MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Vandreture, bungyjump og udflugter: Stor guide til aktiv ferie i og omkring København

Af Henrik Thierlein
Trætopbanen Gavnø Go Fly. Foto: Mads Tolstrup
Trætopbanen Gavnø Go Fly. Foto: Mads Tolstrup

Vil du ikke bare ligge på stranden, shoppe igennem i København K, lade dig transportere rundt i en GoBoat eller sidde og nyde byen fra en Kanalrundfart, ja så kommer her nogle aktive alternativer både i København, men også nord og syd for hovedstaden.

Og et måltid spørger madøret? Ja, det skal du heller ikke spares for efter en aktiv dag. 

MigogKbh er endnu en gang teamet op med gæsteskribent Henrik Thierlein, en sand københavner- og danmarkskender og tidligere international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år.

Du kan læse flere af hans guider til København og resten af landet her.

Mountainbike på Møn. Foto: Mads Tolstrup, SydkystDanmark

Sæt kurs mod slottet

I denne artikel skal vi lidt rundt og være aktive til vands og til lands men dog ikke i luften, det tør jeg ikke – eller gør jeg!

Vi lægger ud med en køretur til et af landes smukkeste slotte en time og 20 minutter fra Rådhuspladsen, nemlig til Gavnø Slot ved Næstved, hvor vi faktisk skal flyve en smule med GoFly, en trætopbane højt til vejrs i Gavnøs 150-årige trækroner. Vild skovtur? Tak for kaffe.

Så mens de andre flyver rundt som en anden Tarzan eller Jane, ja så smutter jeg ind på slottet og får lidt af stedets over 600 års historie og drikker mig en kop kaffe i Café Tulipanen, hvorefter resten af holdet joiner mig til en aktiv ølsmagning i Slotsbryggeriet og køber nogle af de otte varianter fra Slotsbryggeriet med hjem. 

Møn Surf. Foto: Mads Tolstrup, PR

Turen går videre sydover til et af Danmarks mest kendte øsamfund, nemlig Møn. Øen er kendt for Møns Klint. England har The White Cliffs of Dover – vi har dette fantastiske, hvide naturfænomen, hvor Geocenter Møns Klint fængende fortæller om rejsen, som går 70 millioner år tilbage i tiden og udstillingen på underholdende måde viser, hvordan de gigantiske isgletsjere formede dette landskab. Og har du ikke ikke højdeskræk, så er der sørme også en både klatre- og svævebane her.

Er du mindre vovet, så er en vandretur under bøgetræerne i Klinteskoven også en mulighed for ikke at tale om en mere hæsblæsende guidet mountainbiketur. Og er du som jeg vild med vand, så oplev en surftur med Camp Møns Klint til naturfænomenet. Et vue, du sent vil glemme. Surf med det erfarne dansk-norsk-amerikanske ægtepar Patrick og Kesia Cohan fra Møn Surf, der har surfet i seks eksotiske lande før de faldt for… Møn.  

Når du er i området, så køb ind til frokosten i gårdbutikken
Klintholm Gods er gårdbutikken åben hver dag 10-13 og bugner af årstidens grønt, drikkevarer med og uden alkohol samt specialiteter fra Møn, og kødpålægget er produceret fra eget Hereford-kvæg, der lever af friskt, grønt græs og urter på markerne rundt om godset. Og orker du ikke at køre længere, så dejs om i et af Villa Hunos 11 glampingtelte ved søen Huno tæt på klinten. 

Camp Adventure. Foto: Mads Tolstrup

Flere klatrebaner og en tur i skoven

Nåede du ikke helt til Møn, så kommer her det tredje forslag til en klatretur i trækronerne, og det er rent faktisk Danmarks største klatrepark ved Camp Adventure her tæt på E47, der forbinder Nord- og Sydsjælland ved Gisselfeld Kloster.

Børn har endda deres helt egen Mini Klatrebane, og vil du slå lejer for natten, så er der glampingsæson hele året i de helt unikke og opvarmede jurter, så du er så tæt på naturen som muligt, men nyder luksus, som var det et hotel i skoven. 

Når du er i området, så spis frokost her… 
Rønnede Kro kan man snart fejre 200-års fødselsdag på adressen tæt på skovene. Og selv om kroen i dag ligger i et lyskryds omringet af Rema1000, Shell, Meny og Kenns Biler, så har den smukke bindingsværkskro formået at skabe nogle skønne rammer med forplads og udsigt til markerne på bagsiden.

Her er jeg især vild med den rugmelstegte rødspættefilet, hvor snaps med rugbrød og brun farin passer perfekt til. Rug med rug på. Jeg kan simpelthen ikke få nok rug(-brød)!

Stedets hønsesalat er dog serveret på surdejsbrød med fermenteret glaskål og syltede svampe efter sæson. Klassikeren æg og rejer kommer her med citronmayonnaise, og den hjemmelavede mirabellesnaps kan anbefales.

Vi kører en god bue uden om København for at komme op til Kongestjernen ved Store Dyrehave tæt på Hillerød, hvor vi skal spænde løbeskoene og opleve de tre skove Gribskov, Store Dyrehave og Jægersborg Dyrehave og Hegn, som udgør det såkaldte Parforcejagtlandskab, der fortæller om Kong Christian d. 5.’s evne til at få et skovområde på 4.500 hektar gjort til et jagtlandskab.

Her ligger i Jægersborg Dyrehave og Hegn, eller blot kaldet Dyrehaven, et kæmpe areal med skov, åbne sletter med hjorteflokke og kongefamiliens jagtslot Eremitagen, som er perfekt at løbe i og er i dag en del af UNESCO-verdensarvsområdet Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland.

Jægersborg Dyrehave. Foto: Visit Nordsjælland

Føl dig hensat til kongernes parforcejagt, hvad enten du er løber, på cykel eller til hest.

Og vil du opleve den aktuelle fotoudstilling med bl.a. fotos fra området her taget med drone, så smut forbi Kongens Nytorv i hele juli og se udstillingen, midt i København, der i år er udnævnt til UNESCO Arkitekturhovedstad 2023. 

Når du er i området, så spis frokost her
Kilden i Skoven. Midt i skovens dybe stille ro ligger en perle apropos arkitektur. Det store, sortmalede hus, som ligger ved selve kilden, der udspringer her, og hvor du kan slukke din tørst før frokostid, har i anledning af sommeren fået bygget en kæmpe åben grill, hvor der hver uge sammensættes en menu til både frokost og aften.

Menuen er overvejende grøn med de skønneste marinerede grønsager i sæson. Der fermenteres, syltes, og på grillen finder du marineret kød og sommergrønt, og til frokost er det også muligt at nyde en burger med dansk okse på grill eller charcuteri og ost fra lokale producenter med surdejsbrød med skøn grillet skorpe.

Slut oplevelsen af med hjemmelavet koldskåls-softice med kammerjunke-crumble, som stedets moderne version af den gamle sommerklassiker. 

Foto: CopenHill, PR

Aktiv i storbyen

Fra Dyrehaven er der kun 35 minutter med cykel ind til København ad den smukke strandvej, om du ikke vælger turen med Kystbanen eller S-toget.

Her midt på stenbroen står Lena og hendes team fra Go! Running Tours klar med konceptet Running Copenhagen med et hav af koncepter og ture med sightseeing tips og inspiration til, hvor du skal spise og drikke cocktails efter løbeturen med hende eller en fra hendes entusiastiske team. Ja du kan endda købe din egen Go! Running Copenhagen T-shirt i økologisk bomuld som minde. 

Nu lovede jeg jo i starten af artiklen aktive oplevelser til lands og til vands, og nu kommer der et tip, hvor du næsten kommer i luften.


CopenHill, også kaldet Amager Bakke, er byens epicenter for urban mountain sport, som de selv udtrykker det, og som kan få den mest alpine nordmand til at gipse efter vejret… eller måske snarere over udsigten over sund, hav, vindmøller, bro og arvefjenden Sverige i horisonten. Gå eller løb op ad stisystemt og stå på ski ned! 

Bjergløbet er med hældningsprocenter mellem 5 og helt op til 35, og som et rigtigt skiresort kan du besøge både ski- og rooftopcafé. Jeg har nu altid mest været til afterski, og det er der rigelig mulighed for her, mens de andre aktive løber, hiker og endda klatrer og rappeller ned ad verdens højeste, byggede klatrevæg på 85 meter over havets overflade!

Når du er i området tæt på Refshaleøen, så spis frokost her… 
Her ved vandet over for Langelinie og Den Lille Havfrue ligger nordens største street food venue, Reffen by CPH Street Food, i urbane og industrielle omgivelser og med et hav af madboder på over 6.000 m2 fordelt på over 40 madboder og barer.

Findes retten ja, så findes den her i dette mekka med over 15 nationaliteter og over 50 kokke fra hele verden. Mellem retterne kan du afprøve den vildeste Refshaleøens Skatepark, hvor du kan køre BMX, løbehjul, rulleskøjter og skateboard.

Tilbage til grillen, for bøffen er vendt, og der er snart nybrygget øl i hanerne. Reffen kan alt.

 Efter maden er det tid til en svømmetur i en af de mange badezoner og Søndre Refshalebassin er et af mine favoritsteder og på behørig afstand af den liflige stegeos. 

Fra vandet, som efterhånden har fået den rette temperatur her i havnen, kan jeg se, at dristige unge er ved at kaste sig ud i elastikspring fra Bungyjump Copenhagen ved min favoritstrandbar, Halvandet

Besøg også Kayak Republic
Er du til kajak i havnen, så dreje af ved Børskaj overfor Nationalbanken. Her under broen findes en helt lille by hos Kayak Republic.

Lej en af de mange kajakker eller stand up paddles. En kajaktur er med eller uden guide, og du kan også komme på kajakskole. Ja, selv en gratis tur kan arrangeres med Miljøkajakken Green Kayak, før maden indtages blandt kajakfolket på Kayak Bar

Jeg er mæt af oplevelser både i og uden for København og hopper på min orange Donkey Republic-cykel, som er en af de mange cykeltilbud til at transportere sig rundt med i cykelbyen København.

Med vind i håret på de mange cykelstier og -broer har jeg kun tilbage at sige god sommer og nyd det aktive liv.

Og glem nu ikke mad og drikke efter en hård tur til vands, til lands og… næsten i luften. 

Du kan følge gæsteskribent Henrik Thierlein på Instagram for tips og inspiration.

Læs mere om de tre områder på VisitSydsjælland/Møn, VisitCopenhagen og VisitNordsjælland

Find desuden flere guider til udflugter fra København her.

Del artikel

Andre læser også