Et besøg værd: Miklagaard samler det bedste af pizza, pasta og kød

Skrevet af: Kaspar Mørk Arianto
Foto: Kaspar Mørk Arianto
Foto: Kaspar Mørk Arianto

Gastronomisk højborg i Nordvest forener vikinger, pasta og cafékultur

Er du allerede en smule forvirret?

Så kan vi ligeså godt få baghistorien på plads med det samme: i 6-700-tallet sejlede de nordiske vikinger ad Volgafloden til Sortehavet og den by, vi i dag kender som Istanbul.

Vikingerne havde ikke et navn for ”by” og derfor kaldte de området for ”Miklagård”, som kan oversættes til ”Den Store Gård”.

Dengang hed byen dog rent faktisk Konstantinopel og var hovedstad i det Byzantinske Rige, der forvaltede den kulturelle arv efter Roms imperium.

I 1453 erobrede osmanniske tyrkere byen, der i 1931 skiftede navn til Istanbul.

Miklagaard Café Foto: Kaspar Mørk Arianto

Alt andet end en rodebutik

”Læser jeg MigogKbh eller MigogHistorietimen?” tænker du måske, men ovenstående udredning er vigtig.

Ellers kan man ved første øjekast nemlig godt få den idé, at café- og restaurantkomplekset Miklagaard på Frederiksborgvej i Københavns nordvestkvarter er lidt af en kulinarisk rodebutik.

Tværtimod: Her samles vikingernes kødkærlighed, romerrigets kornbaserede køkkentraditioner med pizza og pasta og ikke mindst den tyrkiste cafékultur med masser af is og søde sager. Og det vildeste af det hele? Det fungerer!

Læs også: De 5 bedste caféer i Nordvest

https://www.facebook.com/MigogKbh/videos/416740672205296/

Skabt af ildsjæle med stærke familiebånd

Miklagaard et et storstilet familieprojekt båret frem af passion, hjerteblod og hundredevis af arbejdstimer.

I spidsen for det hele står Yakup Ilhan.

En ildsjæl født i tyrkiske Kappadokien, danskboende siden 1982 og med et snakketøj, der kører i femte gear om lingvistiske anekdoter, historiske spidsfindigheder og behovet for råvarer af allerhøjeste kvalitet.

Ja, faktisk går hele 1,5 ud af et to timers besøg med fantastiske og fabulerende fortællinger fra Yakups side, da MigogKbh lægger vejen forbi Miklagaard.

Yakup Ilhan fortæller om sin olivenolie. Foto: Kaspar Mørk Arianto

To restauranter – én drøm

Projektet består af to afdelinger i to forskellige bygninger på hvert sit hjørne af den lille Blytækkervej:

På den ene side en café med indbygget bageri og isbar, samt et storstilet steakhouse, der åbnede i foråret 2017, og på den anden side en pizza- og pastarestaurant fra sommeren 2018.

Den røde tråd – ligesom i Yakups fortællinger – er kvalitet, kærlighed og øje for detaljer.

Læs også: Her er Københavns nye blærede rooftop-restaurant

Kødet i steakhouset modnes i et særlig skab beklædt med lyserøde Himalayasalt. I caféen rister de selv bønnerne til kaffen på daglig basis.

Og i den italienske restaurant laves pastaen fra bunden, mens Yakup selv har bygget pizzaovnen, så den ligner et historisk stjerneobservatorium. Så er stilen ligesom lagt.

Pizza fra (g)astronomisk ovn Foto: Kaspar Mørk Arianto

Olivenolien gør dig bedre i sengen (vist nok)

Mens vi snakker om familien Ilhans store drømme og ambitioner om at skabe et madmekka, der både kan være til glæde for lokale ’nordvestere’, øvrige københavnere og udenbys tilrejsende, bliver der budt på verdensmesterskabsvindende, koldpresset olivenolie lavet af en olienolieprofessor (jeps, de findes!). 

Ligesådan smager vi på bjergsalt med særlige mineraler. Begge dele er råvarer, der benyttes i madlavningen på stedet, og skal man tro onkel Yakup, er olivenolien den direkte vej til bedre sex, stærkere tænder og mere fyldigt hår.

Hvem kan sige nej tak til det?

Foto: Kaspar Mørk Arianto

Et klokkeklart besøg værd

Uanset om du er til hjemmeristet kaffe i selskab med cafékager bagt af Yakups kone, is lavet fra bunden af hans nevø, smørmøre udskæringer af oksekød serveret i smukke rammer eller pasta tilberedt af italienske kokke direkte i et parmesanhjul til 10.000 kr., så er dommen fra vores side klar: Miklagaard er et klokkeklart besøg værd.

Om ikke andet så fordi, vi skal huske at støtte op om dem, der tør tænke stort både på antal siddepladser og på kvalitetsniveauet i en upcoming del af byen.

Læs også: Du får dit livs ‘pie” hos en New Zealænder i Valby

Miklagaard Steakhouse Foto: Kaspar Mørk Arianto

Hvad: Miklagaard Café, Bakery, Steakhouse, Cocktails, Pizza & Pasta
Hvor: Frederiksborgvej 21 og 27, 2400 København NV
Hvor meget: Fra 15 kr. for en æggekage i caféen til 590 kr. for en porterhouse i restauranten
Hvornår: Åbent alle ugens dage
Hvordan: www.miklagaardcafe.dk

1-2-3 NU: Nordens bedste til sten-saks-papir vinder 40.000 kr.

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou

Det er blevet kaldt verdens nemmeste spil.

Og det har afgjort episke dueller igennem historien – som hvem skal hente øl, hvem giver pizza og den vigtigste – hvem tager de to ugers opvask.

Som alt andet godt og billigt, så er spillet Made in China.

Første gang sten-saks-papir er nævnt, er i en bog fra det kinesiske Ming-dynsti, som beskriver, hvordan de tilbage i Han-dynastiet spillede håndspillet, omkring 200 år før vor tidsregning.

Siden blev det ført til Europa via handelsruter, og er nu verdenskendt.

Der er sågar en amerikansk domstol, der i 2006 har afgjort en sag ved hjælp af sten-saks-papir. I Japan har de lært chimpanser at spille det.

Ellers bliver det mest spillet i både skolegården og på bodegaerne rundt omkring.

Læs også: MigOgKbh: Kokken Mads Dalsborg om dengang han sad fast på den lille havfrue

Vind 40.000,- her i København

Og netop de hyggelige drikkesteder afholder nu Nordens største mesterskab i sten-saks-papir. Det sker på ca. 250 bodegaer, pubber, værtshuse, barer og cafeer i hele Storkøbenhavn

Mesterskabet foregår fra kampagneperiodens start (juni og juli 2019) henover indledende runder på alle respektive værtssteder i august 2019.

I september 2019 afvikles de regionale semifinaler på bl.a. McKluuds, Vesterbro, Nanok Bar i Valby, Copenhagen Pool House Frederiksberg, Frihavnskroen Østerbro og 5-Øren Amagerbrogade

Læs også: MigogKbh: Morten Sabroe fortæller om dengang på Cosy Bar…

Finale og goodiebag

Når de hæsblæsende regionale semifinaler er færdigspillet går turneringen ind i sin endelige afgørelse.

Mandag d. 7. oktober løber den store finale nemlig af staben, hvor de 64 heldigste/dygtigste mødes på The Dubliner, Strøget for at finde den ultimative vinder.

Hun/han kan efter finalen som vinder stikke godt 40.000,- i lommen.

Der er gratis adgang til finalen – og generelt til alle kampe turneringen igennem.

Deltagerprisen er en flad 50,- og hver deltager får udleveret en sponsor goodiebag for anstrengelserne – sponsorer tæller blandt andet TUBORG (Carlsberg Danmark) samt Gammel Dansk og Fishermans Friend.

Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

Hvad: Sten saks papir
Hvor: På 250 forskellige steder. Finale på The Dubliner, Amagertorv 5
Hvornår: Fra juni 2019 – finalen mandag d. 7. oktober
Hvor meget: 50 kr. for at deltage – der medfølger goodiebag
Hvordan: Læs mere her

Stem og vind fede præmier: Hvilken brunch er bedst i København?

Skrevet af: Camilla Lützhøft Stahlschmidt
Foto: PR
Foto: PR

MigogKbh kårer den bedste brunch i byen. Nu kan du stemme på din favorit.

Røræg, spejlæg, bacon, champagne, ostemadder, pandekager, chiagrød, vafler, croissanter, smoothies, avokadomadder… Vi kunne blive ved.

Brunch kan bestå af alverdens herligheder, og i København kan du få det meste. Men hvor finder man egentlig den bedste brunch i byen?

Det har vi på MigogKbh sat os for at finde ud af, for vi er ganske enkelt pjattede med brunch.

Men vi har brug for din hjælp til at kåre den bedste i Kbh.

Stem på din favorit og vind fede præmier

Vi har udvalgt ni steder, som er vores brunch-favoritter, og blandt dem skal vi finde en vinder, som kan kalde sig bedst i Kbh.

Du kan hjælpe os med at komme frem til en afgørelse ved at vælge din top 3 her.

Når du har valgt din personlige top 3, trykker du blot på “Stem og få din video”, og herefter har du mulighed for at deltage i konkurrencen om lækker brunch for to på ALLE dine tre favoritsteder.

Alt, du skal gøre for at deltage i lodtrækningen, er at indtaste din email-adresse og trykke på tilmeldingsknappen.

De ni nominerede er Gaarden & Gaden, The Union Kitchen, Café Livingstone, Nimb, Mad & Kaffe, Sidecar, Møller Kaffe & Køkken, Wulff & Konstali og Café Baryl.

Synes du, vi har glemt nogen på listen? Så har du mulighed for at tippe os om gode steder, som du synes, vi bør tjekke ud.

Stem på den bedste brunch i Kbh her

Mens vi venter på verdens bedste kåres: Fire restauranter fra Kbh lander i top 120

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Matt Orlando. Foto Rasmus Kramer Schou
Matt Orlando. Foto Rasmus Kramer Schou

Verdens bedste restaurant?

Det kan man selvfølgelig på ingen måde kåre, men man kan gøre forsøget.

Og det gør et utal af lister verden over. Nogen med større succes end andre.

The World’s 50 Best Restaurants har placeret sig øverst i hierarkiet over den mest prestigefyldte liste over alverdens restauranter.

Det var blandt andet den, der tre år i træk satte Noma på allerøverste placering, og dermed fik interessen for gastronomi i København til at eksplodere.

Snart skal vi til det igen – faktisk i næste uge – hvor de løfter sløret for verdens 50 bedste restauranter 2019. Det sker på tirsdag d. 25. juni

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns bedste gourmetrestauranter

Løftet sløret

Men de har allerede spist lidt af kagen og løftet sløret for pladserne fra nr. 120 til nr. 51.

Fire restauranter fra København stikker allerede nu hovedet frem og viser, at den kulinariske kunnen i Kbh er ren kongeklasse.

Kadeau lander som nr. 105
Restaurant 108  er på trods af deres navn nr. 89
Amass Restaurant er nr. 85
Relæ er nr.  56.

Du kan læse om dem alle i Københavns bedste Spiseguide

En ny regel er, at hvis man allerede har været nr. 1 på listen én gang, så kan der ikke længere afgives stemmer på den pågældende restaurant.

Det betyder blandt andet, at The Fat Duck, El Celler de Can Roca og Eleven Madison Park ikke længere er med. Det samme skriver de om Noma – original location.

Hvilket jo betyder at Noma – new location er med igen.

Læs også: Kæmpe rejseportal kårer: Her er Danmarks bedste hoteller

Regler og kriterier

The World’s 50 Best Restaurants så dagens lys for første gang i 2002 og var en opfindelse af det engelske gastronomimagasin »Restaurant Magazine«.

Listen udarbejdes på baggrund af stemmer fra over 1000  jurymedlemmer og i en kønsfordeling af 50 procent kvinder og 50 procent mænd.

Juryerne består blandt andet af journalister, kokke, gourmeter og restauratører og de må hver afgive 10 stemmer.

Der er 26 forskellige regioner, man kan stemme i og man må aflevere op til 6 stemmer sin egen region – og mindst 4 i andre regioner.

For at kunne stemme på en restaurant, skal jurymedlemmet have besøgt pågældende restaurant indenfor de seneste 18 måneder – dette skal bekræftes for hvert besøg.

Man stemmer anonymt, og hele optællingen er også hemmelig.

Det er forbudt at stemme på en restaurant, som man selv ejer eller har økonomisk interesse i.

Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram