MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Frank blev misbrugt af sin mor: Nu står han og 21 andre frem med vigtigt budskab

Af André Bentsen
Først til moderens bisættelse begyndte Frank og hans bror at snakke om, hvad der var sket i deres barndom. Nu håber han andre vil gøre det før. Foto: Andreas Haubjerg
Først til moderens bisættelse begyndte Frank og hans bror at snakke om, hvad der var sket i deres barndom. Nu håber han andre vil gøre det før. Foto: Andreas Haubjerg

“Det er noget, som aldrig skal gentage sig. Ikke for mig – ikke for nogen.”

Hvis du går forbi 63-årige Frank Jørgensen på gaden, er det ikke sikkert, du kan huske, hvordan han ser ud.

Men går du forbi billedet af ham på Kongens Nytorv, glemmer du ham aldrig.

Frank er sammen med 21 andre nemlig med i en udstilling om børn og unge, der er udsat for vold i hjemmet.

“Det påvirker en langt ind i voksenlivet, hvis man er vokset op med vold i hjemmet. Jeg kan selv fare op, når jeg føle mig svigtet og forbigået, og jeg kan blive rasende i trafikken, hvis nogen lige pludselig cykler ind foran mig,” siger Frank Jørgensen til MigogKbh.

“Men jeg står frem i udstillingen sammen med min bror fordi, det også er vigtigt at fortælle, at det kan lade sig gøre at komme sig og leve med smerten, så du kan vende det til en styrke frem for noget, der tynger dig hver dag,” tilføjer Frank Jørgensen.

Oplevelserne i barndomshjemmet i Tårnby gør, at han både slæber rundt på en masse smerte, men også en styrke.

“Jeg kan mosle på i timevis og dagevis uden, at det går ud over andre i mit liv. Det er der ikke mange, der kan, og det er et overlevelsesgen, jeg har tilegnet mig. Jeg kalder det traktor-gearet,” siger Frank, der er glad for at hans historie nu skal vises frem i hele landet.

“Jeg har sagt ja til at være med, fordi der er brug for opmærksomhed på, at der er børn og unge, der lider under voksnes vold. Det er ikke mange, der går ind og lytter til foredrag om den slags, men den her udstilling midt på gaden i de store byer, kan gøre en forskel, siger han.

Til bisættelsen åbnede broderen, Kurt, op for historien.

“Jeg kan huske, at jeg sagde til ham; Kurt, hvorfor har du ikke åbnet for det her før? Altså hvorfor har vi ikke kunnet snakke om det?” Vi var trods alt fire og et halvt år ædru, så vi var begyndt at gå tættere på hinanden med vores opvækst. Og så kigger han tilbage og siger: Fordi jeg var bange for, at du ikke ville tro på mig.”

Sådan står der bag billedet af Frank, i dag på Kongens Nytorv. Og det er kun ét af mange billeder, der skal sætte fokus på vold mod børn.

Hver femte barn rammes af fysisk vold

Og det er der brug for, hvis du spørger Børns Villår, som står bag portrætudstillingen.

Hver femte elev i 8. klasse har nemlig oplevet at være udsat for fysisk vold i hjemmet, mens næsten hver fjerde har oplevet psykisk vold.

Med fotoudstillingen ’Ser I mig nu?’ vil Børns Vilkår minde landets politikere om, at de har et ansvar for at stoppe vold mod børn.

”22 modige voksne står frem og viser, at vold er vold, og at det kan have massive konsekvenser langt ind i voksenlivet. Om man er 21 år eller lige er fyldt 70 har ingen betydning, og det understreger, hvor vigtigt det er, at vi som samfund opdager og reagerer, når vi mistænker vold mod børn,”siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.

“For selvom vold er både skadeligt og strafbart, er mange børn stadig udsat for vold af deres nærmeste voksne,” tilføjer Rasmus Kjeldahl.

En voldsom episode fik i en sen alder både Frank og hans bror til at stoppe med at drikke på samme dag. Foto: Presse

Svært at stikke forældrene

Med fotoudstillingen ’Ser I mig nu?’ vil Børns Vilkår i samarbejde med dokumentarfotograferne Andreas Haubjerg og Louise Herrche Serup skabe opmærksomhed om, hvad det kan have af konsekvenser, når børn og unge vokser op i hjem med vold. Det sker gennem 22 portrætfortællinger i billeder, tekst og lyd om voksne, der alle har haft en barndom præget af vold.

Udstillingen åbner 11. juni kl. 12:00 på Kongens Nytorv i København med åbningstaler fra direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl og Justitsminister, Peter Hummelgaard (S).

Udstillingen er blevet til med støtte fra Offerfonden og rejser det næste halvandet år rundt til 10 af landets største byer.

”Det er langt fra nemt for børn at fortælle om den vold, de er udsat for. Fra BørneTelefonen og ungerådgivningen HØRT ved vi, at mange bliver truet til tavshed, tier af loyalitet over for forældrene, eller oplever at blive negligeret, når de endelig får mod til at fortælle, hvad de bliver udsat for,” siger siger Rasmus Kjeldahl.

“Området kræver derfor politisk prioritering, det kræver sin egen handleplan – børnene skal opspores og hjælpes i tide, så mistrivslen og konsekvenserne ikke frit vokser og vokser,” fortsætter han.

’Ser I mig nu?’ er begået af dokumentarfotograferne, Andreas Haubjerg og Louise Herrche Serup.

”Både Louise og jeg er drevet af at sætte fokus og perspektiv på komplekse sociale problemstillinger. Vold mod børn er så abstrakt en størrelse, og det er så svært at forstå, at det ville vi gerne skabe en samtale om. Alle de 22 fortællinger er svære og ubehagelige at forholde sig til, men fra vores egne samtaler med de medvirkende, synes vi, at det er vigtigt, at så mange som muligt ser og hører dem,” siger Andreas Haubjerg.

Fakta:

  • Fotoudstillingen ’Ser I mig nu?’ åbner 11. juni kl. 12:00 på Kongens Nytorv i København. Den kan opleves gratis frem til og med 21. juni. Herefter rejser udstillingen videre i landet det næste halvandet år. Den slutter af i Aalborg.
  • ’Ser I mig nu?’ er skabt i samarbejde mellem Børns Vilkår og dokumentarfotograferne Andreas Haubjerg og Louise Herrche Serup med støtte fra Offerfonden.
  • Børns Vilkårs rapport ’Vold mod børn i Danmark’ fra 2022 viser, at hver femte elev i 8. klasse har oplevet at være udsat for fysisk vold i hjemmet, mens hver fjerde har oplevet at være udsat for psykisk vold.

Del artikel

Andre læser også