MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Grøn jul: Her kan du spise grøn julemad i København

Af Rasmus Kramer Schou
Foto Colombus Leth
Foto Colombus Leth

Stadig flere spisesteder byder på grønnere alternativer til den klassiske, tunge julemenu. Her er overblikket og de bedste i København.

Er du træt af at gå fra julebordet med kødsved i porerne, en tung mæthedsfornemmelse i maven og dårlig overflodssamvittighed i baghovedet?

Godt nyt. Trenden byder nemlig på mere grønt og mindre kød.

Foto Colombus Leth

Hahnemanns Køkken

Tidligere på året slog kok, madskribent og kogebogsforfatter Trine Hahnemann dørene op for Østerbros største økologiske madhus, og her kan du hele julen få grøntsagsbaseret julemad med smæk på smagene.

Hahnemanns Køkken driver både restaurant, kaffebar, bageri, butik og madkurser på deres 1000 økoguldmærkede kvadratmeter, som er præget af et allestedsnærværende budskab om, at god mad og bæredygtighed både kan og skal gå hånd i hånd.

Læs også: Nu skal træet spises: Kendt køkken udfordrer med grønne juleklassikere

Julemenuen hos Hahnemanns Køkken byder grøntsagsretter med et julet præg, som alle er udviklet til at kunne stå alene på julebordet, men kortet byder også på enkelte fiskeretter, et stykke flæskesteg på Hindsholm-gris med kvæde, svinesky og bitre salater.

Hvad: Hahnemanns Køkken
Hvor: Skt. Kjelds Plads 14, 2100 København Ø
Hvor meget: Vegetariske retter koster mellem 65 og 85 kroner. Kød- og fiskeretter koster mellem 95 og 125 kroner
Man kan også booke en julefrokostmenu til 350 kroner ved spisning i restauranten (mindst 12 kuverter) eller 280 kroner ud af huset (mindst 20 kuverter)

Læs også: Guide: De her fede juleting SKAL du opleve i København


 

Foto PR

Lumskebugten
Esplanaden på Østerbro har siden 2012 været hjem til en af Københavns helt store fortalere for grøntsagsbaseret mad med lokale sæsonråvarer i centrum.

Lumskebugten er drevet af Erwin Lauterbach, som de seneste 30 år har været en ikonisk skikkelse på den danske madscene og har arbejdet stædigt på at få mere grønt ind i den danske madkultur.

De grøntsagsbaserede julemenuer varierer og kan byde på alt fra rødbeder med æbler, kål og druer til stampede, sprøde kartofler med frisk trøffel eller let bitter salat med puffede vilde ris og søde løg.

 Hvad: Lumskebugten
Hvor: Esplanaden 21, 1263 København K
Hvor meget: Vegetariske menuer koster 350 kroner for 3 retter eller 450 kroner for 4 retter. Øvrige julemenuer koster mellem 495 og 675 kroner

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns bedste gourmetrestauranter


PR Foto

Gro Spiseri
Gro Spiseri er rimelig unikt.

Det ligger for det første på toppen af et gammelt bilauktionshus – oppe i fjerde sals højde.

Her har de omdannet taget til en urban køkkenhave med bier, høns og det hele, og i den ene ende bygget et charmerende drivhus, hvor man året rundt kan nyde maden ved det lange bord.

Også i de kolde vintermåneder.

Menuen er ikke vegetarisk, men den er meget fokuseret omkring gode grøntsager, biodynamik og velvære hele vejen rundt. Kokkene brænder alle for bæredygtighed og kommer mestendels fra Københavns bedste topsteder.

Her er, hvis vi skal være helt ærlige, faktisk tæt på magisk, og en af den slags oplevelser, man altid kan tænke tilbage på med et smil på læben.

Og et af den slags steder udenlandske medier skriver om som ‘secret gem in Cph’.

Hvad: Gro Spiseri
Hvor: Æbeløgade 4, Østerbro

Læs også: Det skal prøves: Så er der champagne-bingo i København


Foto PR

Gemyse
Det yngste skud på Nimbs stamme af Tivoli-spisesteder er grøntsagsrestauranten Gemyse. Fyldt med køkkenhaver, planter og endda et kæmpe drivhus.

På Gemyse spiller grønne råvarer hovedrollen i langt de fleste retter. De grøntsager, der ikke kommer fra restaurantens køkkenhaver, leveres af Aarstiderne og alt grønt er økologisk.

De principper gælder selvfølgelig også menuen i juletiden. Klassisk vintergrønt som kål og rødder præger udbuddet, og kødretterne på kortet er også trukket i en julet retning.

I bålfadene foran restauranten kan man også bage fyldte æbler, lige som man kan varme sig med restaurantens egen æbleglögg.

Og der er naturligvis også risalamande på menuen.

Hvad: Nimb – Gemyse
Hvor: Tivoli, Vesterbrogade 3, 1620 København
Hvor meget: Retterne koster mellem 85 og 165 kroner. Smagemenuen Haven Rundt koster 550 kroner med en drink pairing til 500 kroner

Læs også: Åbner snart: Restaurant Alchemist i København bliver verdens vildeste restauant


Foto Rasmus Schou


VeVe

VeVe står for Vegetarisk Verdenskøkken. Og så er vi ligesom i gang – det siger jo lidt sig selv, hvilken form for restaurant, vi har her. Og så alligevel slet ikke.

For VeVe er en ægte gourmetrestaurant. Jo, det kan sagtens lade sig gøre at lave både vegetar og et smagfuldt sansebombardement.

Måske burde VeVe egentlig stå for Vegetarisk Verdensklassemad, for de høje madanmeldere har også kastet topkarakterer efter restauranten.

At de højtloftede lokaler så samtidig er stilfuldt indrettet i designmøbler og ægte pakhussteming gør jo ikke tingene dårligere.

Og så har vi ikke engang fortalt at 14 serveringer med vin står i 1100 kr. – et vaskeægte fund.

Hvad:
VeVe
Hvor: Dampfærgevej 7, Østerbro
Hvor meget: 14 retter gourmet med vin 1100 kr. Eller med alkoholfri drikkemenu 1000 kr.

Læs også: Kbhs nye vilde sted: Festkongerne Simon og Simon åbner thailandsk asiateria


Foto PR

Souls
Souls er stormet ind i de københavnske hjerter med deres take på velsmagende plantebaseret vegansk kost.

De to australiere Matthew og Jason, som ejer stederne serverer mad fra morgen til aften, og deres mission er at lave maden, så man faktisk aldrig rigtig opdager, at den er vegansk.

De har blandt andet både bacon-cheeseburger og pizza på menuen. Jo, stadigvæk plantebaseret. Her er også ramen og selvfølgelig et stort udvalg i forskellige salater.
Hvad: Souls
Hvor: Melchiors Plads 3 og Nørre Farimagsgade 63


Foto PR

Rødder
Rødder har siden 2010 stået bag sociale madevents og catering med de bedste lokale sæsonråvarer, og hele julen leverer de en lækker menu med et grønt take på den klassiske julemad.

Menuerne udgøres af en række serveringer til deling, og de laver gerne en rent vegetarisk menu, men byder også på kødretter fra økologiske, fritgående dyr.

Du kan for eksempel sætte tænderne i en kartoffelkompot med brunet smør, kærnemælk og sortkål eller en salat på grønkål med sommersolbær og hasselnødder.

Hvad: Rødder
Hvor: Blegdamsvej 70, 2100 København Ø
Hvor meget: Pris per kuvert: 325 kroner (levering kan arrangeres for 500 kroner) Minimum 10 kuverter
Rødder tilbyder også arrangementer inklusiv lokaler, kokke, tjenere og drikkevarer – her er kuvertprisen 700 kroner

Læs også: Michelin-kok i delikatessen: Her åbner Københavns sprødeste supermarked


Foto PR

Manfreds
Christian Puglisi har med sine tre restauranter Relæ, Bæst og Manfreds slået sig fast som en del af den københavnske madelite.

Foruden sine restauranter har han også startet det økologiske landbrug Farm of Ideas, der hver dag arbejder for at producere de bedst mulige råvarer til hans tre spisesteder.

Selv om gården også huser dyr, er det primære fokus på det grønne, og det viser sig tydeligt på restauranternes menukort – også i julen, hvor Manfreds tilbyder masser af lækre, julede vinterretter, som du kan hente med hjem til julefrokosten.

Der er hele fire forskellige take away menuer at vælge imellem, herunder et 100 procent vegetarisk tilbud.

Menuerne varierer julen igennem, og der bydes på alt fra seje jordskokker med rå svampe og fermenteret svampeemulsion til cremet perlespelt med Havgus-ost og mynte.

Man kan også skræddersy sin egen menu i samarbejde med køkkenet, så man er sikker på at få sine største julemadsønsker opfyldt.

Hvad: Manfreds
Hvor: Jægersborggade 40, 2200 København N
Hvor meget: Pris pr. kuvert: 225,- for en vegetarisk menu og mellem 355 og 595 for ikke vegetarisk. Minimum 8 kuverter

Læs også: Villavej går AMOK i julelys


Foto PR

Aamanns
Man kan ikke sige julefrokost uden også at sige smørrebrød, og få har kæmpet for de højtbelagte håndmadders plads i rampelyset som Adam Aamann og hans kæde af smørrebrødsrestauranter i København.

Pro-tip: Husk at prøv kartoffelmaden på Aamanns 1921, den er simpelthen verdensklasse.

Aamanns julemenu kan både fås på deres restauranter og bestilles som catering.

Og vil man have et særligt fokus på det grønne, er der altid mulighed for på forhånd at arrangere en kødbegrænset eller helt vegetarisk menu i samarbejde med køkkenet.

Her bydes der både på smørrebrød og andre retter, hvor du kan prøve alt fra kartofler med persilleemulsion, syltede løg og sprød kartoffel til kål med rødløg, allehåndevinaigrette, korender, ristede hasselnødder og urter.

Hvad: Aamanns Deli og Take Away
Hvor: Øster Farimagsgade 10, 2100 København Ø
Hvor meget: Pris per kuvert: 325 kroner (levering kan arrangeres efter aftale). Minimum 10 kuverter

Læs også: Madskribenternes hemmelighed: Her får du den vildeste pasta-oplevelse

Del artikel

Andre læser også