Go West: Vesterhavet – Danmarks ældste by, fisk, solnedgang og østers-safari i Vadehavet

Når turen denne gang går til Vesterhavet, er det de store solnedgange, den fantastiske natur, den storslåede museumsarkitektur og ikke mindst den lokale gastronomi, som lokker.
Turen tager lige under tre timer fra hovedstaden, og det første stop starter med to Michelin stjerner, før vi rammer Vadehavskysten.
MigogKbh er igen teamet op med vores faste gæsteskribent Henrik Thierlein, en sand danmarks- og københavnerkender og tidligere international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år. Du kan læse flere af Henriks guides til København og resten af landet her.
Når vi denne gang giver ordet til Henrik Thierlein, har han startet bilen og kørt via Vesterhavet mod Henne, Blåvand og Oksbøl før Vadehavet besøges i Ribe, Hjerting, Esbjerg og museumskulissen og vadehavets darling Fanø.
Pet Shop Boys legendariske hit Go West’s tekster passer næsten alt for godt til Jyllands vestkyst med Vadehavets store vider og solnedgange: ”Go West where the skies are blue – life is peaceful here – in the open air – this is what we’re gonna do, Go West”.

Henne Kirkeby og Oksbøl – Michelin stjerner, lilla lynglandskaber og verdens arkitektur på museet Flugt
Varde kommune nærmer sig, og GPS-stemmen lyder ”Destination Henne Kirkeby fremme til højre om 100 meter”.
Jeg er nået til Danmarks to vestligste Michelin stjerner, når bilen parkeres foran den smukke stråtækte Henne Kirkeby Kro overfor kirken – præcis som i en Morten Korch film.
Arbejderdrengen Paul Cunningham fra Essex, der blev dansker og sikrede Tivoli sin første stjerne på The Paul, pakkede sine gryder og drog vestpå til denne helt igennem gennemførte idyl tæt på vandet. På kroen kan der både spises og overnattes under stråtaget.
Til frokost kan der vælges mellem en 3-5 retters menu og til den, har jeg forelsket mig i en cider fra Vestens Mikrobryggeri tæt på Henne. Håndbrygget i samarbejde med kroen og perfekt med kun 6% alkohol til køreturen.
Pauls idéer til menuen er ærlige og overraskende, og menuerne skifter i takt med naturen udenfor i den store køkkenhave. Der er garanti for at blive forelsket i både maden og manden – og der er endda to af slagsen ved navn Paul i køkkenet.
Tip til området: BIG – Bjarke Ingels pragtmuseum Flugt
Det er tid til lidt kultur her i den barske natur tæt på vestkysten, så turen går nu 15 minutter mod syd forbi den smukke Filsø omkranset af lilla lyng til noget endnu mere barskt, nemlig museet Flugt – Refugee Museum of Denmark.
Her fortælles flygtningenes historier om de strømme af skæbner der krydser verdens grænser her i Big – Bjarke Ingels geniale arkitektur. Bygningerne husede de tyske flygtninge i Danmark efter 2. Verdenskrig og fortæller ikke kun denne ret ukendte Danmarkshistorie, men knytter tråde til nutidige konflikter og den aktuelle krig i Ukraine.

Esbjerg – bo og spis i Kaktustårnene, oplev fiskeri- & søfartshistorie og kunst ved havet
Da man ikke kan overnatte i kaktustårnene i København uden at bo der, ja så er jeg taget til Esbjerg for at prøve konceptet A Place To Hotel af. Her er det endu engang BIG – Bjarke Ingels der står bag den anderledes arkitektur. Alle værelser har sin egen private balkon, og det smukke lysindfald med værelser helt op til 16. etage er enormt. Hele byen ligger for dine fødder og selv Fanø kan ses i det fjerne. Betagende.
Værelserne er indrettet med danske HAY og både kategorierne The Room og The Place, sidstnævnte med mere plads og spisebord, har te-køkken og store gulv-til-loft vinduer.
Hop ind i elevatoren midt i bygningens runde indre og tryk på 17. etage og stig ud til det smukkeste vue fra Restaurant Plates, som hylder delemadens kunst – eller som de siger her på 17. ”den der deler får mere”. Jeg må give dem ret. Maden kommer ind i en lind strøm og er ren velsmag.
Skybaren shaker cocktails længe efter, at solen er gået ned ud for Fanø, og fra Plates er det muligt at skimte både det ikoniske Fiskeri- og Søfartsmuseet og de 9 meter høje hvide skulpturer Mennesket ved havet, som skuer mod horisonten.
Næste morgen er det tid til StoryHunt en audiowalk fra ”Havn til Utzon”. Udforsk Musikhuset designet af Jørgen og Kim Utzon og mød de spændende personligheder der har formet Danmarks hurtigst voksende by. Efter gåturen er det tid til at besøge Fiskeri- og Søfartsmuseet – en institution, når talen falder på den stolte søfartstradition her på egnen.
Missede du sælerne i Vadehavet, så er det muligt at opleve sælfordring eller gå på opdagelse i de imponerende saltvandsakvarier og røre ved en fisk om du tør. Er du interesseret i søfart, så er den 2.000 m2 permanente udstilling noget for dig, og har du taget børnene med, så kan de udenfor boltre sig på et rigtigt træskib.
Caféen M/S Smag byder på alt fra fiskefrikadeller til den delikate egnsret Baksuld, som er tørret, saltet og røget pandestegt fladfisk med rugbrød og remoulade – fiskefilet á la Vestkysten.
Før middagen på havnen er det tid til at skue ud over havet, hvor de ni meter høje skulpturer i hvid beton Mennesket ved havet, bygget af kunstneren Svend Wiig Hansen spejder over bølgen blå. De er meget fascinerende, enorme og modigt af bystyret. Chapeau Esbjerg.
Turen går nu ned til havnen for et måltid i det smukke gamle hus, der indtil 1964 husede DFDS administration før de voksede ude af bygningen. Flere husker nok Englandsbådene, som i dag er en saga blot – jeg kom til London første gang med dem, ja det kan jo røbe enhvers alder.
Det smukke rødstensbyggeri fra 1900 er i dag Huset Gammelhavn med et helaftenskoncept med velkomstdrink, appetizer, en 3-retters menu med udgangspunkt i danske råvarer, kaffe og avec og så er det ellers op til dig, hvilken vin du vil vælge.
Lav din egen vinsmagning og sammensæt din helt egen vinmenu. Når du alligevel er oppe og smage på vine fra hele verden så kig ind i lokalet med skibsmalerier og fotos fra stormfloder og skibe, som for længst er historie. Efter det er det nemmere at forstå havnens betydning for Esbjerg, når du sidder og kigger ud over vandet ved vinduesbordet.
Esbjerg on a budget – bo og spis prisvenligt
Det behøver ikke være dyrt at tage til Esbjerg hverken for at bo eller spise. Centralt i Esbjerg tæt ved Torvet ligger Madklubben i et charmerende lokale delt op i flere afdelinger og med en blanding af Y-stole af Hans Wegner og Royal Copenhagen porcelæn blandet med nyt.
Vi er jo ved vandet, så det naturlige valg er Pescetar-menuen med dagens fangst, men også Esbjerg Greatest frister. Vi lægger ud med snacks, som her består af rigeligt Fanø Skinke med aioli og ristet brød til 45,- kroner. Good value for money eller som tjeneren sagde: Det er Vestjylland!
Jeg hopper på en Vadehavs øl fra Fanø Bryghus for at blive herude vestpå.
Vil du derimod ud på de syv have, på spisekortet vel og mærke, ja så har asiatiske Hanzõ i samme gade 10 deleretter, samt en cocktailmenu. Husker mange af retterne fra mine rejser til Vietnam, Kina, Thailand og Cambodia.
Next door kan du slutte aftenen af på Cocktailbaren Entré med rimelige priser på en klassisk cocktail. Hvad jeg ville vælge? En Espresso Martini afsluttende med en Fanø Bryghus Mango Mussolini i det bløde møbler.
Hvor skal vi sove i nat? Skal det ikke koste en formue og så alligevel være en god standard, så har koncepthotellet CABINN lige åbnet et nyt format ved navn CABINN Plus, som på bedste vis kombinerer en god pris med design og komfort. Hotellet er helt nybygget og ligger midt i alle herlighederne. Bed om et hjørneværelse – what a view.

Fanø – lokalt bryghus, gastronomi i Sønderho og ravfund ved stranden
Jeg har et ret svagt punkt for færger, øer og god mad og har altid elsket Fanø – Danmarks vestligste ø.
Efter den korte sejltur på 12 minutter med Fanølinjen er det tid til ølsmagning og indkøb af lokal bryg fra Fanø Bryghus. Siden 2009 har bryghuset haft til huse i det gamle stålværk, og du kan prøve 17 øl på hanerne og 30 flasker i sortimentet.
Videre gennem øen med de store overdrev af lilla lyng, små plantager, stråtækte Fanøhuse i rødsten, hvide strande man kan køre på og de berømte fire fuglekøjer – tag et smut forbi Sønderho Gamle Fuglekøje før turen går videre til Sønderho for frokost.
Sønderho Kro – idyl og gastronomi
Øens sydligst by hedder Sønderho, og landsbyen er som taget ud af et postkort fra et frilandsmuseum. Vi har bord på legendariske Sønderho Kro til frokost.
Stuerne er små, lavloftede og med skæve planker, præcis som man tænker en kro fra 1722 skal se ud. I godt vejr er det muligt at sidde udenfor på græsset under træerne og lige bag det lave dige skimter man Vadehavet.
Til frokost tilbyder kroen ”6 små” over 3 serveringer eller man kan gå á la carte. Vi prøvet lidt af hvert, da den lokale specialitet Bakskuld ikke er på de ”6 små”. Isingen i retten Bakskuld er lige så røget, saltet og tørret, som den skal være og i stedet for remoulade er den her serveret med pickles – elegant.
De lokale råvarer bliver flittigt brugt her med øens Rindby kartofler, Gigas østers med hjemmelavet Tabasco, syltede stikkelsbær og hybenkompot. Vesterhavsosten er selvskrevet selv om den kommer fra Thise inde på fastlandet og naturligvis skal der drikkes Sønderho Kro Oyster Safari Imperial Porter til mine østers og Bakskuld.
Aftenkortet består af 3-5 retter med eller uden ledsagende vinmenu og bliver du træt efter al den skønne mad i de smukke rustikke omgivelser med Frisiske klinker på væggene og sirligt malede slagbænke, ja så har kroen 12 værelser i hver sin stil.
Morgenmaden er et kapitel for sig med hjemmebagt brød, specialiteter fra øens Slagter Christiansen, øko landæg og æblemost fra en anden ø, nemlig Fejø.
Sønderho har et rigt liv med flere kulturelle attraktioner, alt sammen samlet under paraplyen Fonden Gamle Sønderho, som driver museerne Hannes Hus, Sønderho Mølle, Sønderho Brandmuseum og Sønderho Gamle Redningsstation. Så tag dig tid til, at gå en tur rundt i Sønderho og køb et ravsmykke på øen eller gå selv ud og find det når vejrforholdene er til ravsafari. Læs meget mere om Fanø i guiden her – Camilla, som bor her, har styr på vadehavsøen.
På vej tilbage til færgen er Nordbys hovedgade også en besøg værd, og nåede du ikke færgen eller blot har lyst til en overnatning mere, så har yndige Fanø Krogaard 25 idylliske badehotelværelser fordelt på fire charmerende lokaliteter i og rundt om krogården.
Flere værelser har mulighed for sælspotting ud for Sælhundebanken med Esbjerg som baggrund, og spiser du på stedet, ja så finder du både Fanø Skinke, Varde Ådal kylling og Gigas østerssmagning. Rammer du frokosten, så er her hele otte stykker smørrebrød at vælge imellem.

Ribe – Danmarks ældste by med vikinger, vægterrundgang og hekseafbrænding
Man tror simpelthen ikke, at en by kan være så smuk. Omgivet af Ribe Å på begge sider troner den over 900 år gamle domkirke over byens rødstenstage. Ja turen til Provence og Toscanas smukke byer kan nemt overgås her.
Gå ind i domkirken og se Carl-Henning Pedersens enorme og helt utroligt smukke udsmykning. Hans moderne kunst var til heftig debat og jeg kan kun sige – jeg er fan!
For at danne sig et godt indtryk af byen, finder jeg StoryHunt – fortællinger fra Ribe på min mobil og går rundt i de smukke brostensbelagte gader og lytter med på vikinger, hekseafbrændinger og bysbarnet og fotografen Jacob A. Riis, der blev USA’s præsident Theodore Roosevelts gode ven.
Men først er det tid til frokost, og Charlotte og Ole har i 2016 overtaget Danmarks ældste bindingsværkshus, og den gamle købmandsgård fra 1600-tallet hedder i dag Terpager & Co. Hvor i landet finder man en så autentisk købmand med salg af lokale delikatesser? Og faktisk overtog Charlotte og Ole den gamle købemands opskrifter på hjemmesylt, da han døde for 3 år siden.
Den anden del af den smukke bygning er café og hvis vejret er godt, ja så er det om at komme ud i den romantiske gårdhave og smage teamets lækre grønne retter og hjemmebagte kager med et glas orangevin til. Det er hipster lækkert i Danmark ældste by.
Alle kender historien om vikingerne fra Dannevang og det øvrige Skandinavien, men kender du de uhyggelige hekseafbrændinger? Quedens Gaard er en anden smuk gård i Ribe og her findes det utroligt spændende museum HEX Museum of Witch Hunt om renæssancens grusomheder overfor kloge koner og troldmænd.
Kun et stenkast fra Quedens Gaard boede Danmarks nok mest kendte heks, Maren Spliids. Hun blev henrettet ved Galgebakken uden for Ribe i 1600-tallet, men Maren Spliids var kun én af knap en snes såkaldte hekse, der blev henrettet i Ribe.
I samme gård og under HEX findes bysbarnet og fotograf Jacob A. Riis Museum – manden som fotograferede de fattige amerikanske skæbner, som sov i slum under broer og i politiherberger og fik USA’s præsident Theodore Roosevelt til at lave lovgivningen om efter at have oplevet Riis’s dokumentation. En rørende historie og smuk film om hans liv vækket til live af skuespillere.
Dagmar – Danmarks ældste hotel
Danmarks ældste hotel fra 1581 hedder Hotel Dagmar, hvis navn er en hyldest til dronningen af samme navn, og som havde en helt særlig tilknytning til Ribe. Ja sågar en statue er sat op til hendes ære på Slotsbanken, hvor borgen og ikke osten, Riberhus, før lå.
Det gamle hotel har byens bedste placering lige overfor Ribe Domkirke og den smukke domkirkeplads, og selv Vægterrundgangen i byens gamle gader går ud herfra. Hotellet er dermed epicenter for en rundtur i de gamle gader og stræder, og Restaurant Dagmars interiør er en skøn blanding af Varnæs stuer fra Korsbæk og et museum.
Menuerne spænder fra 3-6 retter, hvor den største kaldes Stor Dagmar Menu og indeholder både velkomstdrink, appetizer og vinmenu. Det er veltillavet, rigeligt og betjeningen er venlig – hvad mere kan man ønske sig på Danmarks ældste hotel.

Vadehavet – Sort Sol, Vadehavscentret, Marsk Tower og østerssafari
Mellem Ribe og Vadehavs- og tidevandsøen Mandø ligger et yderst interessant museum med det meget sigende navn Vadehavscentret og med deres egne ord – porten til UNESCO verdensarv.
Foruden den smukke stråtækte bygning af stjernearkitekt Dorte Mandrup, indeholder centret udstillingerne Trækfuglenes Vadehav, Vadehavets Landskab, Himmelrummet og Livet i Vadehavet, hvor alle kan klappe en fladfisk.
Trænger du til at hvile fødderne, men slå ørerne ud, ja så er Stormflodsbiografen stedet for en ren tour de force i havets kræfter på disse kanter. Det er også muligt at komme med på Østerstur i vadehavet med østersgaranti, som Vadehavscentret kalder deres ture. Det kan man da kalde et statement.
Her i Nationalpark Vadehavet er der et utal af muligheder for ture året rundt. Fugletræksfænomenet Sort Sol kan opleves i efteråret og foråret, hvor flokke af stære flyver sydpå og tilbage igen. Sort Sol over Vadehavet arrangerer også guidede ture – se mere her. Ved Rømø kan Sort Sol også opleves og bookes. Er du mere til de spiselige dyr, så prøve en Østerssafari. Læs og book her eller på Marskture.dk
Sort Safari i Nationalpark Vadehavet har en turkalender, som dækker over både sælsafari, Sort Sol og østers gourmet – blot husk østerskniven.
Er du sulten efter smørrebrød midt i Sort Sol, sælsafari og vadefugle, så er Marsk Tower både en fantastisk attraktion med udsigt helt til Rømø, Sylt, Ribe og Fanø, men også en dejlig restaurant med udsigt til BIG – Bjarke Ingels pragttårn.
Havgus ost på kartoffelmaden – vi er jo ved havet – og hvis der skal sønderjysk med sønderjysk på, så prøv en Brødtort kage til kaffen, mens det spiralformede tårn på 36 meter over marsken nydes.
I butikken kan der bl.a. købes gin, mousserende, sparkling, øl og safte fra Vibegaard.
Er du blevet træt af de mange trin og den friske luft herude tæt på Rømødæmningen, så er det muligt at overnatte med udsigt til tårnet på Marsk Towers autocamperplads med plads til over 120 campere eller de 12 store flotte glampingtelte med privat træterrasse og egen grill.

Hjerting – badehotel i første parket til Vadehavet og Ho bugt
Ved den over 600 meter lange strandpromenade ved Hjerting Strand, Ho Bugt og med udsigt til miniput øen Langli, har Hjerting Badehotel cementeret sig som en af de mest veldrevne danske badehoteller med tæt på 100% garanti for solnedgang ud til bugten året rundt.
Badehotellet har både strandværelser med egen terrasse og fine velindrettede strand-, ferie-, og byhuse, og på den gastronomiske front kan der vælges mellem det mere folkelige Ship Inn brasserie og Restaurant Strandpavillonen.
Sidstnævnte byder på hvide duge og fletmøbler, som matcher værelsernes badehotel look, og udsigten mod bugten og badebroen indbyder til et dyp før aftensmaden. Her bydes på lokale producenter, så som Varde Ådal Lam og røget Fanø Laks og på drikkekortet møder du to danske hvidvinsproducenter og badehotellets øl Hjertingfiskerens Classic.
Det er tid til endnu et dyp i bugten før tidevandet, som to gange om dagen trækker op til ebbe og flod og gør det for lavvandet – et naturfænomen, som kan betragtes fra en gåtur langs strandpromenaden. Naturen er vild herude vestpå!
Bryggerier, destillerier og vingård

Blåvand, Varde Ådal og Henne Strand – bunkermuseet Tirpitz og frokost ved Henne Mølle Å
Turen hjem fra Hjerting går nu den halve time nordpå til Danmarks vestligste punkt. Nemlig til det ikoniske fyrtårn Blåvandshuk Fyr – porten til Nationalpark Vadehavet.
Tag de 170 trappetrin 55 meter over Vesterhavet og se den fantastiske Horns Rev Vindmøllepark som et kunstværk i horisonten og besøg Centret på land. Turens egentlige stop før frokost i Henne, hvor turen startede, er bunkermuseet Tirpitz tegnet af BIG – Bjarke Ingels og med den samme arkitektoniske kompromisløshed, som Flugt.
Under den store betonbunker og sandet i landskabet rundt om, gemmer sig et museum. Udstillingerne viser på bedste vis livet herude i klitterne, hvor Hitlers enorme bunkerprojekt Atlantvolden fik en brat afslutning, da krigen sluttede 4. maj 1945.
Kanonstillingen, som skulle forsvare indsejlingen til Esbjerg står ufærdigt, men vidner om livet under jorden med de 3,5 meter tykke mure af armeret beton. Gå gennem den underjordiske tunnel og oplev gyset med den udleverede audioguide, som er en del af entrébilletten.
Frokost på Poul Henningens (PH) badehotel i Henne
Frokosten indtages en halv time mod nord, hvor det hele startede, nemlig i Henne. Denne gang er det ikke Henne Kirkeby, men Henne Strand på Poul Henningens (PH) designede retro-hotel fra 1936 Henne Mølle Å Badehotel, som smukt ligger her i klitterne ved åen og med smugkig over klitterne til Vesterhavet.
Stedet er enkelt indrettet i barakligende bygninger og når du træder ind, ja så er der ingen tvivl om, at PH’s ånd lever videre i et hav af hans egne lamper på både værelser og i restauranten, som smukt er delt i tre etager.
Moderne smørrebrød på terrassen med det Økologiske Spisemærke i guld og med nok den mest tykke og saftige panerede hvide fisk, jeg nogensinde har fået med en iskold Henne Mølle Å Badehotel Brown Ale til.
Ruten går via et dyp i vandet ved Henne Strand forbi Varde Ådal Lam hos Emil og Torben, hvor lammene græsser rundt om gården, og hvor gårdbutikken besøges.
Turen til Vesterhavet og Vadehavet på Jyllands vestkyst er slut for denne gang, og det er tid til at køre østpå igen. Turen har budt på en god blanding af kultur, natur og gastronomi her mod vest.
Pet Shop Boy hittet sidder stadig i hovedet på mig. ”Go West where the skies are blue – life is peacefull here – in the open air”. Det er ikke sidste gang, jeg sætter kursen stik vest for den helt unikke natur på kanten af Danmark.
Du kan følge gæsteskribent Henrik Thierlein på Instagram for tips og inspiration og læse mere om Ribe, Esbjerg, Hjerting og Fanø på Destination Vadehavskysten. Guide til Fanø og tips til Blåvand, Henne og Oksbøl på Destination Vesterhavet.