Nyhedsbrev

Artikler med:

Nyeste artikler

Føler du dig også snydt: Jan er træt af små fadøl og krympepizza – nu har han et fedt forslag

Af André Bentsen
Hvorfor er det, når du bestiller en fadøl, så er den pludselig ikke en halv liter mere, men 0,4? Jan Kristoffersen har fået nok og vil have dig med til at udøve
Hvorfor er det, når du bestiller en fadøl, så er den pludselig ikke en halv liter mere, men 0,4? Jan Kristoffersen har fået nok og vil have dig med til at udøve "God fadølsstil." Foto: Elisabeth Friis

Du kender det godt.

Faktisk alt for godt!

Først blev kom der mindre smør i pakken, mens prisen steg.

Ingen sagde rigtig noget – der er jo alligevel udsalg i december.

Så skete det samme med chokoladen, ligesom pakkerne med hakkekød blev mindre og prisen bare voksede og voksede.

Men da det smarte trick ramte øllene, fik Jan Kristoffersen (Å) nok.

“Det skal være slut med at tage forbrugerne ved næsen. Det skal være slut med den skjulte inflation,” siger han til MigogKbh.

“Mange steder får du nu kun 40 centiliter, når du bestiller en fadøl, selvom alle ved, at en fadøl er en halv liter. Prisen derimod bliver ved med at vokse,” siger Jan Kristoffersen.

Hvorfor er det et problem. Det er vel godt, hvis vi drikker mindre alkohol?

“Jeg synes, det er et problem, fordi en fadøl er en halv liter! Man skal ikke have et målebånd med i byen og til sidst ender vi med at få den i et shotsglas, hvis vi ikke siger fra nu. Jeg tror ikke på, at vi drikker mindre af den grund, vi køber bare flere,” siger Jan Kristoffersen.

Han har besøgt flere caféer, restauranter og værtshuse for at undersøge, hvor mange, der kun skænker 0.4 i glasset på det alle i gamle dage, kaldte “en halv fad”.

“Fordi den ER en halv liter,” siger han.

Derfor synes han nu, at man skal støtte de steder, der rent faktisk serverer det, han kalder “en rigtig fadøl.”

“Vi skal køre god fadølsstil og lave lidt reklame for de små værtshusejere, som ikke snyder os. Så kan de måske bedre presse leverandørerne lidt på maven og sige fra også,” siger Jan, der håber, at mange vil være med til at slå en fadølsring om hovedstaden.

“Det kunne være god fadølsstil, hvis vi får gang i en civil aktion og fedt for København at brande sig med en fadølsring. Her er en fadøl en halv liter, og man sætter ikke prisen lidt op og indholdet lidt ned.”

Og hvorfor er det, at pizzaerne er lavet af skrumpedej. Altså ikke lige denne, som var forbavsende god. Foto: Elisabeth Friis
Og hvorfor er det, at pizzaerne er lavet af skrumpedej. Altså ikke lige denne, som var forbavsende god. Foto: Elisabeth Friis

Hvordan skal vi gøre det i praksis?

“Som forbrugere kan vi opfordre til det og køre god fadølsstil. Giv et nik til tjeneren og værten og kom igen til de steder, der gør det ordentligt. De skal mærke, at der er en smertegrænse for, hvad vi vil betale.”

Er der andre områder, du synes man skal gøre det på også?

“For mig er en almindelig pizza 31 til 33 centimeter i diameter. Lige nu kan du få dem helt ned til den halve størrelse men den dobbelte pris af for et par år siden. Det gør ikke noget, hvis de så er mærkbart bedre, men det er en udvikling, at der bliver mindre i slikposerne, og at vi som københavnere skal betale mere for dem. Det er skjult inflation, og jeg håber mange vil være med til at stoppe det med god fadølsstil.”

Del artikel


Top 3 i dag




 


 


 


 


Udvalgte artikler