Gratis prøveperiode
167 kr
Pris efter prøveperiode
Salg og Marketing
Lydbogs bibliotek
490 kr
Fagforeninger – find den bedste og billigste her
En fagforening har til formål at sikre dens medlemmer gode vilkår og gode lønrammer. Det er en forening, som hjælper medlemmerne, ved at stå til rådighed i forbindelse med
overenskomstforhandlinger og lignende. Derudover kan man, som medlem i en fagforening, få juridisk hjælp i forbindelse med problematikker, som kan opstå på en arbejdsplads.
Det betyder altså, at fagforeningerne repræsenterer deres medlemmer i forbindelse med lønforhandlinger, og i forbindelse med, at der skal sikres bedre arbejdsvilkår. Hvis der skulle opstå problemer på dit arbejde, f.eks. hvis du bliver fyret uden en reel grund, hvis du bliver opsagt under graviditet eller hvis du f.eks. kommer ud for en arbejdsskade, har du i alle situationerne mulighed for juridisk hjælp. På mange arbejdspladser, er der en tillidsrepræsentant, som er den man skal gå til, hvis der opstår problemer. Hvis ikke, der er en tillidsrepræsentant, går man selv direkte til fagforeningen.
Fagforeninger blev altså skabt fordi, der var et behov for, at medarbejderne havde en forening, som kæmpede for dem. I dag har fagforeningerne primært det formål, at de skal medvirke til at opretholde gode arbejdsvilkår, og sikre gode lønforhandlinger og lignende, for den medlemsgruppe, som de repræsenterer.
Er det vigtigt at være med i en fagforening?
Du tænker måske ikke, at du umiddelbart har brug for en fagforening, for du forhandler jo selv din løn, og det er du da egentlig meget godt til. Men det er vigtigt at vide, at det er netop hos fagforeningen, at du kan finde den rette hjælpe hvis der opstår tvister på et arbejde. Vi kan alle komme i den situation, at vi bliver fyret uretmæssig eller kommer ud for en arbejdsskade, hvor vi har udfordringer med at få erstatning eller sygemelding, uden at det giver problemer med vores arbejdsgiver. Det er en god tryghed at være i en fagforening, og de vigtige og gode grunde, der er, er f.eks.:
- Du kan få vejledning hvis ud ønsker at skifte job
- Du kan få hjælp hvis du bliver chikaneret på dit arbejde
- Du kan få juridisk rådgivning hvis der er tvister i forbindelse med dit arbejde
- Du har en forening, som står bag dig og kæmper for netop dig
- Du kan få vejledning i forhold til din og dine kollegaers trivsel
- Du kan få hjælp hvis du kommer ud for en arbejdsskade
- Du kan få rådgivning under sygemelding
- Du kan få hjælp til forhandling af løn
- Du kan få rådgivning omkring mulige videreuddannelse og kurser
Mange fagforeninger, som man er medlem af, er specialister i netop dit fagområde, men der findes også tværfaglige fagforeninger, som er eksperter i at hjælpe på tværs af brancher. De problemer, som der opstår på et arbejde, kan ofte være svære at håndtere selv, og derfor kan det vare rart at have en fagforening i ryggen, som kan være den, som tager dialogen og hjælper en.Fagforeninger på forskellige områder
Der er fagforeninger, som arbejder indenfor de mange forskellige fagområder. Det betyder, at der eksempelvis er en fagforening for lærer, mens der også er en, som er særligt god for håndværkere. Der er ligeledes en fagforening, som er specialist i at hjælpe selvstændige, eller en fagforening for sygeplejersker. Derfor er der rigtig mange, som vælger den fagforening, som giver bedst mening indenfor den branche, som man tilhører.
Der findes dog også mange tværfaglige fagforeninger, som er bedre til at hjælpe i mange brancher, og som dermed kan være gode for de personer, som ønsker, at de kan blive i samme fagforening, selvom de skifter branche. Eller til dem, som ikke føler, at de kan finde en fagforening, som passer godt til deres branche. Der er altså kort sagt altid en fagforening, som man kan blive medlem af. Nogle fagforeninger er politisk aktive, mens andre ikke er. Det er altså også noget, som man bør tage højde for, når man melder sig ind i en fagforening. Nogen mennesker ønsker ikke at betale til en fagforening, som er politisk aktiv, mens andre synes, at det giver rigtig god mening.
Vælg den rigtige fagforening
Det er bedst, at du vælger den fagforening, som du synes er bedst. Det betyder altså, at du ikke behøver at vælge den samme som dine kollegaer. Du har frit valg i forhold til hvilken fagforening, som du vil være i, eller om du overhovedet vil være med i en fagforening. De fleste vælger dog at være med i den fagforening, som passer til deres erhverv, og det er ofte også det bedste valg. Men på den anden side, kan der være grunde til, at man hellere ønsker at være med i en anden fagforening.
Når du vælger fagforening, giver det også rigtig god mening at tænke over, hvor du vil have A- kasse. Det mest normale er nemlig, at man har fagforening og A-kasse hos den samme organisation. Det er både fordi de to ting på den måde bedre kan arbejde sammen, men også fordi, der ofte er medlemsfordele, blandt andet i form af rabat, hvis man har tingene det samme sted. Når du skal vælge fagforening, er der altså en del ting, som du kan tage op til overvejelse. Vil du være med i en fagforening, som er politisk engageret eller ej? Vil du være med i den fagforening, som passer til din branche eller vil du hellere i en tværfaglig? Vil du have A-kasse og fagforening samlet? Det er dig der afgør, hvilken fagforening det ender med, men her på siden kan du få et godt overblik over mulighederne.
Hvilket udvalg af fagforeninger er der?
Der er et rigtig stort udvalg af fagforeninger. Det betyder også, at det kan være lidt svært at finde rundt i hvilke der høre til hvad. Derfor har vi også lavet dette overblik, og samlet en række forklaringer på, hvad man skal være opmærksom på, når man vil melde sig ind i en fagforening. Der er rigtig mange fagforeninger, som tilhører de forskellige fagbrancher, men der findes også en række tværfaglige fagforeninger. Der findes både fagforeninger, som er politisk engagerede og fagforeninger, som ikke er. Det gælder i bund og grund om at vælge en fagforening, som du føler kan hjælpe dig, med det, som du har behov for.
Hvad hjælper fagforeningen med?
Fagforeningen hjælper dig med dine vilkår og din trivsel på arbejdet. I nogle brancher bliver der ofte forhandlet overenskomster hjem, og det er også fagforeningerne, som står for dette. Fagforeningen har altså stor betydning for folks løn og arbejdsvilkår, og det er fagforeningen, som kan sikre dig, at du er dækket af en overenskomst, når du skal ansættes i et job.
Samtidig kan fagforeningen hjælpe dig med en lang række andre ting. Det er f.eks. også fagforeningen, som træder til, hvis der opstår problematikker på dit arbejde. Det kan være, at du bliver chikaneret, eller at arbejdsforholdende ikke er som de bør være. Det er også fagforeningen, som hjælper dig, hvis du uretmæssigt bliver fyret, f.eks. under en graviditet eller sygemelding.
Det kan også være, at du kommer ud for en arbejdsskade, hvor du har brug for juridisk hjælp. Det er også din fagforening, som træder til i disse situationer. Når man er medlem af en fagforening, har man altså en stærk organisation i ryggen, som kan hjælpe til et bedre arbejdsliv. Du kan også få rådgivning fra fagforeningen, hvis du eksempelvis gerne vil skifte job.
Hvad er forskellen på A-kassen og fagforeningen?
Mange mennesker tror, at en fagforening og en A-kasse er det samme. Det er dog ikke rigtigt, for de to ting, tjener forskellige formål. Grunden til forvirringen er nok primært, at man ofte er med i begge dele på en gang hos den samme organisation.
En fagforening er en forening, som hjælper medlemmerne med lønforhandlinger, arbejdsvilkår og når der opstår tilspidsede situationer på arbejder. Det er altså fagforeningen, som du skal søge til, hvis du har brug for juridisk hjælp og lignende.
A-kassen derimod er den, som sikrer dig, hvis du mister dit job. Her har du nemlig, som medlem af en A-kasse, ret til dagpenge, hvis du opfylder anciennitetskravene, og samtidig opfylder indkomst- og beskæftigelseskravet. A-kassen er også den, som hjælper dig, når du har brug for rådgivning og sparring i forhold til at finde arbejde, og hvis du har brug for hjælp i forbindelse med en jobsamtale.
Hvad er prisen for at være med i en fagforening?
Det er meget forskelligt fra fagforening til fagforening, hvad det koster at være medlem. Ofte vil man opdage, at de tværfaglige fagforeninger er i den billige ende, mens de mere branchespecifikke ofte er lidt dyrere. Det giver nok i bund og grund også god mening, da antallet af medlemmer ofte er mindre i de branchespecifikke, mens medlemmer får flere fordele, som er tilknyttet specifikt til deres branche.
Prisen på en fagforening afhænger ofte også af, om du også er med i en A-kasse, og om du er det hos samme organisation. Vælger man samme udbyder til sin A-kasse og fagforening, vil man nemlig ofte få en samlet pris, som er væsentligt billigere end prisen for at have de to ting adskilt hos to forskellige steder. Den pris, som du betaler til fagforeningen, er reelt heller ikke det, som det koster dig. Man har nemlig mulighed for at få et skattefradrag for de penge, som man betaler for at være med i en fagforening. Det betyder groft sagt, at skattevæsnet betaler en del af dit medlemskab i fagforeningen. Uanset hvilken fagforening, man er med i, har man ret til et skattefradrag. Der er dog et loft for hvor meget man kan trække fra om året.
Hvilken fagforening er for mig?
Det er i bund og grund kun dig selv, der kan afgøre hvilken fagforening du passer i. Der er dog fagforeninger, som man udelukkende kan være med i, hvis man er uddannet eller beskæftiget indenfor den branche, som de repræsenterer. Men derudover er der frit slag på alle hylder, og du kan selv afgøre, hvilken fagforening, som du helt vil være medlem i. Det betyder altså også, at du ikke behøver at vælge fagforening ud fra hvilken branche du arbejder i. Du har ret til at vælge selv, og du behøver ikke være i den samme fagforening, som dine kollegaer.
Man vil dog ofte opleve, at det er nemmere at være i den samme fagforening, da fagforeningen på den måde bedre kan hjælpe medarbejderne som en helhed. Der er en fagforening for alle, som ønsker at være med i en fagforening.
Fagforeninger efter dit job og fag
Det er mest normalt, at man vælger fagforening ud fra den branche, som man arbejder i. Derfor er det heller ikke unormalt, at man i løbet af sit liv skifter fagforening én eller flere gange. I dag er det helt normalt, at man kan skifte branche flere gange i sit arbejdsliv, og dermed er det også helt naturligt, at man kan have behov for at skifte fagforening.
Det giver nemlig rigtig god mening at vælge fagforening ud fra den branche man er i. Det gør det fordi, man ofte får flere fordele og bedre hjælp, hvis fagforeningen er eksperter indenfor ens branche. Det er nok også netop derfor, at man ser, at medarbejderne på en arbejdsplads ofte er med i den samme fagforening. Nogle steder kan det også medvirke positiv til en bedre fællesskabsfølelse. Det kan dog også have en negativ effekt, hvis der er en, som vælger noget andet end de andre. Men oplever du, at du bliver chikaneret, fordi du har valgt en anden fagforening end andre, er det vigtigt, at du siger fra. Du har nemlig helt ret til at vælge præcis den fagforening, som du ønsker, og din arbejdsgiver må ikke gøre forskel på dig og dine kollegaer, på baggrund af jeres tilknytning til en fagforening.
Tværfaglige fagforeninger
Der er også rigtig mange danskere, som er med i en tværfaglig fagforening. Det kan give rigtig god mening i mange brancher, hvor der måske ikke lige er en specifik fagforening. Samtidig kan det også give rigtig god mening, for dem, som ofte skifter job. Eller for studerende, som endnu ikke ved, hvor de ender, rent arbejdsmæssigt.
Mange af de tværfaglige fagforeninger har heller ikke et politisk engagement, og derfor kan du også være med, når du ønsker en fagforening, som ikke er politisk involveret. Der er mange danskere, som blot ønsker den gode rådgivning og sikkerhed, som fagforeningen giver, men uden, at man er en del af en strejkekasse eller et politisk parti. De tværfaglige fagforeninger er ofte også billigere end de mere branchespecifikke, og det er dermed en af fordelene, ved at vælge netop denne type fagforening.
Er nogle fagforeninger bedre end andre?
Du tænker måske, at du selvfølgelig bare skal være med i den bedste fagforening. Det kan dog være svært at afgøre, hvilken fagforening, der er bedst. Det kommer nemlig an på mange ting, og i den grad også hvilken branche, som du tilhører. Der er rigtig mange parametre, som man kan vurdere en fagforening på, og derfor kan man ikke bare lave en liste med en placeringsrækkefølge over alle fagforeninger. Her på siden finder du gode råd og en oversigt, og på den måde, kan du måske bedre finde ud af hvilken fagforening, du synes er bedst. Når du skal vurdere om du synes en fagforening er den bedste, kan du kigge på forskellige ting. Her skal du vælge at fokusere på det, som du synes er vigtigst, og det kunne f.eks. være:
- En billig pris
- God overenskomst i forhold til arbejdsvilkår
- Kompetent hjælp og vejledning i forbindelse med juridiske tvister
- At du gerne vil være med i en fagforening, hvor der er mange tilfredse medlemmer
Grunden til, at man ikke bare kan afgøre, hvilken fagforening, der er bedst, er jo også fordi, at det kommer an på hvad man måler på. Er man sygeplejerske, er der stor sandsynlighed for, at det er deres branchespecifikke fagforening der er bedst. Mens man som lærer nok, hellere vil være med i lærernes fagforening. Det kan også være, at man gerne vil støtte et bestemt parti, gennem sit medlemskab, og så skal man jo vælge fagforening ud fra det.¨
Derfor er det i sidste endnu kun dig, som kan afgøre hvilken fagforening der er bedst. Og skulle du komme til at vælge en fagforening, som du alligevel ikke synes om eller passer ind i, så kan du altid skifte til en anden.
Hvorfor er studerende med i en fagforening?
Grunden til, at studerende er med i en fagforening, er ofte, fordi det er gratis. Det er en måde hvorpå fagforeningerne erhverver deres medlemmer tidligt, og samtidig sikrer personer i deres branche, at de er dækket af en overenskomst når de bliver færdiguddannede.
Det er smart, at man kan være med i både fagforening og A-kasse uden, at man behøver at betale kontingent. På den måde optjener man anciennitet uden, at man har omkostninger ved det. Der kan let være en risiko for, at man glemmer at melde sig ind i en fagforening, når man er færdiguddannet, men hvis man allerede under uddannelse har meldt sig ind, så fortsætter ens medlemskab automatisk. Når du melder dig ind under din uddannelse, kan du fra første dag som nyuddannet få rådgivning og hjælp.
Ulemper ved at være i en fagforening
Der er primært fordele ved at være med i en fagforening, men hvis man skal være kritisk, så er der selvfølgelig også nogle ulemper. Ulemperne ved at være med i en fagforening er eksempelvis, at du har en ekstra udgift hver måned. Det kan også være, at det er en unødvendig udgift, fordi det viser sig, at du aldrig får brug for fagforeningen eller, at det viser sig, at du selv er bedre til at forhandle løn og vilkår.
En af ulemperne kan også være, at man føler sig forpligtet til at deltage i bestemte fagforenings aktiviteter, som man ellers ikke har lyst til at deltage i. Så selvom der er rigtig mange fordele ved at være med i en fagforening, så skal man også være klar over, de ulemper, som der er.
Fordele ved at være i en fagforening
Der er rigtig mange fordele ved at være med i en fagforening. Hvis du har læst ovenstående, så har du nok allerede ret godt styr på hvilke fordele der er. Men for at opsummere dem, så kan nogle af fordelene ved at være med i en fagforening være:
- At du får hjælp til forhandlinger omkring løn og arbejdsvilkår (overenskomstforhandlinger)
- At du kan få juridisk hjælp og vejledning
- At du har en stærk organisation i ryggen, som går op i din trivsel på arbejdspladsen
- At du kan få et skattefradrag, så du ikke selv skal betale hele regningen. Fordelen er altså,at du kan få de mange gode ting i fagforeningen uden, at det koster dig voldsomt mangepenge
- At du kan få hjælp hvis du får problemer på arbejdet, eller hvis du bliver fyret uretmæssigt
- At du kan spare penge på din A-kasse, hvis du samler fagforening og A-kasse samme sted
Du skal altså gøre op med dig selv, om du kan undvære disse fordele, hvis du fravælger fagforeningen, og omvendt om du meget gerne vil have disse fordele, hvis du vælger fagforeningen.
Skift fra en fagforening til en anden
Man kan altid skifte fra en fagforening til en anden. Man skal være opmærksom på, at man kan have et opsigelsesvarsel, men derudover er det let og lige til at skifte. I dag foregår det meste elektronisk, og det betyder, at du let kan overflytte dit medlemskab. Din nye fagforening kan ofte hjælpe dig med opsigelsen hos din gamle fagforening, præcis ligesom hvis du skiftede fra et forsikringsselskab til et andet.
Der kan være mange grunde til, at man har brug for at skifte fagforening. Den mest normale er, at man skifter job og branche, og derfor nu passer bedre ind i en anden fagforening end den man er med i. Derudover kan man også være utilfreds med den fagforening man er i, eller man kan ønske en bedre pris på sin fagforening. Det er altså muligt at skifte, og det er helt normalt, at man skifter en eller flere gange i løbet af sit liv.