Er det en god idé: Borgmester vil have skoler til at lære børn at cykle sikkert
Mandag ringede det ind til første skoledag, men snart skal de københavnske skoler også lære eleverne selv at bruge ringeklokken. I hvert fald, hvis det står til børne- og ungdomsborgmester, Jakob Næsager (K).
Han brugte første skoledag til at snakke om trivsel på lokale skoler, men også til at sætte fokus på et forslag om at styrke færdselsundervisningen, så børn og unge kan cykle trygt og sikkert til skole
Derfor vil børne- og ungdomsborgmesteren med budget 2025 afsætte flere penge til færdselsundervisning i folkeskolen.
“Børn og unge tager i disse dage så så småt tilløb til at pakke penalhuset og madpakken og hoppe på cyklen til skolen. Det skal dog føles trygt og sikkert at cykle i byen,” mener børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K).
Han vil gå til de kommende budgetforhandlinger med et ønske om at styrke færdselsundervisningen i de københavnske folkeskoler, privatskoler og daginstitutioner.
- “Det er vigtigt, at København fungerer i hverdagen – Det gælder særligt, når børn skal til og fra skole. Børnenes sikkerhed er noget, vi skal tage meget alvorligt. Derfor er det vigtigt, at børn og unge lærer at færdes trygt i trafikken,” siger Jakob Næsager.
På ønskelisten står blandt færdselskontaktlærere på skolerne og gratis kurser til de ansatte og et beløb til hver enkelt skole, som kan bruges på at styrke trafiksikkerheden.
- Midlerne kan fx give ekstra timer til færdselskontaktlærer i planlægning af skolens færdselsindsats, planlægning af årlig trafikdag, vikardækning i forbindelse med årligt færdselslærerkursus og netværksmøde og materialer til færdselsundervisning,” foreslår borgmesteren, der også vil ansætte cykelleg-instruktører, der kan undervise børn i alderen 3 år til 6. klasse i trafiksikkerhed. “Instruktørerne skal også vejlede ansatte på skoler og i daginstitutioner om, hvordan de på egen hånd kan træne cykelsikkerhed med børnene,” foreslår Næsager, der basere de konkrete tiltag vil basere sig på anbefalinger fra Rådet for Sikker Trafik.
Den nuværende indsats består i at udsende aktivitetsoversigt til skoler med gratis tilbud til færdselsundervisningen og afholde et årligt netværksmøde for færdselskontaktlærere, skoleledere og skolebestyrelsesmedlemmer. Derudover at deltage i Rådet for Sikker Trafiks ’Børn på vej’ skolestartskampagne, hvor alle skoler i København modtager undervisningsmaterialer til at træne op til gå-prøve i indskolingen.
Budgetforhandlingerne finder sted i september 2024.