Fra LGBT+ til Ungdomshuset: Væresteder får nyt kunstigt åndedræt
3,3 millioner kroner.
Det er lyden af fremtid, hvis man hører til et af de ellers pressede væresteder, Ragnhildgade, Ungdomshuset og det relativt nye LGBT+ Medborgerhus.
De tre skæve samlingssteder har i lang tid balanceret på kanten af lukkedød, men nu puster et nyt forlig på rådhuset liv i husene.
“Vi har lykkedes med at finde finansiering til at lade den forsøgsordning, der var med LGBT+ Medborgerhus i Indre By leve videre i fire år. Vi sikrer driften og lidt aktiviteter og arrangementer, men det er op til husets brugere selv at sikre yderligere aktiviteter i konceptet,” forklarer Enhedslistens medlem af Kultur- og Fritidsudvalget, Frederik W. Kronborg (EL).
Han er glad for, at der i årets budgetforlig er fundet penge til at køre ordningen videre, samt finde penge til både Ungdomshuset og Ragnhildgade.
“Det er noget af det, vi har manglet. De skæve kulturhuse, som giver væren og aktivitet ud over vores standardløsninger. For LGBT+ miljøet er der mange mødesteder, men de har tidligere af historiske årsager været meget forbundet med værtshuse. Det giver en meget bestemt alkoholkultur,” fortæller han og fortsætter:
“Nu skaber vi en anden ramme, fordi det er et medborgerhus i stedet for værtshus.”
Beskæmmende forhistorie, mener Konservative
I Det Konservative Folkeparti – der som bekendt blev sat uden for døren, da budgettet skulle forhandles færdigt – er Niels Peder Ravn langtfra begejstret ved udsigten til at kaste så mange millioner efter steder som Ungdomshuset.
“Det er beskæmmende at se, at de såkaldte alternative klubhuse – Ungdomshuset, Folkets Hus og Ragnhildgade bare kan få 3.3 millioner kroner, når vi ikke ved, hvor mange, der bruger dem. Alle andre steder i kommunen måler vi præcis, hvor mange københavnere, der har glæde af vores tilbud. Det er deprimerende, at forligskredsen bare fortsætter med at kaste penge efter steder, uden at kræve en vis effekt,” siger Niels Peder Ravn (K).
Den bekymring deler Frederik W. Kronborg ikke.
“Jeg er glad for, vi sikrer, at københavn ikke kun er for de pæne unge mennesker i skjorte og slips,” siger han og fortsætter:
“I forhold til afrapportering, har vi allerede gjort det, at vi har fået fonden bag husene til at samle administrationsudgifterne under én hat, så vi i stedet får brugt pengene på aktiviteter i stedet for administration. De er ikke før blevet bedt om at måle på brugertal, så har intet gjort forkert. Nu stiller vi så også krav om indsigt i, hvordan de anvender aktivitetsmidlerne, hvilke
aktiviteter der gennemføres, samt antal besøgende.”