Grøn jul: Her kan du spise grøn julemad i København

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Foto Colombus Leth
Foto Colombus Leth

Stadig flere spisesteder byder på grønnere alternativer til den klassiske, tunge julemenu. Her er overblikket og de bedste i København.

Er du træt af at gå fra julebordet med kødsved i porerne, en tung mæthedsfornemmelse i maven og dårlig overflodssamvittighed i baghovedet?

Godt nyt. Trenden byder nemlig på mere grønt og mindre kød.

Foto Colombus Leth

Hahnemanns Køkken

Tidligere på året slog kok, madskribent og kogebogsforfatter Trine Hahnemann dørene op for Østerbros største økologiske madhus, og her kan du hele julen få grøntsagsbaseret julemad med smæk på smagene.

Hahnemanns Køkken driver både restaurant, kaffebar, bageri, butik og madkurser på deres 1000 økoguldmærkede kvadratmeter, som er præget af et allestedsnærværende budskab om, at god mad og bæredygtighed både kan og skal gå hånd i hånd.

Læs også: Nu skal træet spises: Kendt køkken udfordrer med grønne juleklassikere

Julemenuen hos Hahnemanns Køkken byder grøntsagsretter med et julet præg, som alle er udviklet til at kunne stå alene på julebordet, men kortet byder også på enkelte fiskeretter, et stykke flæskesteg på Hindsholm-gris med kvæde, svinesky og bitre salater.

Hvad: Hahnemanns Køkken
Hvor: Skt. Kjelds Plads 14, 2100 København Ø
Hvor meget: Vegetariske retter koster mellem 65 og 85 kroner. Kød- og fiskeretter koster mellem 95 og 125 kroner
Man kan også booke en julefrokostmenu til 350 kroner ved spisning i restauranten (mindst 12 kuverter) eller 280 kroner ud af huset (mindst 20 kuverter)

Læs også: Guide: De her fede juleting SKAL du opleve i København


 

Foto PR

Lumskebugten
Esplanaden på Østerbro har siden 2012 været hjem til en af Københavns helt store fortalere for grøntsagsbaseret mad med lokale sæsonråvarer i centrum.

Lumskebugten er drevet af Erwin Lauterbach, som de seneste 30 år har været en ikonisk skikkelse på den danske madscene og har arbejdet stædigt på at få mere grønt ind i den danske madkultur.

De grøntsagsbaserede julemenuer varierer og kan byde på alt fra rødbeder med æbler, kål og druer til stampede, sprøde kartofler med frisk trøffel eller let bitter salat med puffede vilde ris og søde løg.

 Hvad: Lumskebugten
Hvor: Esplanaden 21, 1263 København K
Hvor meget: Vegetariske menuer koster 350 kroner for 3 retter eller 450 kroner for 4 retter. Øvrige julemenuer koster mellem 495 og 675 kroner

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns bedste gourmetrestauranter


PR Foto

Gro Spiseri
Gro Spiseri er rimelig unikt.

Det ligger for det første på toppen af et gammelt bilauktionshus – oppe i fjerde sals højde.

Her har de omdannet taget til en urban køkkenhave med bier, høns og det hele, og i den ene ende bygget et charmerende drivhus, hvor man året rundt kan nyde maden ved det lange bord.

Også i de kolde vintermåneder.

Menuen er ikke vegetarisk, men den er meget fokuseret omkring gode grøntsager, biodynamik og velvære hele vejen rundt. Kokkene brænder alle for bæredygtighed og kommer mestendels fra Københavns bedste topsteder.

Her er, hvis vi skal være helt ærlige, faktisk tæt på magisk, og en af den slags oplevelser, man altid kan tænke tilbage på med et smil på læben.

Og et af den slags steder udenlandske medier skriver om som ‘secret gem in Cph’.

Hvad: Gro Spiseri
Hvor: Æbeløgade 4, Østerbro

Læs også: Det skal prøves: Så er der champagne-bingo i København


Foto PR

Gemyse
Det yngste skud på Nimbs stamme af Tivoli-spisesteder er grøntsagsrestauranten Gemyse. Fyldt med køkkenhaver, planter og endda et kæmpe drivhus.

På Gemyse spiller grønne råvarer hovedrollen i langt de fleste retter. De grøntsager, der ikke kommer fra restaurantens køkkenhaver, leveres af Aarstiderne og alt grønt er økologisk.

De principper gælder selvfølgelig også menuen i juletiden. Klassisk vintergrønt som kål og rødder præger udbuddet, og kødretterne på kortet er også trukket i en julet retning.

I bålfadene foran restauranten kan man også bage fyldte æbler, lige som man kan varme sig med restaurantens egen æbleglögg.

Og der er naturligvis også risalamande på menuen.

Hvad: Nimb – Gemyse
Hvor: Tivoli, Vesterbrogade 3, 1620 København
Hvor meget: Retterne koster mellem 85 og 165 kroner. Smagemenuen Haven Rundt koster 550 kroner med en drink pairing til 500 kroner

Læs også: Åbner snart: Restaurant Alchemist i København bliver verdens vildeste restauant


Foto Rasmus Schou


VeVe

VeVe står for Vegetarisk Verdenskøkken. Og så er vi ligesom i gang – det siger jo lidt sig selv, hvilken form for restaurant, vi har her. Og så alligevel slet ikke.

For VeVe er en ægte gourmetrestaurant. Jo, det kan sagtens lade sig gøre at lave både vegetar og et smagfuldt sansebombardement.

Måske burde VeVe egentlig stå for Vegetarisk Verdensklassemad, for de høje madanmeldere har også kastet topkarakterer efter restauranten.

At de højtloftede lokaler så samtidig er stilfuldt indrettet i designmøbler og ægte pakhussteming gør jo ikke tingene dårligere.

Og så har vi ikke engang fortalt at 14 serveringer med vin står i 1100 kr. – et vaskeægte fund.

Hvad:
VeVe
Hvor: Dampfærgevej 7, Østerbro
Hvor meget: 14 retter gourmet med vin 1100 kr. Eller med alkoholfri drikkemenu 1000 kr.

Læs også: Kbhs nye vilde sted: Festkongerne Simon og Simon åbner thailandsk asiateria


Foto PR

Souls
Souls er stormet ind i de københavnske hjerter med deres take på velsmagende plantebaseret vegansk kost.

De to australiere Matthew og Jason, som ejer stederne serverer mad fra morgen til aften, og deres mission er at lave maden, så man faktisk aldrig rigtig opdager, at den er vegansk.

De har blandt andet både bacon-cheeseburger og pizza på menuen. Jo, stadigvæk plantebaseret. Her er også ramen og selvfølgelig et stort udvalg i forskellige salater.
Hvad: Souls
Hvor: Melchiors Plads 3 og Nørre Farimagsgade 63


Foto PR

Rødder
Rødder har siden 2010 stået bag sociale madevents og catering med de bedste lokale sæsonråvarer, og hele julen leverer de en lækker menu med et grønt take på den klassiske julemad.

Menuerne udgøres af en række serveringer til deling, og de laver gerne en rent vegetarisk menu, men byder også på kødretter fra økologiske, fritgående dyr.

Du kan for eksempel sætte tænderne i en kartoffelkompot med brunet smør, kærnemælk og sortkål eller en salat på grønkål med sommersolbær og hasselnødder.

Hvad: Rødder
Hvor: Blegdamsvej 70, 2100 København Ø
Hvor meget: Pris per kuvert: 325 kroner (levering kan arrangeres for 500 kroner) Minimum 10 kuverter
Rødder tilbyder også arrangementer inklusiv lokaler, kokke, tjenere og drikkevarer – her er kuvertprisen 700 kroner

Læs også: Michelin-kok i delikatessen: Her åbner Københavns sprødeste supermarked


Foto PR

Manfreds
Christian Puglisi har med sine tre restauranter Relæ, Bæst og Manfreds slået sig fast som en del af den københavnske madelite.

Foruden sine restauranter har han også startet det økologiske landbrug Farm of Ideas, der hver dag arbejder for at producere de bedst mulige råvarer til hans tre spisesteder.

Selv om gården også huser dyr, er det primære fokus på det grønne, og det viser sig tydeligt på restauranternes menukort – også i julen, hvor Manfreds tilbyder masser af lækre, julede vinterretter, som du kan hente med hjem til julefrokosten.

Der er hele fire forskellige take away menuer at vælge imellem, herunder et 100 procent vegetarisk tilbud.

Menuerne varierer julen igennem, og der bydes på alt fra seje jordskokker med rå svampe og fermenteret svampeemulsion til cremet perlespelt med Havgus-ost og mynte.

Man kan også skræddersy sin egen menu i samarbejde med køkkenet, så man er sikker på at få sine største julemadsønsker opfyldt.

Hvad: Manfreds
Hvor: Jægersborggade 40, 2200 København N
Hvor meget: Pris pr. kuvert: 225,- for en vegetarisk menu og mellem 355 og 595 for ikke vegetarisk. Minimum 8 kuverter

Læs også: Villavej går AMOK i julelys


Foto PR

Aamanns
Man kan ikke sige julefrokost uden også at sige smørrebrød, og få har kæmpet for de højtbelagte håndmadders plads i rampelyset som Adam Aamann og hans kæde af smørrebrødsrestauranter i København.

Pro-tip: Husk at prøv kartoffelmaden på Aamanns 1921, den er simpelthen verdensklasse.

Aamanns julemenu kan både fås på deres restauranter og bestilles som catering.

Og vil man have et særligt fokus på det grønne, er der altid mulighed for på forhånd at arrangere en kødbegrænset eller helt vegetarisk menu i samarbejde med køkkenet.

Her bydes der både på smørrebrød og andre retter, hvor du kan prøve alt fra kartofler med persilleemulsion, syltede løg og sprød kartoffel til kål med rødløg, allehåndevinaigrette, korender, ristede hasselnødder og urter.

Hvad: Aamanns Deli og Take Away
Hvor: Øster Farimagsgade 10, 2100 København Ø
Hvor meget: Pris per kuvert: 325 kroner (levering kan arrangeres efter aftale). Minimum 10 kuverter

Læs også: Madskribenternes hemmelighed: Her får du den vildeste pasta-oplevelse

Endelig: Danmarks bedste bryghus åbner egen ambitiøs ølbar

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Mmmm øl. PR Foto
Mmmm øl. PR Foto

Hvem laver landets bedste øl?

Det er selvfølgelig en individuel sag, men når man sådan kigger i officielle konkurrenceresultater peger svaret i den grad i retning af Amager.

Amager Bryghus blev i december sidste år kåret til Årets Danske Bryggeri af Danske Ølentusiaster.

Titlen kom i kølvandet på Den Danske Ølpris, som også gik til Amager Bryghus sidste år.

Læs også: Stor triumf: Danmarks bedste bryghus ligger på Amager

Nu går de så noget ved det – de åbner deres helt egen bar.

Den kommer til at hedde Amager Bryghus Taproom og er sat til at åbne 29. marts.

Åbner et par slingrende skridt fra Nørreport

Om placeringen er strategisk, så deres gæster kan drikke lidt mere, vides ikke, men adressen for den nye ølbar er Nørre Voldgade 27, bare et par slingrende skridt fra Københavns vigtigste kollektive knudepunkt – Nørreport Station.

Bag Amager Bryghus står de to passionerede ølbryggere Morten Lundsbak og Jacob Storm.

Bryghuset har gennem en årrække været blandt verdens bedste bryggerier og eksporterer op mod 70 procent af øllet til ølkunder i hele verden.

Læs også: Mor ska’ ha’ en øl: Nu er der torsdagsbar for nybagte forældre

15 forskellige fadølshaner

I Amager Bryghus Taproom bliver der indrettet på en hyggelig rustik facon og plads til 70 drikkende gæster.

De kan så vælge imellem 15 fadølshaner – hvoraf omkring 10 er reserveret Danmarks bedste bryghus selv, eller hoppe ombord i et spændende flaskekort, og skulle man – Gud forbyde det – få nok af øl, så er her faktisk også vin.

Hovedfokus er selvfølgelig på kvalitet og ikke kvantitet – og her bliver mulighed for at komme vidt omkring i øllets fantastiske verden.

Hvad: Amager Bryghus Taproom
Hvor: Nørre Voldgade 27
Hvornår: Planlagt åbning 29. marts 2019

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh. Også om øl…

Pilsner og perleplader: Perfekt event til tørstige krea-voksne

Skrevet af: Kaspar Mørk Arianto
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Hvis du har børn, kender du måske scenariet:

Ungen vil lave perleplader, og selv om du selvfølgelig bakker fuldt op om podens kreative udfoldelser, så kræver det alle de mindfullness-øvelser, du har lært på weekend-retreaten i Sverige ikke at udbryde et ”for helvede Vega My, det der bliver aldrig til en mandala, når du bliver ved med at bruge blå perler, hvor der TYDEligvis skal være grønne!”

Få afløb for din egen perlepladekreativitet

Okay, eksemplet ovenfor er måske tænkt, men ikke desto mindre findes der voksne, som elsker at lave perleplader og godt kunne tænke sig at kombinere det med en kold øl og gode venners selskab.

Undertegnede passer i hvert fald fint på beskrivelsen.

Heldigvis står de krøllede, kærlige og kreative hjerner fra kulturhuset Absalon klar med et event, som kombinerer lige præcis de to ting.

Således er der pilsner, perleplader og popcorn på programmet onsdag den 20. februar fra kl. 20 til 23.

Læs også: Rygtet spreder sig: Kyros er Københavns nye hemmelige cocktailbar

HAMA og humle til folket

Absalon sørger for perler og plader, og det er ganske gratis at designe farverige, små kunstværker af plastikstykkerne fra nolstagi-producenten HAMA.

I baren køber du flydende fristelser fra fadølshanerne, og forhåbentlig kan den perlende øl være med til at sætte fut i fantasien. Der vanker nemlig hæder og ære til aftenens dygtigste perleplade-poeter.

Som altid hos Absalon er der fællesspisning fra kl. 18, og det koster kun 50 kr. at sætte sig med til bords.

Læs også: Legendariske Lonely Planet: Her er de 15 fedeste gratis oplevelser i Kbh

Hvad: Pilsner og perleplader
Hvor: Absalon, Sønder Boulevard 73, 1720 København V
Hvornår: Onsdag den 20. februar 2019 kl. 20-23
Hvor meget: Gratis perler og plader. Øl købes i baren.
Hvordan: Læs mere om eventet via dette link.

Redningsplan: Ildsjæl samler over 190.000 kr. ind til Fantask på et døgn

Skrevet af: Michael Qureshi

Fredag kom det frem, at en af Københavns mest legendariske butikker er lukningstruet.

Fantask er verdens ældste tegneseriebutik, og den digitale verden har helt sikkert haft en voldsom påvirkning på butikkens kundebesøg og indtægter.

Det er ægte nørdestof at træde ind i specialbutikken i Skt. Peders Stræde midt i København, men dem bør der stadig være rigtig mange af.

Nethandlen har dog taget en stor del af tegneserie-markedet.

Butikken har i første omgang i blandt andet i Ekstra Bladet og på Facebook meldt ud, at de lukker i juni medmindre, der dukker en løsning op på den trængte økonomi.

Har startet fundraiser kampagne

Noget tyder dog på, at der er stor vilje til at bevare den legendariske butik.

Indehaveren af legetøjsbutikken Nordre Frihavnsgade Benjamin Lund Preisler Herbst har i hvert fald startet en fundraiser kampagne, hvor man kan donere et lille eller større beløb til bevarelse af Fantask.

På under et døgn er der indsamlet lørdag aften knap 190.000 kr., hvor målet i første omgang hedder 200.000.

Benjamin håber dog, at det indsamlede beløb overstiger langt over de 200.000, så Fantask kan få en økonomisk håndsrækning.

“Fantask SKAL overleve, men det kommer til at koste nogen penge. For en ting er, at de får dækket det hul de har nu, men så skulle de jo også gerne have en god start, på de næste 50 år. Derfor er beløbet på de 200.000, kun en start. Jeg så gerne at beløbet, endte på det dobbelte,” skriver han på Fundraiser-siden.

Støtter selv personligt og med forretning

Benjamin støtter selv med 20.000 kr. både personligt og fra sin egen butik på Østerbro.

“Derfor starter jeg med at smide 10.000 kr selv, og 10.000 kr fra mit firma.

Men husk, selv om du er på SU, så betyder HVER en krone noget. Så slagt sparegrisen, sælg de tegneserier du ikke læser mere (så du i fremtiden kan købe nogen i overstående), vær lige så god til at dele opslaget som Flash på speed, og gør hele verden den tjeneste, at bibeholde denne klenodie af et eventyr,” lyder det fra Benjamin.

Ildsjælen med egen specialbutik mener, at Fantask har spillet en gigantisk rolle for alle “nørderne” i København og resten af landet.

“Jeg er selv ejer af Superhelten Legetøj, en butik som ikke havde været noget uden Fantask. Jeg vil nærmest gå så langt, og sige at nørdekulturen i Danmark, ikke havde været halvt så stor, hvis det ikke havde været for dem,” skriver Benjamin.

Efter 47 år kan de blive tvunget til at lukke

For dem der ønsker at støtte op omkring Fantask i kampen for at holde forretningen kørende, så er det også betryggende, at det er en indehaver af en kendt specialbutik, som står for selve indsamlingen.

Omkring selve beslutningen om at lukke, meldte Fantask følgende ud fredag.

“Det er med sorg, vi må meddele, at det efter 47 år kan ende med, at Fantask bliver nødt til at lukke. 

Vi har længe kørt med et underskud, og det ser desværre ud som om, vi til trods for adskillelige tiltag, ikke kan vende denne nedadgående spiral selv.

Vi har måttet sande, at konkurrencen fra andre butikker og det store internet, samt en del kunder, der lader til at være vokset fra os, alt i alt betyder, at den mængde vi sælger, ikke længere står mål med, hvad det koster os at ligge her i Skt. Peders Stræde.” 

Der skal laves ændringer for at overleve

Det er dog ikke kun lyserøde roser omkring Fantask. For de er også nødt til at kigge indad på forretningsmodellen og følge med tiden.

På sociale medier deles historien om Fantask i stigende grad, og her skriver den kendte serie iværksætter Martin Thorborg bl.a.

“Det er super prisværdigt, men kommer næppe til at hjælpe mere end tis i et par kolde bukser.

Det de har brug for, er nok at kigge på forretningen og lave de ændringer der skal til, for at fastholde deres publikum. Men flot gestus!”

Man kan selv støtte Fantask med at forblive som specialbutik på fundraiser-siden her