacob Jørgsholm, der har lært sig selv alt.

Nu har han endelig nået det niveau med Feed Bistro, der altid har været drømmen, og de drømmer om at blive dit tredje hjem.

Læs også Gode øl til en særlig dag: Nørrebro Bryghus lancerer en 1. maj kasse

Foto PR

Drømmen om egen restaurant

Glæden for mad startede tidligt for Jacob Jørgsholm.

Allerede som 15-årig startede han sin egen cateringvirksomhed, der fortsatte mens han gik i gymnasiet.

Efterfølgende tog Jacob til Australien, hvor han arbejdede sig op fra bunden – fra opvasker til daglig køkkenleder.

”Drømmen var dog allerede dengang at drive min egen restaurant i Danmark, og jeg mente ikke, man behøvede nogen uddannelse for at nå det mål,” forklarer Jacob.

Ikke nok med han fik uvurderlig erfaring i restaurantionsbranchen i Australien, så udviklede historien sig også til en vaskeægte kærlighedshistorie, da det var i Australien, at Jacob mødte sin nuværende canadiske kone, som han i dag driver restauranten med.

De tog efterfølgende til Canada og arbejdede på en fine dining restaurant, da de perfekte lokaler pludselig bød sig hjemme i København.

Læs også Gratis kaffe og smagsprøver i dag: Libanesisk husmorkok åbner ny Nørrebro café

Foto PR

Feed Bistro

Det blev begyndelsen på Feed Bistro, som Jacob åbnede kun 20 år gammel – men med værdifuld og betydelig erfaring med i kufferten.

De gamle lokaler på Nørrebro fik en ordentlig overhaling, og et par år senere en udvidelse til dobbelt størrelse, og Jacob står nu endelig med det, der startede drømmen for mange år siden:

”Vi drømmer om at blive dit tredje hjem. Du har dit eget hjem, din arbejdsplads og så er der os. Vi vil gerne møde dig i øjenhøjde og skabe en hyggelig stemning i nogle afslappede omgivelser.

Jeg har altid lavet den mad, jeg gerne selv vil spise, når jeg går ud. Det er sydeuropæisk stil men med et nordisk touch,” fortæller Jacob.

Det har været fem lærefulde år, men Jacob og hans kone har nu endelig nået det gastronomiske- og serviceniveau med Feed Bistro, som de stræbte efter.

”Det har krævet endeløse arbejdstimer, og jeg husker ikke mange gange, hvor jeg ikke har kørt service på Feed, siden vi åbnede – men det har været det hele værd. Det her er vores passion og det har det altid været,” forklarer Jacob.

Læs også Guide til shopping: Her finder du 6 lækre secondhand-butikker i København

Foto PR

Samme passion vil de gerne give videre til deres gæster, og mandag d. 1. juni kan de fejre 5 års fødselsdag, og alle spisende gæster vil derfor blive forkælet med et glas bobler på huset.

I anledning af deres fødselsdag vil Feed Bistro derudover forkæle 5 heldige MigogKbh-læsere med 2 x signaturmenuer og en flaske vin.

Smag bl.a. lamme-Wellington forårsruller med fyldte svampe, dansk oksemørbrad i dijon med svampe paté, parmaskinke og butterdej og rund af med hvid chokolade brownie med hindbær mousse eller en anden lækker dessert (normalpris 495 kr. pr. person).

Hvad: Feed Bistro fylder 5 år
Hvor: Fælledvej 5, 2200 KBH N
Hvornår: Mandag d. 1. juni 2020
Hvordan: Læs meget mere om Feed Bistro her, læs mere om Jacob Jørgsholm her eller kig på med Youtube

Udvider igen: Cocks & Cows åbner nye steder på to kendte placeringer

Skrevet af: Mathilde Mågård Hansen
Foto PR
Foto PR

Mens sommerferieplanerne står på Danmark, Danmark og lidt mere Danmark, sørger Cocks & Cows for, vi i hvert fald ikke kommer til at mange burgere undervejs.

De sætter nemlig kurs mod ferielandet, og åbner pop-up i Tisvildeleje og igen i Tivoli Food Court med deres nye street food koncept.

Læs også Burgere til 35 kr.: Carl Jr. lancerer genåbningstilbud på to favoritter

Foto PR

Tag med eller hæng ud

Det nye koncept er udviklet til at kunne spises ”on-the-go” og alle burgere, salater og sides er bygget til strandturen, og kan spises med hænderne.

Cocks & Cows kalder det ”take out and hang out”, og inviterer både gæsterne til at tage maden med videre eller blive siddende på restauranten.

Her kan man som altid nyde store fadøl eller en cocktail i afkølede glas, som har været en del af konceptet siden introduktionen tilbage i 2012.

”Vores nye restaurant i Tisvildeleje er en direkte konsekvens af en ændret rejsesituation i Danmark samt et ønske vi oplevede fra gæsterne, om at være tilstede i netop deres sommerferie” siger Lasse Wiwe, der er medstifter & partner i Cocks & Cows.

Læs også Klar til sommer i København: Reffen afslører åbningsdato

Cocks & Cows PR Foto

Nye menu og gamle bekendtskaber

Den nye menu byder blandt andet på nye fristende burgere som ”Cheedy Eddy” med masser af cheddarost og Korean Fried chicken, men også salater og klassiske sides som løgringe og chicken wings og hjemmelavede Nuggets.

Selvom efterspørgslen har været stor på de nye burgere, er der også fortsat gæster, der savner de gamle klassikere, som den legendariske dobbeltburger ”The Governator”, som også har været med siden dag ét.

”Det har været overvældende med det nye, men også utrolig rart at mærke loyaliteten overfor vores brand, og de klassikere vi har opbygget igennem tiden, siger Lasse Wiwe.

”The Governator” kommer derfor – naturligvis – tilbage på menuen.

Læs også Kan Noma lave en snasket burger?: Gastromand har testet Nomas nye vin- og burgerbar 

Foto PR

I første omgang var  Cocks & Cows streetfood en midlertidig løsning og en vej til at møde kundernes nye behov efter Corona.

Restauranten har siden genåbningen fået overvældende god respons, og planlægger at integrere det som en fast del af Cocks & Cows brandet.

Hvad: Cocks & Cows åbner i Tisvildeleje og i Tivoli
Hvor: Hovedgaden 78, 3220 Tisvilde og Tivoli Food Court, København K
Hvornår: Cocks & Cows Tisvildeleje åbner fredag den 29. maj 2020. Tivoli Food hall åbnede igen i går torsdag den 28. maj

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

Største solokoncert nogensinde: TopGunn annoncerer stort event i København

Skrevet af: Mathilde Mågård Hansen

TopGunn er aktuel med sit nye album, og nu tager han kvantespring i karrieren.

Han annoncerer nemlig sit største soloshow – til dato – med en koncert i Forum Black Box lørdag 23. januar.

Læs også Gratis afbestilling giver tryghed: Smageriets konfirmationsmenuer har alt til den store dag

Erstatning for aflyste festivaller

Siden begyndelsen på TopGunns bemærkelsesværdige karriere, har den danske rapper lagt venues og festivaler ned.

Denne sommer stod han overfor en kæmpe festival-sæson med over 10 koncerter på programmet, som det famøse år 2020 desværre satte en stopper for.

”Alle festivaler er aflyst. Derfor har jeg brug for at skeje ud i det nye år.

Vi har lejet Forum, hvor jeg holder én koncert, der samler al energien fra den tabte sommer i ét gigantisk show, der bliver mit største og bedste til dato,” udtaler Topgunn, der bærer det borgerlige navn, Oliver Gammelgård.

I van frygtløse og flabede stil skruer TopGunn op for ambitionsniveauet i 2021, hvor det bliver det større og vildere end nogensinde, når han lander på scenen i Forum Black Box til januar med sit nye album SAS og alle de store hits i bagagen.

Læs også Netop meldt ud: Københavns Lufthavn danner ramme om store Drive-in koncerter

Foto PR

Aktuel med fjerde album

TopGunn er lige nu aktuel med sit fjerde album, SAS.

Med prominente gæsteoptrædener fra blandt andre Medina og Branco, overraskede han alle i sidste måned med sin fjerde albumudgivelse, der fløj direkte ind som nr. 1 på Hitlisten og væltede The Weeknd af tronen.

Der ligger han nu for tredje uge i træk.

På SAS viser TopGunn et øjebliksbillede i sit liv og deler ud af alt fra ulykkelige break-ups og kærestesorger til torsdagsdrinks på Københavns cocktailbarer og lange køreture på Danmarks landeveje.

Musikken er i centrum, den charmerende gadedrengsattitude er vindende, og de kække linjer sidder traditionen tro lige i skabet.

Læs også Nyt navn offentliggjort: Phlake spiller til Drive-in Live i næste uge

Lige siden TopGunn startede med at producere og skrive musik i 2010’erne har han været en stor spiller i dansk musik.

Fra producer og pladeselskabsejer af Cheff Records med Kidd, Eloq og Klumben til platin- og guldsælgende soloartist – TopGunn har længe fløjet højt over det danske musiklandskab, og til januar kulminerer det hele med et brag i Forum Black Box.

Hvad: TopGunn solokoncert
Hvor: Forum Black Box, Frederiksberg C
Hvornår: Koncerten er lørdag d. 23. januar 2012 og billetsalget starter 30. maj kl.12.00
Hvor meget: Billetpriser fra 260,- + gebyr
Hvordan: Køb billet lige her

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

x