Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Har du overvejet en varmepumpe?

Af Redaktionen

Annonce

De fleste danskere ønsker at gøre, hvad de kan, når emnet falder på miljørigtighed. Faktisk kræver det ikke særligt meget, når det kommer til stykket. Det kræver blot, at du stopper op og gør dig nogle overvejeler over eventuelle ændringer eller nye tiltag i dit hjem. Har du for eksempel overvejet at søge væk fra elvarme og i stedet investere i en varmepumpe? Få råd her.

Hvorfor investere i en varmepumpe?

Der er mange fordele ved at investere i en varmepumpe. Som bekendt skåner du blandt andet miljøet ved at droppe elvarmen og prøve en opvarmning med naturlig varme. Du kan nemlig udnytte den energi, der befinder sig på din grund. Helt grundlæggende er en varmepumpe netop i stand til at lagre solens energi ved for eksempel jordvarme. Men hvilken varmepumpe skal du vælge?

Markedet kan virke kompliceret og dermed svært at finde hoved og hale i. Tim Petersson fra varmepumpeguide.dk nævner selv, at det både kan virke uoverskueligt og tidskrævende at gennemgå markedet for diverse varmepumper.  Derfor findes der guides til, hvordan du kan komme nærmere en beslutning.

Først og fremmest er det dog væsentligt, at du kender til de varmepumper, der findes på markedet lige nu. Tim Petersson tilføjer ydermere, at det er den fordel at kende til de forskellige energimærkninger samt de mest væsentligste begreber.

Hvad kan du spare?

Der er heldigvis penge at spare, når det kommer til at installere en varmepumpe. Selvom du ikke har erfaring med denne form for varmeanlæg, så bør du alligevel kende til de fordele, der er forbundet med installationen.

Dog skal du være opmærksom på, at det ikke er helt omkostningsfrit at installere selve anlægget. Her må du regne med at skulle lægge fra 70.000 kroner til 130.000. Til gengæld får du mulighed for at tjene pengene hjem i løbet af årene, eftersom dine elregninger er i en helt anden kalibrer.

Hvilke varmepumper kan du vælge imellem?

Der findes mange forskellige varmepumper – heraf kan du blandt andet vælge imellem jordvarme og luft til luft varmepumpe. Princippet er det samme og uanset varmekilde, bliver din bolig opvarmet på rigtig vis. Men hvilken skal du vælge?

Det er sikkert det store spørgsmål, du stiller dig selv. Dertil udtaler føromtalte Thomas Petterson, at uanset om du vælger enten en luft til luft eller en luft til vand-varmepumpe vil du altså først og fremmest spare en hel del penge. Derudover skåner du ligeledes miljøet ved begge løsninger – og det er altså stadig en klart bedre løsning end at fortsætte med at have elvarme.

Men hvorfor for eksempel vælge en luft til vand varmepumpe? Den er faktisk både billig, men stadig effektiv. Derudover er installationen knap så vanskelig som ved nogle af de andre varmepumper, hvor det for eksempel kræver, at du graver ud i jorden for at etablere rørene herunder. Ved at vælge en luft til vand varmepumper kræver det blot, at du sætter et par dage af til selve installationen.

Hvordan er det så lige, varmepumpen fungerer? Pumpen tager netop noget den varme, der findes i den omgivende luft. Herefter bliver varmen brugt til at opvarme vand og efterfølgende boligen. Du skal derfor ikke være nervøs for, at huset ikke bliver ordentligt opvarmet, eftersom varmepumpen hele tiden vil sørge for at holde både vand og bolig varm. Du skal ikke ud at tjekke op på, hvorvidt varmepumpen fungerer, eftersom den faktisk bare står og passer sig selv.

Hvorfor vælge jordvarme?

Principielt gør jordvarmen og vand til luft det samme. Forskellen er bare, at jordvarmen fungerer således, at opvarmningen sker ved hjælp af solens stråler og den omkringliggende energi. Helt grundlæggende behøver opvarmningen blot en jordslange og en varmepumpe samt solenergi.

Efterfølgende sørger solen for at opvarme væsken i jordslangen, der senere bliver omdannet til energi. På den måde sørger varmepumpen for at varme din bolig op via jordvarmeanlægget.

Hvis du vil vide mere, kan du læse de forskellige guides til at finde den rigtige varmepumpe. Find mere om varmepumpeguide.dk her.

Del artikel

Andre læser også