Nyhedsbrev

Artikler med:

Nyeste artikler

Guide til det historiske København: Spis, bo og shop som i gamle dage

Af Henrik Thierlein
A. C. Perchs Thehandel . Foto: A. C. Perchs Thehandel
A. C. Perchs Thehandel . Foto: A. C. Perchs Thehandel

Nye koncepter åbner og nye bygninger bliver bygget i raketfart i disse år, så er der overhoved noget, at komme efter bag de gamle facader? Ja er det korte svar. Her emmer det af historie, kvalitet og det gode håndværk. 

Bag mange af byens facader gennem der sig perler, som værner om bl.a. det gode smørrebrød, kager, te, chokolade men også et måltid, hvor H.C. Andersen spiste og endda købte ind. Selv to museer har sneget sig med – men kun fordi de fortæller Københavns historie. 

MigogKbh er igen teamet op med gæsteskribent Henrik Thierlein, en sand københavner- og Danmarkskender og tidligere international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år – og han har fundet sine yndlings-spots bag de gamle facader. 

Du kan læse flere af hans guides til København og resten af landet her.

Når vi denne gang giver ordet til Henrik Thierlein, har han lavet en artikel om et København for længe længe side – gamle kendinge og perler du måske havde glemt. 

De næste afsnit er inddelt i shopping, to historiske museer, frokostkældre, konditori, middagsrestaurant, drinks og underholdning afsluttede med to overnatningssteder på Art Nouveau hoteller. 

Ja og så er der et lille afsnit om enklaven Frederiksberg her i 30 året for min status som Frederiksbergborger – og her er historie om du er til chokolade, smørrebrød, pianomusik eller øl. 

Nimb. Foto: Privat

Nimb – et historisk multihus midt i Tivoli 

Vi lægge dog ud med Københavns vel nok mest elskede perle – Tivoli grundlagt i 1843. 

Forlystelseshaven over dem alle, som selveste Walt Disney søgte inspiration i før han grundlagde sine egne parker, er virkelig en multiattraktion. 

Her kan du både spise, shoppe, kysse, høre musik og blive rundtosset i de mange forlystelser, hvoraf mange er virkelig gamle – eksempelvis Rutschebanen fra 1914. Der er dog ét sted i den gamle have jeg altid har søgt tilbage til og det hus kan alt – Nimb.  

Huset eller paladset er fra 1909 bygget for Kammerråd Vilhelm Nimb og hans hustru Louise, som et maurisk-inspireret palads. Hvis jeg var turist udefra eller i egen by, ville jeg ikke komme ud af døren for her er virkeligt alt! 

Wellness, behandlinger, marokkansk hamam og fitness i den store 300m2 kælder. 

Førstesalen har 38 smagfulde værelser og suiter, samt Afternoon Tea- og cocktailbaren Nimb Bar i lokaler der minder om en riddersal. Tagterrassen har opvarmet pool og events på Nimb Roof. Stueetagen huser Brasserie Nimb, hvor der er en pragtfuld udsigt til Tivolis smukke haver, scenen og fyrværkeri i sæson. 

Og skulle jeg snige mig udenfor de tykke mauriske mure, ja så skulle det for at være i Nimb-universet i haven. Smørrebrød hos Fru Nimb, konditorkager hos Cakenhagen eller verdens-gastronomi når Det Japanske Tårn byder indenfor til Michelin pop-up fra alle verdenshjørner. 

Royal Copenhagen Flagship Store. Foto: Privat

Shopping på legendariske adresser 

Royal Copenhagen Flag Ship Store har siden 1911 ligget i dette vidunderlige hus fra 1616 med porcelæn i flere etager med bl.a. Danmarks kongelige stolthed Flora Danica fra 1790, hvis originale historiske stel Dronning Margrethe bl.a. brugte til sin 80-årsdag. Stel er kongelige og historiske. 

Lær selv om håndværket og kom i malerskole for en dag. En sjov event for familie og venner. Der er massere af muligheder i den historiske bygning på Amagertorv, som i 2024 fik nydesignet stueetage. Det er som et museum, blot kan alt købes!

Rundt om hjørnet på Købmagergade og overfor A.C. Illums stormagasin Illum grundlagt i 1891, ligger hatteforretningen Petitgas. Her er siden 1857 kommet byens moderigtige herrer og andre med hang til hatte, kasketter, bowlers og caps – ja selv H.C. Andersen købte ind her. 

Går du tilgengæld ned ad Frederiksberggade til nummer 36 og mangler et par elegante handsker, så har Rhanders, Danmarks ja verdens ældste handskemager fra Randers grundlagt i 1811, til huse her på Strøget. 

Slotskælderen hos Gitte Kik. Foto: Privat

Københavns Museum og Arbejdermuseet – byens historie før smørrebrød i tre historiske kældre 

Københavns Museum er en lille perle bag Københavns ikoniske rådhus fra 1905 , om du vil vide mere om byens historie – og det vil jeg. 

Selve bygningen emmer af historie og er et fantastisk stykke arkitektur, som byens gamle Overformynderi fra 1894.

Lær om brokvartererne, om byens LGBT+ -historie i en lydomvisnings-podcast, se den gamle portnøgle til Vesterport, få historien om Københavnerbænken og se den smukke seks meter lange og fire meter brede bymodel, som viser det indre af byen i 1:400 og slut af i miniputcaféen Spirrevippen, hvor mor og søn er de perfekte værter. 

Er du mere til historien om arbejderklassen og de brede befolkningslags hverdag og arbejdsliv, ja så er Arbejdermuseet stedet tæt på Torvehallerne. Dyk ned i udstillinger om kvindeliv, Danmarks statsministre, industriarbejde og oplev en lejlighed, en kaffebar med udskænkning og en butiksgade fra 50’erne. 

Kælderen derimod er en helt anden historie og der er det heldigt, at jeg er sulten efter smørrebrød for under museet findes Café & Øl-Halle, som er den eneste kælderbeværtning som er fredet i København. 

Konceptet er enkelt. Du går op til Smørrebrødsbordet og vælger lige så mange små tallerkener du vil med gamle og nye klassikere og grønne stykker afsluttende med ost og sødt. Om sommeren er Smørrebrødsvognen, som er forløberen til pølsevognen, åben og naturligvis drikkes der den gamle arbejderøl Stjernepilsneren Star eller Røde Mor til – vi er jo på arbejdernes banehalvdel. 

Slotskælderen hos Gitte Kik er en anden kælderrestaurant dedikeret til den danske nationalskat smørrebrødet. Lokalet har været åben siden 1797 og er politikernes foretrukne smørrebrøds-pusher på Borgen overfor kanalen, og er indrettet med høje mahognipaneler, kongeligt porcelæn og grønne duge – gammeldags helt efter bogen. 

Her ses det store udvalg smukt anrettet på Musselmalet på et kæmpe bord tæt på køkkenet og her peges der på de retter man vil have, og så går køkkenet ellers i gang med ens bestilling. Dyrlægens Natmad, Kartoffelmad, æg & rejer – de er her alle. 

Schønnemann er den tredje af mine tips til charmerende kælderrestauranter og her tæt på Kultorvet har der været serveret dansk mad med øl og snaps siden 1877. 

Smørrebrød er naturligvis stedets specialitet og langs træpanelerne og gamle Petrus Schønnemanns kobberpander og olielamper på væggen serveres der alt fra Kokkens Tatar, rullepølsemad over Jomfruens Natmad, selv ved højlys dag, til kogt sprængt kalvetunge og hønsesalat – her på stedet kaldet en Madam Schønnemann. 

Slut måltidet af med Danmarks nationaldessert, nemlig rødgrød med fløde – det er for øvrigt restauratør Juliettes mormors opskrift. 

Foto PR

Noget til den søde tand: Danmarks ældste konditori og Afternoon Tea over tehuset 

Conditoriet La Glace er ikke bare Danmarks ældste konditori men også det mest kendte ikke mindst pga. en historie af kvinder der gennem generationer har drevet denne perle. I 2025 overtager legendariske Marianne Stagetorn Kolos’ to døtre Maria og Laura den søde sukkerstafet og bringer traditionen med alt fra kagerne H.C. Andersen til Karen Blixen og Sportskagen videre. 

Glem dog ikke de berømte kurser i bl.a. chokolade, blød nougat og Othellokage og er du gæst ved bordene og bestiller kage med varm chokolade, så formast dig ikke til at bestille varm kakao, så bliver der venligt men bestemt sagt: ”Mente De varm chokolade”. Elsker det. 

Nordens ældste teforretning fra 1835 i Kronprinsensgade hedder naturligvis A. C. Perchs Thehandel, og foruden den lille teebutik i stueetagen med det store udvalg af te fra hele verden og en smule matchende porcelæn, så er det på førstesalen, at deres berømte Afternoon Tea kan indtages. 

Perchs Tea Room trakterer med te, små kager, scones, engelske fingersandwiches samt et glas bobler. Just like in the good old days back in London. 

Café Sommersko anno 2024

Danmarks første café efter fransk mønster hed Café Sommersko anno 1976 og lå i Kronprinsensgade. Vi var en del der begræd dens endeligt men nu er der godt nyt. En 2024 version er skudt op i Palægade og endda med grundlæggerens søn Nils Petter Bro ved roret. 

Sommersko er i den nye version 2.0 inddelt i to lokaler. Omkring baren er det muligt at få små retter og også blot komme ind fra gaden til en kop kaffe eller et glas vin og til endda meget rimelige priser.

Flere klenodier er bevaret fra version 1.0, så som stedets klaver, tre malerier og det legendariske Sommersko billede. Ønsker du mere ro og fordybelse, så har Sommersko også en regulær spiseafdeling med et overvejende grønt spisekort med deleretter. Men frygt ikke – som i gamle dage er det også muligt, at bestille en håndfuld retter med fisk, skaldyr og kød og… ja en flaske champagne. Læn dig tilbage og lad tiden passere revy her et halvt århundrede efter. 

Restaurant Anton Foto: Restaurant Anton

H.C. Andersens gamle restaurant i nye klæder – og to legendariske vandhuller 

Restaurant Anton 

Store Strandstræde 3 fra 1853 dannede i mange generationer ramme om både et konditori og sidenhen en restaurant, som i dag lyder navnet Anton efter en af datidens store kulturpersonligheder med efternavnet Svendsen. 

Men det er hverken bygningen eller konditorhistorien der er det mest interessante men de historiske malerier i resturanten, som er malet direkte på væggene, og som Nationalmuseet nænsomt har ladet restaurere. 

Sid her i historiens vingesus med H.C. Andersens tre Nyhavn-adresser lige om hjørnet og spis som digteren gjorde både til frokost og aften. Menukortet er inddelt i á la carte eller gå med en af de to aftenmenuer med eller uden snacks, 5-6 retter og tilvælg evt. vinmenu. 

Råvarerne er valgt ud fra sæson fra kvalitetsleverandører, dyrene har haft et godt liv og fisken er bæredygtigt fanget. Jord-til-bord filosofi og tilgang deler Anton med sine to søsterrestauranter Marv & Ben og The Pescatarian.

Nu er det tid til en god øl og der er mange af de gamle mærker på Palæ Bar, som er holdt i den gamle værtshusstil her i Ny Adelgade i et hus fra 1600-tallet – jeg vælger naturligvis en kulsort porter og en Rød Tuborg i sæson. 

Den rødmalede træfacade med guldskrift har huset andre vandhuller før Palæ Bar, som er 40 år gammel i sin nuværende form, mens de foregående var mere af den hårdtslående af slagsen. 

Ikke langt herfra på Kongens Nytorv ligger en anden legende og den har tilgengæld haft det samme navn i lang lang tid, nemlig Hviids Vinstue, som er Københavns ældste vinstue grundlagt i 1723. 300 års historie. Dén lader vi lige stå et øjeblik. 

Hvilke krige har Hviids ikke overlevet fra Købehavns brand over Anden Verdenskrig til Den Kolde Krig version 2.0. Det kræver noget stærkere end et glas vin her på vinstuen, så jeg går med Limfjordsporter med lakrids og er det november og december, så prøv husets Gløgg anno 1954, som nok skal slå såvel venner som fjender i gulvet med de 8.000 liter der produceres om året, der efter rød- og portvin tilsættes rom og cognac.  

Frederiksberg – en tidslomme

Københavs eksklusive enklave med adresserne Allégade, Gl. Kongevej og Frederiksberg Allé gemmer på historiske steder med chokolade, øl, smørrebrød og pianobar. 

På Madvigs Allé tæt på den interessante museumsbunker skal der spises smørrebrød på en institution på Frederiksberg, nemlig Sans Souci fra 1902 eller på selve alléen på Promenaden fra 1932, hvor den kontroversielle forfatter Salman Rushdie spiste under sit besøg i København. 

Også Dirch Passers over 130 årige favoritbeværtning Restaurant Bjørnekælderen længere oppe af alléen serverer elegant smørrebrød med diskrete asiatiske noter – og Bjørnen er her endnu, blot udstoppet.  

Er du til gengæld blevet lækkersulten efter sødt, ja så står chef-chocolatier og ejer Tina Jacobsen klar hos Frederiksberg Chokolade med et kæmpe udvalg af alt i chokoladearbejde. Tina overtog den kendte adresse fra 1923 af to ældre kvinder og flere af formerne fra dengang bruges stadig til, at lave de hjemmelavede kreationer. 

Nu vi er ved navnet Jacobsen, så er det blevet tid til en kold Jacobsen øl fra nabo-husbryggeriet Jacobsen   på Simon Spies’ yndlingsbar på Gammel Kongevej ved navn Vinstue 90. Her skænkes stadig en Slow Beer i lokalerne fra 1916, hvor tiden har stået stille siden – undtagen leverancerne af skummende fad og gode specialøl på flaske. 

Intet trumfer dog mine to ynglingsvandhuller på henholdsvis Allégade 4 og 25, nemlig Alléenberg også kaldet Psykopaten tæt på Runddelen, og så Danmarks eneste pianobar Café Intime fra 1922, hvor jeg første gang kom som 18-årig. På disse to steder smager en Ale No. 16, fra fødeøen Fyn, altså bare bedre. 

Wallmans i Cirkusbygningen. Foto: Cirkusbygningen

Underholdning i verdensklasse i den gamle Cirkusbygning – Wallmanns dinnershow 

Cirkusbygningen overfor Tivoli huser Wallmans Dinnershow i den fantastike cirkusarena fra 1886 og er rent faktisk den ældste af sit art i hele Europa. I over 20 år har dette pragtfulde rum, under den store kuppel og med Verner Pantons crazy farvevalg, dannet ramme om et underholdningskoncept der ikke er set i Danmark siden de gode gamle kabaretdage. 

Konceptet er enkelt, og man tænker uvilkårligt skulle der en svensker til, at genopfinde den scene i Danmark, og ja det skulle der og han hed Hasse Wallman. 

Aftenen er lagt i hænderne på de optrædende kunstnere, der mellem imponerende sangnumre med lyseffekter, akrobatik og interaktivscenografi serverer en 4-retters menu med et ledsagede flot stort vinkort, som får den gamle cirkusbygnings kuppel til at løfte sig. Bravo Wallmans – sikke en udnyttelse af dette ikoniske rum. 

Savoy Hotel & Bar. Foto: Savoy Hotel & Bar

Art Nouveau-hotellerne Palace og Savoy – byens flotteste facader 

Bor du langt væk eller blot har lyst til at være turist i egen by, ja så står to af byens hoteller bag Art Nouveau facaderne klar med en seng og morgenmad når du vågner i Kongens historiske by. 

Palace Hotel på selve rådhuspladsen er udstyret med en pragtfacade af datidens store arkitekt Anton Rosen og hotellet fra 1910 regnes for hovedværket i hans meget produktive karriere. Få et værelse mod rådhuspladsen og nyd det vue til arkitekt Martin Nyrops rådhus fra 1905. 

I stueetagen har tv-kok og kokkenes skønne enfant terrible Casper Sobczyk med kælenavnet Capa sin Resturant Capa blandt de store originale marmorsøjler. Her er alt tilladt og her er ingen grænser for værtskabet. Om du er til de store menuer eller du blot er kommet for stedets Sashi-kød eller legendariske Smørbøf. Er du til caviar, ja så kan det også lade sig gøre foruden østerssmagning. 

Og har du rollingerne med, så er de mere end velkommen hos Casper & Co og der er garanti for røg og damp når de små får deres retter ind.

Når du kommer under dynerne på de øvre etager kan du glæde dig over, at rådhusklokkerne fra 01-06 ikke ringer og vækker dig. Historien røber, at arkitekten havde planer om at bygge et højere tårn på hotellet end hvad rådhusets arkitekt havde planlagt. 

Så der blev slået den handel af, at hvis rådhusets tårn fik lov til, at være højere end hotellets tårn, så ville rådhusklokkerne ikke ringe når gæsterne sov. Genial historie. 

Er du til et mindre hotel i hjerte af det pulserende Vesterbro, så har arkitekt Anton Rosen også tænkt på det. Savoy Hotel & Bar fra 1906 råder over 66 værelser i minimalistisk nordisk stil og Green Key certificeret med det simple og geniale økologisk morgenmadskoncept, hvor du får en fyldt Breakfast bag op. 

Husets egentlige epicenter, foruden en dejlig stille gård væk fra Vesterbros liv og leben, er lobbyen her kaldet Savoy Bar. Mød de andre gæster og lokale til et glas vin, og som gæst på hotellet er du inviteret til et glas eller to mellem 17:00-18:00 i de hjemelige og hyggelige omgivelser i den såkaldte Wine Hour – what’s not to like. 

Tour de historiske-København er ved at være slut, og jeg er sikker på, at det kan gå hen og blive et gensyn – der er nok en grund til, hvorfor flere af stederne har eksisteret i flere hundrede år. 

Du kan følge gæsteskribent Henrik Thierlein på Instagram for tips og inspiration – også til historiske steder.

Del artikel


 


 


 


 


Udvalgte artikler

 


 


 


Top 3 i dag