MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Frygter især 3 ting: København har aldrig været tryggere – men hvad med cykeltyvene?

Af André Bentsen
Er du også bange for at miste din cykel? Det er mange københavnere, og det ses på trygheden. Foto: Østerbro Lokaludvalg
Er du også bange for at miste din cykel? Det er mange københavnere, og det ses på trygheden. Foto: Østerbro Lokaludvalg

Hvad bekymrer dig som københavner? Tænk over det, mens du læser de næste to linjer.

Hvert år tager Københavns Kommune nemlig temperaturen på københavnernes tryghed – og lad os bare afsløre, at antallet af københavnere, der føler sig trygge i aften- og nattetimerne, aldrig har været højere.

Og så tilbage til bekymringen.

For mens fire ud af fem københavnere føler sig trygge efter mørkets frembrud, så er 29 procent af københavnerne bange for cykeltyveri. 19 procent frygter hensynsløs kørsel og 13 procent er bekymrede for kriminalitet på nettet.

De tal rykker dog ikke ved, at den generelle tryghed i byen steget fra 87 til 88 procent, eller ved, at der er kæmpe forskel på, hvor du bor i hovedstaden, og hvor tryg du så er.

“Ingen frihed uden tryghed. Derfor skal København være en tryg by for alle – uanset hvor du bor og på hvilket tidspunkt af døgnet, du bevæger dig rundt. Derfor er jeg stolt af, at fire ud af fem københavnere nu føler sig trygge i aften- og nattetimerne, og at den generelle tryghed også stiger,” siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S). 

“Men der er stadig områder, hvor for mange københavnere føler sig utrygge. Derfor er det afgørende, at vi bliver ved med at forebygge organiseret kriminalitet og fastholde de gode indsatser, vi har opbygget igennem årene,” tilføjer overborgmesteren.

Langt fra Christianshavn til Østerbro

De områder, hun hentyder til er Bispebjerg og Christianshavn, der med kun 79 procents tryghed skiller sig ud.

“Et kort, som Østerbro Lokaludvalg har slået op, viser, at der er stor forskel på, hvor trygge københavnerne føler sig – alt afhængigt af, hvilken bydel de kommer fra.

Og ingen er så trygge, som dem på Østerbro, hvor hele 95 er trygge.

Vi er stolte over, de flotte tal. Mange driller os fra Østerbro med, at vi er sådan et café latte folk, men sandheden bag tallene er, at vi på Østerbro hjælper hinanden meget,” siger formand, Allan Marouf.

“Vi er ikke rige. Vi er en sammensat gruppe, der passer på vores naboer, og det kunne andre bydele måske godt lære lidt af ved at styrke deres beboernetværk,” tilføjer Allan Marouf.

Der er dog stadig noget, der kan gøre østerbroerne utrygge.

“Cykeltyveri er stadig en massiv bekymring, og fartbøllerne er også noget, der gør os utrygge,”understreger Allan Marouf.

Kvinder er mere utrygge

Igen i år har undersøgelsen fokus på trygheden for hhv. mænd og kvinder. Selvom mænd og kvinders tryghed generelt er på samme niveau, så er der fortsat flere mænd end kvinder, der er trygge i aften- og nattetimerne. Dog går udviklingen den rigtige vej. Trygheden i aften- og nattetimerne stiger nemlig for begge køn.

Fakta

  • I 2024 føler 88 pct. af københavnerne sig trygge i deres nabolag, hvilket er det højeste niveau, der er målt siden 2016. 80 pct. af københavnerne er trygge i aften- og nattetimerne.  Det er højere end i 2023 og det højeste niveau, der er målt i de 15 år, Københavns Kommune har målt trygheden i byen.
  • I 2024 er 80 pct. af københavnerne trygge i aften-og nattetimerne. I 2023 var det 77 pct. Udviklingen i tryghed i aften-og nattetimerne har været stigende siden 2017, og udviklingen i perioden 2009-2024, 2022-2024 og 2023-2024 er statistisk signifikant.
  • I 5 ud af 13 bydele føler færre end 85 pct. sig trygge i deres nabolaget. Det drejer sig om bydelene Christianshavn, Bispebjerg, Indre Nørrebro, Brønshøj-Husum og Amager Øst. Det er især bekymringen for tilstedeværelse af rocker- og bandeaktivitet i nabolaget, der fylder i de mindre trygge bydele.
  • De tre situationer, som flest københavnere bekymrer sig for at blive udsat for, er: cykeltyveri (29 pct), hensynsløs kørsel (19 pct) og kriminalitet på nettet (13 pct). Kriminalitet på nettet er en ny kategori i årets undersøgelse.
  • I 2024 er de kriminalitetstyper/øvrige gener som flest københavnere har været udsat for: Hensynsløs kørsel (38 pct), er blevet tilbudt eller har set nogen købe euforiserende stoffer (21 pct) og cykeltyveri (17 pct).
  • Som noget nyt i år opgøres utrygheden ved særlige utrygge steder på køn. Det er især på stationer, grønne områder og stier, at kvinder føler sig mere utrygge end mænd. Forskellen mellem mænd og kvinder er her 13 procentpoint.
  • Årets tryghedsundersøgelse er gennemført af Epinion i perioden den 5. december 2023 til den 11. februar 2024. I alt har 4.294 københavnere deltaget.

Del artikel

Andre læser også