Guide: Her er 10 steder med overdådig gløgg i København
December er altså ensbetydende med gløgg.
Det burde stå i grundloven.
Vi har taget en for holdet og fundet 10 gode kandidater til Københavns bedste gløgg, der alle emmer af julestemning (og stærk alkohol).
Skål!
OBS: guiden opdateres løbende frem mod jul (og i takt med at vi bliver fuldere og fuldere).
Marchal
Hotel d’Angleterres Michelinrestaurant, Marchal, står for gløggen hos det fornemme hotel.
De har to slags – den røde som selvfølgelig er baseret på rødvin og serveres med pebernødder, og så den ikoniske hvide, som passer i farven til facaden – som også hvert år er pyntet gevaldigt op – som serveres med en sneboldskonfekt.
Opskriften er super hemmelig, selvom mange gæster har forsøgt at lokke den ud af kokkene.
Man kan selvfølgelig sidde ude under varmelamperne på Marchals store terrasse og følge med i livet på Kongens Nytorv, eller man kan trække indenfor i baren eller måske helt op foran pejsen, hvor man i dybe bløde sofaer kan få skuldrene helt ned.
Meget vel byens bedste gløgg (hvis du spørger os).
Hvad: Marchal
Hvor: Kongens Nytorv 34, 1050 København K
Noorbohandelen
Torvehallerne afholder hvert år (det uofficielle) DM i gløgg, og Noorbohandelen – som ligger netop her – har flere gange både vundet og indtaget topplaceringer.
De bruger en base af kraftig rødvin med de næsten obligatoriske julekrydderier; kardemomme, allehånde, kanel og nelliker.
For at pimpe den godt op har de også iblandet calvados, vodka og mørk rom.
Hele denne essens har de sørme også lagt på egetræsfade i et år, så den opnår en mere kompleks af rund smag.
Hvad: Noorbohandelen
Hvor: Frederiksborggade 21, 1360 København K
R Vinbar
På Gammel Mønt ligger der en vinbar af den helt gammeldags af slagsen.
Her er nemlig klassisk bordservering (ikke noget med at rende frem og tilbage fra bordet), og betjeningen har en viden om vin, som de færreste kan prale af.
R Vinbar er tidligere ejet af ægteparret Lisbeth og Bo Jacobsen (tidl. Restaurationen), og det er ikke officielt, men rygtet siger, at Bo laver byens stærkeste gløgg – dog uden at gå på kompromis med smagen.
Selv uden ægteparret er mantraet nu stadig, at en gløgg skal smage af noget – så det gør den på R Vinbar.
Cognac, portvin, snaps udgør grundstammen og masser af julekrydderier samt chili og ahornsirup gør den rundere.
Hvad: R Vinbar
Hvor: Gammel Mønt 14, 1117 København K
Hviids Vinstue
Hvert år serverer Hviid Vinstue 8.000 liter gløgg – mindst.
De startede traditionen helt tilbage i 1954 – og som alle år, ryger det første glas gløgg over bordet kl. 11 den 11. november.
Gode ting tager som bekendt tid og Hviids gløgg begynder sit liv helt tilbage i maj.
Her mikses rødvin og portvin med julekrydderierne samt rosiner. Senere bliver den toppet op med cognac samt mørk rom og smagen dermed forfinet.
Den lavloftede smuglerkro dufter af gamle dage, og her er altid trængsel og alarm – lige som det skal være.
Hvad: Hviids Vinstue
Hvor: Kongens Nytorv 19, 1050 København K
Nimb
Indtag gløggen i luksuriøse omgivelser og med ild i pejsen.
Nemlig hos Nimbs skønne cocktailbar med masser af bløde siddepladser.
Selve gløggen er lavet på tempranillo-rødvin, hvidtøl, tawny port, hvid og mørk rom fra Diplomatico, vodka, Macallan 12 YO Double Cask Whisky og varme julekrydderier.
Samme gløgg lavede de også sidste år, og den laves efter solera-metoden, hvor der hvert år kun tappes en vis del af fadet, som så fyldes op med yngre vin året efter, så det er altså en blanding af 23- og 24-årgangen.
Nimb har direkte adgang til Tivoli, så det er næsten oplagt at kombinere gløggen med et besøg i smukke jule-Tivoli, der er pyntet til den helt store guldmedalje.
Jul i Tivoli holder åbent indtil 5. januar.
Hvad: Nimb
Hvor: Bernstorffsgade 5, 1577 København K
Hotel Sanders
Gløgg smager bedst, når den indtages i hyggelige omgivelser.
Spørg os ikke hvorfor – men sådan er det bare.
Hos Hotel Sanders i Tordenskjoldsgade blot et stenkast Kongens Nytorv kan du indtage både en rød og hvid udgave under lyskæder og varmelampernes skær ved deres hyggelige udeservering.
I aller bedste københavner stil.
Bliver det trods alt for koldt, kan du også rykke indenfor i deres charmerende lobby.
Hvad: Hotel Sanders
Hvor: Tordenskjoldsgade 15, 1055 København K
Level Six
På toppen af Nørreport findes et sted, hvor du hele julen kan lave dine egne s’mores, drikke varm hjemmelavet gløgg eller slubre varm kakao med flødeskum.
Alt sammen omgivet af smukke julelys og skøn udsigt over København.
Level Six laver (selvfølgelig) selv deres gløgg, som består af rødvin, rom, en smule saft, masser af julekrydderier og naturligvis nødder og rosiner i bunden.
Intet er lige så kedeligt som kold gløgg, og derfor kommer gløggen her også i en kande, som holdes varm, selv hvis det skulle blive en kold december.
Hvad: Level Six
Hvor: Scandic Nørreport, Frederiksborggade 18, 1360 København K
The Ark Collection
Dette års vinder til det uofficielle DM i gløgg blev Ark Collection, der bl.a. står bag restauranterne Bistro Lupa, Souls og Restaurant Ark.
Om vinder-gløggen sagde juryen bestående af Esben Bjerre, Marie Havnø Frank, Solfinn Danielsen og Lune Hjerming:
“Der er noget vidunderligt ved, at årets gløggvinder er en debutant. Vi elsker, når nogen kommer ud af det blå og imponerer.
Ark vinder fordi de er lykkes med at destillere julen. Der er nogle meget klare krydderier og et tydeligt håndværk. Man kan smage de forskellige spiritusser, der er brugt – i flertal.
Og så smager den simpelthen bare pissegodt. Ved nogle af de andre gløgg sad vi og tænkte: ‘Den er god, men…’ Sådan havde vi det ikke med denne her”.
Årets vinder-gløgg kan du købe hos Souls Deli i TorvehallerneKBH og på Restaurant Beyla i Carlsberg Byen.
Hvad: The Ark Collection
Hvor: Sælges hos Souls Deli i TorvehallerneKBH og på Restaurant Beyla i Carlsberg Byen
Ewalds Bistro
Skal julestemningen helt i top, så skal du et smut forbi Ewalds Bistro på Frederiksberg.
Her laver de nemlig også en helt anstændig gløgg, der er særligt god til alle vinelskerne.
Deres gløgg er nemlig stadig med spice og krydderier, som vi kender det, men vinen har fået lov til at fylde mere, end vi traditionelt ser det.
Senest har de vundet en flot 3. plads til det uofficielle DM i gløgg 2022 og blev derudover vinder af Folkets pris ved selv samme konkurrence.
Hvad: Ewalds Bistro
Hvor: Allegade 24A, 2000 Frederiksberg
Café Europa 1989
Gløggen på Café Europa på Amagertorv er næsten blevet helt legendarisk.
Den bliver frigivet hvert år d. 11/11 kl. 11.11.11 – bare hvis du skulle glemme datoen. Nu kan du den i hvert fald til næste år.
Tidligere har de både haft en rød og hvid gløgg, men i år laver de kun den røde, men den serveres selvfølgelig stadig med store, flotte brunkager.
Café Europa holder åbent helt frem til d. 23. december, så det er er oplagt sted at slubre et dejligt varmt glas gløgg efter en lang dag med julegaveindkøb i Indre By.
Hvad: Café Europa 1989
Hvor: Amagertorv 1, 1160 København K