Et besøg værd: Miklagaard samler det bedste af pizza, pasta og kød

Skrevet af: Kaspar Mørk Arianto
Foto: Kaspar Mørk Arianto
Foto: Kaspar Mørk Arianto

Gastronomisk højborg i Nordvest forener vikinger, pasta og cafékultur

Er du allerede en smule forvirret?

Så kan vi ligeså godt få baghistorien på plads med det samme: i 6-700-tallet sejlede de nordiske vikinger ad Volgafloden til Sortehavet og den by, vi i dag kender som Istanbul.

Vikingerne havde ikke et navn for ”by” og derfor kaldte de området for ”Miklagård”, som kan oversættes til ”Den Store Gård”.

Dengang hed byen dog rent faktisk Konstantinopel og var hovedstad i det Byzantinske Rige, der forvaltede den kulturelle arv efter Roms imperium.

I 1453 erobrede osmanniske tyrkere byen, der i 1931 skiftede navn til Istanbul.

Miklagaard Café Foto: Kaspar Mørk Arianto

Alt andet end en rodebutik

”Læser jeg MigogKbh eller MigogHistorietimen?” tænker du måske, men ovenstående udredning er vigtig.

Ellers kan man ved første øjekast nemlig godt få den idé, at café- og restaurantkomplekset Miklagaard på Frederiksborgvej i Københavns nordvestkvarter er lidt af en kulinarisk rodebutik.

Tværtimod: Her samles vikingernes kødkærlighed, romerrigets kornbaserede køkkentraditioner med pizza og pasta og ikke mindst den tyrkiste cafékultur med masser af is og søde sager. Og det vildeste af det hele? Det fungerer!

Læs også: De 5 bedste caféer i Nordvest

https://www.facebook.com/MigogKbh/videos/416740672205296/

Skabt af ildsjæle med stærke familiebånd

Miklagaard et et storstilet familieprojekt båret frem af passion, hjerteblod og hundredevis af arbejdstimer.

I spidsen for det hele står Yakup Ilhan.

En ildsjæl født i tyrkiske Kappadokien, danskboende siden 1982 og med et snakketøj, der kører i femte gear om lingvistiske anekdoter, historiske spidsfindigheder og behovet for råvarer af allerhøjeste kvalitet.

Ja, faktisk går hele 1,5 ud af et to timers besøg med fantastiske og fabulerende fortællinger fra Yakups side, da MigogKbh lægger vejen forbi Miklagaard.

Yakup Ilhan fortæller om sin olivenolie. Foto: Kaspar Mørk Arianto

To restauranter – én drøm

Projektet består af to afdelinger i to forskellige bygninger på hvert sit hjørne af den lille Blytækkervej:

På den ene side en café med indbygget bageri og isbar, samt et storstilet steakhouse, der åbnede i foråret 2017, og på den anden side en pizza- og pastarestaurant fra sommeren 2018.

Den røde tråd – ligesom i Yakups fortællinger – er kvalitet, kærlighed og øje for detaljer.

Læs også: Her er Københavns nye blærede rooftop-restaurant

Kødet i steakhouset modnes i et særlig skab beklædt med lyserøde Himalayasalt. I caféen rister de selv bønnerne til kaffen på daglig basis.

Og i den italienske restaurant laves pastaen fra bunden, mens Yakup selv har bygget pizzaovnen, så den ligner et historisk stjerneobservatorium. Så er stilen ligesom lagt.

Pizza fra (g)astronomisk ovn Foto: Kaspar Mørk Arianto

Olivenolien gør dig bedre i sengen (vist nok)

Mens vi snakker om familien Ilhans store drømme og ambitioner om at skabe et madmekka, der både kan være til glæde for lokale ’nordvestere’, øvrige københavnere og udenbys tilrejsende, bliver der budt på verdensmesterskabsvindende, koldpresset olivenolie lavet af en olienolieprofessor (jeps, de findes!). 

Ligesådan smager vi på bjergsalt med særlige mineraler. Begge dele er råvarer, der benyttes i madlavningen på stedet, og skal man tro onkel Yakup, er olivenolien den direkte vej til bedre sex, stærkere tænder og mere fyldigt hår.

Hvem kan sige nej tak til det?

Foto: Kaspar Mørk Arianto

Et klokkeklart besøg værd

Uanset om du er til hjemmeristet kaffe i selskab med cafékager bagt af Yakups kone, is lavet fra bunden af hans nevø, smørmøre udskæringer af oksekød serveret i smukke rammer eller pasta tilberedt af italienske kokke direkte i et parmesanhjul til 10.000 kr., så er dommen fra vores side klar: Miklagaard er et klokkeklart besøg værd.

Om ikke andet så fordi, vi skal huske at støtte op om dem, der tør tænke stort både på antal siddepladser og på kvalitetsniveauet i en upcoming del af byen.

Læs også: Du får dit livs ‘pie” hos en New Zealænder i Valby

Miklagaard Steakhouse Foto: Kaspar Mørk Arianto

Hvad: Miklagaard Café, Bakery, Steakhouse, Cocktails, Pizza & Pasta
Hvor: Frederiksborgvej 21 og 27, 2400 København NV
Hvor meget: Fra 15 kr. for en æggekage i caféen til 590 kr. for en porterhouse i restauranten
Hvornår: Åbent alle ugens dage
Hvordan: www.miklagaardcafe.dk

Spar penge på kendte mærker: Blue City i København holder Late Summer Sale

Skrevet af: Redaktionen

Savner du allerede stranden, varmen og bølgeskvulpet i ørerne?

Hos Blue City på Vesterbrogade kan du forlænge sommeren lidt endnu og være klar til arbejde, studiestart eller bare hverdagen med varme sommertilbud på brugt elektronik med 2 års garanti.

Så kan du vente med at scrolle gennem billederne fra Mallorca lidt endnu, for du kan gøre klar til hverdagen uden at vælte budgettet.

Hos den landsdækkende kæde Blue City har man i København stærke priser på MacBooks, iPhones, bærbare, Samsung, Huawei, stationære og meget mere.

En perfekt mulighed for at blive klar til studierne uden at skulle aflyse planerne i efterårsferien.

Man skal have råd til elektronik

Hos Blue City har de stærke og stilrene MacBooks, samt effektive bærbare som passer ethvert behov i studielivet og derhjemme.

”Vi ser det som en nødvendighed at folk har mulighed for at købe brugt elektronik, både sikkert og til gode priser, der ikke vælter budgettet.

Både for kloden og for vores kunder. Her får hele København og omegn mulighed for at opruste til hverdagen uden at skulle aflyse efterårsferien,” siger Magnus, butikschef hos Blue City på Vesterbrogade 84.

Shopping med god samvittighed

Der er absolut også noget bæredygtigt ved at man køber sin elektronik brugt.

Så får du både god samvittighed og en mere effektiv hverdag på samme tid.

“Vores kunder har siden 2014 sparet jorden for 25 millioner kg ressourcer. Vær med til at styrke den positive statistik,” lyder det fra butikschefen.

Find alle tilbud online her eller i selve Kbh-butikken.

Om du søger den nye iPhone X, iPhone 8, Samsung Galaxy, Macbook Air eller en ny bærbar PC,  så finder du alle produkter med tilbud i de relevante kategorier.

Alle tilbuddene for Late Summer Sale 2019 finder du på www.bluecity.dk eller i butikken på Vesterbrogade 84.

Hør dem før din nabo: Fremtidens stjerner spiller på festival på Vesterbro

Skrevet af: Camilla Lützhøft Stahlschmidt
Nu rammer Uhørt Festival skateparken på Enghavevej. Foto: PR
Nu rammer Uhørt Festival skateparken på Enghavevej. Foto: PR

Er du træt af at høre de samme pophits i radioen igen og igen? Og trænger dine playlister til inspiration til nye beats eller ballader?

Så er der heldigvis hjælp at hente 23. og 24. august i København!

Siden 2013 har festivalen Uhørt præsenteret stribevis af upcoming bands og solister, og nu har du atter chancen for at høre morgendagens store stjerner før din nabo.

Læs også: Ny nicherestaurant: Serverer Sydamerikas yndlingshapsere på Vesterbro

Tre scener og masser af musik

Årets udgave af Uhørt foregår der, hvor Vesterbro møder København SV – nemlig i skateparken på Enghavevej.

Her opstilles tre scener, som over to dage vil byde på hele 39 koncerter.

Du har med stor sandsynlighed ikke hørt om størstedelen af de musikere, der er på årets program, og det skyldes, at de er helt nye og på vej mod hitlisterne.

Foto: PR

Alle, som spiller på Uhørt, er udvalgt, fordi de har et stort talent og en lovende fremtid i sigte, og tidligere har bands som bl.a. The Minds of 99 været en del af festivalens line-up. Og som du måske ved, er The Minds of 99 i dag et af Danmarks mest populære bands.

Du kan dykke ned i årets program og læse om musikerne her.

Billige billetter

Modsat mange andre festivaler sælges billetterne til Uhørt til ganske overkommelige priser. En partoutbillet, som giver adgang til alle koncerter både fredag og lørdag, koster 195 kroner + gebyr.

Vil du kun deltage i festivalen en dag, kan du købe billet til enten fredag eller lørdag for 145 kroner + gebyr.

Find billetter her.

Hvis du ikke tager cyklen til Uhørt, kan du hoppe på S-toget og stå af på Carlsberg Station. Herfra skal du blot gå 300 meter for at komme til skateparken.

Du kan også tage bus 1A, 3A eller 10, som alle stopper i nærheden.

Læs også: Ny lille burgerjoint på Vesterbro: Vil drille de store med billige burgere

Foodtrucks ruller ind på festivalen

Når man skal danse hele dagen til fed musik, har man brug for masser af energi. Derfor sørger Uhørt for både vådt og tørt til ganen.

En række foodtrucks triller ind på festivalområdet, så du kan fylde maven med street food mellem koncerterne, og der vil selvfølgelig være drikkevarer i rigelige mængder at skylle maden og musikken ned med.

Vær opmærksom på, at du ikke kan betale med kontanter på festivalen, men der tages imod både kort og MobilePay.

Hvad: Uhørt Festival
Hvor: Enghavevej 80, 2450 København SV
Hvornår: 23. og 24. august 2019
Hvordan: Køb billet her

Læs også: Cocktails og flæskesvær: Vesterbro-darling genåbner i større lokaler

18 forskellige slags: Nyt indisk sted har specialiseret sig i naan-brød

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
The Taj på Øresundsvej har specialiseret sig i naanbrød. Foto Rasmus Kramer Schou
The Taj på Øresundsvej har specialiseret sig i naanbrød. Foto Rasmus Kramer Schou

Naan.

På oldpersisk betyder det brød.

Så det danske naan brød betyder egentlig: brød brød.

Hvilket jo egentlig giver ret god mening, eftersom det nærmest er dobbelt så godt, som vanligt brød.

Det er nok en af verdens ældste kulinariske genistreger og menes at stamme fra området omkring Pakistan og det nordlige Indien.

Selvom et naanbrød er relativt simpelt stykke håndværk, smager det fuldkommen uovertruffent, hvis det er lavet rigtigt.

Meget af hemmeligheden ligger i den særlige tandoori-ovn.

Læs også: Hemmelig pakistaner nær Vanløse: Laver “wauw”brunch til ingen penge

The Taj på Øresundsvej har specialiseret sig i naanbrød. Foto Rasmus Kramer Schou

Sådan en har de investeret i hos The Taj på Øresundsvej 22 på Amager – for de har nemlig specialiseret sig i naan.

En cylinderformet lerovn som opvarmes med trækul og let når temperaturer over 450 grader.

Naanbrødet bliver så ‘klasket ‘op under ovnen og hænger på mystisk vis så mere eller mindre på hovedet uden at falde ned.

(Det har noget med den enorme varme at gøre, men vi opgav at finde den helt tekniske og kemiske forklaring – byd gerne ind i kommentarfeltet, hvis du er tandoori-ekspert)

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh.

The Taj har en ægte tandooriovn til deres naanbrød. Foto Rasmus Kramer Schou
The Taj på Øresundsvej har specialiseret sig i naanbrød. Foto Rasmus Kramer Schou

Her er selvfølgelig det helt klassiske tandoori naan, men man kan også prøve andre udgaver.

Faktisk mere end 18 forskellige.

Blandt andet – spiced cheese naan, butter pesto naan, kismiri naan (med rosiner og kokosmel) kemma naan (med hakket oksekød i) eller panir naan med frisklavet hytteost, som bliver lavet på stedet.

Og ja, der er også Nutella-naan.

Læs også: Psyko-snasket søndag: Trendy grillbar serverer ‘jydebrunch’ ad libitum

The Taj på Øresundsvej har specialiseret sig i naanbrød. Her Nutellanaan Foto Rasmus Kramer Schou

De bliver smurt med den klarede smør ghee og altså bagt i den originale tandoori ovn, som The Taj har købt og importeret fra London.

London, spørger du?

Ja, London, som med sine mange indiske tilflyttere faktisk har gjort chicken tikka masala til nationalspisen i England.

Læs også: Det skal prøves: Så er der champagne-bingo i København

Give-Away

Hvis du skriver i kommentarsporet til artiklen på MigogKbhs Facebook, hvem du vil dele naan-brød med, så trækker vi 20 forskellige, der får en gratis omgang Naan på The Taj.

Hvad: The Taj Take Away
Hvor: Øresundsvej 22, Amager
Hvor meget: 24-36 kr. for naan brød
Hvordan: Læs mere her