Guide: Her er 10 steder med overdådig gløgg i København
December er altså ensbetydende med gløgg.
Det burde stå i grundloven.
Vi har taget én for holdet og fundet 10 gode kandidater til Københavns bedste gløgg, der alle emmer af julestemning (og stærk alkohol).
Marchal
Hotel d’Angleterres Michelinrestaurant, Marchal, står for gløggen hos det fornemme hotel.
De har to slags – den røde som selvfølgelig er baseret på rødvin og serveres med pebernødder, og så den ikoniske hvide, som passer i farven til facaden – som også hvert år er pyntet gevaldigt op – som serveres med en sneboldskonfekt.
Opskriften er super hemmelig, selvom mange gæster har forsøgt at lokke den ud af kokkene.
Man kan selvfølgelig sidde ude under varmelamperne på Marchals store terrasse og følge med i livet på Kongens Nytorv, eller man kan trække indenfor i baren eller måske helt op foran pejsen, hvor man i dybe bløde sofaer kan få skuldrene helt ned.
Meget vel byens bedste gløgg (hvis du spørger os).
Hvad: Marchal
Hvor: Kongens Nytorv 34, 1050 København K
Noorbohandelen
Torvehallerne afholder hvert år (det uofficielle) DM i gløgg.
Noorbohandelen, som har plads i Torvehallerne, løb igen, igen med sejren på “hjemmebane” i 2019. For andet år i træk.
I 2021 fik de en flot og meget velfortjent 2. plads i et ekstraordinært stærkt felt.
De bruger en base af kraftig rødvin med de næsten obligatoriske julekrydderier; kardemomme, allehånde, kanel og nelliker. Men for at pimpe den godt op har de også iblandet calvados, vodka og mørk rom.
Hele denne essens har de sørme også lagt på egetræsfade i et år, så den opnår en mere kompleks af rund smag.
Hvad: Noorbohandelen
Hvor: Frederiksborggade 21, 1360 København K
R Vinbar
På Gammel Mønt ligger der en vinbar af den helt gammeldags af slagsen.
Her er nemlig klassisk bordservering (ikke noget med at rende frem og tilbage fra bordet), og betjeningen har en viden om vin, som de færreste kan prale af.
R Vinbar er tidligere ejet af ægteparret Lisbeth og Bo Jacobsen (tidl. Restaurationen), og det er ikke officielt, men rygtet siger, at Bo laver byens stærkeste gløgg – dog uden at gå på kompromis med smagen.
Selv uden ægteparret er mantraet nu stadig, at en gløgg skal smage af noget – så det gør den på R Vinbar.
Cognac, portvin, snaps udgør grundstammen og masser af julekrydderier samt chili og ahornsirup gør den rundere.
Hvad: R Vinbar
Hvor: Gammel Mønt 14, 1117 København K
Hviids Vinstue
Hvert år serverer Hviid Vinstue 8.000 liter gløgg.
De startede traditionen helt tilbage i 1954 – og som alle år, ryger det første glas gløgg over bordet kl. 11 den 11. november.
Gode ting tager som bekendt tid og Hviids gløgg begynder sit liv helt tilbage i maj.
Her mikses rødvin og portvin med julekrydderierne samt rosiner.
Senere bliver den toppet op med cognac samt mørk rom og smagen dermed forfinet.
Den lavloftede smuglerkro dufter af gamle dage, og her er altid trængsel og alarm – lige som det skal være.
Hvad: Hviids Vinstue
Hvor: Kongens Nytorv 19, 1050 København K
Nimb
Det emmer af jul hos Nimb Bar.
Deres gløgg er skabt i tæt samarbejde mellem destilleriet The Macallan og Nimbs gastronomiske køkkenchef, som sammen har skabt en eksklusiv rød gløgg.
Det er nemlig The Macallan 12 YO Double Cask whisky, der lægger den dybe, varme bund i gløggen.
Derudover er Nimbs gløgg lavet med Graham’s Fine Tawny portvin tappet fra en 225 liters tønde, der til julesæsonen er placeret midt i Nimb Bar, og hvorfra der tappes portvin, når der bliver bestilt gløgg i baren.
Derudover indeholder gløggen spansk rødvin fra Casa Los Frailes på Monastrell, samt en nøje afstemt krydderiblanding, som giver en kraftig, krydret men balanceret og julet gløgg.
Prisen for et glas er 145 kr., og den kan købes frem til og med den 31. december.
Hvad: Nimb
Hvor: Bernstorffsgade 5, 1577 København V
Broens Gadekøkken
Tag forbi Broens Gadekøkken, som henover vinteren er forvandlet til et vaskeægte vinterparadis.
De har nemlig installeret en kæmpe skøjtebane på midten af pladsen, som du kan øve dig på.
Skal du have varmen efter et par omgange på isen, så bestil endelig en lun gløgg.
Den er baseret på rom og rødvin, som er krydret med en masse julekrydderier, der har fået lov til at hygge sig i otte timer, inden den serveres.
Hvad: Broens Gadekøkken
Hvor: Strandgade 95, 1401 København K
Ewalds Bistro
Skal julestemningen helt i top, så skal du et smut forbi Ewalds Bistro på Frederiksberg.
Her laver de nemlig også en helt anstændig gløgg, der er særligt god til alle vinelskerne.
Deres gløgg er nemlig stadig med spice og krydderier, som vi kender det, men vinen har fået lov til at fylde mere, end vi traditionelt ser det.
Senest har de vundet en flot 3. plads til det uofficielle DM i gløgg 2022 og blev derudover vinder af Folkets pris ved selv samme konkurrence.
Hvad: Ewalds Bistro
Hvor: Allegade 24A, 2000 Frederiksberg
Café Europa 1989
Gløggen på Café Europa på Amagertorv er næsten blevet helt legendarisk.
Den bliver frigivet hvert år d. 11/11 kl. 11.11.11 – bare hvis du skulle glemme datoen. Nu kan du den i hvert fald til næste år.
Den laver den både i en hvid og en rød version, der selvfølgelig serveres med store, flotte brunkager.
Café Europa holder åbent helt frem til d. 23. december, så det er er oplagt sted at slubre et dejligt varmt glas gløgg efter en lang dag med julegaveindkøb i Indre By.
Hvad: Café Europa 1989
Hvor: Amagertorv 1, 1160 København K