MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Hæver prisen: Nu bliver det dyrere at rejse med offentlig transport

Af Mathilde Mågård Hansen
Foto Ritzau
Foto Ritzau

Mange ting bliver dyrere, og til næste år rammer det også den offentlige transport.

Trafikselskaberne i Din Offentlige Transport (DOT) – DSB, Metroselskabet og Movia – tilpasser priserne i 2023, baseret på de stigende priser på brændstof og elektricitet sidste år. Det skriver Ritzau.

Dette følger efter en årrække med ingen eller relativt små prisstigninger i den offentlige transport.

Næsten 5 procent

Til næste år vil priserne i den kollektive transport i gennemsnit blive hævet med 4,9 pct.

Trafikstyrelsen fastsætter hvert år et loft for, hvor meget priserne i offentlig transport må stige ud fra et særligt indeks, der afspejler omkostningsudviklingen i sektoren det forrige år.

Det betyder, at priserne til bus, tog og metro på Sjælland, Lolland, Falster og Møn pr. 15. januar 2023 reguleres, så priserne samlet set ligger indenfor takststigningsloftet på 4,9 pct., svarende til prisstigningerne i 2021.

”Ligesom alt andet stiger omkostningerne til at levere god kollektiv transport også markant i øjeblikket. Det sker efter flere år, hvor priserne har været holdt i ro, men nu er det nødvendigt i gennemsnit at lade dem stige.

Det bliver dog med de nye priser relativt billigere at rejse langt med den kollektive transport, og på den måde mere attraktivt at lade bilen stå og tage kollektiv transport,” siger DOTs bestyrelsesformand Marlene Holmgaard Fris.

Nationalbanken forventer, at omkostningerne i den kollektive transport vil vokse med 10 pct. i 2022, hvorfor der også må forventes stigende takster i 2024.

Billigere at rejse langt

De nye priser betyder, at kunder, der rejser på enkeltbilletter, vil opleve et prisfald, hvis de rejser længere end to zoner.

Den gennemsnitlige prisnedsættelse for enkeltbilletter vil være på ca. 6,3 pct.

Eksempelvis bliver en tre-zoners enkeltbillet seks kr. billigere, når prisen falder fra 36 kr. til 30 kr. Mens prisen for en længere rejse på enkeltbillet på f.eks. 12 zoner falder med 20 kr. fra 116 kr. til 96 kr.

Kunder, der bruger et almindeligt rejsekort til deres rejse, vil opleve en gennemsnitlig prisstigning på 8,6 pct.

Det betyder f.eks., at en tre-zoners rejse på rejsekort procentvis stiger mest med to kroner til 23,50 kr. Mens en længere rejsekortrejse på f.eks. 12 zoner stiger med 1,50 kr. til 79,50 kr.

Se oversigten over taksterne for 2023 på DOTs hjemmeside.

Del artikel

Andre læser også