Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Michelin-restauranter og skjulte perler under jorden: Guide til de bedste steder på Frederiksberg

Af Henrik Thierlein
Frederiksberg Have. Foto: Thomas Rahbek
Frederiksberg Have. Foto: Thomas Rahbek

Sommeren er over os, og hvad enten du har ferie eller blot har et par fridage, så kommer her tips og inspiration, om du overvejer at tilbringe nogle dage i hovedstaden.

Du kan med fordel søge mod byens grønne lunge – nemlig Frederiksberg, som byder på masser af oplevelser, der ikke er kendt af alle.

MigogKbh er igen teamet op med Henrik Thierlein, tidligere international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år, og i dag rådgiver inden for turisme, presse og gastronomi. Han kender om nogen dansk turisme, og han har været med til at sætte et solidt aftryk på den internationale presses omtale af vores elskede hovedstad lige siden.

Du kan læse flere af hans guides til København og resten af landet her.

Vi giver ordet til Henrik Thierlein, der med egne ord giver tips til sit hood, Frederiksberg.

Min by i byen 

Frederiksberg har været mit hjem siden 1994, og byen har flere af Danmarks dyreste postnumre, og villaerne ligger tæt bag boulevarderne og alléerne. Byen midt i København med eget rådhus, borgmester, vandforsyning, lavere skat, højere gennemsnitstemperatur end København (1° C) og ikke mindst den Frederiksberg-grønne farve på alle skilte, busstoppesteder og skraldespande modsat Københavns blå.

Kommunen, som har været selvstændig siden 1800-tallet, huser kun lidt over 105.000 indbyggere, og byder på både hoteller, teatre, museer, parker, Michelin-, gourmet- og Bib Gourmand-restauranter. Men ikke alt er dyrt.

Små billigere steder for et let måltid findes også her i enklaven, og man behøver ikke krydse bygrænsen til storebror København for hverken at bo på hotel, spise godt eller opleve kunst, kultur, elefanter eller Danmarks eneste pianobar.

I over 25 år har jeg boet i et nedlagt ismejeriudsalg fra 1880’erne med højt til loftet, newyorkerkøkken med sofa og en-suite urtehave, og jeg kender Frederiksberg ud og ind.

Frederiksberg Have
Frederiksberg Have. Foto: Henrik Thierlein

De grønne parker og Zoo 

Start i Frederiksberg Have med et gratis kig ind til britiske Sir Norman Fosters arkitekttegnede elefanthus, som er nabo til Bjarke Ingels’ ditto pandaanlæg. Ønsker du at komme tæt på dyrene, så skal der indløses billet, og så er der også mulighed for at spise i Zoos tre gode bud på ordentlig føde, nemlig Bistro Panpans asiatisk retter med kig til en spisende panda, Spisehuset FOLKs højtbelagte smørrebrød og konditorkager i Cakes & Dreams.

Ikke langt herfra ligger den oversete perle Landbohøjskolens Have, der blev grundlagt i 1858 samtidig med, at Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole blev bygget. I dag kaldes området Frederiksberg Campus og er en del af Københavns Universitet.

Før du sætter dig på en bænk ved søen, så smut forbi og provianter hos det legendariske, oldschool  stenovnspizzahjørne Forno a Legna på Falkoner Allé, bestil nr. 50 med gorgonzola, parmaskinke og rucola, eller smut forbi den nyankomne hippe The Pizza Bro med deres moderne pizza med friske fortrinsvis økologiske råvarer og krydderurter, og nu du er i gang, så køb byens bedste kanelsnegl og kaffe to go med fra Daniali & Schiøtz fra nabohjørnet før parken.

Foto: PR, Mielcke & Hurtigkarl

Seks i toppen af min frederiksbergske gastropyramide

Frederiksberg er godt repræsenteret i Michelin-guiden, og her kommer en håndfuld restauranter i fire kategorier, som jeg holder meget af i min kommune.

Byens Rolls-Royce model med en solid stjerne ligger skarpt i svinget på den frederiksbergske del af Vesterbrogade, og Restaurant formel B har haft fart på siden den åbnede i 2003, altså for 20 år siden. De 10-15 retter udskiftes løbende i sæson, og vil du blot gå med den fire retters, så bliver du ikke snydt for hverken jomfruhummer, Baerii caviar, pighvar eller signatur desserten Havtorn en surprise.

Er du i nærheden af Frederiksberg Runddel og ønsker en af de helt store gastronomiske og romantiske oplevelser både på tallerkenen og med fritsvævende krystaller, der glimter fra loftet, så ligger Mielcke & Hurtigkarl midt i den eventyrlige Kongelige Danske Haveselskabs have, som kan dateres tilbage til 1830.

Jakob Mielcke er en af Danmarks dygtigste kokke, og nogen kender ham sikkert også som dommer i Masterchef. Mielcke har altid haft en kompromisløs teknik og er ikke bange for at tilføre sit køkken et tvist af det store udland i dette gourmet-tempel ved indgangen til Frederiksberg Have, hvor kongens jagtfalke engang blev fragtet ad Jagtvej på Nørrebro via Falkoner Allé (deraf de tre falke i byvåbnet) og her til haven.

Har man sagt kongelig jagt, har man også sagt fasaner. Så naturligvis havde kongen dengang en fasanmester, som boede på den dertil indrettede fasangård skjult inde i parken.

Fasangården på Frederiksberg. Foto: Henrik Theirlein

Fasangården er på selv samme matrikel genopstået som en anden Fugl Føniks i vores allesammens allestedsnærværende frederiksbergborger Claus Meyers projekt med nyskabende versioner af klassiske retter. Her kommer du til at lære retter at kende, som du troede, du kendte!

Fasangården er smukt renoveret, og indenfor er gården bragt tilbage til sin fordums pragt. Skulle du få for meget af de gode dråber her i skoven, så lej hotelværelset på første sal, så er turen til køjs ikke så lang. Eller gå gennem haven, hvor selskabsetablissementet Josty har seks enkelt indrettede værelser med roen fra Frederiksberg Have som nabo.

Foto: PR, Restaurant Polly

Tilbage i byen er søsterrestauranterne Anarki og Melée skønne i bistrokategorien, hvor de kan deres kram og har fået en Bib Gourmand for forholdet mellem pris og kvalitet. Begge ligger i sidegader til Gammel Kongevej – gaden, hvor kongen i sin tid kørte i karet fra slottet inde i København og ud til sit jagtterræn, hvor Frederiksberg Have i dag ligger.

På selve kongevejen ligger den moderne bistro Polly, lillesøster til Frank med det københavnske postnummer. Polly er simple retter uden pynt men med masser af smag og no bullshit, som kun de to gange Anders kan udtrykke det.

Frederiksberg Allé metrostation. Foto: Henrik Thierlein

Skyskraber, alléer, teatre og smørrebrød

Frederiksberg huser også en skyskraber i form af Scandic Falkoner – nyrenoveret hotel i newyorkerstil. Værelserne er dekadent sortmalede med flot skyline, og der er i gadeplan franske caféborde ud til alléen, hvor du kan nyde hotellets egne konditorkager under varmelamperne trukket lidt væk fra gaden.

Glæd dig til det kommende koncertprogram i Falkoner Salen, hvis publikum tilsætter lidt ekstra liv til området.

Næste stop er Frederiksberg Allé metrostation. Her er alle kakler grønne for at afspejle Frederiksberg Allés lindetræer, og kigger du op, når du kommer ud af metroen, ja så har den anerkendte kunstner Jeppe Hein lavet en 2023 installation i form af en roterende 2,4 meter stor og 700 kilo tung sølvkugle ved navn Balance of Time, som roterer og spejler sig i de omkringliggende tårne og spir fra alléens overdådige bygninger. 

Spis smørrebrød nede ad gaden på en institution på Frederiksberg, nemlig Sans Souci fra 1902 på Madvigs Allé eller på selve alléen på Promenaden fra 1932, hvor den kontroversielle forfatter Salman Rushdie spiste under sit besøg i København.

Sid indenfor med din smørstegte rødspættefilet eller kartoffelmad og beundr det flotte glasloft og spejle, eller sid udenfor med et par af deres 15 forskellige smørrebrød på alléen blandt teaterfliserne – Danmarks svar på “Walk of fame”.

Strøget her huser både Betty Nansen Teateret og Aveny-T, før du rammer Frederiksberg Runddel med hovedindgangen til Frederiksberg Have, som er byens kompas.

Nyd for øvrigt på selve alléen endnu en restaurant med en Bib Gourmand – good value for money, som den franske madbibel Michelin har tildelt Frederiksberg i deres seneste udgave, nemlig den legendariske Restaurant Bjørnekælderen – nabo til Betty Nansen Teateret.

Café Intime. Foto: Henrik Thierlein

Another round på byens vandhuller

Frederiksberg er ikke ligefrem spækket med cocktailbarer, men et godt bud er den gamle Husar Bar, som er lavet om til Gensyn, og er du glad for øl, hvilket jeg er, og er til andet end en flad fadbamse, så er her et ølkort fra hele verden, der vil interessere dig, idet endnu et brunt værtshus er lavet om, nemlig Frederiksberg Ølbar.

Intet trumfer dog mine to ynglingsvandhuller på henholdsvis Allégade 4 og 25, nemlig Alléenberg også kaldet Psykopaten tæt på Runddelen, og så Danmarks eneste pianobar Café Intime, hvor jeg første gang kom som 18-årig. På disse to steder smager en Ale No. 16, fra fødeøen Fyn, altså bare bedre.

Frederiksberg Rådhusplads Foto: Frederiksbergbryghus.dk, PR

Tre på madfronten

Den velkendte Madklubben Frederiksberg serverer bl.a. menuen En aften på Frederiksberg  i den gamle, charmerende og fredede stationsbygning ved Frederiksberg Centret (check for øvrigt det nyeste plan 3 ud for designshopping), og som en 2023-nyhed åbner Madklubben i modsatte ende af den gamle stationsbygning, med den skønneste udendørs servering, konceptet Lupo med bl.a. et større udvalg af grønsagsbaserede retter foruden fisk, kød og pastaretter. 

Den asiatiske Madklubben-darling Hanzo feel-good-restaurant tæt på Falkoner Allé har også udendørsservering. Husker mange af retterne fra mine rejser til Vietnam, Kina, Thailand, Cambodia og Indonesien.

På Smallegade bag rådhuset ligger fiskebistroen Hooked med bl.a. Fish & Chips, Lobster Rolls og færøsk laksetartar og med vidunderlig udeservering med fuld knald på solnedgangen fra deres nye sofaer på hjørnet.

Foto: Museet STORM, PR

Vandreservoir dybt under byen og opfindelser fra Storm P.

Har du nogensinde besøgt et gammelt vandreservoir dybt under byen? Jeg husker selv et fascinerende besøg i Istanbul, hvor jeg dybt under det gamle Konstantinopel besøgte disse enorme haller. Lidt det samme kan opleves over for Frederiksberg Slot.

Vandreservoirerne, ja næsten drypstenshulerne her i byen ligger under Søndermarken og hedder Cisternerne, og den aktuelle 2023-udstilling, en drømmelignende parallelverden, af den koreanskfødte kunstner Kimsooja indtager Cisternernes mørke søjlegange med udstillingen Weaving The Light, hvor lys spaltes i regnbuens farver. Book!

Frederiksberg Kirke, som for øvrigt er Danmarks eneste ottekantede kirke, ligger for foden af bakken, og dennes kirkegård rummer hundredvis af berømtheder såsom Lily Broberg, Kai Normann Andersen, Carl Th. Dreyer, Marguerite Viby, Adam Oehlenschläger, Brd. Prices familie, Erik Paaske, Tommy Seebach og bysbarnet Storm P, hvis fantastiske tegninger og opfindelser kan ses på museet STORM lige overfor kirken.

Jeg er vild med det museum, som ikke mange kender uden for bymuren. Læg mærke til hans gavlmaleri “Månen i gadekæret” på Ingemannsvej, som blot er ét af flere i kommunen. Den mest synlige er nok “Manden i månen” på Værnedamsvej. Gaden, der er delt mellem Frederiksberg og Københavns kommuner.

Granola på Værnedamsvej. Foto: PR

Efter al den kultur er det tid til en cocktail på Granola, naturligvis på den frederiksbergske del af gaden, om jeg må bede. Stedet er som at træde ind i en filmkulisse fra Paris, og sørme om de ikke har Pariserbøf på menuen. Love it.

Der er kun én grund til, at jeg her anbefaler en overnatning 50 meter ovre på den anden side af bygrænsen på verdens mindste hotel, nemlig det, at Central Hotel serverer morgenmaden på Granola. Ellers vil jeg mene, at der ingen grund er til at krydse fra postnummer 1819 C til 1619 V.

Føler man sig lidt ensom på det ellers meget velindrettede og smagfulde ene værelse på hotellet, så kan man tage til ydergrænsen mod Nørrebro, og før man krydser Åboulevarden, finder du Avenue Hotel, hvor man fra det charmerende boutiquehotel med den yndige gårdhave med cykeludlejning, kan kigge over på postnummer 2200 København N.

Når nat bliver til dag, og måske du savner turen til Middelhavet eller Mellemøsten, så er der hjælp at hente på Restaurant Mahalle Frederiksberg, det tætteste jeg kommer på min tur til Libanon. Prøv favoritten kyllingelever med granatæblesirup og dertil den skønneste limonade, som jeg husker den fra den libanesiske kystby Batroun på vej mod grænsen til Syrien.

Bon appétit og god tur til Frederiksberg.

Hvad: Tips med Mr. Copenhagen a.k.a. Henrik Thierlein
Hvor: Frederiksberg
Hvem: Følg Henrik Thierlein på hans Instagram-profil med tips til København og omegn

Del artikel

Andre læser også