MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Gælder fra årsskiftet: Det bliver dyrere at være københavner

Af André Bentsen
Nyd varmen! Fra årsskiftet bliver det dyrere at være københavner. Foto: Arkiv
Nyd varmen! Fra årsskiftet bliver det dyrere at være københavner. Foto: Arkiv

Du kender godt billedet af din febrilske far, der løber gennem stuen for at skrue ned for radiatoren, mens ordene: fyrer vi for spurvene, flyver ud af munden på ham.

Den 1. januar får han endnu mere grund til det. Prisen på varme stiger nemlig i København, så det bliver dyrere at være københavner fra årsskiftet.

    Det er Hofor, der leverer fjernvarme til hele byen, som hæver prisen med tre procent for at dække de øgede udgifter til drift, renovering og udvikling af fjernvarmenettet, som er blevet dyrere på grund af inflationen.

    Det forklarer Hofor i en pressemeddelelse.

    Inflation og øgede driftsomkostninger skubber prisen op

    Selvom efteråret har været mildt, og der endnu ikke er behov for meget varme i byens radiatorer, har HOFOR været nødt til at justere prisen.

    Direktør for Energi i HOFOR, Gorm K. Elikofer, forklarer, at den nødvendige renovering og udvikling af fjernvarmesystemet – samt de stigende priser på materialer og råvarer – gør, at prisen på fjernvarme er steget med tre procent.

    ”Når vi skal holde byen varm, kræver det, at vi renoverer rør og hele tiden udvikler systemet, så du kan være sikker på, at varmen er der, når du har brug for den. Samtidig finder vi nye metoder, så varmen bliver lavet med det lavest mulige CO2-aftryk. Prisen på materialer og råvarer er steget, og derfor bliver vi også nødt til at hæve prisen på fjernvarme,” siger Gorm K. Elikofer.

    Skiftet til bæredygtig energi – og mere elektricitet til varmen

    For fem år siden blev en stor del af Københavns varme produceret ved at brænde kul af. I dag er det certificeret bæredygtig biomasse, der sikrer varmeforsyningen. Men HOFOR er i gang med at bygge varmepumper og elkedler, der vil udnytte strøm fra vind- og solenergi til at skabe varme. Dette betyder, at behovet for biomasse gradvist vil falde de kommende år.

    ”Vi har bygget de første varmepumper og arbejder videre, så vi kan udnytte energien fra vind og sol til at skabe varme til byen. Med den plan kan vi erstatte en del af biomassen med elektricitet – vi sætter strøm til varmen,” siger Gorm K. Elikofer.

    Det vil tage tid at gennemføre denne omstilling, men Hofor forventer at have ti store varmepumper og en række store elkedler klar i løbet af de næste ti år. Omstillingen vil dog ikke medføre store prisstigninger for fjernvarmekunderne, lover Hofor.

    Du kan finde mere om priserne og få gode råd til at spare på varmen på HOFOR’s hjemmeside www.hofor.dk/priser og www.hofor.dk/spar-energi.

    Hvordan påvirker prisstigningen københavnerne?

    Den nye pris på varme betyder en stigning på tre procent for alle kunder. Her er nogle eksempler på, hvad det vil betyde for varmeudgifterne i København:

    • 60 m2 lejlighed: 6.600 kr. årligt
    • 80 m2 lejlighed: 8.600 kr. årligt
    • Villa på 130 m2: 19.700 kr. årligt
    • Rækkehus på 120 m2: 13.700 kr. årligt

    Den nye varmepris vil være 762,88 kr./MWh, og tilslutningsprisen vil være 271,55 kr./kW.

    Del artikel


    Top 3 i dag




     


     


     


     


    Udvalgte artikler

     


     


     


    Læs i kategorien

     


     


     


     


     


     


     


     


     


     


     


     


     


    Læs i kategorien