MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Forældre i chok: Advarer mod foreslåede justeringer i Københavns institutioner

Af André Bentsen

Mens Børne- og Ungdomsudvalget diskuterede, hvad det kræver at alle børn starter direkte i almenskole fra alment dagtilbud og at specialtilbud som udgangspunkt betragtes som midlertidige støttetilbud, mødte bekymrede forældre onsdag op på rådhuspladsen.

Det gjorde de med Københavns Forældreorganisation, KFO, i spidsen, fordi mange forældre frygter, at det er børn med specielle behov som eksempelvis autisme, der står tilbage med Sorteper, når politikerne er færdige med at diskutere og forhandle.

Når politikerne overvejer at fjerne basispladser i børnehaven, frygter forældrene, at endnu flere børn vil ende i specialskoler, fordi de ikke har fået den nødvendige støtte i en tidlig alder.

På sidste møde gav udvalget ellers udtryk for, at de værste forslag blev taget ud, men forældrene frygter stadig konsekvenserne af, at en mulig nedlæggelse af basispladserne er i spil.

“Jeg er som formand for forældrene dybt chokeret over, at det kan overvejes at nedlægge basispladserne i Københavns kommune. De pladser er jo lige netop inklusion af børn i det almene fællesskab. I KFO’s øjne er en nedlæggelse af basispladserne en klar forringelse af de børns rettigheder,” siger Signe Nielsen, formand for KFO (og FOLA).

“Forvaltningen har med politikerne i spidsen endnu engang udskrevet medicin, som de ikke kender diagnosen på, for når vi spørger dem, så kan ingen svare på, hvorfor flere børn ender i mistrivsel eller med diagnoser. De ved heller ikke, hvorfor vi kan se det tidligere og tidligere hos børnene,” fortsætter hun.

På rådhuspladsen delte flere forældre deres bekymringer.

En af dem er Mette Juul, der er mor til Ernst.

“Vores dreng går i udflytterbørnehave og er glad for at gå i BH. Han har et livsvarigt nedsat funktionsniveau, så han skal have basisplads uanset de planer om nedskæring. Men en nedskæring vil stadigvæk rammen børn som Ernst. Vores søn har netop muligheden for at indgå i fællesskaber, fordi der er flere basispladser og en Børnehave som Asmundsminde hvor pædagogerne virkeligt vil de børn som skiller sig ud, fortæller hun.

“Hvis det ikke var fordi de kompetencer og den plads – fysisk og mentalt – som der er i Asmundsminde, så vil Ernst skulle i en børnehave hvor der kun er børn som ham, og han vil ikke kunne spejles sig i andre i det omfang som han kan nu, fortsætter Mette, der har en klar advarsel til politikerne.

“I vil frarøve hans mulighed for inklusion og for at han kan udvikle sig – og bliver kompetent- måske bo alene får et deltidsjob i fremtiden. Alternativt hvis du taber børn som Ernst – så er det bostøtte og fortidspension – og så bliver det dyrt.”

Specialanalyse – nedskæring eller hjælp?

På rådhuset understreger borgmester, Jakob Næsager (K), at man ikke har taget nogen beslutning endnu.

“Tværtimod, så investerer vi hundredvis af millioner, men i dag bruger vi 25 procent af alle pengene på specialområdet. Det tal stiger til en tredjedel i 2030. Derfor har vi behov for at se på, hvordan overgangen er fra almen til special, siger Næsager til MigogKbh.

Og det er til dette arbejde, at Børne- og Ungdomsforvaltningen har udarbejdet en analyse, som indeholder forslag til, hvordan man kan udvikle dagtilbud og skoler, så flere børn og unge kan trives og udvikle sig i almenskolen og i daginstitutionerne.

Politikerne i Børne- og Ungdomsforvaltningen har en ambition om, at mange flere børn og unge skal kunne være, lære og trives i de almene fællesskaber i dagtilbud og skoler.

Spørger du forældrene foran rådhuset tirsdag, dækker ordene dog over, at man vil få mindre børn, der i dag får særlig støtte i daginstitutionerne, til at gå i børnehave på lige vilkår med andre børn. Det samme gælder iøvrigt børn i folkeskolen.

I specialanalysen står der selv, at den giver:

“Et bud på, hvordan folkeskoler og dagtilbud skal indrettes i fremtiden, så færre børn fremover får behov for et specialtilbud.”

Og det skal man altså først tage endeligt stilling til 26. juni, understreger borgmesteren.

“Det er et spørgsmål om, hvordan hjælper vi børnene bedst. Der er ikke noget specialsamfund, der venter, når man kommer ud efter skolen, så hvordan får vi lavet overgangene bedst muligt. Det er blandt andet det, vi skal tage stilling til,” uddyber Jakob Næsager.

I KFO er man begejstret for den store støtte blandt forældre til tirsdagens aktion, som de håber gør indtryk på politikerne.

“Vi står fast i KFO på, at basispladserne skal bevares, og at måltal for inklusion aldrig må stå i vejen for, at alle børn får præcis den støtte, de individuelt har brug for, skriver de på Facebook.

Del artikel

Andre læser også