Han er kendt som Danmarks befrier: Nu får han endelig sin hyldest på et næsten hemmeligt sted
Danmarks befrier! Manden, der udtænkte D-dag og slog Rommel ud af Afrika.
Field Marshal Bernard Law Montgomery er en af 2. Verdenskrigs største skikkelser.
Alligevel har Danmarks befrier, som han kaldes, levet et stille liv i vores flade land, hvor vi primært hører hans navn, når radiobeskeden om, at de tyske tropper har overgivet sig, afspilles én gang om året i starten af maj.
Men nu skal det være slut.
Karberghus satte søndag en mindetavle op på facaden af Langelinjeskuret, som alle kan komme forbi og se.
Det var nemlig her, Montgomery holdt en mindeværdig tale til en forsamling af britiske søstyrker og danske frihedskæmpere, som han havde spillet en afgørende rolle i befrielsen i 1945.
“I den brede danske befolkning er kendskabet til Montgomery og til hans virke for Danmark forsvindende. Det forsøger vi med denne markering og mindetavle at rette op på, siger Anni Haahr Henriksen, historiker i Karberghus.
Kom ind i historien
Langelinieskuret har en 350 meter lang facade langs havnekajen, hvor den engang fungerede som toldbygning i Københavns Frihavn. Bygningen skulle dengang sikre både en konkurrencedygtig handel og være et rekreativt område for københavnerne. I dag er området lidt gemt og glemt, men der er stadig en flot promenade på taget.
Langelinieskuret er tegnet af Vilhelm Dahlerup i 1894, og er et tidligt eksempel på historicisme, hvilket ses i de smukke hvælvede lofter og såkaldte Monierbuer, der er hvælvinger i armeret beton.
Bygningen blev i 1990’erne restaureret og inddelt i mindre lejemål til cafeer og butikker. I dag er der stadig en klynge af Outlets i skuret, der tiltrækker turister og shoppelystne københavnere.
I 2021 blev bygningen købt af fonden Karberghus, der lige nu er i gang med at restaurere bygningen.