Grøn jul: Her kan du spise grøn julemad i København

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Foto Colombus Leth
Foto Colombus Leth

Stadig flere spisesteder byder på grønnere alternativer til den klassiske, tunge julemenu. Her er overblikket og de bedste i København.

Er du træt af at gå fra julebordet med kødsved i porerne, en tung mæthedsfornemmelse i maven og dårlig overflodssamvittighed i baghovedet?

Godt nyt. Trenden byder nemlig på mere grønt og mindre kød.

Foto Colombus Leth

Hahnemanns Køkken

Tidligere på året slog kok, madskribent og kogebogsforfatter Trine Hahnemann dørene op for Østerbros største økologiske madhus, og her kan du hele julen få grøntsagsbaseret julemad med smæk på smagene.

Hahnemanns Køkken driver både restaurant, kaffebar, bageri, butik og madkurser på deres 1000 økoguldmærkede kvadratmeter, som er præget af et allestedsnærværende budskab om, at god mad og bæredygtighed både kan og skal gå hånd i hånd.

Læs også: Nu skal træet spises: Kendt køkken udfordrer med grønne juleklassikere

Julemenuen hos Hahnemanns Køkken byder grøntsagsretter med et julet præg, som alle er udviklet til at kunne stå alene på julebordet, men kortet byder også på enkelte fiskeretter, et stykke flæskesteg på Hindsholm-gris med kvæde, svinesky og bitre salater.

Hvad: Hahnemanns Køkken
Hvor: Skt. Kjelds Plads 14, 2100 København Ø
Hvor meget: Vegetariske retter koster mellem 65 og 85 kroner. Kød- og fiskeretter koster mellem 95 og 125 kroner
Man kan også booke en julefrokostmenu til 350 kroner ved spisning i restauranten (mindst 12 kuverter) eller 280 kroner ud af huset (mindst 20 kuverter)

Læs også: Guide: De her fede juleting SKAL du opleve i København


 

Foto PR

Lumskebugten
Esplanaden på Østerbro har siden 2012 været hjem til en af Københavns helt store fortalere for grøntsagsbaseret mad med lokale sæsonråvarer i centrum.

Lumskebugten er drevet af Erwin Lauterbach, som de seneste 30 år har været en ikonisk skikkelse på den danske madscene og har arbejdet stædigt på at få mere grønt ind i den danske madkultur.

De grøntsagsbaserede julemenuer varierer og kan byde på alt fra rødbeder med æbler, kål og druer til stampede, sprøde kartofler med frisk trøffel eller let bitter salat med puffede vilde ris og søde løg.

 Hvad: Lumskebugten
Hvor: Esplanaden 21, 1263 København K
Hvor meget: Vegetariske menuer koster 350 kroner for 3 retter eller 450 kroner for 4 retter. Øvrige julemenuer koster mellem 495 og 675 kroner

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns bedste gourmetrestauranter


PR Foto

Gro Spiseri
Gro Spiseri er rimelig unikt.

Det ligger for det første på toppen af et gammelt bilauktionshus – oppe i fjerde sals højde.

Her har de omdannet taget til en urban køkkenhave med bier, høns og det hele, og i den ene ende bygget et charmerende drivhus, hvor man året rundt kan nyde maden ved det lange bord.

Også i de kolde vintermåneder.

Menuen er ikke vegetarisk, men den er meget fokuseret omkring gode grøntsager, biodynamik og velvære hele vejen rundt. Kokkene brænder alle for bæredygtighed og kommer mestendels fra Københavns bedste topsteder.

Her er, hvis vi skal være helt ærlige, faktisk tæt på magisk, og en af den slags oplevelser, man altid kan tænke tilbage på med et smil på læben.

Og et af den slags steder udenlandske medier skriver om som ‘secret gem in Cph’.

Hvad: Gro Spiseri
Hvor: Æbeløgade 4, Østerbro

Læs også: Det skal prøves: Så er der champagne-bingo i København


Foto PR

Gemyse
Det yngste skud på Nimbs stamme af Tivoli-spisesteder er grøntsagsrestauranten Gemyse. Fyldt med køkkenhaver, planter og endda et kæmpe drivhus.

På Gemyse spiller grønne råvarer hovedrollen i langt de fleste retter. De grøntsager, der ikke kommer fra restaurantens køkkenhaver, leveres af Aarstiderne og alt grønt er økologisk.

De principper gælder selvfølgelig også menuen i juletiden. Klassisk vintergrønt som kål og rødder præger udbuddet, og kødretterne på kortet er også trukket i en julet retning.

I bålfadene foran restauranten kan man også bage fyldte æbler, lige som man kan varme sig med restaurantens egen æbleglögg.

Og der er naturligvis også risalamande på menuen.

Hvad: Nimb – Gemyse
Hvor: Tivoli, Vesterbrogade 3, 1620 København
Hvor meget: Retterne koster mellem 85 og 165 kroner. Smagemenuen Haven Rundt koster 550 kroner med en drink pairing til 500 kroner

Læs også: Åbner snart: Restaurant Alchemist i København bliver verdens vildeste restauant


Foto Rasmus Schou


VeVe

VeVe står for Vegetarisk Verdenskøkken. Og så er vi ligesom i gang – det siger jo lidt sig selv, hvilken form for restaurant, vi har her. Og så alligevel slet ikke.

For VeVe er en ægte gourmetrestaurant. Jo, det kan sagtens lade sig gøre at lave både vegetar og et smagfuldt sansebombardement.

Måske burde VeVe egentlig stå for Vegetarisk Verdensklassemad, for de høje madanmeldere har også kastet topkarakterer efter restauranten.

At de højtloftede lokaler så samtidig er stilfuldt indrettet i designmøbler og ægte pakhussteming gør jo ikke tingene dårligere.

Og så har vi ikke engang fortalt at 14 serveringer med vin står i 1100 kr. – et vaskeægte fund.

Hvad:
VeVe
Hvor: Dampfærgevej 7, Østerbro
Hvor meget: 14 retter gourmet med vin 1100 kr. Eller med alkoholfri drikkemenu 1000 kr.

Læs også: Kbhs nye vilde sted: Festkongerne Simon og Simon åbner thailandsk asiateria


Foto PR

Souls
Souls er stormet ind i de københavnske hjerter med deres take på velsmagende plantebaseret vegansk kost.

De to australiere Matthew og Jason, som ejer stederne serverer mad fra morgen til aften, og deres mission er at lave maden, så man faktisk aldrig rigtig opdager, at den er vegansk.

De har blandt andet både bacon-cheeseburger og pizza på menuen. Jo, stadigvæk plantebaseret. Her er også ramen og selvfølgelig et stort udvalg i forskellige salater.
Hvad: Souls
Hvor: Melchiors Plads 3 og Nørre Farimagsgade 63


Foto PR

Rødder
Rødder har siden 2010 stået bag sociale madevents og catering med de bedste lokale sæsonråvarer, og hele julen leverer de en lækker menu med et grønt take på den klassiske julemad.

Menuerne udgøres af en række serveringer til deling, og de laver gerne en rent vegetarisk menu, men byder også på kødretter fra økologiske, fritgående dyr.

Du kan for eksempel sætte tænderne i en kartoffelkompot med brunet smør, kærnemælk og sortkål eller en salat på grønkål med sommersolbær og hasselnødder.

Hvad: Rødder
Hvor: Blegdamsvej 70, 2100 København Ø
Hvor meget: Pris per kuvert: 325 kroner (levering kan arrangeres for 500 kroner) Minimum 10 kuverter
Rødder tilbyder også arrangementer inklusiv lokaler, kokke, tjenere og drikkevarer – her er kuvertprisen 700 kroner

Læs også: Michelin-kok i delikatessen: Her åbner Københavns sprødeste supermarked


Foto PR

Manfreds
Christian Puglisi har med sine tre restauranter Relæ, Bæst og Manfreds slået sig fast som en del af den københavnske madelite.

Foruden sine restauranter har han også startet det økologiske landbrug Farm of Ideas, der hver dag arbejder for at producere de bedst mulige råvarer til hans tre spisesteder.

Selv om gården også huser dyr, er det primære fokus på det grønne, og det viser sig tydeligt på restauranternes menukort – også i julen, hvor Manfreds tilbyder masser af lækre, julede vinterretter, som du kan hente med hjem til julefrokosten.

Der er hele fire forskellige take away menuer at vælge imellem, herunder et 100 procent vegetarisk tilbud.

Menuerne varierer julen igennem, og der bydes på alt fra seje jordskokker med rå svampe og fermenteret svampeemulsion til cremet perlespelt med Havgus-ost og mynte.

Man kan også skræddersy sin egen menu i samarbejde med køkkenet, så man er sikker på at få sine største julemadsønsker opfyldt.

Hvad: Manfreds
Hvor: Jægersborggade 40, 2200 København N
Hvor meget: Pris pr. kuvert: 225,- for en vegetarisk menu og mellem 355 og 595 for ikke vegetarisk. Minimum 8 kuverter

Læs også: Villavej går AMOK i julelys


Foto PR

Aamanns
Man kan ikke sige julefrokost uden også at sige smørrebrød, og få har kæmpet for de højtbelagte håndmadders plads i rampelyset som Adam Aamann og hans kæde af smørrebrødsrestauranter i København.

Pro-tip: Husk at prøv kartoffelmaden på Aamanns 1921, den er simpelthen verdensklasse.

Aamanns julemenu kan både fås på deres restauranter og bestilles som catering.

Og vil man have et særligt fokus på det grønne, er der altid mulighed for på forhånd at arrangere en kødbegrænset eller helt vegetarisk menu i samarbejde med køkkenet.

Her bydes der både på smørrebrød og andre retter, hvor du kan prøve alt fra kartofler med persilleemulsion, syltede løg og sprød kartoffel til kål med rødløg, allehåndevinaigrette, korender, ristede hasselnødder og urter.

Hvad: Aamanns Deli og Take Away
Hvor: Øster Farimagsgade 10, 2100 København Ø
Hvor meget: Pris per kuvert: 325 kroner (levering kan arrangeres efter aftale). Minimum 10 kuverter

Læs også: Madskribenternes hemmelighed: Her får du den vildeste pasta-oplevelse

Spar op til 85 procent: Kom til kæmpe smykkelagersalg i København

Skrevet af: Camilla Lützhøft Stahlschmidt
Foto: PR
Foto: PR

Trænger du til lidt bling, men har du ikke lyst til at bruge hundredevis af kroner på nye halskæder og øreringe?

Så er der godt nyt.

Nørrebrohallen lægger endnu en gang gulv til et stort lagersalg, og denne gang er det den danske smykkeproducent Pilgrim, der er klar til at sælge ud af produkter fra tidligere kollektioner.

Det skriver Lagersalg.com.

Det sker 31. maj til og med 2. juni 2019.

Pilgrims sortiment består af bl.a. øreringe, armbånd, halskæder, solbriller og ure, og på lagersalget kan du spare helt op til 85 procent.

Læs også: Ny butik i København: Design din egen Magnum-is med krymmel, knas og glitter

Fyldes op med varer alle dage

Der fyldes løbende op med varer både fredag, lørdag og søndag, så du kan sagtens gøre et kup, selv om du først kigger forbi på lagersalgets sidste åbningsdag.

Pilgrim tager imod betaling med såvel Dankort som MobilePay og kontanter.

Hvad: Pilgrim-lagersalg
Hvor: Nørrebrohallen, Nørrebrogade 208, København N
Hvornår: 31. maj til 2. juni 2019. Fredag kl. 9-19, lørdag kl. 9-18 og søndag kl. 10-14.

Læs også: Designertøj til spotpris: Samsøe & Samsøe holder stort lagersalg på Østerbro

Sødt og syndigt: 3 ting du skal smage i København lige nu

Skrevet af: Camilla Lützhøft Stahlschmidt
Foto: PR, American Pie Company
Foto: PR, American Pie Company

Her på MigOgKbh er vi utroligt madglade, og vi elsker at spise os gennem København.

Byen bliver nemlig konstant beriget med nye, spændende spisesteder og er samtidig fyldt med gode, gamle klassikere, som vi sætter pris på at vende tilbage til.

Vi ved, at vi har madglæden til fælles med mange, og derfor deler vi gerne ud af tips til gode spots, du bør besøge, og særlige retter, som vi synes, du skal smage.

Lige nu hvor solen skinner, og foråret får byen til at blomstre, er der især tre søde sager, som får vores mundvand til at løbe.

Foto: PR, Conditori La Glace

1. Forårskage

Intet forår uden denne klassiker.

Forårskagen har været en del af sortimentet på La Glace i mange år, og den lyserøde drøm med hjerter på passer perfekt til årstiden, for den smager af både fuglesang og forårsforelskelse.

Efter vores mening er den et must hvert forår, så hvis du endnu ikke har spist et stykke i år, er det ved at være på tide, for lige om lidt siger kalenderen 1. juni.

Forårskagen består af hindbærfromage, chokoladetrøffel, hindbærpuré og mandelbund.

Et stykke koster 62 kr., og prisen for en hel kage til 14 personer er 868 kr.

Hvad: Forårskage
Hvor: La Glace, Skoubogade 3, København K
Hvornår: Mandag-fredag kl. 8.30-18, lørdag kl. 9-18 og søndag kl. 10-18

 

Foto: PR, American Pie Company

2. Piescream

Hvad får man, når man blander pie og ice cream? Piescream selvfølgelig!

Hos The American Pie Company skiftes der løbende ud i sortimentet, så udvalget af pie passer til årstiden. Og lige nu kan din tærte få selskab af cremet flødeis, så den bliver til piescream.

Piescream består af store stykker tærte, som blandes med is, toppes med flødeskum og pyntes med krymmel eller sauce. Et sødt og syndigt koncept, som vi er vilde med.

Du kan vælge mellem tre varianter af piescream: Saltkaramel og æble, chokolade og fudge-brownie samt krymmel og bær.

Piescream koster 58 kr. og fås både hos The American Pie Company på Vesterbro og i Indre By.

Hvad: Piescream
Hvor: The American Pie Company, Skindergade 25 i København K og Vesterbrogade 46 i København V
Hvornår: Mandag-fredag kl. 10-18, lørdag kl. 11-18 og første søndag i hver måned kl. 11-16

 

Foto: PR, Magnum

3. Magnum efter eget design

Hvis du altid har drømt om at designe din egen is og spise den bagefter, så skal du lægge vejen forbi Købmagergade 42 i Indre By senest fredag den 31. maj.

Her er Magnum nemlig poppet op med en butik, hvor du kan lege ismager for en stund.

I butikken står Magnums fingernemme folk klar til at sammensætte is efter dit design. Du skal blot fortælle, om du vil have overtræk af hvid, lys eller mørk chokolade.

Dernæst skal du vælge, hvilke toppings der skal drysses ud over isen for at give dit værk det helt rigtige udtryk samt de smage og konsistenser, du allerbedst kan lide.

Prisen for din personlige Magnum-is er 40 kr.

Hvad: Magnum Pleasure Store
Hvor: Købmagergade 42, København K
Hvornår: 3. til 31. maj 2019. Tirsdag til søndag kl. 12-18. Mandag lukket.

Ny rapport afslører: København har verdens dyreste kaffe – men billig træning

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Foto: Unsplash.com
Foto: Unsplash.com

Den tyske bank Deutsche Bank udgiver hvert år en rapport, der hedder Mapping the World’s Prices.

Her gennemgår de, hvad det koster at bo og leve i en given by – herunder København.

Vi har nogle af verdens bedste kaffe og dygtigste barristaer i København, og kvalitet koster som bekendt lidt mere.

Læs også: Du kan selv smage: København har officielt Danmarks dygtigste barista

Der er masser af steder, der serverer kaffe til en 20’er, men den generelle holdning er nok, at den sorte drik er lige pebret nok.

Det kommer Mapping the World’s Prices 2019 også frem til.

De har faktisk København som værende verdens dyreste by at købe en cappuccino i. De opgiver en pris på 42,13 kr.

På de efterfølgende pladser følger Dubai, Hong Kong, Oslo, Paris hvor en cappuccino koster mellem 40,13 kr. og 36,78 kr.

Milano i Italien er billigst på cappuccino med en pris på 11 kr.

Læs også: Italiensk kaffe-oase på Østerbro udfordrer med italienske priser

Bronzemedaljer til København

Til gengæld ligger København nr. 3, når det kommer til Quality-of-Life.

Zurich i Schweiz vinder foran Wellington i New Zealand. Zurich ligger dog også allersidst mht. omkostninger ved at bo.

Lagos i Nigeria ligger samlet på 56’ende og sidstepladsen i målingen af de udvalgte byer, hvilket dog stadigvæk ikke er det samme, som at sige, der er dårligt at bo.

Men de ligger også sidst i pendlertid. Her ligger København på en flot 5. plads.

Hong Kong er den dyreste by at bo i. En gennemsnitlig 2 værelseslejlighed koster her 24.644 kr. om måneden. København er 13’ende dyreste by at bo i, 12.098 kr.

Billigste by er Egyptens Cairo – her koster en to-værelses 1900 kr. pr. måned.

Læs også: København dominerer listen: Her er Danmarks dyreste lejligheder

Snak med banken før du kommer på weekend

Banken har også målt en gennemsnitligt pris på en weekend-get-away.

Den er defineret som to nætter på et 5-stjernet hotel, to frokoster på en pub, to middage på restaurant, billeje i to dage, to store øl, fire liter sodavand/vand og shopping, hvor man køber et par jeans og et par sneakers.

Her er København næstdyreste by i verden, kun overgået af Milano i Italien. 14.177 kr. koster en weekend i Kbh, hvis du tager samme tur i Istanbul skal du af med 4.754 kr.

Oslo er dyrest, hvis man skal købe 2 liter Coca-Cola. De koster 31 kr. (prisen er faktisk faldet 34 procent de seneste 5 år) med København på en andenplads med 20 kr.

Istanbul koster 2 liter Coca-Cola 5 kr.

Køber man månedskort til offentlig transport ligger Købehavn på en ok billig 23. plads.

Læs også:Guide: Her får du den gode stegt flæsk med persillesovs i København

Slap af en pris på biler

En mellemklassebil koster ifølge bankens rapport ca. 267.000 kr. i København, og vi bilder os jo selv ind, at vi har verdens dyreste biler, men men men, så prøv at tage til Singapore.

Her får du lov til at slippe 510.500 kr. for samme bil.

I Lagos, Nigeria koster bilen ca. 69.000 kr.

Træn billigt

Men hov, konkurrencen på trænings-centre giver faktisk København en flot 45’ende plads ud af 56 mulige. Hey, vi er i den billige ende her med vores 250 pr. måned.

Hong Kong koster 835 kr.

Prisen er dog målt i et såkaldt ex-pat område, altså et område hvor mange udstationerede arbejder.

Det samme er prisen på en tur til frisøren – og her ligger København dyrest på 1. pladsen med ca. 318 kr. for en herreklipning. Bliver du klippet i Dhaka i Bangladesh slipper du med 25 kr.

Vi er den 11 dyreste by at spise en italiensk middag i, New York er klart dyrest.

Se hele rapporten og mange andre tal lige her.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns 12 bedste italienske restauranter