Nyhedsbrev

Artikler med:

Nyeste artikler

Smørrebrød, arkitektur og øl-oplevelsescenter: Det skal du opleve i Carlsberg Byen

Af Henrik Thierlein
Carlsberg Byen og Hotel Ottilia. Foto: Henrik Thierlein
Carlsberg Byen og Hotel Ottilia. Foto: Henrik Thierlein

Københavns nye bydel mellem Frederiksberg, Vesterbro og Valby byder på historie fra bryggeren over dem alle. Selveste J. C. Jacobsen der i 1847 startede bryggeriet Carlsberg. Opkaldt efter sønnen Carl på bakken i Valby, deraf navnet Carlsberg.

Bydelen er i rivende udvikling og opbygning, og midt mellem de gamle, historiske og ikke mindst kunstfærdige bryggeribygninger skyder nyt op med byens bedste gastronomi, hotel, burger, smørrebrød, kaffe og bagværk.

Det er som om, at det bedste er samlet i denne bydel. 

MigogKbh er igen teamet op med gæsteskribent Henrik Thierlein, en sand københavner- og danmarkskender og tidligere international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år. I dag rådgiver i turisme, presse og gastronomi. 

Du kan læse flere af hans guides til København og resten af landet her.

Hotel Ottilia. Foto: Henrik Thierlein

Når vi denne gang giver ordet til Henrik Thierlein, kommer han med tips til en tur tilbage til brygger Jacobsens gamle bryggerigrund, som dengang og i dag huser en bydel fuld af historie og kultur – og som det seneste en oplevelse for foodies. 

Pak weekendtasken, eller smut herud på en dagstur. Bydelen har sin egen nye S-togsstation, Carlsberg, og hver måned kommer nye koncepter i underetagerne på nye og gamle bygninger, så det kan være svært at følge med. 

Området emmer af historie: Home of Carlsberg – bliv klogere på øllet 

Carlsberg Byens gadenavne leder tankerne mod Carlsbergs storhedstid, hvor der blev brygget øl fra 1847–2008, og hvor kun mikrobryggeriet Jacobsen i dag producerer de gyldne dråber.

Gadenavne som Malttorvet, Pasteursvej, Gærtorvet, Lagergade og Kedelpladsen taler deres tydelige sprog. Og som en særlig hyldest til bryggerhestene, som stadig holder til i Carlsberg-staldene i Home of Carlsberg – Kuskenes Gade og Bryggerhesten. 

Men gaden Bag Elefanterne lige ved Ny Carlsberg Vej er nok det (dyre-)navn af alle, som flest forbinder med bydelen.

Elefantporten er ikonisk, når det kommer til arkitektur og genkendelighed, ja, hvem har ikke kørt igennem denne port også dengang, der blev brygget herude.

Jeg starter min tour de Carlsberg Byen ved porten og ser op, mens de to portrætbuster af Carl og Otillia Jacobsen i Elefantgården kigger ned, før turen går til det internationale oplevelsescenter Home of Carlsberg, hvor historien om bryggerdynastiet flot bliver beskrevet og med interaktive effekter, der sjældent ses på en dansk attraktion.

Den ikoniske location er gennemgået en tiltrængt ansigtsløftning og bragt historien om et af Danmarks største eksportbrands til et niveau, som bryggeren ville nikke anerkendende til, om han havde levet. 

3.000 udstillings m2 fortæller historien om familien Jacobsen, dramaet om far og søn, de videnskabelige opfindelser, brandet og øllets historie – ja kælderen er endda viet til verdens største samling af ølflasker! 

Gå gennem udstillingen og skab din egen øl, hør skænderierne mellem far og søn spillet af skuespillere interaktivt og slut turen af med en øl i Carlsberg Baren og køb et minde med hjem fra Brand Store.

Godt nok koster det entré at besøge udstillingen med interaktive skærme, personlige ejendele fra Carlsbergs grundlægger J.C. Jacobsen og hans søn Carl, samt de spændende videoer med skuespillere, der på yderst livagtig vis spiller bryggeridynastiets persongalleri.

Som noget nyt er det dog muligt at besøge den hyggelige bryggergård, skulpturhaven med Den Lille Havfrues søster og staldene helt gratis. Home of Carlsbergs helt egen mini-zoo byder på fem bryggerheste og tre ponyer, deriblandt stedets maskot-pony.

Er du blevet sulten af al den Carlsberg viden, så har Madklubben Home of Carlsberg indrettet sig smukt i Husbyggeriet Jacobsen med udsigt til de tre store kobberkedler, hvor restauranten får sine fire bryg fra. To lager, en ale og det sorte får wheat sour. Pale lager er virkelig en smagsbombe – ja Carlsberg på steroider. 

Brødet bliver bagt med mask fra ølproduktionen, det tilhørende smør med humlestøv og maden er tilsat øl, som smagsforstærker i flere retter.

Jeg går straks i gang med tatar med løgringe i øldej af brown ale og fortsætter med dagens fangst i hummersauce med weissbeer.

For dem, der ikke kan få nok øl, så prøv et Beer Flight bestående af fire smagsglas á 10 cl husbryg med tilhørende ølpølse, som her på husbryggeriet er i sit rette hjemlige element. Like coming home – Home of Carlsberg. Skål. 

Elefantporten. Foto: Henrik Thierlein

Hermed opløftet af den smukke arkitektur, bryggerhistorie, mad og drikke er det tid til en omgang spa og wellness i de romerske bade under Carlsberg Byen. Storbyfænomenet AIRE, som findes i otte byer i Europa og USA, er åbnet i den nok mest spændende og banebrydende spa-verden, København har set til dato.

Få en behandling, en massage, en svømmetur i de termiske bade eller lad dit legeme sænke ned i humle og malt-bade med en iskold Carlsberg i hånden, et koncept som brygger Jacobsen sikkert ville have været stolt af. 

I naboejendommen og med særskilt indgang til AIRE finder du et andet af Carlsberg Byens smukke renoverede byggerier, nemlig den gamle tappehal med de karakteristiske guldkapsler på facaden, som sender tanker til den legendariske øl Den Gyldne Dame.

AIRE i Carlsbergbyen. Foto: PR

Indenfor har Brøchner Hotels lavet et overnatningssted af internationalt format. Det industrielle design er gennemført i alle værelseskategorier, og ofte er der bl.a. dj i receptionen når klokken ringer ind til en times wine-hour på Hotel Ottilia – naturligvis opkaldt efter bryggerens hustru.

På toppen af hotellet med elevator fra gadeplan er det muligt at besøge Tramonto Rooftop med flot 360 graders vue over ikke bare Carlsberg, men hele København i solnedgang. Navnet er meget sigende da Tramonto faktisk betyder solnedgang på italiensk. Klassisk italiano med et twist. Buon appetito Signore Jacobsen.

ØLPRODUKTIONEN – Gammel Carlsberg, Ny Carlsberg og Carlsberg 

Det første bryggeri blev bygget på Gammel Carlsberg Vej på det, der dengang hed Gammel Carlsberg. Striden mellem far og søn J.C. Jacobsen og Carl Jacobsen mundede ud i, at sønnen byggede sit eget bryggeri Ny Carlsberg på vejen af samme navn. Efter farens død slog han de to bryggerier sammen i 1906 til det nuværende Carlsberg-brand. 

Jeg har dog et lille beskedent ønske til Carlsberg-arven. Den lukkede produktion af Gammel Carlsberg-øllen, som var den første øl, der blev brygget på det nyåbnede Gammel Carlsberg i 1847, kunne genoptages som en hyldest til bydelen på Bryggerens fødselsdag i marts hvert år, lige som Rød Tuborg er en sæsonøl i maj på Tuborgs fødselsdag. Det var en gratis omgang. Skål. 

Fra shopping til grøn oase – smørrebrød hos Aamanns og comfort food hos nye Dolores 

Det er tid til shopping før frokost, og Lampemesteren har samlet alt det bedste i designbelysning i topklasse, og der er altid kaffe på kanden og tid til en snak. Naboen Stelling har alt i plakater, tegneartikler, pensler, staffeli, indramninger m.m., og Carl Hansen & Søn Flagship Store udstiller møbelklassikere en masse. 

Er du til mode, ja så har Henrik Vibskov – dansk modes enfant terrible – sit eget univers her i sit Archive Boutique. Galleriet von Bartha er naboen og har indtaget fyrtårnet fra 1883, hvis arkitektoniske interessante rum nu emmer af kunst. 

Bagved er det muligt at gå en tur i den historiske J. C. Jacobsens Have. Haven er virkelig et besøg værd før frokost. Tegnet og anlagt af bryggeren selv til privat brug for hans familie, senere til beboerne i Æresboligen og siden 2017 er den åben for alle. Haven er botanisk interessant, da bryggeren selv har samlet frø og planter gennem sine rejser i Europa, og den står i dag genskabt efter hans planer og tegninger.

Aamanns Genbo. Foto: Henrik Thierlein

Jeg er sulten og denne gang må arkitekturen og botanikken vige et øjeblik for min sult efter smørrebrød. Heldigvis er der råd for det, da smørrebrødskongen Adam, som nabo til alle herlighederne herude har åbnet Aamanns Genbo. På kortet er både smørrebrød, aftenserveringer og snacks, og så drikkes der Herslev, To Øl og Carlsberg til.

Jeg vælger naturligvis den økologiske Jacobsen Brown Ale, sammen med Adams sædvanlige høje kvalitet og sæsonkøkken, som har fået økologisk spisemærke i sølv (60-90%) – ja og så er øllen også lige brygget et par gader herfra. Local hood om noget.

Lige overfor, på den hyggelige plads med egen legeplads foran, er Carlsberg Byens seneste skud på gastro-stammen, nemlig Restaurant Dolores på Kildepladsen.  

Dolores er navnet på San Franciscos ældste farverige kvarter Mission District og dermed er der garanti for velsmag på sin danske navnesøsters sted. Den danske version af Dolores er med lokale råvarer, men der anvendes de bedste grøntsager fra Sydeuropa, når kulden sniger sig ind på de danske marker. 

Sølvmærket sikrer 60-90% økologi på menuen hele året og kortet er inddelt i snacks, menuer og mindre delevenlige retter. Har du ikke så lang tid, så sæt dig i spisebaren og kig med i køkkenet og udfordre smagsløgene med otte typer snacks kaldet ”Snack Attack” eller prøv ”De 5 Hurtige”. Verdenskøkken á la Dolores. 

Åbner snart: Ny restaurant hvor Carlsbergkilden udsprang 

I et smukt hjørnelokale tæt på den ikoniske Elefantport åbner til foråret 2025 et nyt restaurantkoncept.  

Niveauet på både gastronomi og bæredygtighed vil på alle parametre blive højt lover ejerne. Restauranten ligger for øvrigt der, hvor den oprindelige kilde til bryggeriets vand engang udsprang. Det har også været inspirationen bag kunstner Frederik Lassen Hesseldahls glasmaleri, som vil pryde restauranten. Læs mere her op til åbningen.    

Reservoir

Ny biograf med restaurant & bar 

Mr. Brown, Mr. White, Mr. Blonde, Mr. Blue, Mr. Orange og Mr. Pink. Du kender måske de seks håndlangere i Quentin Tarantinos film “Reservoir dogs”. 

De fire salen her er også opkaldt efter farver og indretning i blue, blonde, green & red. 

I biografsalene er der også plads til at spise og drikke ved små borde med lamper i behagelige sofaer og stole, som indbyder til ren hygge. 

Spis før, under eller efter og bestil en lokalbrygget Jacobsen øl med, når mørket sænker sig. 

Bydelens bedste bønner, is og bagværk.

Kaffe, kaffe, kaffe. Det er tid til kaffe og blødt brød og inden for få meter og kun med Pasteursvej mellem dem, ligger to favoritter. En gammel kaffekending i byen er naturligvis Coffee Collective, der her har til huse i bunden af det 120 meter høje Pasteurs Tårn.

Et state of the art lokale med seks meter til loftet. Her fås kaffe fra eget risteri på Frederiksberg, som forsyner de otte kaffebarer og sødt fra Collective Bakery på Nørrebro. Til at drikke indendørs eller to-go i J.C. Jacobsens Have overfor. 

Og ikke langt herfra har to af byens mest populære hipster-bagerier, Benji og Alice, åbnet et fælles bageri ved navn Københavns Bageri.

Københavns Bageri. Foto: Mathilde Mågård Hansen

Hvor Collective-folket har kaffen i fokus og mindre kagerne, er det her omvendt, omend kaffen spiller en væsentlig birolle. Folkene fra Kornby Mølle har et forædlingsprogram, hvor melsorterne udvælges og males på såvel stenkværn som på stålvalse.

Kager og brød er af den bedste kvalitet og samme kompromisløshed findes i kaffemælken på genbrugsflasker fra Søtoftes Gårdmejeri, hvor Michel og Marie har holistisk afgræsning af deres køer, som kun bliver malket, hvis de selv vil! Se, det kan smages i den søde gule mælk fra køer, der går på græs og har et godt liv.

Så når svenske Koppi Kaffe kommer op i koppen og blandes med Søtoftes mælk, ja, så forstår man ikke de konventionelle og ikke-økologiske kaffesteders priser, som er de samme som her på adressen Flaskehalsen 22 i bryggerbydelen.

De gode folk fra Københavs Bageri står også bag Aurora Ismejeri i Carlsberg Byens arkade ved navn Flaskehalsen lige rundt om hjørnet. Aurora har morgenmad fra 08-12 med min favorit æggeret Eggs Benedict. 

Kom også forbi i åbningstiden for alskens hjemmelavede is og fynbo-klassikkeren Brunsviger med softice – what’s not to like, sagde Fynboen. 

Snedkerarbejde, international dans og tre gastro-perler på stribe i den gamle Kedelhal

I samme arkade findes Smedstorp Snedkeri, som sammen med  Carl Hansen & Søn Flag Ship Store kapres om at være bydeles mestre ud i snedkeri, dog med hvert sit speciale, nemlig køkkener og møbler.

Lige om hjørnet skal vi til et andet kreativt område, nemlig dansens vidunderlige verden, som i 2024 med Dansehallerne har fået et nyt hjem i de fredede lokaler, som i bryggerens dage var Kedelhallen. I dette nye knudepunkt for dans og koreografi findes alt fra installationer, musik, videokunst og scenekunst fordelt på flere scener.

I samme bygning kan du forsyne dig med kvalitetbagværk, craft øl og øko tacos før en forestilling eller droppe forbi Kedelhallen udefra, da tre Københavner darlings har åbnet fra gadesiden. Ex-dessertkok fra Noma Rosio med efternavnet Sanchez har åbnet hendes seneste gourmet taco-outlet med Hija de Sanchez.

Hart Bageri frister med bagværk og til at slukke tørsten har Åben Craft Beer Bar 13 haner med de gyldne dråber brygget i Kødbyen og tre snacks. Ja jeg stemmer for at besøge dem alle tre – på samme dag og så nyde en forestilling bagefter i dette mekka for danseperformance.

ANDRE MADKONCEPTER LIGE RUNDT OM HJØRNET

Beyla Bar & Eatery
Veganer-imperiet med ARK som flagskib, Bistro Lupa på Østerbro og Souls Deli Torvehallerne  har åbnet en feel-good-bar & eatery i Carlsbergbyen med delevenlige veganske retter med bl.a. egen høst fra naturen og økologisk og bæredygtig svampeproduktion fra egen Funga Farm på Københavns Vestegn. 

Liquo
Vinbar med mad og vin fra Italien. Skabt af ejeren bag Surt og med vine fra alle Italiens 20 vinregioner.

Gasoline Grill 
På den legendariske adresse Bryggernes Plads ligger et lige så legendarisk burger joint, som amerikanske Bloomberg havde med på deres liste over verdens bedste burgere som den eneste i Europa! Fire burgere på menuen, hvoraf den vegetariske ofte vinder mit hjerte. Gasoline og MATR Foods har startet et revolutionerende samarbejde med et nyt plantebaseret alternativ til bøffen med et klimaaftryk, der er mindre end 10% af oksekød.
Butterburger er det modsatte. Økologisk kød med rødløg, pickles og en skive smør med Læsøsalt. Tilvælg en skive ost for at gøre den ekstra snasket, og drik hjemmelavet lemonade til.  

Surt
Pizzaiolo Giuseppe Oliva startede sin surdej op, da han kom til Danmark og åbnende Bag Elefanterne 2. Ingen industriel gær i pizzadejen. Deraf navnet Surt. Kun det bedste af det bedste. 

Hooked
Ligger perfekt på en stor åben plads med sol hele dagen. Laksen er certificeret og fanget på Færøerne, mørksejen er fanget uden brug af bundtrawl, ligesom hummeren er certificeret og fanget på åbent hav. Fisk med holdning!

Carls Øl- og Spisehus
70 meter lang bar med over 100 forskellige øl. Rustik brasseriekøkken i gammel maltsilo.

Cadence
Et rigtigt venindested med morgenmad, brunch, frokost og eget bageri på kanten af Carlsberg Byen og Vesterbro. 

En af mine yndlinglingsture i København er ved at være færdig. Og med en beliggenhed mellem Valby, Vesterbro og Frederiksberg er der slet ikke nogen undskyldning for ikke at besøge Carlsberg Byen midt i København.

Arkitekturen er indiskutabelt det mest spændende område inden for så få kvadratmeter i hovedstaden.

That calls for a Carlsberg! 

Du kan følge gæsteskribent Henrik Thierlein på Instagram for tips og inspiration.

Find mere info om Carlsbergbyen her

Læs mere om de særprægede gadenavne i Carlsbergbyen her. Bydelens masterplan vandt i 2009 førsteprisen som verdens bedste masterplan på World Architecture Festival – verdens største arkitekturkonkurrence. 

Del artikel


Top 3 i dag




 


 


 


 


Udvalgte artikler