Smørrebrød, arkitektur og gourmet: Det skal du opleve i Carlsberg Byen
Københavns nye bykvarter mellem Frederiksberg, Vesterbro og Valby byder på historie fra bryggeren over dem alle. Selveste J. C. Jacobsen der i 1847 startede bryggeriet Carlsberg. Opkaldt efter sønnen Carl på bakken i Valby, deraf navnet Carlsberg.
Bydelen er i rivende udvikling og opbygning, og midt mellem de gamle, historiske og ikke mindst kunstfærdige bryggeribygninger skyder nyt op med byens bedste gastronomi, hotel, burger, smørrebrød, kaffe og bagværk. Det er som om, at det bedste er samlet i denne bydel.
MigogKbh er igen teamet op med gæsteskribent Henrik Thierlein, en sand københavner- og danmarkskender og tidligere international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år.
Du kan læse flere af hans guides til København og resten af landet her.
Når vi denne gang giver ordet til Henrik Thierlein, kommer han med tips til en tur tilbage til brygger Jacobsens gamle bryggerigrund, som dengang og i dag huser en bydel fuld af historie og kultur – og som det seneste en oplevelse for foodies.
Pak weekendtasken, eller smut herud på en dagstur. Bydelen har sin egen nye S-togsstation, Carlsberg, og hver måned kommer nye koncepter i underetagerne på nye og gamle bygninger, så det kan være svært at følge med.
Området emmer af historie
Carlsberg Byens gadenavne leder tankerne mod Carlsbergs storhedstid, hvor der blev brygget øl fra 1847–2008, og hvor kun mikrobryggeriet Jacobsen i dag producerer.
Navne som Malttorvet, Pasteursvej, Gærtorvet, Lagergade og Kedelpladsen taler deres tydelige sprog. Og som en særlig hyldest til bryggerhesten, som stadig holder til i Carlsberg-staldene: Kuskenes Gade og Bryggerhesten. Men gaden Bag Elefanterne lige ved Ny Carlsberg Vej er nok det (dyre-)navn af alle, som flest forbinder med bydelen.
Elefantporten er et ikon, når det kommer til arkitektur og genkendelighed, ja, hvem har ikke kørt igennem denne port også dengang, der blev brygget herude.
Jeg starter min tour de Carlsberg Byen ved porten og ser op, mens de to portrætbuster af Carl og Otillia Jacobsen i Elefantgården kigger ned.
Hermed opløftet af den smukke arkitektur er det tid til en omgang spa og wellness i de romerske bade under Carlsberg Byen. Storbyfænomenet AIRE, som findes i otte byer i Europa og USA, er åbnet i den nok mest spændende og banebrydende spa-verden, København har set til dato.
Få en behandling, en massage, en svømmetur i de termiske bade eller lad dit legeme sænke ned i humle og malt-bade med en iskold Carlsberg i hånden, et koncept som Brygger Jacobsen sikkert ville have været stolt af.
I naboejendommen og med særskilt indgang til AIRE finder du et andet af Carlsberg Byens smukke renoverede byggerier, nemlig den gamle tappehal med de karakteristiske guldkapsler på facaden, som sender tanker til den legendariske øl Den Gyldne Dame.
Indenfor har Brøchner Hotels lavet et overnatningssted af internationalt format. Det industrielle design er gennemført i alle værelseskategorier, og ofte er der bl.a. dj i receptionen, når klokken ringer ind til en times wine-hour på Hotel Ottilia naturligvis opkaldt efter bryggerens hustru.
På toppen af hotellet med elevator fra gadeplan er det muligt at besøge Tramonto Rooftop med flot 360 graders vue over ikke bare Carlsberg, men hele København i solnedgang. Navnet er meget sigende da Tramonto faktisk betyder solnedgang på italiensk. Klassisk italiano med et twist. Buon appetito Signore Jacobsen!
Fra shopping til en grøn oase
Det er tid til shopping før frokost, og Lampemesteren har samlet alt det bedste i designbelysning i topklasse, og der er altid kaffe på kanden og tid til en snak. Naboen Stelling har alt i plakater, tegneartikler, pensler, staffeli, indramninger m.m., og Carl Hansen & Søn Flagship Store udstiller møbelklassikere en masse.
Pianoteket har i denne smukke butik salg af… rigtigt gættet pianoer, klaverer og flygler, og lejlighedsvis er her koncerter med smuk udsigt til J. C. Jacobsens Have bag vinduerne.
Haven er virkelig et besøg værd før frokost. Tegnet og anlagt af Bryggeren selv til privat brug for hans familie, senere til beboerne i Æresboligen og siden 2017 er den åben for alle. Haven er botanisk interessant, da Bryggeren selv har samlet frø og planter gennem sine rejser i Europa, og den står i dag genskabt efter hans planer og tegninger.
Jeg er sulten og denne gang må arkitekturen og botanikken vige et øjeblik for min sult efter smørrebrød. Heldigvis er der råd for det, da smørrebrødskongen Adam, som nabo til alle herlighederne herude har åbnet Aamanns Genbo. På kortet er både smørrebrød, aftenserveringer og snacks, og så drikkes der Mikkeller, Herslev og Carlsberg til.
Jeg vælger naturligvis den økologiske Jacobsen Brown Ale, sammen med Adams sædvanlige høje kvalitet og sæsonkøkken, som har fået økologisk spisemærke i sølv (60-90%) – ja og så er øllen også lige brygget et par gader herfra. Local hood om noget.
ØLPRODUKTIONEN – Gammel Carlsberg, Ny Carlsberg og Carlsberg
Det første bryggeri blev bygget på Gammel Carlsberg Vej på det, der dengang hed Gammel Carlsberg. Striden mellem far og søn J.C. Jacobsen og Carl Jacobsen mundede ud i, at sønnen byggede sit eget bryggeri Ny Carlsberg på vejen af samme navn. Efter farens død slog han de to bryggerier sammen i 1906 til det nuværende Carlsberg-brand.
Jeg har dog et lille beskedent ønske til Carlsberg-arven. Den lukkede produktion af Gammel Carlsberg-øllen, som var den første øl, der bryggedes på det nyåbnede Gammel Carlsberg i 1847, kunne genoptages som en hyldest til bydelen på Bryggerens fødselsdag i marts hvert år, lige som Rød Tuborg er en sæsonøl i maj på Turborgs fødselsdag. Det var en gratis omgang. Skål!
Bydelens bedste bønner og bagværk
Kaffe, kaffe, kaffe. Det er tid til kaffe og blødt brød, og indenfor få meter og kun med Pasteursvej mellem dem ligger to favoritter. En gammel kaffekending i byen er naturligvis Coffee Collective, der her har til huse i bunden af det 120 meter høje Pasteurs Tårn.
Et state of the art lokale med seks meter til loftet. Her fås kaffe fra eget risteri på Frederiksberg, som forsyner de otte kaffebarer og sødt fra Collective Bakery på Nørrebro. Til at drikke indendørs eller to-go i J.C. Jacobsens Have overfor. Og ikke langt herfra har to af byens mest populære hipster-bagerier, Benji og Alice, åbnet et fælles bageri ved navn Københavns Bageri.
Hvor Collective-folket har kaffen i fokus og mindre kagerne, er det her omvendt, omend kaffen spiller en væsentlig birolle. Folkene fra Kornby Mølle har et forædlingsprogram, hvor melsorterne udvælges og males på såvel stenkværn som på stålvalse.
Kager og brød er af den bedste kvalitet og samme kompromisløshed findes i kaffemælken på genbrugsflasker fra Søtoftes Gårdmejeri, hvor Michel og Marie har holistisk afgræsning af deres køer, som kun bliver malket, hvis de selv vil! Se, det kan smages i den søde gule mælk fra køer, der går på græs og har et godt liv.
Så når svenske Koppi Kaffe kommer op i koppen og blandes med Søtoftes mælk, ja, så forstår man ikke de konventionelle og ikke-økologiske kaffesteders priser, som er de samme som her på adressen Flaskehalsen 22 i bryggerbydelen.
Mens vi venter på, at Dansehallerne offentliggør deres første danseforestilling i Kedelhuset, og at vi alle igen kan klappe en bryggerhest, smage Carlsbergs produkter og høre historien om et af de største moderne erhvervseventyr i Danmark med bryggerfamilien hos House of Carlsberg, ja, så er det tid til bydelens gastrotempel Studio.
Køkkenchef Christoffer Sørensen har styr på den bæredygtige dagsorden, og efter syv år ude på landet på Dragsholm Slot er han nu søgt ind på brostenene og har skabt et køkken ud fra sæsonens bedste råvarer og tilmed med titlen Michelin ’Young Chef’ 2021 i rygsækken.
Studios nye hjem ligger for øvrigt der, hvor den oprindelige kilde til bryggeriets vand engang udsprang. Det har også været inspirationen bag kunstner Frederik Lassen Hesseldahls glasmaleri, som pryder restauranten. Skånsom fangst med fisk og skaldyr fra Norden og altid råvarer i sæson. Det er Christoffer Sørensen nu i Carlsbergbyen.
MADKONCEPTER LIGE RUNDT OM HJØRNET
Gasoline Grill
På den legendariske adresse Bryggernes Plads ligger et lige så legendarisk burger joint, som amerikanske Bloomberg havde med på deres liste over verdens bedste burgere som den eneste i Europa! Fire burgere på menuen, hvoraf den vegetariske ofte vinder mit hjerte. Gasoline og MATR Foods har startet et revolutionerende samarbejde med et nyt plantebaseret alternativ til bøffen med et klimaaftryk, der er mindre end 10% af oksekød.
Butterburger er det modsatte. Økologisk kød med rødløg, pickles og en skive smør med Læsøsalt. Tilvælg en skive ost for at gøre den ekstra snasket, og drik hjemmelavet lemonade til.
Surt
Pizzaiolo Giuseppe Oliva startede sin surdej op, da han kom til Danmark og åbnende Bag Elefanterne 2. Ingen industriel gær i pizzadejen. Deraf navnet Surt. Kun det bedste af det bedste.
Hooked
Ligger perfekt på en stor åben plads med sol hele dagen. Laksen er certificeret og fanget på Færøerne, mørksejen er fanget uden brug af bundtrawl, ligesom hummeren er certificeret og fanget på åbent hav. Fisk med holdning!
Liquo
Vinbar med mad og vin fra Italien. Skabt af ejeren bag Surt og med vine fra alle Italiens 20 vinregioner.
Carls Øl- og Spisehus
70 meter lang bar med over 100 forskellige øl. Rustik brasseriekøkken i gammel maltsilo.
Cadence
Et rigtigt venindested med morgenmad, brunch, frokost og eget bageri på kanten af Carlsberg Byen og Vesterbro.
Beyla Bar & Eatery
Veganer-imperiet med ARK som flagskib, Bistro Lupa på Østerbro og Souls Torvehallerne har åbnet en feel-good-bar & eatery i Carlsbergbyen med delevenlige veganske retter med bl.a. egen høst fra naturen og økologisk og bæredygtig svampeproduktion fra egen Funga Farm på Københavns Vestegn.
En af mine yndlinglingsture i København er ved at være færdig. Og med en beliggenhed mellem Valby, Vesterbro og Frederiksberg er der slet ikke nogen undskyldning for ikke at besøge Carlsberg Byen midt i København.
Arkitekturen er indiskutabelt det mest spændende område inden for så få kvadratmeter i hovedstaden.
That calls for a Carlsberg!
Du kan følge gæsteskribent Henrik Thierlein på Instagram for tips og inspiration
Home of Carlsberg (tidl. Visit Carlsberg) åbner i efteråret 2023 som et oplevelsescenter af international klasse med både en fortælling om en af landets største erhvervseventyr, fortællingen om de gyldne dråber, oplev bryggerhestene i de legendariske stalde og slut det hele af med et Carlsberg-produkt.
Dansehallerne får snart nyt liv og genopstår med fast scene og hus i det gamle, ikoniske Kedelhuset – et hus for dans og koreografi i hjertet af Carlsbergbyen. Se den foreløbige illustration og video her.
Find mere info om Carlsbergbyen her.
Læs mere om de særprægede gadenavne i Carlsbergbyen her. Bydelens masterplan vandt i 2009 førsteprisen som verdens bedste masterplan på World Architecture Festival – verdens største arkitekturkonkurrence.