Guide: Her er de bedste vegetarrestauranter i København

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Respect PR Foto
Respect PR Foto

Der er heldigvis masser af gode vegetariske og veganske restauranter i København.

Her er en liste over de bedste vegetar i København – fra gourmet til afslappet café-style.

VeVe

VeVe er noget så sjældent som en vegetarisk gourmetrestaurant.

Den ligger i et smukt højtloftet pakhus på Østerbro.

Manden bag det Vegetariske Verdenskøkken, som VeVe er en forkortelse for, er Michelinkokken Henrik Yde, som ejer en perlerække af restauranter.

VeVe er smukt indrettet i nordisk stil med lysegrå designmøbler og utrolig god siddekomfort og opmærksom betjening.

Man får sine snacks i loungen, inden man bliver ført til bordet. Her begynder de større grønne smagsbomber at ramme tallerknen.

Niveauet et tårnhøjt, med avantgarde kompositioner og komplekse smage.

VeVe er et helt genialt sted at imponere folk, der tror, de har prøvet det hele.

Hvad:  VeVe
Hvor:  Dampfærgevej 7, Østerbro
Hvor meget: Ca. 750 for menuen
Hvordan: Læs mere her 


Gemyse i Tivoli er grøn fra top til tå. Og du kan spise i et drivhus PR Foto

Gemyse

Gemyse ligger som en grøn oase midt i Tivoli. Den er ikke til at tage fejl af, der er fyldt med planter, krydderurter, bålpladser (hvor man kan grille snobrød og skumfiduser) og et kæmpestort drivhus, hvor man faktisk også sidde og spise.

Talentfulde Mette Dahlgaard er køkkenchef (tidl. køkkenchef på Geist) og hun tryller med sæsonens grønne favoritter – 100 % økologisk.  Lokalet er stort, åbent og indbydende – med højt til loftet og vinduer til næsten alle sider.

Man kan komme ‘haven rundt’ – den store menu til 550,-, men hvis man hellere vil plukke a la carte starter retterne ved 95,-.

Gemyse har også et veludviklet cocktailkort, hvis man har lyst til en festlig aften.

Hvad: Nimb Gemyse
Hvor: Tivoli, Bernstorffsgade 5
Hvor meget: Stor menu 550,-
Hvordan: Læs mere her


Pescetarian Foto Rasmus Kramer Schou

Pescetarian

Pescetarisme er en nicheafdeling under vegetarisme, som udelukker alt kød, undtagen fisk, skal- og krebsdyr. MEN de har også en ren vegetarisk menu, som absolut er værd at rejse efter.

Med udsigt direkte til Gefionspringvandet, Kastellet og Maersk-bygningen og ikke mindst Amalienborg lidt længere nede af vejen er Amaliegade 49 en af byens bedste adresser.

Den høje kælder er elegant indrettet og er en restaurant, man sagtens kan tage både forretningsforbindelser, ægtefælle og forældre med.

Prismæssigt er de absolut value for money – 4 retter for 400 og 6 retter for 600 – og man kan ligeså godt begynde at glæde sig til en tur i gourmet-light segmentet.

Hvad: The Pescetarian
Hvor: Amaliegade 49
Hvor meget: 4 retter for 400 og 6 retter for 600
Hvordan: Læs mere her


Den store Erwin – grøntsagernes betvinger PR Foto

Lumskebugten

En af branchens helt store kokke er Erwin Lauterbach. Han revolutionerede ene mand det grønne køkken for årtier tilbage, dengang han havde Saison i Hellerup. 2011 overtog han så Lumskebugten lige ved Nordre Toldbod.

På Lumskebugten kan man også få kød og fisk, men det er nu den grønne verden Erwins hjerte banker stærkest for.

Han har altid vegetariske menuer og retter på kortet – både til frokost og aften. Der er historisk swung over lokalerne, og betjeningen er også af den gode gamle skole.

Stilen er klassisk håndværk fra en af landets mest anerkendte kokke.

Hvad: Lumskebugten
Hvor: Esplanaden 21
Hvor meget: 3 retter ca. 325,-
Hvordan: Læs mere her


Glou Glou PR Foto

Glou Glou

Glou Glou er en overvejede grøn restaurant. Forstået på den måde, at ejeren og vinkonge Kenn Husted, for længst har opdaget, hvor tidens trend skyller hen.

Derfor har hans Nørrebro restaurant indrettet deres mad efter et 60-30-10 princip, hvor 60 procent af menukortet kommer fra grøntsager, 30 procent fra fisk og 10 procent fra kød.

For det må ikke blive frelst, og vegetarer skal kunne tage deres kødglade venner med og hygge sig en aften, hvor nogen får grønt, grønt, grønt, og nogen får bøf.

Lokalerne er som taget ud af de der modeblade, hvor man altid tager sig selv i at tænke: hvorfor ser der ikke sådan ud hjemme hos mig?

Der er fuld drøn på hyggen, men stadigvæk elegant.

Proppet med de allestedsnærværende blogger-planter (Monstera Deliciosa), farverigt tapet, sofaer, uendeligt lange og mørke træborde til social dinning, retroskramlet lækkerhed og gyldent lys fra gårdbutikslamperne.

Hvad: Glou Glou
Hvor: Rantzausgade 22, Nørrebro
Hvor meget: 6 retter 290,-
Hvordan: Læs mere her


Botanika i ZOO PR Foto

Botanika

At ZOO skulle have en af byens bedste vegetarrestauranter var for få år siden utænkeligt. Men så satte de ambitionerne helt op og hentede Casper Sobczyk ind som køkkenchef for hele molevitten.

I Botanika spiser du funky, mættende og farvestrålende mad.

Lokalt grønt i sæson spiller hovedrollen, og man kan blandt andet finde ristet tempeh med stegte svampe eller Pocheret æg med spicy ’mousseline’.

Her er også sprød salat og avocadomad. Surdejsbrød og oste fra Arla Unika, Panini eller falafel. Man kan også hoppe ombord i chef’s choice , hvor du får serveret fem retter. til 125,-

Café Botanika ligger i ZOO, og du skal have gyldig billet til Haven.

Hvad: Botanika
Hvor: ZOO, Roskildevej 32
Hvordan: Læs mere her


Souls burger – jo, den er god nok, intet kød i den. PR Foto

Souls

Souls er startet af to australske surfer-dudes bosat i København, der tager det hele uhøjtideligt dejligt nede på jorden. Souls motto er da også: ‘eat like you don’t give a fork’.

De serverer både morgenmad, frokost og aftensmad i de super hyggelige og hæng-ud-venlige lokaler med masser af palle-møbler, lyskæder og hjemmelavede løsninger.

Kortet er fyldt med vegetariske og veganske burgere, pizza, fries, salater og sides.

Souls mission er at servere vegetarmad med så meget power og smag, at man simpelthen ikke opdager, man lige har undværet kød.

En mission de har gennemført til perfektion. Deres beyond burger har f.eks. flere gange snydt undertegnedes venner til at tro, at den var proppet med et velstegt bøf.

Hvad: Souls
Hvor: Melchiors plads 3, 2100 København Ø og Nørre Farimagsgade 63, 1364 København N samt deres Surf Shack i Torvehallerne
Hvor meget: Ca. 110,- for en hovedret
Hvordan: Læs mere her


The Organic Boho PR Foto

The Organic Boho

Boho er en forkortelse for boheme – en fri type med en afslappet livsstil, som ikke er bundet af samfundets normer og regler.

På Christianshavn ligger der så en økologisk boheme. Den blev egentlig opfundet på chillede Ibiza af de to danske søstre Maria og Karina Bruun.

Siden blev konceptet importeret med stor succes og har gået sin sejrsgang på Instagram med masser af farver og smukke mønstre.

Bowls ligger omkring 89,-, burgere 129,-

The Organic Boho er også åbnet i Torvehallerne, hvor man kan hoppe ombord i det grønne kort.

Hvad: The Organic Boho
Hvor: Prinsessegade 23,  Christianshavn og Torvehallerne.
Hvor meget:  Bowls ligger omkring 89,-, burgere 129,-
Hvordan: Læs mere her


California Kitchen PR Foto

California Kitchen

California Kitchen – navnet siger ligesom det hele. Når du træder herind går du samtidig direkte til Malibu Beach, hvor solen skinner, solbrune kroppe og frisk havduft i næseborene. Rå træborde direkte fra standen og masser af grønne planter til at fuldende illusionen.

California Kitchen excellerer i ”bowls”, som både mætter, smager fremragende og gør sig usandsynlig godt på Insta. Vegetarmulighederne er der mange af, og hvis man har sin helt personlige smag, kan man såmænd sammensætte sin egen.

Hvad: California Kitchen
Hvor: Nørrebrogade 12, og Vesterbrogade 58 og Broens Gadekøkken, Strandgade 95
Hvor meget: 90-110 for en bowl
Hvordan: Læs mere her


simpleRAW PR Foto

simpleRAW

simpleRAW var en af de allerførste der sådan rigtig gik grønt herhjemme.

Deres koncept udsprang oprindeligt af RAW-tankegangen, men er siden udviklet.

De serverer både frokost og aftensmad uden konserveringsmidler, tilsætningsstoffer, farvestoffer, sukker, mælkeprodukter og gluten. Maden er samtidig skabt af medarbejdere med både viden og entusiasme inden for vegansk gastronomi.

Alle retter på menukortet er veganske og glutenfri, og flere af dem er raw.

Hvad: simpleRAW
Hvor: Gråbrødretorv 9
Hvordan: Læs mere her


Respect PR Foto

Respect

Neel Engholm er lidt af en veganerstjerne i miljøet.

Hendes kreative kombinationer er nemlig så sprængfyldt med smag, at mange slet ikke opdager, det er rent planebaseret.

Hun har allerede Plant Power Food på Nørrebros Fælledvej og har også udgivet bogen ”Plantebaseret Gourmet”.

Hun har åbnet RESPECT på Østerbro, et vegansk street food joint. Og her er både masser af planter i lokalet og i selve maden, som selvfølgelig er lavet af økologiske, håndplukkede råvarer fra lokale landbrug.

Smukke grå vægge og hængene sorte lamper giver en afslappet atmosfære blandt alle de mange grønne vækster i de forskellige hyggekroge.

Hvad: Respect
Hvor: Nordre Frihavnsgade 7
Hvordan: Læs mere her 


Plant Power Food PR Foto

Plant Power Food

Neel Engholm har tidligere arbejdet som chefkok og menuudvikler i adskillige veganske spillesteder i København og Barcelona, ​​inklusive Simple Raw og Souls – også hun har arbejdet for den berømte veganske kok Matthew Kenney.

Sammen med Casper Bilton har hun åbnet Plant Power Food på Fælledvej. Han har spillet mange års professionel håndbold, han arbejder også som personlig træner og diætist for andre plantebaserede atleter.

Plant Power Food serverer kraftfulde og sunde veganske retter med et visuelt fantastisk look. Her er brunch, sandwiches, frokost og større retter at vælge imellem.

Hvad: Plant Power Food
Hvor: Fælledvej 15
Hvor meget: 75-100 for en ret
Hvordan: Læs mere her


Veggie Heroes PR Foto

Veggie Heroes

Veggie Heroes har deres veganske buffet som det store trækplaster. Buffet har jo den helt eminente fordel, at man fuldkommen selv kan bestemme, hvad man lige har lyst til – og der er frit slag på alle hylder her i den store kælder.

Buffetten består af masser af de kendte asiatiske retter, som er elsket over hele verden. Panang, curry, nudler, tempeh, sushi, pho supper, dumblings, goma og mange andre favoritter. Eneste forskel er, at her på Blegdamsvej på Østerbro, ja der er alt vegansk.

Hvad: Veggie Heroes
Hvor: Blegdamsvej 106, Østerbro
Hvor meget: 128 i hverdage, lidt mere i weekender
Hvordan: Læs mere her

 

Københavnsk michelinkok om Michelins grønne kløver: ‘Pinligt og fordummende’

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
PR Foto
PR Foto

Sidste uge blev årets Michelin-stjerner uddelt.

I samme ombæring præsenterede Michelinguiden et nyt symbol.

Læs også: København mister 2 Michelinstjerner – men får 3 nye

Nemlig Det Grønne Kløver, som ifølge guiden betyder, at restauranten gør noget særligt ud af bæredygtighed.

Det var derfor også helt naturligt, at Christians Puglisis restaurant Relæ fik Det Grønne Kløver – eftersom Puglisi regulært er en foregangsmand udi den grønne omstilling.

De var blandt andet den første Michelinrestaurant i verden, der fik det økologiske spisemærke i guld.

Det var helt tilbage i 2013 – langt tid før resten af verdenen overhovedet havde fået øjnene op for nødvendigheden af at tage et ansvar.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns bedste gourmetrestauranter

Christian Puglisi Restaurant Relæ Nørrebro. Her fanget på hans Farm of Ideas PR Foto

To document or to not document
Det økologiske guldmærke bliver først udløst, når man fuldt ud kan dokumentere, at 90-100 procent af alt hvad der serveres er økologisk.

Samme krav om dokumentation var ikke noget Michelinguiden tilsyneladende var interesserede i.

“De ringede bare, bad om at tale med vores køkkenchef Jonathan Tam og spurgte ham: ’Er I bæredygtige?’”

“John nævnte det godt dengang, men da tænkte jeg ikke mere over det, indtil vi fik kløveret i mandags. Så ringede jeg til ham og spurgte: ’Sig mig, skulle man søge om det, skulle du udfylde noget?’ Men nej, Michelin havde bare valgt den nemmeste løsning: et telefonopkald,” fortæller Christian Puglisi til Mit Nørrebro.

Han har også publiceret et yderst interessant blogindlæg omkring hans tanker omkring Michelin og bæredygtighed – det kan findes lige her og er meget læseværdigt.

Læs også:  Snup en solskins-bid af Sydfrankrig når prisvindende kok popper op i Kødbyen

Den grønne kage
At vise grøn omtanke er blevet eksplosivt hipt de seneste år. Det betyder også, at mange firmaer kan se en fidus i at få grøn omtanke med i deres brand og kommunikation. Eller tage en gratis bid af den grønne kage, så at sige.

Det kaldes greenwashing. Noget Michelin med deres Grønne Kløver hopper i med begge ben i et forsøg på at brande sig til et grønt og bæredygtigt image, der ikke har hold i virkeligheden

“Det er en pinlig måde at behandle bæredygtighed på her i 2020 og fordummende at bringe det ned på det niveau. Man kan ikke bare sjoske ind og lade, som om man gør noget – så tager man ikke de restauranter seriøst, der bruger meget energi på det her,” forklarer han.

“Det er noget reelt at arbejde med bæredygtighed – det er noget, der koster dig noget. Vi må og skal tage bæredygtighed alvorligt i vores branche, og mange ser jo mod toppen for eksempler, de kan følge.”

“Så er det for let for toprestauranter at kunne slippe af sted med at sige ’vi bruger gode råvarer’ – for hvad fanden betyder det? Michelin deler på den måde fripas ud på må og få i en branche, der i forvejen tager lidt for løst på bæredygtighed.”

Læs hele Puglisis blogindlæg lige her – det er meget læseværdigt.

Læs også: Årets lakridsfestival vokser og rykker til luksusrammer

Hvad: Restaurant Relæ
Hvor: Jægersborggade 41
Hvordan: Læs mere lige her

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh.

Kendt kunstner med ny PR-fidus: Få 100 kr. for at se billeder som det her på galleri

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Sander Dekker PR Foto
Sander Dekker PR Foto

“Vi har fået nok af Mark Zuckerberg og hans sociale medier,” fortæller Kristian von Hornsleth.

“Så vi tager de cirka 10.000 kroner, vi ville bruge på at booste opslag om udstillingen, og deler dem i stedet ud til 100 heldige mennesker, der har lyst til en sjov eftermiddag sammen med mig og noget sindssygt spændende fotokunst”

Det er rigtigt nok.

Strayfield gallery giver simpelthen 100 kroner til 100 første tilmeldte til udstillingen ‘MY NAME IS SANDER DEKKER’, som han har arrangeret med den hollandske billedkunstner Sander Dekker for Strayfield Gallery i Hellerup.

Læs også: Luksus over det hele: Bendtner sætter københavner-lejlighed til salg for 24 mio. kr.

Sander Dekker PR Foto

Instagram-kunst
Lørdag den 29. februar klokken 13.00 inviterer Kristian von Hornsleth indenfor i galleriet på Strandvejen, hvor han som kulturguide underholder og gerne debatterer med sin fortolkning af Sander Dekkers værker.

Den hollandske fotokunstner Sander Dekker er kendt for finde og opsøge spændende og outrerede personligheder på sociale medier og med sine impulsive og rå billeder viser menneskene bag de glittede facader.

Normalt er billederne fra sociale medier nøje udvalgte ud fra den perfekte komposition, hår og makeup. Men når Sander Dekker opsøger excentriske personligheder på Instagram, gør han alt for at få personen foran kameraet ud af deres vante selviscenesættelse.

Man melder sig til ved linket nederst i artiklen.

Alle får direkte besked på email om de er kommet på “100kr.gæstelisten”.

For at sikre den gode stemning, byder Strayfield Gallery på både vådt og tørt.

Læs også: Luksusbiograf: Røde velourlænestole, lysekroner, champagne og havudsigt

Hvad: MY NAME IS SANDER DEKKER
Hvor: Strayfield Gallery, Strandvejen 149
Hvornår: Lørdag den 29. februar klokken 13.00
Hvor meget: Gratis – du får faktisk 100 kr. for at komme
Hvordan: Læs mere lige her og tilmeld dig

Læs også: MigogKbh: Anders Hemmingsen om tidslomme på Amager og egne testikler i creme

Anbefaling: Er det her byens bedste tatar?

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Tatar fra Den Røde Cottage
Tatar fra Den Røde Cottage

Midt ude i skoven ligger TATAR-paradiset.

Tatar….mmmmm.

Retten er i princippet ‘bare’ råt oksekød.

Men kendere ved, at det er SÅ meget mere.

Tataren kan også være en god lakmustest af et køkken, for hvis de kan kombinere råvarerne lige i skabet, så ved man, at hér er en kok, som har styr på tilsmagning.

Tatar kan være alt fra en halvlunken kvabset omgang daggammelt oksekød af tvivlsom kvalitet til en decideret himmerigemundfuld, hvor man mister tid og sted.

Nu skal vi en tur helt op i øverste liga.

Læs også: Stjerneregn: Sådan ville MigOgKbh strø Michelin-stjernerne i København

Røde Cottage PR Foto

Morten Korch burde skrive om den her tatar

Vi skal en tur i skoven nord for København. Her ligger Den Røde Cottage nemlig så idyllisk, at det ligner en Morten Korch film.

Maden er helt overordnet vanvittig god, men det er en anden historie – i dag handler det om tataren – som fuldkommen slog benene væk under mig.

Den skiller sig lidt ud fra andre tatar-serveringer, idet den er skåret i tynde skiver.

Altså ikke hakket, ikke rørt – nej, i skiver.

Læs også: Overblik: De her vilde restauranter åbnede i København 2019

Anton Ego
Min mistænksomhed forsvandt dog med at brag, da første bid ramte mundhulen. Ren Anton Ego scene fra Ratatouille filmen, for dem der kan huske den.

Tataren bliver serveret med en krydret og fed estragonemulsion med salt og dyb parmesan, knasende syltet glaskål, sprøde grillet grønkål og røget marv der ligger og spiller andenviolin i smagskompasset.

Ikke noget fikumdik. Faktisk ret enkelt, og dog så hamrende indviklet.

Knivskarpt adskilte, fuldkommen rene smage, der upåklageligt finder hinanden i et gastro-nirvana.

Mesterligt – og den bedste jeg kan mindes at have fået.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns bedste gourmetrestauranter

Udvalgt af mester selv
En tatar er sjældent bedre end det kød, den laves af.

Den Røde Cottage får deres kviekød fra Mogens Nielsens fritgående nede fra Herlufmagle.

Her er det mester selv (Erik Christensen, tidl. Grambogaard),der udvælger de særlige stykker, som får lov til at ryge på Cottagens tatar.

Læs også: Guide: Her er 4 perfekte romantiske get-aways tæt på København

Hvad: Tatar
Hvor: Den Røde Cottage, Strandvejen 550
Hvor meget: 3 snacks, 3 retter og petit four koster 575,-
Hvordan: Læs mere lige her

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh. Også om tatar…