Guide: De her fede juleting SKAL du opleve i København

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Tivoli lyser igennem. Foto Rasmus Kramer Schou
Tivoli lyser igennem. Foto Rasmus Kramer Schou

Jul er traditionernes tid. År efter år er der nogle ting, vi bare skal gøre i julen. Her er listen over fede juleoplevelser i København. Glædelig jul.

Luciaoptog i kajak. Foto Kajakhotellet.

At se luciaoptog er altid en smuk oplevelse, men at se luciaoptog udført af en strøm af kajakker med lys i alle julens farver er intet mindre end episk.

Sidste år var de over 300 roere på vandet og de går i vandet fra Kajakhotellet ved Kalvebod Bølge.
Hvad: Luciaoptog i Kajak
Hvor: I Københavns kanaler
Hvornår: 13. december klokken 17.00-19.30

Læs også: Guide: De her 10 nye restauranter skal du kende i København


Sildemad hos Aamanns Foto Rasmus Kramer Schou

Sild er en del af Danmarks gastronomiske historie, og  især i julen er den fede, men sunde fisk en klar favorit.

Skal man have en seriøs god julesild, så er der heldigvis rigtig mange muligheder.

Vi anbefaler at lægge vejen forbi Aamanns 1921, Palægade eller Restaurant Kronborg, hvis man virkelig vil se, hvor verdensklasse en sild kan smage.
Hvor: Restaurant Kronborg, Brolæggerstræde 12. Restaurant Palægade, Palægade 8 og Aamanns 1921,Niels Hemmingsens Gade 19-21

Læs også: Vores bud på toppen: Her er de bedste mellemklasse restauranter


Kardemomme By

Vi lister os af sted på tå, når vi skal ud og hygge.

‘Folk og røvere i Kardemomme By’ på Bellevue Teatret er en institution i det københavnske decemberlandskab.

Og mere populær end nogensinde. De oplagte skuespillere giver den gas både på scenen og ude blandt publikum før forestillingen. Kardemomme By er en af den slags familietraditioner, der er mere værd end selv en millionarv.
Hvor: Strandvejen 451, Klampenborg
Hvornår: Til 28. december 2018

Læs også: Det skal prøves: Så er der champagne-bingo i København


Andestegssandwich PR Foto Guldgrillen

Det er jo ikke en tradition, før man har gjort det et par gange.

Men vi kalder hermed årets nyheds-tradition. Smut ind forbi hyggelige Nansensgade og smag andesandwichen fra den nyåbnede Guldgrillen.

Det er en moderne dansk grillbar, som omhyggeligt laver alt fra bunden, og smager så de små fede jule-engler synger for fulde lunger.
Hvor: Nansensgade 35

Læs også: Landets vildeste grillbar: Hippe Umut åbnede Guldgrillen med et brag af brun sovs


Hotel d’Angleterres julefacade. Foto PR

At Hotel d’Angleterre tænder årets julefacade er blevet et tilløbsstykke af rang.

Tusinder af tilskuere har helt litterært julelys i øjnene, når årets facade bliver afsløret med efterfølgende iiiihhhh og ååååhhhh suk.

Der er først rigtig jul i København, når man har lagt nakken tilbage og betragtet årets udsmykning – ligemeget om det er til selve premieren eller hvilken som helst anden dag.
Hvad: Hotel d’Angleterres facade
Hvor: Kongens Nytorv 34

Læs også: Byens højeste bygning: København får vildt luksushotel med pool på taget


Hviids Vinstue. Foto Rasmus Kramer Schou

Det bliver nærmest ikke mere traditionelt, end at drikke gløgg på Hviids Vinstue. Hernede er alt som det plejer, og heldigvis for det.

Det betyder nemlig masser af trængsel og alarm samt høje grin blandt bordene, som alle sammen nyder den berømte gløgg.

Hvert år serverer Hviid Vinstue 8.000 liter gløgg. De startede traditionen helt tilbage i 1954, og det er et must at aflægge dem et besøg.
Hvad: Gløgg
Hvor: Hviids Vinstue, Kongens Nytorv 19

Læs også: Guide til julehyggen: Her får du Københavns bedste gløgg


Foto: Rasmus Kramer Schou

Det ligner Griswold-huset fra Fars Fede Juleferie. Men det er faktisk på Angolavej i Tårnby på Amager.

Og det er awesome.

Den lille blinde vej har 20 villaer, og 8 af dem går bananas hver jul. Det er ganske gratis at nyde synet af og blevet en fast juletradition for mange på tur.

(Hvis I er i bil, parker ude på Kongelundsvej,  på tanken eller ved Vestamager Centret. Det er et minuts gang væk ad en lille sti.)

Hvad: Julelys galore
Hvor: Angolavej, Tårnby, Amager
Hvornår: Frem til 31. december

Læs også: Villavej går AMOK i julelys


Christianshavns Bådudlejning Foto PR

Christianshavns Bådudlejning & Café bygger hvert år deres vinterhytte, som simpelthen er det hyggeligste nogensinde.

Den ligger praktisk talt og skvulper rundt på vandet i Christianshavns Kanal, men har levende ild, virkelig god gløgg og mad, samt ikke mindst et lille juletog, som kører rundt oppe under loftet.
Hvor: Overgaden Neden Vandet 29

Læs også: Så er den her: Risalamande isen


Foto Royal Copenhagen

Royal Copenhagens juleborde har siden 1963 været en imødeset tradition blandt mange tusinde juleentusiaster.

Gennem årene har både kendte, kongelige og et bredt udsnit af kreative mennesker været inviteret indenfor til at dække et julebord.

I år sætter udvalgte kreative profiler deres håndværk i spil i frie fortolkninger af blomsternes univers.
Hvad: Royal Copenhagens juleborde
Hvor: På 2. sal i Royal Copenhagen Flasghip Store på Amagertorv 6
Hvornår: Frem til den 31. december 2018.

Læs også: Åbner snart: Restaurant Alchemist i København bliver verdens vildeste restauant


Hey Captain Foto PR

Alle kender havnerundfarten, men hos Hey Captain har de opfundet gløggrundfarten.

De sejler i kanalerne med varm kakao og gløgg, hver dag fra 1. november til 16. december som en del af deres vinter hygge koncept.

Bådene er overdækkede, og de har tæpper med til at holde gæsterne i de små, men luksuriøse både varme.
Hvor: Kvæsthusbroen/Ofelia Plads

Læs også: Guide til julehyggen: Her får du Københavns bedste gløgg


Jernbanecafeen. Foto Rasmus Kramer Schou

Gertrud Sand ville gå amok i en julepyntspsykose, hvor hun besøgte Centralhjørnet.

De dækker hvert år op til den helt store guldmedalje, ligesom Jernbanecafeen lige overfor Hovedbanegården gør.

Begge steder er eminente steder at få sig en kold julebajer og falde i snak med de andre bar-nisser – mens man altså får tvunget julehumøret ind igennem den smukke oppyntning.
Hvor: Centralhjørnet, Kattesundet 18 og Jernbanecafeen , Reventlowsgade 16

Læs også: Vilde planer: Her får København flydende sauna i havnen


Library Bar Foto Thomas Tolstrup.

Jul rimer også på gamle dage, og ingen andre steder føler min sig så hensat til de go’e gamle dage, som på Library Bar på Hotel Plaza lige overfor Hovedbanegården.

Den smukke og utroligt charmende bar er en tidslomme af karat – fyldt til bristepunktet med bøger, Chesterfieldmøbler og portrætter.

At drikke en jule-old fashioned her og se det omvendt hængende juletræ fra loftet er en af julens bedste traditioner.
Hvor: Bernstorffsgade 4

Læs også: Vores bud på de 10 i toppen: Her får du Københavns bedste cocktails


Nøddeknækkeren Foto PR Tivoli

Nøddeknækkeren og musekongen er egentlig et eventyr skrevet af den tyske forfatter E. T. A. Hoffmann i  1816, men blev i 1892 skrevet om til en ballet af Tjajkovskij – og det er den de fleste kender og elsker.

Musikken er en veritabel tour de force udi smukke og genkendelige melodier – især Grand pas de Deux giver gåsehud, og balletten er også helt genial til børn.

Det Kongelige Teater og Tivoli skiftes lidt til at opføre den – og i 2018 er det Tivolis tur.
Hvor: Tivolis Koncertsal

Læs også: Copenhill bliver et af Nordens vildeste projekter: Her forventer man at åbne


Tivoli lyser igennem. Foto Rasmus Kramer Schou

Tivolis Juleunivers er et magisk bare at dase rundt og nyde stemningen. Hver dag tændes der op for 1. mio lys under Jul i Tivoli og 70.000 julekugler bidrager til julestemningen.

Hvis det ikke kan få dig i godt humør, så langes der over 26.000 kopper Tivoli-gløgg over diskene.

OBS: Vi har en konkurrence på MigOgKbhs Facebook, hvor I kan vinde 4 x entré med 4 x Turpas. Held og lykke.
Hvor: Tivoli
Hvornår: Til d. 23. december

Læs også: Magisk jul: Tivoli klar med byens vildeste julepynt


Skøjtebanen PR Foto

Det kan både være en romantisk fornøjelse – eller en rumpe-øm-omgang at skøjte på Frederiksberg Runddel – alt efter niveau.

Men lige meget hvad, så er det en del af julen at snøre skøjterne og vise hele verden, hvordan de dobbelte piruetter skal laves.

Skøjtebanen ved Frederiksberg Have er byens smukkeste og nok også hyggeligste. Lille note: skøjtebanen er på grund af varme temperaturer forsinket i år, de regner med at have den helt klar til lørdag d. 8. december.
Hvor: Frederiksberg Runddel

Læs også: Farlig torsdagsklub: Spis burger ad libitum for 150 kr


Foto Rastløs

Der er ikke nogen vej udenom. Jul er snapsetid. Så man kan ligeså godt finde det bedste og undgå dårlige oplevelser.

Du tror måske ikke på det, men snaps kan faktisk  smage usandsynligt godt. For at overbevise eventuelle skeptikere, anbefaler jeg på det kraftigste, at man besøger enten cocktailbaren Duck and Cover på Vesterbro, hvor de har gjort en kunst ud af at inkorporere snaps i cocktails til UG med kryds og slange.

Eller Rastløs som er verdens første akvavit-bar og altid har akvavit dramme, cocktails, øl og en lille shop til at få en ordentligt ind i universet.
Hvor: Rastløs, Ravnsborg Tværgade 7 og Duck and Cover, Dannebrogsgade 6

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Vi lover, det er godt.
Altid nyt på Facebook. Lækre billeder på vores Instagram.

Autentisk streetfood med nye madboder: Broens Gadekøkken genåbner d. 5. juni

Skrevet af: Mathilde Mågård Hansen
Foto Broens Gadekøkken Facebook
Foto Broens Gadekøkken Facebook

Snart bliver det sommer i København, og vi kan formentlig alle sammen se frem til at holde ferien herhjemme.

Heldigvis har Broens Gadekøkken annonceret deres åbningsdato, og det bliver både med helt nye madboder og gamle kendinge

Læs også Klar til sommer i København: Reffen afslører åbningsdato

Kulinarisk gensyn og nye bekendtskaber

Du kan glæde dig til et herligt kulinarisk gensyn med mange velkendte navne samt til at smage gaderetter fra tre nye køkkener på Broens Gadekøkken.

Selvom der vil være nogle nye tiltag at følge, så skruer de helt op for hyggen, stemningen og den gode smag ved Inderhavnen.

Smag på de gode sager fra gamle kendinge som Mak-Cik by IBU, Gasoline Grill og Haddock’s Fish & Chips.

Som en nyhed kan du kaste dig ud i det græske køkken, som det bl.a. opleves i Go’ Morgen Danmark – nu på Broens Gadekøkken.

Læs også Kan Noma lave en snasket burger?: Gastromand har testet Nomas nye vin- og burgerbar

Haddock’s Fish & Chips Foto Broens Gadekøkken Facebook

Græske Gyros

Efter 17 år i Danmark med en strålende konditorkarriere, på nogle af landets bedste hoteller og en michelin-stjernet restaurant, vender Nikolas Strangas tilbage til de græske rødder med hans nye gadekøkken, OPA.

Og de lover græsk street food, når det er bedst.

Med et imponerende CV fra dessertverden, der bl.a. tæller Era Ora, egen dessertbog, dommer i TV2s dessertdyst Sukkertoppen, Go’ Morgen Danmark og senest dommer i den græske udgave af Bake Off, kaster han sig nu over gadekøkkenet med græsk street food i hovedrollen.

Alt på menuen – fra udskæringer til brød og grønt – er økologisk og toppet med cremet tzatziki lavet på hans bedstemors opskrift og masser af kærlighed.

Læs også Genbrugsguld til børnefamilier: Familien Agger åbner butik i Hovedstaden

OPA Foto Broens Gadekøkken Facebook

Når Broens Gadekøkken åbner d. 5. juni vil du både kunne smage gyros med tre forskellig slags fyld samt klassiske middelhavssnacks som oliven, tzatziki og hummus.

OPA er blot ét af tre nye gadekøkkener på Broens Gadekøkken. De to sidste er endnu ikke offentliggjort.

Hvad: Broens Gadekøkken genåbner
Hvor: Ved Inderhavnen
Hvornår: 5. juni 2020

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

Brunch til 65 kr.: Ny Pop Up restaurant støtter dyrene i ZOO

Skrevet af: Mathilde Mågård Hansen
Foto ZOO Facebook
Foto ZOO Facebook

Det er en uge siden, at restauranter, caféer og barer måtte åbne igen, og i weekenden måtte ZOO også endelig slå dørene op.

På trods af mange, gavmilde Mobile Pay donationer har de haft nogle hårde måneder, og derfor har deres restauratør, Madkastellet, i samarbejde med chefkokken, Casper Sobczyk, udviklet en pop-up restaurant, hvor 14% af omsætningen doneres til ZOOs arbejde med dyr og naturbevarelse.

Læs også Helt vildt: Den Blå Planet har fået donationer for over 2 mio. kr. på få dage

Foto ZOO Facebook

Indgang fra gaden

Til daglig driver Madkastellet tre populære spisesteder i ZOO: Bistro panpan, Spisehuset FOLK og Café Botanika.

Med den nye pop-up restaurant kan du se frem til brunch fra 65 kroner og børnebrunch til 55 kroner eller treretters middag til 250 kroner (børn 85 kroner).

Prøv bl.a. varmrøget islandsk bæredygtig laks, langtidstilberedt grisebryst eller smørbøf med økologiske fritter og bearnaise.

Til brunch går de klassisk til værks med bl.a. surdejsbrød, vesterhavsost, røget skinke fra Nørre Søby-slagteren og yoghurt med hjemmelavet granola.

Her er også mulighed for ekstra tilvalg i form af amerikanske pandekager, cremet røræg og meget, meget mere.

Og jo mere du spiser og drikker, jo mere støtter du ZOOs dyr.

Læs også Klar til sommer i København: Reffen afslører åbningsdato

God mad på vej i ZOO. PR Foto

Indgangen til restauranten ligger ud mod Roskildevej, og gæsterne kommer derfor ikke ind i selve ZOO og skal således heller ikke betale entré.

Pop-up-restauranten er naturligvis indrettet helt i tråd med myndighedernes Corona-retningslinjer og -forholdsregler i forhold til restaurantdrift.

Hvad: Pop-up restaurant ved ZOO
Hvor: Roskildevej 34, 2000 Frederiksberg
Hvordan: Book bord her

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

Ny måde at gå på restaurant: København får 12 nye drivhus-restauranter

Skrevet af: Mathilde Mågård Hansen
Projektet 'Serres Séparées' i Amsterdam. Bragt med tilladelse fra Mediamatic. Foto: Willem Velthoven.
Projektet 'Serres Séparées' i Amsterdam. Bragt med tilladelse fra Mediamatic. Foto: Willem Velthoven.

Inspireret af Amsterdam får København 12 helt nye drivhusrestauranter.

De kommer til at ligge ved henholdvis Skuespilhuset og Meyers Deli på Gammel Kongevej, og du kan selv vælge mellem fine dining eller delimad.

Læs også Overraskelse under jorden: Sjældent fund af menneskeknogler ved museumsbyggeri

Inspireret af Amsterdam

Inspirationen til de nye drivhusrestauranter kommer fra Amsterdam, og i København er de et samarbejde mellem Meyers og Juliana Drivhuse.

“Selvom mange restauranter er begyndt at åbne igen, heriblandt flere af vore egne, har vi haft lyst til at lege lidt med konventionerne.

Det store spørgsmål efter coronakrisen er, om vi bare skal lave ’business as usual’?

Indtil vi finder svaret, prøver vi kræfter med anderledes madoplevelser, som taler direkte ind i sin tid,” siger forretningschef for Meyers Venues, Marie Egede, i en pressemeddelelse.

Kunne ikke sige nej

Husene kommer til dels til at fungere som en tryghed til at spise ude efter Covid-19 men også som et humoristisk indslag til hele situationen.

Husene leveres af den danske drivhusfabrikant Juliana Drivhuse, som – trods stor travlhed med at levere løsninger til corona-hjemsendte og driftige, danske haveejere – ikke kunne sige nej til idéen:

”Vi har igennem mange år set en udvikling, hvor drivhusets funktionalitet er bredt ud til andre formål end blot dyrkning af tomater og agurker.

Det er fantastisk at se, hvordan drivhuset nu kan fungere som en restaurant,” udtaler Nikolaj Stærmose, der er ejer og tredje generation hos Juliana Drivhuse, i pressemeddelelsen.

Læs også Hypet pop-up-frokost: Danmarks hemmelige smørrebrødsdronning rammer Skuespilhuset

Projektet ‘Serres Séparées’ i Amsterdam. Bragt med tilladelse fra Mediamatic. Foto: Willem Velthoven.

To forskellige koncepter

Udover de to drivhusrestauranter kommer til at ligge forskellige steder kommer de også til at have forskellige madkoncepter.

Ved Skuespilhuset bliver det den tidligere køkkenchef på Kadeau-lillesøsteren, Roxie, der serverer en 5-retters menu til frokost og en 6-retters menu aften.

”Hvis ikke vi bruger de seneste måneders krise som et afsæt til at tænke over at spise mere lokalt og sæsonnært, er vi selv med til at kaste en altødelæggende sten mod det glashus, vi alle sammen skal bo og spise i fremover,” siger Anika Madsen i samme pressemeddelelse.

Anika Madsen skal også senere på året skal stå i spidsen for Meyers store satsning med et traktørsted i den historiske Fasangården midt i Frederiksberg Have.

På Gammel Kongevej ved Meyers Deli bliver der serveret det normale á la carte-udvalg fra kl. 9 om morgenen og helt indtil aftensmad.

Hvad: Drivhusrestauranter med fine dining eller delimad
Hvor: Ved Skuespilhuset og ved Meyers Deli på Gammel Kongevej
Hvornår: Glashusene ved Skuespilhuset åbner til frokost fredag d. 29. maj og ved Meyers Deli lørdag aften d. 30. maj
Hvor meget: En 5-retters menu ved Skuespilhuset skabt af Anika Madsen koster 395 kr. til frokost, mens en 6-retters menu koster 595 kr. til aften. Meyers Deli fører også deres sædvanlige menu og à la carte-priser

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram