MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Landlig idyl midt i byen: Frederiksberg-perle nomineret til fornem ny pris

Af Rasmus Palsgård
Marie Louise Munkegaard, Photographer, Copenhagen, Denmark, Fasangården, Fasangården have
Marie Louise Munkegaard, Photographer, Copenhagen, Denmark, Fasangården, Fasangården have

Fasangården er en lille, landlig oase i hjertet af Frederiksberg.

Her står tiden stille, og man kan fordybe sig i den spændende, sæsonbetonet mad, der serveres på stedet.

Den står køkkenchef Anika Madsen for, og sammen med resten af holdet bag Fasangården er hun nomineret til Årets ret med fisk og skaldyr 2021.

Man holder på formerne på Frederiksberg, og der er visse ting, man ikke bare laver om på.

Derfor kan man som restaurant heller ikke hvor som helst stille et skilt op, der kunne hjælpe besøgende i den rigtige retning.

Således må kortet på telefonen frem en ekstra gang for at sikre, at din udsendte er havnet på rette sted.

Og jo, den er god nok – godt 150 meter inde i Frederiksberg Have kommer dagens mål, Fasangården, til syne.

Man kunne lige så vel være kommet en tur på landet.

Larmen fra trafikken er afløst af lyden af klukkende høns, og den hårde asfalt må vige pladsen for køkkenhave og urtebed.

Nu går turen ad den brostensbelagte gårdsplads og ind gennem entréen til den gamle, fredede bygning fra 1682.

Indenfor er der nydeligt tapetseret. Der er høje paneler på væggene, og på det lyse trægulv står ditto borde og stole holdt i lyse nuancer.

Her tager køkkenchef Anika Madsen imod.

Hun fik ansvaret for den nyopførte restaurant mellem de to corona-nedlukninger og har på kort tid etableret stedet som en ny favorit blandt mange på Frederiksberg.

”Vi har lige skullet finde vores plads på Frederiksberg. Det er ikke nemt at åbne i en kommune, hvor folk godt ved, hvad de vil have; men det har været fantastisk at møde så mange mennesker, som føler, at de har en relation til stedet, og vi har allerede mange stamgæster,” fortæller Anika Madsen.

Sæsonerne bestemmer

På Fasangården er det sæsonerne, der dikterer, hvad der skal på menuen – på den måde får man hele tiden det friskeste og mest interessante året rundt.

”Vi serverer mad baseret på sæsonerne – de er så korte, at det er med at få mest muligt ud af dem, når de er her. Klimaet fylder også meget i vores tilgang til madlavning, og vi har eksempelvis skåret oksekød fra. Vi tager udgangspunkt i de råvarer, vi har i nærheden, og så kan jeg godt lide at give dem et strejf af verden rundt om med spændende krydderier og lignende,” fortæller Anika Madsen.

Blæksprutte i japansk bouillon

Det er således også udgangspunktet i køkkenchefens ret med tiarmet blæksprutte, som har skaffet hende en nominering til Årets ret med fisk og skaldyr 2021.

Her tager hun netop en højaktuel, dansk råvare, som får selskab af japanske nuancer.

”Den tiarmede blæksprutte er en invasiv art og fylder meget i de danske farvande. Derfor kan vi spise den med god samvittighed. Vi har mange gæster, der stadig kan blive næsten forargede over at skulle have blæksprutte; men når aftenen er omme, ender mange med at fremhæve retten som den bedste på menuen.”

Den lille, hvide sprutte er skåret i tynde bånd a la tagliatelle, som tilberedes nænsomt i smør tilsmagt med den japanske grundbouillon dashi bestående af kombutang og tørret tun.

Der er ligeledes strimler af blæksprutten grillet hårdt på yakitori-grill for at give en delikat røgsmag til retten.

Inden da er den blevet ridset i harlekinmønster for at sikre, at den bliver mør efter den meget korte tilberedning på under ét minut.

Sprutten får selskab af høbagt selleri brækket i tern og stegt i smør, så de får en karamelliseret smag.

Der er ligeledes bånd af syltet selleri samt en vinaigrette på sommerens grønne tomater, skalotteløg, citron og urteolie.

”Det er en ret, jeg har haft med mig siden Roxie (restauranten på det nu lukkede Herman K, hvor Anika Madsen var køkkenchef, red.), og nu er den ved at have nået sit fulde potentiale. Det er en ret, der smager godt, og så fungerer den rigtig godt som en indfaldsvinkel for os til at fortælle vores gæster om vores tænker om klima og bæredygtighed,” siger Anika Madsen, som glæder sig over at være med i Årets ret med fisk og skaldyr.

”Det er en meget interessant konkurrence at være med i, netop fordi vi kan komme ud med vores tanker om, hvad god fisk og bæredygtighed er. Og så er det også sjovt, at vores ret er på menuen, så gæsterne rent faktisk kan smage den,” slutter Anika Madsen.

Her på redaktionen ønsker vi Fasangården held og lykke i Årets ret med fisk og skaldyr.  

Læs mere om Fasangården her

Læs mere om Årets ret med fisk og skaldyr 2021 her

Om Årets ret med fisk og skaldyr 2021

Årets ret med fisk og skaldyr er arrangeret af Landbrug & Fødevarer og er ny søster-konkurrence til Årets ret med gris.

Prisen gives til den kok og restaurant, som har formået at nytænke fisk og skaldyr på en måde, der skiller sig ud fra det ordinære og skaber en unik, velsmagende spiseoplevelse på højeste gastronomiske niveau.

I modsætning til en normal konkurrence, hvor de nominerede restauranter laver retter samme tid og sted på neutral grund, har dommerpanelet i Årets ret med fisk og skaldyr besøgt restauranterne, som dermed har kunnet servere deres ret i dens rette omgivelser.

Vinderen af Årets ret med fisk 2021 afsløres d. 29.11.2021 i forbindelse med dette års lancering af White Guide.