Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Fra det fine borgerskab til arbejderklassen

Af Annoncør
Swedish snus on white background, Isolated.
Swedish snus on white background, Isolated.

Det kan godt være, at det er ovre på den anden side af Øresund, de har været allermest snusgale i de sidste to-tre hundrede år. Men det skal man ikke forstå, som at snus ikke også har været udbredt herhjemme, om end i lidt mindre grad end i Sverige.

Man mener, at de første eksempler på snus ses omkring 1700-tallet. Dengang indtog man snus igennem næsen. Ideen med at komme snus i munden, mener man opstod, da man kombinerede lugtesnus med tyggetobak. Som med så mange andre ting, var snus i første omgang primært noget, som adelen og borgerskabet brugte. Udbredelsen af mundsnus ændrede dog på dette. Mundsnus havde nemlig den praktiske fordel, at man kunne bruge snus, imens at man arbejder, hvilket selvfølgelig var en naturlig fordel for arbejderklassen.

I 1970’erne begynder man at se snus i portionsform, som minder lidt om de nikotinposer, som vi kender i dag. Disse bliver anset for at være en levnedsmiddelvare i f.eks. Sverige, og skal derfor f.eks. opbevares i køleskab hos forhandleren.

Traditionel snus og moderne nikotinposer er ikke det samme

Som med mange andre ting, kan man argumentere for en generel ændring i opfattelsen af, hvad snus overhovedet er. For faktisk viser det sig, at den type nikotinposer, som er langt de mest udbredte herhjemme, i virkeligheden ikke er det samme, som snus i ordets oprindelige betydning. Ikke desto mindre, er det nok de færreste kioskejere eller tankstationsmedarbejdere, som vil undre sig, hvis man spørger efter snus og køber en pakke nikotinposer. Men faktisk viser det sig, at ægte snus er forbudt i Danmark, hvor imod nikotinposer ikke er. Dem kan man derfor købe på de fleste tankstationer, i kiosker, supermarkeder og på diverse webshops online.

Som et biprodukt af ændringen af rygeloven tilbage i 2007, hvor det blev forbudt at ryge på mange offentlige steder, f.eks. restauranter, barer og natklubber, er nikotinposer steget i popularitet som et resultat deraf. Det er især iblandt unge, at nikotinposer er udbredte, hvor især unge mænd snuser i stor stil, sammenlignet med for tyve år siden.

Snus fås som regel både med almindelig, naturel smag, eller i diverse specielle smagsvarianter, f.eks. mentol eller lignende. Hvor lang tid der går, før lovændringer ændrer på dette, kan man kun gisne om, men det er ikke utænkeligt at EU indfører strengere regler inden for salg af nikotinposer, for at hæve det generelle sundhedsniveau rundt omkring i unionen. Indtil nu er det stadigvæk muligt f.eks. at købe Lyft snus og lignende online og rundt omkring i de fysiske butikker, hvor man også kan købe cigaretter.

Del artikel

Andre læser også