MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Sælspotting, gastronomi og brede sandstrande: Stik af fra København og nyd Fanø

Af Redaktionen
Foto: Haven Fanø
Foto: Haven Fanø

Her på MigogKbh holder vi meget af at guide til og tippe om de bedste steder i København, men vi bevæger os også gerne uden for byens grænser for at opdage omegnen og resten af landet.

Af og til allierer vi os også med eksperter og kendere, som giver deres bud på gode oplevelser, der er værd at rejse efter uden for København.

Denne gang er vi teamet op med en sand Fanø-kender. Her får Camilla Thorenfeldt ordet og kommer med sine bedste tips til vesterhavsøen med de brede sandstrande.

Foto: Camilla Thorenfeldt

Hop ombord på færgen

Jeg må bede dig om at lukke øjnene og forstille dig en lille ø, sådan helt vestpå. En ø, der rummer smuk natur, højt til loftet, vildt klitlandskab, smukke gamle huse og snoede, brostensbelagte gader, Danmarks mindste stormagasin og en underspillet madscene, der leverer sublim mad – med masser af kant.

Her finder du masser af smil, god service og lækre koncerter. Alt dette og meget mere, kan du få lov at opleve, hvis du hopper ombord og snupper en lille færgetur, der tager dig fra Esbjerg og til ønskeøen Fanø.

Velkommen til Fanø

For at besøge denne skønne ø, ja – så er der en sejltur forinden. Men den klarer du let som ingenting.

Sejlturen mellem Esbjerg og Fanø tager kun 12 minutter, og der er typisk mellem en og tre afgange pr. time. Der kan ikke bookes billet på forhånd, og der tages biler med over efter “først til mølle”-princippet. Vi har det sådan helt stille og roligt, du ved.

Med 1,8 millioner, der årligt besøger øen, har vi brug for tre færger på Fanølinjen. Så vi har Fenja, Menja og Grotte. Den sidstnævnte færge er en el-færge.

Men hvis du vil være helt sikker på, at færgen sejler, vandet ikke overstiger havnekanten, eller om køen er væk. Så meld dig ind i gruppen Sejler Fanøfærgen lige nu” på Facebook. Den er styret af frivillige og har intet med rederiet at gøre.

Hvis du kommer i tanke om, at du har glemt alt det, der ikke kan købes, så findes der altså søde og rare mennesker på øen, der står klar til at hjælpe dig. Vi har nemlig Fanø online opslagstavle, hvor du kan søge efter bleer, autostole, en oplader eller hvad det måtte være. Det er nemt, det er hurtigt, fortvivl ej, din ferie bliver fantastisk.

Foto: Camilla Thorenfeldt

Sælspotting, safari og cykelture

Vi er landet, og på havnefronten i Nordby er der allerede mulighed for at udforske og starte med at samle på oplevelserne.

Sælspottinger en ting på Fanø. Herfra havnefronten kan man se sælerne sole sig på sandbunkerne ude i vandet. De er forholdsvis tæt på, og fra havnen kan du nyde synet, mens du på bænken spiser en is eller en sandwich fra det skønne Seaside.

Herfra er det også muligt at booke guidede ture med en af Danmarks mest erfarne ornitologer. Nationalparksafari og Fanø Fuglestation findes lige her.

Har du ikke bil, er det absolut ingen hindring for at komme med ud på ø-eventyr. Det er muligt at tage toget fra hele Danmark til Esbjerg og gå eller tage bussen direkte til færgen. Og når du kommer til Fanø, er der er både busser og cykelleje.

Så hvis du gerne vil skippe den potentielle bilkø fra fastlandet og satse på en genvej til mere ferie med frihed, så tager du kontakt til Marianne, der står for Fanø Bikes. Marianne er indbegrebet af service, og hun er til for at gøre din ferie endnu mere fantastisk – på cykel. Hun tilbyder leje af almindelige cykler, el-cykler, el-ladcykler og tilbehør, som kan stå klar ved dit sommerhus, når du ankommer.

Fanø Bikes tilbyder også mulighed for leje af cykel i få timer eller i en dag eller to dage, via appen Donkey Republic. Der findes 13 ubemandede cykelstationer på øen, hvor du uden reservation kan leje en cykel. På den måde har du mulighed for at komme ud og opleve Fanø – som Fanø bør opleves. For på Fanø der cykler vi.

En hovedgade fuld af fristelser

Smid bilen et sted på havnen eller stil cyklerne, hvis du skal gennem hovedgaden. Det er nemmere at gå. Fristelserne er mange, og det er vigtigt at have hænderne fri og nyde det hele.

Gaderne er smalle, de gamle huse smukke, og hvis du begiver dig ud på en gåtur i de små gader, kan du finde små ”hemmelige” stier, der giver dig mulighed for at se et helt andet Fanø. Nyd farverne, duftene og venligheden.

Nordby er en gammel skipperby. Den maritime historie er synlig overalt i Nordby. Du har mulighed for at nærstudere gamle skipperhuse, vejnavnene, søfartsskolerne, samt to museer – Skibsfart & Dragtsamlingen og Fanø Museum, der også ligger i hovedgaden.

Der er masser af mulighed for både mad, overnatning og shopping på din vej ned ad hovedgaden.

Foto: Camilla Thorenfeldt

Fanø Krogaard ligger lige ud til vandet ved havnefronten i Nordby, gennemført og gennemrenoveret. En fantastisk kro, som skal opleves. Her er der mulighed for overnatninger, på de smukke og unikke værelser med god udsigt. Så du kan overnatte i skønne omgivelser.

Køkkenchef Kasper Elmholdt har erfaring fra køkkener og spisesteder over hele verden, og maden her er altså en oplevelse i sig selv. I køkkenet er der fokus på at servere velsmagende og velkendte retter, som tager udgangspunkt i lokale og friske råvarer. Køkkenets basale værdier er, at økologi, dyrevelfærd og årstiderne sætter deres aftryk på menukortet, samt at serveringernes elementer tilberedes med respekt for det klassiske danske køkken.

På Fanø Krogaard er mad noget, man samles om, for at dele med hinanden, ved at smage og opleve i fællesskab. Det perfekte sted for dig, der elsker mad med kant, det raffinerede og uformelle, smukke lokaler med historie og en udsigt, du ikke finder mange steder i Danmark. Der er frokost og aftensmad på kroen og mulighed for at nyde kaffe og kage på terrassen.

Foto: Restaurant Ambassaden

Hvis du kan løsrive dig fra udsigten, din kaffe og Fanø Kringel på terrassen ved Krogaarden, så kig ind forbi Hübsch, der er fyldt med dansk design og interiørprodukter i unik stil. Det kan også være, du er mere til Toves Gavebod eller Fru Sørensen – en helt ny og lækker livsstils- og interiør butik, der oser af hygge.

Vi kan dreje til venstre et godt stykke oppe i hovedgaden, så har du nemlig mulighed for at komme på Værftet, og her holder Allan til. Han har sejlet på verdenshavene og har en interesse for upcycling og design, hvilket kommer til udtryk gennem hans eget design, Albus nimbus, som sælges fra Værftet.

Kig forbi til lidt livemusik, kolde øl, en god kop kaffe og en pokkers god stemning. Det er helt sikkert her, du møder de lokale og får alle de gode historier. Og du kan være heldig at møde de smukke Fanø-piger. Vi går lige ud, og i Fanø Boghandel finder du alt fra bøger til souvenirs og spil. Fanø Boghandel er ligeledes øens posthus og pakkeshop.

Når du er blevet lidt sulten, kan du stoppe ved Ambassaden og nyde lækker mad. Mads og Pia er indbegrebet af glæde og gåpåmod, altid smilende, og når du møder dem, er der service på. De elsker at lave mad til DIG, af lækre økologiske råvarer, og for dem, er du som gæst den vigtigste.

Mærk charmen, venlighed og varmen

Vi går videre, og i Haven møder du Camilla og Line. De byder dig indenfor i deres gamle, charmerende hus fra 1849. Det er blevet en lille butik, hotel og to-go spiseri i hjertet af Nordby.

Her hygger de om dig. Og du har mulighed for at nyde en forfriskning og noget lækkert at spise i deres smukke have med fuglefløjt og forbipasserende, når vejret tillader det.

Her i Haven får du altså et lille hotel med udpræget god service og et spiseri, hvor der er fokus på at skabe små smagsoplevelser. Du får en livsstils- og interiørbutik, hvor kreativitet og finurlige ting præger vægge og hylder til glæde og inspiration.

Lige over for Haven ligger det berømte Pandekagehuset i Nordby. En ren klassiker. Her får du salte, hjemmelavede pandekager med lige præcis det fyld, du kunne tænke dig. Og der er også de søde af slagsen. Snup en øl i solen, og nyd synet af mennesker, der går forbi. Og tag en ekstra pandekage. Du har ferie.

Endnu et sødt sted venter. Vi stopper ved Fanø Vaffel og Bolsjehus, og her tanker vi lige op. Her finder du en god, solid softice eller en gammeldags med det hele. Butikken bugner af hjemmelavede bolsjer og masser af andre skønne ting.

Mens vi slentrer stille og roligt hen over den brostensbelagte hovedgade, med fuglefløjt og duften fra haverne omkring, kan vi vinke til Marianne i Perronen, der serverer dansk grillmad, når det er bedst, is, kolde øl og vin.

Foto: Salt

Og så har vi Kurt, der står klar på restaurant Aroma. Her får du hygge i en gammel skippervilla med åbent køkken, hvor der serveres alt fra pasta til pulled pork-burgere, med plads til både at spise inde og ude. Vidste du forresten at Kurt har Fanø Øko Øl? Et lille bryggeri, der ligger i forlængelse med Aroma.

Mætte og glade slår vi vejen forbi Salt, der er Danmarks mindste stormagasin. Butikken er beliggende i den gamle bank, centralt på hovedgaden i Nordby og er fyldt med lækkert tøj, sko, accessories og boligtilbehør med kant.

Og så har vi Kaffebanken. Mathilde og hendes mand Peter, har åbnet denne skønne kaffebar i den anden ende af lokalet i Salt. Her er masser af god energi og kaffe. Der er mulighed for at sidde indenfor og nyde din kaffe eller et lækkert glas vin.

Slut turen i hovedgaden af med et smut forbi Fanø Blomster. Det er ikke kun blomster, men smuk brugskunst og lokale produkter.

Husk øens specialiteter

Ingen fanøtur uden unikke lokale råvarer, spiseoplevelser og lokale iværksættere, der får dig til at smile.

Hos Slagter Christiansen i Nordby står du i kø. Ligesom alle andre. Og her taler vi sammen. Her fylder du kurven med kvalitetsprodukter og specialiteter og suger stemningen til dig. Her finder du Fanø skinke, lune frikadeller, hjemmelavede pølser, et hav af forskellige spegepølser, og det er også her, du finder kødet til grillen og de bedste fanøspecialiteter.

På Fanø Bryghus Fanø Bryghus nyder du noget af det bedste øl. Er der en øldrikker gemt i dig, og er du vild med god stemning, glade mennesker og smukke omgivelser? Så ved jeg, at alle veje går forbi Fanø bryghus på den ene eller anden måde. Og tirsdag og torsdag i ugerne 26 til 31 kan du deltage i smagning af fem af deres dejlige øl, krydret med historierne bag, om Fanø og livet ved Vestkysten.

Fanø Laks forhandles i flere af de lokale butikker. Hele øens Henning og familievirksomheden har fart på. Fanø Laks er på rekordtid blevet en levende legende i den danske madbranche. Råvaren er laks fra nordatlantisk opdrættet havbrug fra Færøerne og Norge. Håndsorteret og udvalgt til produktion. Danmarks bedste laks bliver produceret lige her på øen.

Foto: Fanø Bryghus

Bag Old Doctors House Gin står Mark Sandford, Fanøs egen lille ginproducent. Der står skrevet på flasken ”Denne gin er ikke lavet af en gammel læge, den er faktisk lavet af en englænder. Nogle siger, at han havde for meget tid, andre at det var resultatet af en midtvejskrise, andre, temmelig ondskabsfuldt, at det var for at dække over et ginproblem. Sandheden er, at det var efter en ginfyldt diskussion, der resulterede i et How hard can it be – harder than it looks”. Du må selv vurdere.

Fanø Mikrobageri er Kathrine og Henriks helt store brødsucces. Det er her, du køber dit surdejsbrød, kanelsnurrer og friskbagte boller. Men du skal være hurtig, for der er udsolgt meget tidligt. De har også Øspiren, hvor du kan købe lækkert og frisk mikrogrønt. De har netop åbnet i lokaler ved hovedgaden, så slå et smut forbi og drik din kaffe, en kold læskende lemonade, og sig hej til vores helt egne brødhelte, der bare elsker surdej.

Tre stop i historisk badeby

Lad os tage et smut til stranden og nyde det. Nærmere betegnet Fanø Bad. Stranden ligger lige 15 minutter væk fra hovedgaden på cykel. Cyklen lejer vi ved cykelstationen ved SuperBrugsen, og på vejen mod stranden cykler vi forbi sommerhuse, klitter og naturen, der vrider sig i smukke farver. Når solen skinner, ja så føles det som om, at himlen krammer dig, og det er virkelig nu, du sænker dine skuldre. Kan du mærke det? Fanø Bad er en historisk badeby, som i dag danner ramme for ferieboliger, sommerhuse og hoteller.

Vi er landet på vores første af de tre stop, jeg må vise dig her, inden vi rammer stranden.

På venstre side står Sanne i døren og byder dig velkommen på Kellers Badehotel. Her får du mad, som er lavet med hjertet af Lars og de få udvalgte folk i køkkenet, der kender deres håndværk. De brænder for det, de laver. Der er en sublim og smuk oplevelse i vente, når du vælger din næste madoplevelse her.

Foto: Morten Fog, Kellers Badehotel

Du har mulighed for at booke ophold her, og det er noget, du sent vil glemme. Deres frokost og aftenkort er helt igennem smukt og gennemarbejdet. Menuen er i topklasse og sammensætningerne af smage er udover det sædvanlige. Niveauet er skyhøjt, vinen er der ikke ord for, og hvis du vil have en smuk historie, der passer til, så skal Sanne nok sørge for, at du forstår, hvorfor den er valgt netop til din ret.

Ved Fanø Bad finder du også allertiders shoppingoplevelse. På andet stop på turen kigger vi forbi Tine og pigerne i Ny Form. Hvis du har glemt, gummistøvler, regntøj, løbesko eller mangler noget nyt og lækkert tøj, så er det her du gør dit helt store køb.

Hvis du ikke er til gourmet og hellere vil have en af de helt store burgere her på øen, så stiller vi cyklen lige før vi rammer sandet og får et bord hos Alabama Burger. Her har de taget den klassiske, amerikanske grillbar og kombineret den med nordiske tendenser. Masser af lækre og friske råvarer. Velkommen i syndernes hule med alt, hvad hjertet begærer. Et overflødighedshorn af milkshakes, burgere, fritter, søde sager og en iskold øl. Du har mulighed for at spise både inde og ude, og hvis du heller vil ligger på sofaen i sommerhuset eller nyde solnedgangen på stranden, så bestiller du direkte til afhentning.

Vi går mod stranden med bare fødder. Solen er ved at gå ned. Og lige fremme har du første paket til nok en af de smukkeste solnedgange, du kommer til at opleve. Det er smukt, det er ægte og du får det lige her. Mæt og fyldt op, sidder du på dit medbragte tæppe, med masser af oplevelser og nyder synet af farverne, bølgerne og sandet, der danser.

Har du fået økuller – eller skal vi snuppe lidt mere?

Inden vi runder helt af, tager vi lige turen til smukke Sønderho. Sønderho er Fanøs sydligste punkt, og med dens 293 indbyggere er der dømt landsbyshygge.

Sønderho Gårdbutik ligger lige ved indkørslen til Sønderho. I butikken finder du Camilla. Her sælger hun og hendes manden lækkert og mørt kød fra skotsk højlandskvæg af egen avl. Kvæget går på økologiske marker tæt ved gården. Her får du lækre produkter og skøn service.

Foto: Sønderho Gårdbutik

Hos De Tre Søstre går du hen, når du har brug for et hvil og ønsker en lækker kop kaffe eller en is. Der er mulighed for køb af sandwich til at tage med dig ud i det blå. Benyt dig af det, du bliver ikke skuffet.

Sønderho Kro bor du midt i den historiske by, hvor du kan vandre ad de smalle stier mellem skipperhusene. Kroen ligger op ad diget, få skridt fra en udsigt over vadehav og marsk med det rige fugleliv. Her på den gamle kro, kan man både overnatte og spise. Alt fra gennemtænkte frokostretter til den store middag.

Kroens retter er baseret på råvarer hentet fra nærområdet, og de viser overlegenhed og smuk madkunst med deres serveringer. De er også kendt for deres kager, som du kan nyde i den dejlige have, hvis vejret er med dig. Bare husk at booke bord på forhånd.

Musikken på øen

Vi har faktisk meget, meget mere at byde på. De helt unikke musikoplevelser med dig i fokus findes lige her – helt vest på. Med vindens sus og bølgernes brus. Fanø Vesterland har skabt en to-dages festival med stor kærlighed til musik, mad og mennesker.

Artisterne på scenerne har noget på hjerte, maden er fra lokale restauratører, og rammerne for festivalen er inspireret af drømme, farver og Fanø. Festivalen bygger på kærligheden til Fanø og på oplevelser, hvor de har særligt fokus på kvalitet. Og det ses. Fanø Vesterland gør sig umage på alle tænkelige områder, og de bestræber sig på at ramme det brede publikum med mange forskellige musikgenrer.

Foto: Morten Fog, Fanø Sommerliv

Fanø Vesterland ligger i sensommeren den 2. og 3. september 2022, og festivalen afholdes ved Kikkebjerg Plantage i Nordby. Her får du musikoplevelser, du ikke regner med. Billetterne er desværre for længst udsolgte. Du kan dog være heldig at finde billetter til salg.

Hvis du er på øen fra 11. til 24. juli 2022, har du mulighed for at opleve Fanø Sommerliv. En række små, hyggelige koncerter, der giver dig mulighed for at opleve dine favoritkunstere helt tæt på – i smukke omgivelser sammen med dejlige mennesker. Kom med og få en musikalsk, magisk aften.

Fanø er meget mere

Uanset om du er til skønne naturoplevelser og højt til loftet, kærlighed, ø-historie, fællesskab og den der ægte følelse af ferie og særlige oplevelser, du bare må opleve mere end en gang. Så ved jeg, der er meget mere Fanø end det, jeg har beskrevet her.

Menneskerne og øen er klar til dig. Vi går op i bæredygtighed og iværksætteri. Vi har plads til det skæve, det specielle og til dig. Så hvad venter du på? Vi har stadig ikke talt om, at du kan cykle øen rundt, om endnu flere af de aktiviteter der findes, om du er til sommerhus, lejligheder, privat udlejning, hotel eller camping, så er det lige her.

Vi har en smuk og unik natur lige midt i vadehavet. Gå, cykl, kør eller sejl. Du sætter kursen. Der er noget for børn, voksne, ældre, hunde – ja, for alle.

Jeg håber, at vi ses på Fanø.

Del artikel

Andre læser også